
Emojier – du vet de där små gula varelserna som bor i din telefon, som skrattar och gråter, grälar och pussas – precis som vi. Största delen av oss använder dem, till och med dagligen. Men blir vi alltid förstådda?
Emojier är ett minfält när det handlar om kommunikation. En och samma emoji kan ha diametralt olika betydelser för dig och mig. Det blir inte lättare av att emojierna ser annorlunda ut i olika apparater.
En grinande emoji i t.ex. en iPhone kan för många se negativ ut medan samma emoji i t.ex. en Nexus kan se mycket positiv ut. Det här beror på att mobiltillverkarna ofta gör sin egen version av varje emoji.
Varje officiellt godkänd emoji har sin unika kod och beskrivning i Unicodestandarden som gör det möjligt för en dator att läsa symbolen. Till exempel har en av de nyaste emojierna, ”ett dräglande ansikte”, koden U+1F924. Utgående från Unicodekoden och beskrivningen kan sedan de olika mobiltillverkarna och sociala medierna göra sin egen tolkning av ett dräglande ansikte.
Enligt sajten emojipedia, som fungerar som en encyklopedi över emojier, har 17 olika plattformer gjort sin egen ritning av de existerande emojierna. Kom ihåg det här när du skickar meddelanden åt din kompis om hens smarttelefon är av ett annat märke än din.
Allt du behöver veta om emojier
- Emoji kommer från de japanska orden e (bild) och moji (tecken)
- I dag finns det över 1850 emojier
- Den mest använda emojin är den som gapskrattar med tårar i ögonen
- I USA, Storbritannien och Kanada används mest emojier
- I hela världen skickas det 6 miljarder emojier varje dag
- Finländare använder den svarta månen mer än någon annan
- Kvinnor använder oftare emojier än män
- Emotikoner : - ) och kaomojin (^^) är emojins förfäder, dagens emoji utvecklades i Japan på 1990-talet
- Den internationella emojidagen firas 17 juli
Då emojin blir en miss
Det är lätt att gå vilse i emojidjungeln. Hur många gånger har du fått ett meddelande med en emoji som känns totalt malplacerad? Kanske någon förväxlat den storgråtande emojin med den gapskrattande? Dessa två emojier lär förväxlas rätt ofta.
Ibland skapar vi nya emojimissar då vi försöker göra det motsatta, dvs att undvika missförstånd. Det här hände till exempel med pistolemojin.
På grund av flera dödsskjutningar i USA valde Apple att ta avstånd från vapenvåldet genom att göra om sin pistolemoji till en vattenpistol. Men samtidigt liknar samma pistolemoji fortfarande ett riktigt vapen på andra plattformer.
Jeremy Burge, som upprätthåller sajten Emojipedia, skrev i ett blogginlägg att Apple trots allt borde tänka om eftersom det här kan ge upphov till grava kommunikationsmissar.
Salig eller stridslysten?
I april i år publicerades en undersökning vid University of Minnesota där människor fick svara på hur de tolkar olika emojiers sinnestillstånd. Deltagarna fick poängsätta smilisarna på en skala från -5 (mycket negativ) till +5 (mycket positiv).
Den emoji som i Unicode har beteckningen U+1F601 och beskrivs som ”grinande ansikte med glada ögon” var den som gav upphov till de mest avvikande tolkningarna.
Apples version av den grinande emojin tolkades av 70 procent av deltagarna som negativ. De flesta rankade smileyn på -3 och skrev att den såg ut som om den ser stridslysten ut. Googles version fick ändå ett genomsnitt på +4 och tolkades som salig.
Vad är Unicode?
- Unicode är en industristandard som gör det möjligt för en dator att hantera text skriven i alla världens skriftsystem
- I standarden ingår också olika symboler bland dem även emojier
- Unicodekonsortiet är en ideell organisation som styr utvecklingen av Unicodestandarden
- Konsortiet grundandes 1991
- Konsortiet består av representanter för mobil- och datortillverkare, mjukvaruföretag, ministerier och forskningsinstitut. Bland dem finns t.ex. Apple, Microsoft, Facebook, Adobe, Google och Huawei
- Varje år uppdateras Unicodestandarden med nya språk, symboler och tecken
- I den nyaste versionen av Unicode finns det 7500 nya tecken och 72 nya emojier, bland dem en bacomemoji
Tre gyllene regler för hur du använder emojier
Vissa emojier är alltså farligare kommunikationsminor än andra. Men emojierna är inte enbart förvirrande små filurer – det finns en logik bakom hur vi använder dem. Det här har Tyler Schnoebelen, som är expert på datalingvistik, kommit fram till efter att ha analyserat cirka 500 000 tweets.
Schnoeblen har kunnat urskilja vissa mönster som upprepar sig då vi använder emojier.
Regel nr. 1: Emojin kommer oftast sist i meningen, inte mitt i den.
Också om vi skriver längre meddelanden tenderar vi att placera en emoji efter en tanke. Då fungerar emojierna på samma sätt som kommatering.
Regel nr. 2: Emojier respekterar ett lineärt händelseförlopp.
Då vi vill uttrycka i emojier att vi riktar en pistol mot något, placerar vi föremålet framför pistolens pipa.
Då vi vill berätta att vi åker på en semesterresa till södern följer emojierna händelseförloppet från att vi först flyger till att vi, när vi väl är framme på den varma semesterorten, dricker en drink.
Regel nr. 3: Då vi använder flera emojier i följd kommer inställning före handling.
Schnoebelen märkte att vi oftast först sätter en smiley som berättar hur vi förhåller oss till en händelse eller handling. Är vi arga, glada eller ledsna över att något hänt?
Den första emojin färjar vår upplevelse av den följande. I exemplet ovan gråter vi över att ha ett brustet hjärta genom att placera det brustna hjärta efter den gråtande emojin.
Är emojier ett språk?
Emojier fungerar som kroppsspråkets ställföreträdare i skrivet språk. Den ger det skrivna språket ett tonfall och speglar vår personlighet i ett sms. I skriven text motsvarar emojier tonfall och ansiktsuttryck. Människan kan känna igen 250 000 ansiktsuttryck vilket gör emojier väldigt relevanta för vår kommunikation online.
I regel upplever folk att emojier hjälper dem att uttrycka sina tankar mer tydligt i text, speciellt unga. Av en brittisk forskning framgår det att unga i åldern 18-25 tycker emojier gör budskapet i ett meddelande tydligare medan över hälften av dem som är äldre än 40 år tycker att emojier bara är förbryllande.
Lingvister världen över har debatterat ifall emojier är ett språk. Det går att kommunicera med enbart emojier, hävdar en del. Och visst går det att förstå meningar som inte innehåller ett enda ord.
En del emojifantaster har till och med översatt hela litterära verk till emojier. Till exempel har författaren Joe Hale översatt Alice i underlandet till emojier. Moby Dick går också att hitta på emoji.
I maj publicerades Bibeln på emoji. På sajten bibleemoji kan du översätta din favorit bibelvers från engelska till emoji.
✌ matthew 5:44 but i say unto u, 😍 ur enemies, bless them that... pic.twitter.com/tgMR8p7FI0
— Bible Emoji (@BibleEmoji) November 19, 2016
På många sätt liknar emojier det forna skriftsystemet hieroglyferna eftersom båda är visuella representationer av idéer. Men (ännu) kan emojierna inte kallas för ett skriftsystem.
Skillnaden ligger i att hieroglyfer har ett grammatikaliskt system. Ordet ”hår” skrivet med hieroglyfer förstås på samma sätt av alla läsare. Så finns det inte heller emojier som skulle motsvara enskilda bokstäver.
Vyvyan Evans, som är professor i lingvistik vid Bangor university, säger i en intervju till den brittiska tidningen Daily Mail att emojier aldrig kommer att ersätta traditionella språk men kommer att användas, i en ännu större utsträckning än i dag, till att utveckla dem.
- Det är möjligt att emojier allt mer kommer att användas för att komplettera digitala versioner av skriftliga verk. Till exempel kunde man med hjälp av emojier kunna göra Shakespeares verk mer begripliga för en helt ny generation, säger Evans.
Ju fler smarttelefoner desto fler emojier
I dag har över 2 miljarder människor har en smarttelefon. Enligt Statistikcentralens uppgifter från i fjol använder 75 procent av alla finländare i åldern 16-74 smarttelefoner. I Sydkorea har till och med 88 procent av befolkningen en smarttelefon medan bara 17 procent av indierna äger en smarttelefon (Se tweet av Conrad Hackett som forskar i demografi vid Pew Research om var i världen det finns mest smarttelefoner).
Own smartphone
— Conrad Hackett (@conradhackett) February 22, 2016
S Korea 88%
Israel 74%
US 72%
Canada 67%
China 58%
Brazil 41%
Japan 39%
Vietnam 35%
India 17% pic.twitter.com/jkY0XEIXOL
Ju fler av oss har en smarttelefon desto fler emojier skickas det. I dag skickas det 41 miljarder meddelanden runtom i världen dagligen. I dem ingår 6 miljarder emojier.
Emojianvändningen globalt har påverkats av språk och kultur. En undersökning som företaget Swift Key har gjort visar att fransmän använder till och med fyra gånger mer hjärtan än andra språkgrupper. I Sverige används brödemojin mera än i något annat språk medan vi finländare har fattat tycke för den svarta månen; den använder vi åtta gånger mer än någon annan språkgrupp! Däremot använder vi mindre hjärtan och romantiska symboler än genomsnittet.
Förutom geografiska skillnader finns det också en skillnad i hur mycket män och kvinnor använder emojier. Överraskande nog finns det en större skillnad på emojianvändningen mellan könen än mellan olika åldersgrupper. En forskning som gjorts av plattformen Emogi visar att omkring 78 procent av kvinnor använder emojier flera gånger i veckan medan motsvarande siffra bland män är 60 procent.
Emojins evolution från :-) till (^^) till vad den är i dag
Smileys eller emotikoner har förekommit redan på 1800-talet. I den amerikanska satiriska tidningen Puck publicerades år 1881 en rad smilisar.
På 1980-talet föreslog Scott Fahlman, expert inom datavetenskap vid Cernegie Mellon University, på universitetets diskussionsforum att man skulle använda :-) eller :-( för att urskilja mellan seriösa och mindre seriösa inlägg.
I Japan utvecklas i slutet av 1980-talet så kallade kaomojin. Dessa teckengubbar liknar Fahlmans men går att läsa utan att lägga huvudet på sned. Exempel på några vanliga kaomojis: (^^) som betyder glada ögon och (T_T) som ska likna ett gråtande ansikte.
I slutet av 1990-talet utvecklade japanska mobiltillverkare en prototyp till dagens emojier. Efter att Apple tog i bruk de tidiga emojierna har de spritt sig till världens alla hörn och smarttelefoner.
År 2009 godkände Unicodekonsortiet (som upprätthåller Unicodestandarden) 722 emojier. Nästa år kunde man redan skicka emojier med sin smarttelefon. I dag, beroende på vilken plattform du använder, kan du välja mellan 800 och 1600 olika emojier.
Det finns fortfarande vissa plattformer som inte stöder emojier. Om du är osäker på om din smarttelefon kan visa smilisar kan du kolla det via sajten caniemoji.com.