
Finländarna är trogna radiolyssnare och enligt Finnpanels årliga nationella radioundersökning använder vi tre timmar och tre minuter per dag till att lyssna på radio. Samtidigt har radion fler konkurrenter än någonsin tidigare och lyssnandet förändras konstant.
Anne Achté är producent på Yles aktualitetsprogram och hon har studerat radions framtid vid Oxford University. Enligt Achté är radions största konkurrenter allt det där som de flesta sysslar med flera gånger dagligen, nämligen facebook och andra sociala medier, youtube och allmänt surfande på internet. Allt det här är tidsfördriv som även i bästa fall kan vara informativt och för att hänga med i den här utvecklingen bör radiolyssnandet kunna förändra sig och bli ännu mer lättillgängligt, konstaterar Achté.
I dag är det fortfarande den traditionella FM-radion som är den överlägsna vinnaren, då 94 procent av finländarna lyssnade på FM-radio år 2013 och endast åtta procent lyssnade på radio med sin mobiltelefon, men de här siffrorna kommer att se annorlunda ut snart.
- I Storbritannien har man redan kunnat se en förändring och snart följer Finland efter, säger Achté och menar att även vuxna och den äldre befolkningen kommer att vänja sig med att lyssna på radio mobilt.
Den mobila användningen innebär i sin tur att med lyssnandet följer en skärm där lyssnarna kan vara interaktiva på ett enklare sätt och skicka omedelbara kommentarer till redaktören, delta i tävlingar och klicka på länkar som nämns i radioprogrammet.
Vi vill själva välja vad vi vill höra
Ytterligare en förändring när det gäller radiolyssnandet som Anne Achté tror starkt på är att vi i framtiden kommer att kunna skräddarsy vårt eget innehåll enligt våra behov och preferenser.
- Gillar du inte sport är det bara att programmera in det i din apparat och hädanefter slipper du automatiskt alla ishockeyreferat och boxningsmatcher och får istället kulturprogram eller just den musik du själv föredrar, målar Anne Achté upp.
Troligt är att lyssnarna helt enkelt inte kommer att nöja sig med ett paketutbud utan förväntar sig att få höra just det de själva vill i etern.
Då Achté försöker sig på en titt tio år framåt i tiden, ser hon radio i våra glasögon, i våra armbandsur eller till och med i ett microchip i huvudet. Ännu mer än idag kommer radion att vara en del av det dagliga digitala flödet och med ett enkelt klick ska vi till exempel kunna se på trailern till filmen som det talas om i Kulturtimmen eller snabbt få mer information om något intressant ämne vi nyss hörde i Radiohuset.