
I sex dagar brann Los Angeles förorter efter att poliserna som misshandlat Rodney King frikänts. Gängen tog över, affärer plundrades medan polisen befann sig någon annanstans.
År 1992 flammade Los Angeles förorter upp. Året innan hade den svarta taxichauffören Rodney King misshandlats av ett gäng poliser. Händelsen hade videofilmats och sänts på TV och redan då väckt massiva protester. När de fyra polismännen friades i domstolen ett år senare, var detta upptakten till sex dagar av kaos och kriminalitet i Los Angeles förorter.
Dokumentärroman
Dessa omtumlande händelser skriver också författaren Ryan Gattis om i sin dokumentärroman Sex dagar. Det är frågan om en otroligt elegant uppbyggd roman, där handlingen likt en stafettpinne bärs vidare av bokens otaliga karaktärer. Här får läsaren möta smågangsters, brandmän, butiksägare, brutala poliser och gängledare som plötsligt befinner sig i en rykande krigszon, en förort som stadens politiker inte vill vidkännas.
Livet i krigszonen
Allting fick sin början med fallet Rodney King, men Ryan Gattis visar med sin roman att förortslivet i Los Angeles i början av 90-talet präglades av gängkrig, kriminalitet, nyckfullt polisvåld, droger och få möjligheter till utbildning. I Gattis roman har förorten förvandlats till en krigszon, där alla slåss mot alla, inte bara de rivaliserande gängen, utan också polisstyrkorna som drivs av samma hämndmotiv och makthunger som drogbaronerna.
Vänskap i våldets skugga
Sex dagar är en roman som pulserar av liv, adrenalin, hets och en förunderlig kärlek till förorten. Visserligen är suburbia ett livsfarligt ställe att växa upp i, men samtidigt skapar gängtillhörigheten ett nätverk, där lojalitet, vänskap och respekt utgör ledorden. Konkurrerande gäng och uppstickande lycksökare kan man fördriva med vapenmakt och hot om repressalier, men de egna skyddar man till varje pris – med risk för sitt eget liv.
Hopp och drömmar
Ryan Gattis förortsskildring är brutal, men inte tröstlös. Det går att lämna de rykande ruinerna bakom sig efter sex kaotiska dygn. Mitt ibland striderna och jakten kan man drömma om ett annat liv, så som Miguelito som drömmer om att en dag fånga förortens historia i skrift. Ryan Gattis roman är ändå ett fullvärdigt substitut till Miguelitos dröm om att skildra förorten och dessutom en bok som elegant undgår all form av romantisering av gängkulturen.
Den autentiska känslan härrör sig ur en träffsäkert skildrad miljö, ett levande persongalleri och en oförskönad återgivning av förortslivet. För boken intervjuade Ryan Gattis en mängd personer som levt i Los Angeles förorter under denna exceptionella vecka, personer som på ett eller annat var involverade i händelserna år 1992.
Efter hat och hot
Romanen skildrar Los Angeles förorter under en begränsad tidsperiod år 1992 då våldet eskalerade och det groende missnöjet äntligen fick utlopp via bränder, kravaller, stöldräder och en feberaktig hetsjakt som Ryan Gattis så träffsäkert skildrar.
Trots många brutala uppgörelser och vansinnesdåd återvände ändå lugnet till förorten på den sjätte dagen.
Också Ryan Gattis roman utmynnar i hoppfullhet. Samtidigt förebådar boken den utvecklingen som vi idag kan uppleva iform av ett fredligare och öppnare samhälle.
Fortfarande händer det att rasismen visar upp sitt fula tryne, som år 2014 då Mike Brown och Ezell Ford sköts till döds av polisen i Los Angeles. Men kriminaliteten och otrygghetskänslan har minskat radikalt. Hat har förbytts i gemenskap och kriminalitet i företagsamhet. Bland de forna gängledarna finns det idag rentav personer som försörjer sig genom att för turister visa de ökända brottsplatserna och de forna gängmedlemmarnas tillhåll.
Fotnot: HBO äger rättigheterna till Sex dagar. En TV-serie planeras utgående från Ryan Gattis roman.
Hör och se Ryan Gattis i Lasso onsdag 23.3 kl. 20 och torsdag 24.3 kl 17:25 i Yle Fem