
Yle Huvudstadsregionen gjorde en rundringning till gruppordförandena för de tre största partierna i Helsingfors. Hur tänker du i dag? löd frågan.
- Det har tagits ett negativt beslut i frågan och där med basta, säger Socialdemokraternas gruppordförande Osku Pajamäki.
Fjolårets Guggenheim-omgång slutade i att Guggenheim stiftelsen gick hem omkring 2 miljoner euro rikare men med ett negativt beslut i hand. Summan betalades för en utredning som stiftelsen gjorde åt Helsingfors stad om sin verksamhet. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv förlorade alltså staden. Med tanke på det här säger Pajamäki att han inte är entusiastisk inför en ny Guggenheim-omgång.
Vidare tycker han att staden inte fört en grundlig diskussion om Guggenheim.
- En demokratisk diskussion på alla nivåer fattas helt och hållet. Vill vi ens ha Guggenheim hit i något annat syfte än vilket som helst större företag? Och om vi vill (ha Guggenheim till Helsingfors), så på vilka villkor? frågar Pajamäki.
Förslaget måste se annorlunda ut
De Grönas gruppordförande Emma Kari är av samma åsikt som Pajamäki. Hon skulle inte återuppta diskussionen om inte förslaget förändras radikalt. Liksom Pajamäki hade hon även i Yles valkompass svarat att hon inte vill återuppta diskussionen om Guggenheim.
Kari och Pajamäki vill att staden och staten ska kunna påverka museets innehåll och att museet inte är bort från de inhemska konstinstitutionerna. Det viktigaste är ändå att pengarna varken tas ur stadens eller skattebetalarnas ficka.
Samlingspartiets gruppordförande Lasse Männistö har däremot stått bakom Guggenheim ända från första början. Ändå var han delvis av annan åsikt när det gällde att svara på frågan om diskussionen borde återupptas.
- Jag har sett att det förslaget Guggenheim kom med tidigare kan vi inte stöda, förklarar Männistö.
Också han hoppas på att pengarna skulle tas till största delen ur Guggenheim stiftelsens, privata investerares och statens ficka.
Läs också: Helsingforsfullmäktige: Nej till fortsatta Guggenheimdiskussioner