Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20264

Kvinnor i filmproduktion ovanligt

$
0
0

Gör kvinnor och män filmer på olika sätt och med olika innehåll? Bryr sig biopubliken? Den debatten har fördes vid Göteborgs filmfestival förra veckan. Sverige lyfter kvinnornas antal som filmregissörer genom kvotering av filmstödet. Det är ett omstritt verktyg i Norden.

Det svenska så kallade filmavtalet innehåller några jämställdhetsmål och garanterar att stöden för filmproduktion ska delas jämnt mellan könen, 50-50, lika många filmprojekt för kvinnor och män i regissörsstolen. Tidigare var kvoten 60-40. Den kvoteringen är tema för ständig debatt. Det jämlika filmstödet är ett redskap för olika berättelser och lika möjligheter att göra film, vid sidan av satsningar på utbildning och annat stöd.

Endel frågar sig vilken skillnaden egentligen är mellan kvinnor och män som filmskapare. Producenten Lena Rehnberg som producerade filmen om Monika Zetterlund, går stick i stäv med den officiella sanningen.

-Stödet ställer till det för producenterna. Nu jagar man alla de kvinnliga regissörerna, för att få del av ekonomistödet.

Det är skillnad på manliga och kvinnliga regissörer, anser Lena Rehnberg.

-Tyvärr har kvinnorna varit mindre intresserade av att prata med en bred publik.

Det blev en man, dansken Per Fly, som regisserade filmen om Monika Zetterlund, med Lena Rehnberg som producent. Hon försökte få en kvinnlig regissör men det lyckades inte.

-En regissör backade ut för att hon tyckte det var svårt, två andra kvinnliga regissörer ville inte heller.

-Men som kvinna måste man ta för sig, så är det väl i Finland också?

Kvinnorna har fått mer tillträde till regissörsstolen, men inte tillräckligt. Det visar statistik som Maria Edström jobbar med på Nordicom i Göteborg.

Hon har kartlagt hur det ser ut med jämställdheten i nordiska medier. Magkänslan säger att det har blivit bättre, men det är inte vad statistiken visar. Det finns vissa skillander mellan länderna. Det är inte så jämställt som man tror.

Många helmanliga filmer

År 2012 hade 98 filmer premiär i Norden. Endast i en film fanns det både kvinnlig producent, regissör och huvudrollsinnehavare. Motsvarande siffra med manlig heldominans var 25 filmer under det ena året som undersöktes.
Den enda filmen som hade allt kvinnligt var förresten finländsk; "Stars above" (Tähtitaivas talon yllä - ungefär Stjärnhimmel över huset - av Saara Cantell).

Att räkna filmer på det viset säger inget om filmkvalitet, men är ändå ett mått på om kvinnors erfarenheter och berättelser skildras på bioduken, anser Maria Edström.

De norska och svenska filminstituten jobbar mycket med jämställdhetsfrågor och till exempel kvotering för stöd.

- Alltfler kvinnliga debutanter vinner filmpriser i de nordiska tävlingarna. Det hänger ihop med systematiskt jämställhetsarbete på filminstituten. De här tankegångarna har inte slagit igenom i Finland, visade det sig i Göteborg. I Finland finns ingen policy för att speciellt rikta filmstöd till kvinnor och ingen statistik som grund.

Bland de finländska filmskapare som deltog i Göteborg finns Pirjo Honkasalo. Hon anser sig ha deltagit mest i debatten genom att göra filmer och hon är också utbildad filmfotograf. Hon trodde hon skulle bryta isen och följas av många fler kvinnliga regissörer när hon startade för många år sedan men så gick det inte.

- Finland gav rösträtt som första land i Norden åt kvinnor, men jämställdhet på filmområdet har vi inte nått. Bara mellan 6 och 15 procent av filmregissörerna i Norden är kvinnor, säger Pirjo Honkasalo.

Det är skamligt lågt, men bättre än i Hollywood.

Hon är inte säker på att kvotering av stödet, med mer pengar till kvinnliga regissörer, är det rätta.

-Vi ska väl inte ha dåliga filmer bara för att de är gjorda av kvinnor. Kvaliteten måste avgöra, inte regissörens kön, säger Pirjo Honkasalo,

Hon beskriver i sin nya film "Betongnatten" några unga mäns svåra uppväxt i förorten. Men hon anser sig ha hållit sig borta från så kallade kvinnliga ämnen. Kanske syns könet ändå i sättet att se på världen och människorna.

Regissören Pirjo Honkasalo var nominerad för bästa nordiska film i tävlingen om Drakenpriset vid Göteborgs filmfestival.

Bengt Östling


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20264

Trending Articles


Danny Saucedos nakenchock i mobilen


SVT-stjärnans make otrogen med Blondinbella


Lena Olin om fasan med Örjan Ramberg


Bokjippo på Emmaus


Längre telefonköer till Ålandstrafiken


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Anders Timell indragen i sexhärva


Carolina Neuraths älskare gör comeback


William Wiksten, Södra Åbyn, Burträsk,


Maria Montazamis make fräckt otrogen



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>