
Främlingsfientligheten i Norden behandlas i en omtalad pjäs som sätts upp av Turteatern i Stockholmsförorten Kärrtorp. Teatern vill behandla den attack som demonstranter mot rasism utsattes för för snart ett år sedan.
Det är inte första gången som traumatiska händelser under demonstrationer och upplopp blir teater i Sverige - flera pjäser har gjorts om till exempel Göteborgskravallerna i början av 2000-talet.
Också händelserna i Kärrtorp väcker traumatiska minnen till liv hos många i grannskapet som var med, och Turteatern vill skapa debatt för att lyfta upp det svåra.
Kärrtorp blev traumatiserat
Kärrtorp hör till de invandrartäta stadsdelarna i Stockholm och före händelserna den 15 december i fjol hade en nazistisk klotterkampanj med hakkors hållit på ett bra tag. Många ortsbor, bland dem barnfamiljer, hade samlats för en antirasistisk demonstration vid köpcentret här. Den nazistiska svenska motståndsrörelsen attackerade folksamlingen med påkar och kastade flaskor.
Sju av nazisterna har senare fått domar för våldsamt upplopp. Händelserna har lämnat djupa sår bland dem som var med.
- Föreställningen är en påminnelse och ett försök att bearbeta ett trauma för det här området och det är många som har tackat efteråt för att de har fått skratta åt den skräck som de faktiskt upplevde, säger manusförfattaren och regissören Nils Poletti.
Varför inte behandla vänstervåld?
Men det som också hände i december i fjol var att en demonstrant från den vänsterextrema Revolutionära fronten knivhögg en av angriparna i ryggen och har dömts till över fem års fängelse. På plats vid händelserna fanns de båda vänsterextrema grupperna Revolutionära fronten och Antifascistisk aktion AFA.
Om man vill behandla det här händelserna i en pjäs - varför tar man inte också upp det vänsterextrema våldet?
- Det kanske var fyra eller fem från AFA eller Revolutionära fronten där. De ställde sig i vägen för nazisterna. De skulle ha splittrat demonstrationen och angripit vår demokrati på ett oförlåtligt sätt, om de hade lyckats med det. Jag har inget att kritisera AFA för - det var inte de som angrep mig - de skyddade mig, säger Poletti.
- De var där för att visa att vi inte vill ha hakkors målade på våra fasader. Hela det här området var målat med hakkors, varenda sopstation här utanför teatern var målad med hakkors. Det var det vi ville säga - det här vill vi inte ha!
Främlingsfientlighet och kvinnohat
Förutom att behandla traumat efter Kärrtorp vill Turteatern visa på hur främlingsfientligheten ser ut i Norden i dag. Förutom svenska, norska och danska hörs också finska, finlandssvenska, till och med österbottniska dialekter i pjäsen. Här deltar också fyra studerande från Teaterhögskolan i Helsingfors.
- Den här fascistiska ideologin överlag så är väldigt kvinnohatande - man dyrkar ju maskulinitet överlag. Fascismen utesluter vissa grupperingar, bland annat homosexuella och kvinnor ganska långt, säger Samuel Karlsson som är en av skådespelarna från Helsingfors.
- Man ska inte tro att Sverigedemokraterna, Sannfinländarna, Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti är något slags kvinnopartier. De är patriarkala konstruktioner som talar om hyllningen av mannen, men de satsar stenhårt på kvinnor nu, det är via kvinnorna man ska nå till seger. Och då är det extra viktigt att lyfta fram hur sunkig deras kvinnosyn är, säger Nils Poletti.
Vad har du för exempel på det?
- Vi har en scen där bara männen, inte kvinnorna, pratar om att vi ska skydda våra nordiska kvinnor, som en vara. Det värsta som kan hända är att en kvinna ligger med en blatte och blir besudlad. Det är en ganska sunkig kvinnosyn tycker jag.
Det är ju inte så att de här partierna skulle uttala den här kvinnosynen?
- Nu nämner vi inga partier, utan vi behandlar en fascistisk formvärld där vissa ramar och regler finns.
Många av exemplen i scenerna är tagna från ett av Sveriges största debattforum Flashback, där det förekommer en hätsk invandringsdiskussion.