
Alla dagar utom söndag pågår repetitionerna inför påskvandringen genom Borgå. Den här gången går det inte att undvika världshändelserna.
I den klassiskt vackra festsalen i Akan vandrar Petrus, Kaifas, Jesus och de andra bibliska personerna omkring och bläddrar i sina manuskript. Om en liten stund är det dags för ännu en repetition. Passionsspelet övas nu in så gott som varje kväll.
- Det är ju en ganska hemsk berättelse, säger Kim Gustafsson, som svarar för regin. Men där vår berättelse slutar tar det positiva vid med uppståndelsen och glädjebudskapet.
Själv har han erfarenhet av de tidigare passionsspelen år 2012 och 2014. Först som åskådare, senast som Judas. Den här gången går det inte att undvika världshändelserna.
- Vi har ju att göra med ett gäng män som varken har mat eller husrum, som vandrar land och rike runt, som förföljs, som får hjälp.
I sin regi vill han mer än tidigare få till stånd ett medeltida renässansaktigt passionsspel där publiken och skådespelarna blandas med varandra.
Lidande och glädje
Skådespelaren Simon Häger axlar den stora rollen som Jesus. Han jobbar vanligtvis på Svenska Teatern. Som österbottning är han lite nervös inför den tvåspråkiga produktionen.
- Att få det helt rätt på finska är nog en liten utmaning för mig, säger Häger.
Att var med om Via Crucis sätter spår i själen.
- I våra liv utsätts vi nu och då för lidande och också för glädjeämnen. Så är det även för Jesus i den här pjäsen. Jag kan fundera på hans lidande genom mitt eget liv och de saker som har hänt i mitt liv.
Via Crucis uppförs på långfredagen i Borgå. Passionsspelet går från Näsebacken till Gamla bron och vidare till Rådhustorget. Spelet kulminerar vid domkyrkan.