
Nationalbalettens dansare har långa dagar och sex dagars arbetsveckor med föreställningar på kvällen. En stor del av den tiden är deras fötter dessutom inklämda i tåspetsskor. För att det här ska vara möjligt måste man ta hand om både kroppen och fötterna.
- Det är jätteviktigt att fötterna är i skick och man måste sköta om dem så att de är tillräckligt starka, säger balettdansösen Sofia Gustafsson vid Finlands Nationalbalett.
Därför börjar man inte direkt med tåspetsskorna, utan först måste man arbeta upp styrkan i tår och ben. Efter en tid hårdnar huden på tårna, vilket underlättar dansandet.
- När jag var mammaledig försvann hårdnaderna på mina fötter och det gjorde ganska ont i tårna när jag kom tillbaka efter det - så det är något man vill hålla fast vid trots att det inte ser så vackert ut, berättar Gustafsson.
Andra vanliga åkommor bland balettdansare är allehanda blåsor, inflammation mellan tårna eller ömma tånaglar som i värsta fall faller av.
- Därför måste man ha bra skor som stöder foten och hjälper foten att må bra då man inte dansar, konstaterar Gustafsson.
Hallux valgus är inte fotknölar
Fotkirurgen Oliver Michelsson har många dansare - och särskilt balettdansare - bland sina kunder. Han får också ofta får besök av flygvärdinnor, eftersom de står och går mycket och använder högklackat.
Ett vanligt problem hos folk som använder särskilda typer av skor i sitt arbete är hallux valgus - det vill säga sned stortå. Enligt Michelsson beror det mycket just på skorna, men i vissa fall kan det också vara ett medfött problem. I första hand ska man försöka använda tillräckligt bekväma och breda skor
- Om man inte har problem ska man inte komma till kirurgen. Det här är inte estetisk kirurgi, utan en stor operation där hela benet måste kapas.
Hör mer om fothälsa i radioserien Kraft onsdagen 23.7.2014 på Radio Vega kl. 19.30, repris söndag 27.7 kl. 11.