
Den berömde ryske konstnären Ilja Glazunov har dött. Han var sedan nära 60 år en av Rysslands mest uppburna konstnärer, och blev även i Finland känd för sina porträtt - inte minst av president Kekkonen.
Glazunovs familj uppger för ryska medier att konstnären avled natten till söndagen i en ålder av 87 år. Jordfästningen kommer enligt TASS att ske i Kristus Frälsarens katedral i Moskva.
Ilja Sergejevitj Glazunov (både förnamnet och släktnamnet uttalas med betoning på sista stavelsen) var född i Leningrad 1930.
Han höll sin första utställning 1957, blev snabbt berömd som porträttmålare, och fick äran att avporträttera en lång rad sovjetkoryféer och internationella kändisar.
Tack vare ett porträtt av Anita Hallama, hustru till diplomaten Jaakko Hallama och sedermera president Urho Kekkonens älskarinna, skaffade sig Glazunov redan på 50-talet kontakter i Finland.
År 1973 inbjöds han till vårt land för att utföra ett officiellt porträtt av UKK för Paasikivi-samfundets räkning. Senare visade det sig att konterfejet beställts i PR-syfte av den nystartade damtidningen Jaana.
Porträttet väckte en hel del diskussion, inte minst för att konstnären sedan målningen offentliggjorts tillät sig en hel del ändringar. Kekkonen själv tittade på tavlan i tre minuter under fullkomligt tystnad, innan han framförde sitt något svårtydbara tack.
Porträttet hängde under en tid på Finlandiahuset, sedan på hotell Presidentti. Numera kan det beundras på Urho Kekkonens museum Ekudden.
Av övriga finländare som Glazunov avbildade kan nämnas Marimekkos grundare Armi Ratia, som blev mycket god vän med honom.
Fick konstakademi uppkallad efter sig
I Sovjetunionen överhopades Glazunov med utmärkelser och privilegier. Hans goda relationer till de styrande gjorde det inte bara möjligt för honom att resa och knyta kontakter med utlandet.
Han verkade också som kontaktman och beskyddare för systemkritiker från det "patriotiska" och monarkistiska lägret, och ombesörjde bland annat utsmugglingen av deras skrifter till väst
Från och med slutet av 1980-talet knöts Glazunov allt närmare den högerextrema, antisemitiska rörelsen Pamjat (Minne) och blev känd för sina ultrakonservativa och nationalistiska uttalanden i stort och smått.
Hans konst tog allt oftare upp historiska och religiösa motiv.
I Vladimir Putins Ryssland fortsatte nådens sol att lysa över Glazunov ända till slutet. 2004 fick han ett eget museum i Moskva, alldeles intill Pusjkin-museet.
År 2009 beslöt regeringen, då under ledning av premiärminister Putin, att uppkalla Rysslands akademi för måleri, skulptur och arkitektur efter Glazunov.
Regeringschefen tackade konstnärer för de tjänster han gjort sitt land och sa: "I er produktion flätas vårt fosterlands historia och folkets karaktärsdrag behändigt samman".