
- Det skulle vara tryggare för alla parter om vi hade lagliga bordeller, säger Benjamin Laustiola, som blev känd under pseudonymen Taxichaufför Lindgren. Hans senaste bok Mörkrets Änglar är en våldsam Helsingforsskildring.
Jag känner till ryska kvinnor som betalat bort sina bostadslån genom att jobba som prostituerade, på frivillig basis. - Benjamin Laustiola
Prostitution är ett centralt tema i del två av Laustiolas planerade trilogi om taxichauffören Barry Landstam. Författaren själv menar att en legalisering av prostitution och etablerade bordeller är en fråga om säkerhet.
- Dels så skulle det vara tryggare för dem som jobbar i branschen och dels för kunderna. Och så skulle staten få skatteintäkter, menar han.
Laustiola tror inte att förbud eller upprensning av fotfolket skulle lösa problemet.
- Efterfrågan finns kvar, det hela skulle bara flytta till internet och då skulle det vara ännu svårare att övervaka. Med ett bordellsystem skulle ingen behöva oroa sig över att där går de nu på gatan.
Den lyckliga horan?
I sin research för boken har Laustiola kommit fram till att de flesta kvinnor som vandrar på stadens gator om nätterna gör det av egen fri vilja.
- På basen av de diskussioner jag fört med poliser så är det sist och slutligen en mycket liten procent av kvinnorna som fallit offer för människohandel, de flesta kör sitt eget race, säger Laustiola.
All form av människohandel tar han avstånd till.
- Den ska bort! Men jag känner till ryska kvinnor som betalat bort sina bostadslån genom att jobba som prostituerade, på frivillig basis.
Laustiola poängterar att allt detta handlar om åsikter och han har varken gjort beräkningar eller planer på hur ett system med bordeller skulle fungera. Men han tror inte heller att politikerna har full koll på hur branschen för nuvarande fungerar.
- Det är nog lite så att de som ojar och vojar sig mest är de som vet minst, säger han.
En trilogi på kommande
Mörkrets änglar är en ganska så mörk skildring av det undre livet i Helsingfors, med våldtäkter, heroinmissbruk och en rejäl mängd knytnävsslag.
- Själv tänker jag inte på om en berättelse är ljus eller mörk, utan jag fokuserar på en hurdan historia jag vill berätta, säger Laustiola.
Som författare vill Laustiola skriva trovärdigt, och enligt Laustiola är prostitutionen ett trovärdigt tema när det kommer till Helsingfors.
- Jag körde taxi på natten i Helsingfors i elva års tid, så jag vet att prostitution finns, var det finns, och hur det ser ut.
Ursprungligen skulle böckerna om taxichauffören Landstam handla om prostitution, men knarket halkade i något skede med i bilden. Den tredje boken är under arbete.
- De två första böckerna tog ju sex år på sig, så man får se. Kanske är jag färdig med den tredje om ett och ett halvt år, skrattar Laustiola.