
Egyptologen Patricia Berg blev inbjuden att föreläsa på en konferens i Saudiarabien. Det slutade med att hon höll sin föreläsning undangömd på en balkong, hamnade mitt i en nationell kris och fick stå till svars om kvinnors rättigheter i saudiarabisk press.
Finländaren Georg August Wallin var år 1845 den första västerlänningen som reste på den norra arabiska halvön. Det var honom egyptologen Patricia Berg från Svenska Litteratursällskapet var inbjuden att tala om på konferensen i Hail i norra Saudiarabien förra veckan. Men fokus hamnade på att föreläsaren var en kvinna.
Det var kaos och mycket folk och männen och kvinnorna var indelade separat
Kvinnor och män skilt
Det var frågan om en väldigt stor konferens med 150 deltagare som alla hade korta presentationer. De inbjudna forskarna och redaktörerna fick prata högst 15 minuter om sina respektive projekt.
– Det var kaos och mycket folk och männen och kvinnorna var indelade separat. Arrangörerna i Hail hade bestämt att kvinnorna var uppe på en balkong så att de inte skulle synas för männen som satt i den stora konferenssalen nedanför. Via hörlurar fick vi ljudet och translatorn översatte från arabiska till oss och vice versa då vi höll våra presentationer.
Patricia Berg och redaktör Kira Pihlflyckt var inte de enda västerlänningarna som deltog i konferensen utan där fanns också en britt, en tysk och en polska.
– Jag höll mitt föredrag i början av konferensen och allting löpte smidigt. Jag satt uppe på balkongen och männen satt nere i stora salen. Vi hade en mikrofon som vi använde så att männen som inte fick se oss ändå kunde höra oss, berättar Patricia.
Mikrofonen gick sönder
Men då den sista västerländska kvinnan, brittiska Tanja, skulle hålla sitt föredrag uppe på balkongen, slutade mikrofonen att fungera. Patricia berättar att det blev en massa problem och Tanja var tvungen att börja om från början upprepade gånger. Till sist uppmanade den saudiarabiska ordförande Tanja att komma ner till stora salen och hålla föredraget framför männen. Tanja reste sig för att gå ner till männen men då stoppade en saudiarabisk kvinna henne och också männen nere i stora salen började protestera mot att en kvinna skulle föreläsa i salen.
I protest gick han ut och med honom gick cirka hälften av männen som var på konferensen
– I det här skedet blev ordförande för sessionen så arg så han sa att om denna kvinna inte får komma ner så tänker inte han heller vara här. I protest gick han ut och med honom gick cirka hälften av männen som var på konferensen.
Nationell kris
Det här gick kvinnorna uppe på balkongen totalt miste om. De fortsatte som tidigare och Tanja höll sitt föredrag och det blev både frågor och diskussion. Men så ringde männen som lämnat konferensen i protest och undrade varför inte de västerländska kvinnorna hade marscherat ut tillsammans med dem.
– Vi hade ju ingen aning om vad som hade hänt nere i stora salen men vi marscherade ändå ut och gick sedan till hotellet. Det visade sig att det hade blivit en nationell kris i och med utmarschen och männen som protesterat sade att de inbjudna västerländska kvinnorna känner sig felbehandlade. Och att det är en skam för Saudiarabien.
Stort medialt intresse
Följande dag blev Patricia intervjuad för fler tidningar och TV-kanaler i Saudiarabien som alla ville veta hur arg och upprörd hon var.
Men det visade sig vara ett historiskt ögonblick och en oerhört viktigt uttalande från männens sida
– Men jag var inte alls arg utan mest förvirrad eftersom vi inte hade förstått vad som hände. Men det visade sig vara ett historiskt ögonblick och en oerhört viktigt uttalande från männens sida och det skapade mycket diskussion i landet.
Men Patricia påpekar ändå att det är ganska typiskt för Saudiarabien att männen grälar om vad kvinnorna skall göra och kvinnorna får bara stå bredvid och titta på. Hon tror att de flesta tycker att systemen måste ändras på men att de samtidigt är rädda för att göra något åt saken eftersom det inte finns några klara regler.
- På den här konferensen var det olika ministrar och ledamöter och media var ständigt närvarande. De är väldigt rädda för att blanda män och kvinnor som sedan förevigas på TV och att en religiös makt ska ingripa. Ingen vet vem det är som skall ta det första steget.
Väldigt konservativt
Saudiarabien är ett av de mest konservativa länderna i världen. Deras rättsväsende följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad av västvärlden. Ingen politisk frihet råder i landet där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.
Den stora skillnaden för mig var kanske att män och kvinnor verkligen var helt åtskilda
- Det är också ett av de rikaste länderna i världen eftersom de har så mycket olja. Hälsovård och utbildning är till exempel gratis. Den stora skillnaden för mig var kanske att män och kvinnor verkligen var helt åtskilda. Och alla ser lika ut, alla män bär en vit abaya, ett traditionellt klädesplagg som täcker hela kroppen utom ansiktet, och alla kvinnor har svarta sådana. De saudiarabiska kvinnorna som kom från Hail klädde sig i hela dressen så man inte fick se något alls av dem.
Kvinnorna behandlas respektfullt
Patricia påpekar att inställningen mot kvinnor är väldigt respektfull, kvinnorna skall respekteras och därför är de intäkta. Det är något som kvinnorna själva säger.
– Jag upplevde ingen form av förakt mot mitt kön varken från männen eller kvinnorna. Deras konservativa traditioner baserar sig på beduintraditioner. Hela den här segregeringen av kvinnorna är i högre grad gamla traditioner än islam. Om man frågar kvinnorna själva så säger de att de får göra samma saker som männen, utom att eventuellt köra bil. De får gå i skola, de får utbilda sig och de får arbeta.
Kvinnors umgänge begränsat
Men i praktiken är det ganska svårt för kvinnorna att göra allt detta eftersom deras umgänge är så begränsat. De får inte vara på ett offentligt ställe med en man som de inte är släkt med och detta ledde till att de finska representanter som var kvinnor endast fick umgås med kvinnorna i Saudiarabien.
– Till en början var det intressant men sedan blev det ganska tråkigt eftersom vi alltid talade med samma människor.
I tre dagars tid umgicks de med en handfull personer trots att konferensen bestod av 150 människor. På hotellet rådde det undantagslag.
-En av prinsarna hade sagt till den religiösa polisen att på hotellen får de inte kontrollera umgänget mellan könen så där kunde vi vara helt fritt.