
Också kulturrelationerna mellan Finland och Ryssland kan påverkas av Ukrainakrisen. Direktör Elina Kahla på Finlandsinstitutet i S:t Petersburg är bekymrad.
De kylslagna relationerna mellan EU och Ryssland börjar kännas av också på det kulturella området. Kahla tycker sig märka ett minskat intresse hos kulturtjänstemän i Finland att engagera sig i finländsk-ryska kulturprojekt.
-Ryssland är vårt grannland och vi kan inte sluta umgås med våra grannar på grund av den rådande politiska situationen. Kultursamarbetet måste fortsätta, säger Kahla.
Enligt henne är det inte meningen att EU-sanktionerna ska spilla över på kultursamarbetet.
-Det att finländska ministrar inte träffar ryska kolleger betyder inte att folk på tjänstemannanivå inte ska samarbeta. Det konkreta, vardagliga samarbetet är oerhört viktigt, säger Kahla.
Hon jämför de rysk-finländska kulturprojekten med det nordiska samarbetet. -Båda baserar sig på långsiktiga, djupa relationer. Inte kan man avbryta sådana relationer på grund av tillfälliga politisk svackor.
Elina Kahla är rädd för att finländarnas överdrivna nitiskhet när det gäller att följa EU-regler kan bli ett problem i det här sammanhanget. Man är rädd att bryta mot EU-regler, men EU förbjuder inte finländska tjänstemän att samarbeta med ryska kolleger.
Finländarna dåligt informerade
Kahla menar att finländarna inte har några förutsättningar att förstå hur ryssarna ser på den rådande situationen.
-Själv ser jag det som min plikt att noggrant följa med den bild som ges i den ryska televisionen. Det borde många fler göra i Finland och hjälpa till att analysera den information som de vanliga ryssarna får.
Kahla konstaterar att finländarna utdömer de ryska värderingarna och anser att de är sämre än de finländska. Men de värderingar som den ryska televisionen nu sprider handlar i själva verket om sådant som också vi förknippar med hög moral, såsom osjälviskhet och hjälpsamhet. Alla ska hjälpa varandra när det är kris - det är budskapet.
-Det är svårt att fördöma ett sådant budskap, och därför går budskapet hem, förklarar Kahla.
Osjälviskhet är ett historiskt ideal i Ryssland och stöttar den nationella enheten.
-Det är just de här strängarna som Putin spelar på, säger Kahla.
Stort designprojekt
Om exakt ett år ska ett av de största rysk-finländska kulturprojekten någonsin genomföras i S:t Petersburg. Det handlar om en enorm uppvisning av finländsk design och arkitektur, och den ska ske i Rysslands kulturcentrum framom andra - det världsberömda Eremitaget.
-Det ska bli en manifestation av finländsk kreativitet i klass med årets uppvisning av finländsk litteratur i Frankfurt, säger Kahla.
Hon visar ett brev som hon fått av Eremitagets ledning. Där står det att kulturrelationer är extra viktiga i dagens geopolitiska läge.
-Just så är det. Att minska på kultursamarbetet när det behövs som bäst vore ödesdigert, säger Kahla.