
Det finns beredskap att ordna Eurovision Song Contest i ett mindre och billigare format, men det beror på vilket land som vinner. Det säger Eurovisionschefen Jon Ola Sand till Yle Nyheter. Sand anser också att schlagerfestivalen är fel forum för politiska meningsyttringar.
Vad skiljer årets ESC från tidigare år?
- Det är inte så stor skillnad, men jag tycker vi i år har kommit närmare den konkurrens som är tävlingens kärna. Vi såg i tisdags att vi klarade av att skapa en bra tävling med vänlig stämning, men samtidigt med mycket energi och spänning.
Var man på väg åt fel håll i något skede?
- Nej, egentligen inte. Men varje år kan ESC ha lite olika fokus. Allt beror på vilket land och radiobolag som är arrangör, och hur stora friheter vi ger värdarna för att utveckla tävlingen.
Kunde det se mycket annorlunda ut?
- Formatet består nog från år till år. Det är ett visst antal melodier som ska avverkas inom en viss tidsram. Skillnaden utgörs snarare av vilka värderingar, vilket budskap man kan tillföra tävlingen. De varierar med åren, beroende på värdnation.
Också i år har det kommit klagomål att tävlingen blev mycket dyrare än planerat. De klagomålen hörs visst varje år?
- Ja, och det är viktigt för oss organisatörer av ESC att den stad och det radiobolag som står värd förmår hålla kostnaderna på en vettig nivå. Det kan variera med de olika orternas ekonomi. Vi beklagar att det inte blev så i år. Det finns ett avtal mellan Danmarks Radio och Köpenhamn, som tydligen inte har fungerat till fullo.
Blev du förvånad över buropen i tisdags, då det blev klart att Ryssland går vidare?
- Jag blev lite förvånad. På scenen står två unga flickor som ännu inte fyllt tjugo. De bär ansvaret för att representera Ryssland och radiobolaget där. Vi tycker det är otrevligt att de ska få ett sådant mottagande.
Vad tror du buropen gällde?
- Antagligen är det en markering mot den olyckliga situation som uppstått mellan Ukraina och Ryssland. Men man får nog fråga dem som gjorde det.
Det kunde också vara kritik mot behandlingen av homosexuella i Ryssland ...
- Jag vet faktiskt inte, det får du nog fråga dem själva om.
Ni får också kritik för att värstingar på människorättsfronten får röra sig fritt och göra hur de vill, eftersom ni strävar att behålla tävlingen opolitisk.
- Allt kan inte handla om politik. Vi tycker det är otroligt viktigt med en mötesplats i Europa, där man inte behöver tala politik. Vi har många bra organisationer, både i Europa och övriga världen, som sysslar med att dryfta svåra politiska frågor. Det är bra - då kan Eurovision Song Contest satsa på att vara en kulturell mötesplats, fri från politik.