Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20276

Pop och presidentpolitik

$
0
0

Politik handlar om att omge sig med de rätta människorna: människor som utstrålar beslutsamhet och människor som står för liknande värderingar som en själv. Men idag handlar politik också om att synas i sammanhang där politiska värderingar och substansfrågor trätt i bakgrunden till förmån för dynamik och ungdomlighet som i synnerhet popkulturens företrädare utstrålar. Petter Lindberg synar poppens och politikens allians under några årtionden i USA.

Det var ingen tillfällighet att USA:s sittande president Barak Obama satte sig i komikern och skådespelaren Zack Galifianakis studiosoffa för att låta sig förnedras av den gåpåige programvärden. Programmet väckte stor uppmärksamhet för sin frispråkighet och omilda behandling av presidenten, men presidenten hade gett sig in i leken och målet – publicitet - tillfredställde förmodligen båda två.

Att attrahera de unga

Man kan tycka att världens mäktigaste man borde stå ovanom futtig TV-underhållning och inte fikade efter enkel publicitet. I ett land som USA är ändå varje röst viktig. Att fånga upp de unga väljarnas röster är ett företag som kanske kräver några förnedrande framträdanden inför en ung TV-publik.
Barak Obama har berömts för sin mediestrategi och sin förmåga att apellera till unga människor. Den sittande presidenten är ungdomlig, han strör in popkulturella referenser i sina tal och berättar gärna om sin uppväxt där serietidningarna och komediserierna hade sin självskrivna plats. Men valet att låta sig grillas av Galifianakis? Tja, visst får Obama in några pareringar, men helhetsintrycket är och förblir att skådespelaren Galifianakis vinner på poäng.

Presidentspel

Men Obama är ingalunda den enda som utnyttjat populärkulturen för sina politiska syften. Föreningen mellan pop och politik är ingen ny företeelse i USA, om det var någon som trodde det. Bill Clinton spelade saxofon med kända jazzartister, valde Fleetwood Macs Don’t Stop till sin kampanjsång och vittnade för hela världen om sitt stora filmintresse. Den f.d. filmstjärnan Ronald Reagan var en inkarnation av politikens och populärkulturens allians och på en känd bild från 1984 framträder han dessutom med Michael Jackson som om han i det ögonblicket insett att det inte är innehållet, utan ytan som avgör på slutmetrarna.

Timing och smak

Det gäller att tilltala massorna på ett språk de förstår. Budskapet ska vara enkelt och den som levererar det i samklang med tiden. Att posera med poppens kung år 1984 var ett genidrag. 20 år senare hade samma bild bara väckt förundran och rentav ilska och avsmak. Även pop har ett bäst före datum som politiker bör vara medvetna om.

Veckans Lasso handlar om pop och politik. I programmet medverkar journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson, serietecknaren Liv Strömquist och den isländske författaren Sjón.
Programledare: Petter Lindberg
30 Dagar på Arenan


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20276


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>