Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20061 articles
Browse latest View live

De gåtfulla runorna i Vörå III: I jakt på bevis

$
0
0

En serie runfynd görs i Vörå mellan 1978 och 1993. Enligt en näst intill enhetlig forskarkår är ristningarna moderna. Men varför tillät Museiverket inte ett borrprov som skulle åldersbestämma runorna? Varför hittas inga kommentarer om den forskning som tyder på att runorna faktiskt är forntida? Och är ett slutgiltigt bevis i någondera riktningen alls möjligt?

I den tredje och sista delen av artikelserien om Vörårunorna söker jag svar på dessa frågor. Den jakten blir projektets allra snårigaste avsnitt.
De gåtfulla runorna i Vörå I: Österbottens första viking
De gåtfulla runorna i Vörå II: Mannen med metalldetektorn

Här är det dags att kontakta Museiverket. Jag e-postar mina frågor till intendent Satu Mikkonen-Hirvonen, ansvarig för Österbotten som arkeologisk kulturmiljö, och vi kommer överens om en telefonintervju för nästa dag.

Mikkonen-Hirvonen medger genast att hon, innan jag tog kontakt, aldrig ens hört talas om runorna. Hon var inte med när rundebatten pågick.

Dessvärre har hon ingen information om varför Ove Alm fick avslag på sin forskningsansökan 1985.

Som jag nämnde i seriens första artikel tolkade Alm avslaget som en indikation på att Museiverket ändå är osäkert på att runorna faktiskt är falska.

Men eftersom Alms ansökan handlade om ett borrprov, kan Mikkonen-Hirvonen ändå förklara avslaget:

- Runstenarna finns i vårt fornlämningsregister. De har ingen datering, och deras funktion är okänd. Det är inte mycket man vet om dem. Men när de en gång lagts in i vårt register så är det inte så lätt att ta dem bort därifrån.

Följaktligen är runorna skyddade av fornminneslagen. Därmed är prover som skadar runorna – så som ett borrprov – väldigt svåra att tillåta.

Och trots att allt tyder på att runorna är moderna, är det ju inte bevisat.

- Vi behöver mer forskning, men den måste i så fall finansieras från annat håll.

Enligt Mikkonen-Hirvonen är det inte svårt att få forskningstillstånd, så länge metoden inte skadar stenen.

Hon menar också att det i vilket fall som helst är försvarbart att runstenarna finns i fornminnesregistret. Oberoende av sin ålder har de värde som kulturarvsobjekt, helt enkelt på grund av mediehistorien kring dem.

- Jag har inte sett dem ännu. Men nu när du ringde så tänker jag gå och kolla nästa sommar när jag är på fältresa!

Mina anteckningar inför samtalet med Museiverket. Mina anteckningar inför samtalet med Museiverket. Bild: Yle/ Viktor Granö vörå

Avslutningsvis frågar jag Mikkonen-Hirvonen om hon hittar någon kommentar om den undersökning som utfördes i början av 90-talet, den med Schmidt Test Hammer.

Umeåforskarna som gjorde den forskningen menade att vittringen i Egilstenens ristningar tyder på att de slagits för minst 600 år sedan.

Men någon sådan kommentar hittar Mikkonen-Hirvonen inte, och forskningsmetoden är hon inte bekant med.

Hon föreslår att jag talar med landskapsarkeolog Pentti Risla vid Österbottens museum.

Det gör jag. De viktigaste bitarna av det samtalet har jag redan återgett i den förra artikeln.

Risla känner väl till diskussionen om runorna, men medger, också han, att hans kunskap bygger på hörsägen.

Själv har han inte undersökt runorna. Och inte heller han är bekant med Schmidt Test Hammer-undersökningen eller -metoden.

Risla hänvisar mig i sin tur till Mirja Miettinen, arkeologen som undersökte – och underkände – den påstådda forngraven på Båtholmen. (En av de ”overkliga varelserna” i Gösta Ågrens debattartikel.)

Men inte heller Miettinen, som numera är pensionerad, har något minne av eller några tankar om Schmidt Test Hammer-forskningen.

Hon förnekar också att hon skulle vara särskilt insatt i runskrifterna.

- Jag misstänkte nog att de inte kan vara från vikingatiden. De ska nog vara betydligt yngre. Men från exakt vilken tid, det är en annan sak. Skulle de vara från 1800-talet eller från början av 1900-talet eller kanske till och med ännu yngre, det förblev öppet. Och jag hade så mycket annat, så jag hann helt enkelt inte ta ställning mer exakt.

Och Miettinen hänvisar mig till Pentti Risla...

Undersökningen som försvann

Det verkar alltså som om ingen i dag verksam tjänsteman egentligen satt sig in i runorna. Den konspirationsteoretiskt lagda kan här hämta vatten till sin kvarn.

Själv faller jag inte för den frestelsen.

Jag förstår mycket väl att Museiverket och Österbottens museum städat undan forskningen kring Vörårunorna. Flera framstående runologer slog på 80-talet fast att allt pekar på sentida förfalskning.

Den högt ansedda geologen Joakim Donner kom fram till att ristningsspåren bör ha gjorts med moderna stålverktyg.

Och så var det historien med de färska lingonen i den lösa sanden i forngraven.

Efter den uppblåsta och pinsamma medieuppståndelsen förstår jag gott att arkeologerna valt att rikta in sig på mindre tvivelaktiga fornfynd.

Men det är retsamt att ingen kan kommentera Schmidt-testet. I Vasabladsartikeln (6.2 92) som rapporterar om undersökningen nämns två forskare: Rabbe Sjöberg och Roger Engelmark.

Engelmark är professor emeritus i arkeologi vid Umeå universitet. Jag skickar honom ett mejl, och ber honom kommentera forskningen.

Mina anteckningar om Engelmark. Bild: Yle/ Viktor Granö runinskrift

Hans svar gör mig förbryllad. Inte heller han är ”någon expert på Schmidt Hammer”. Vasabladets rapportering var missvisande. Engelmark var med i forskningsteamet, men arbetade med andra frågor.

Han hänvisar mig till Rabbe Sjöberg, och ger mig hans e-postadress.

Den adressen är inte längre i bruk.

Ett allt för långt sidospår: forntida pollen

Engelmark vill inte ställa upp på en telefonintervju, men beskriver kortfattat sin och de övriga Umeåforskarnas erfarenhet av det arkeologiska projektet i Österbotten:

Mottagandet av rundateringen liksom för övrig forskning vi gjorde i Österbotten var misstro från etablissemanget i Helsingfors, främst Museiverket, särskilt om resultaten inte stämde med den nationella historieskrivningen. Däremot var man i Österbotten påtagligt positiva och intresserade av våra resultat.

De resultat Engelmark syftar på, utöver Schmidt-testet, handlar främst om pollenanalys, som tydde på att odling faktiskt förekommit i Österbotten också mellan år 800 och 1200, alltså under den tid som landsdelen enligt rådande historieuppfattning var avfolkad.

Så här skriver Gösta Ågren i ett mejl:

Jag hörde med egna öron museiverkets dåvarande chef mer än antyda, att Umeå-forskarna förfalskat pollenproven. Det var inte skvaller bakom ryggen, han yttrade sig på en sammankomst, där forskningsresultaten presenterades! Två av de svenska vetenskaparna var stumma av förvåning, men den tredje exploderade.

Diskussionen kring pollenproverna upptog nästan lika mycket spaltutrymme i 80-talets Vasablad som den om runorna. Det är inte möjligt för mig att nu gå igenom också den. Och pollenfrågan minskar åtminstone inte min förvirring. Den här gången nöjer jag mig med runorna.

Falska runor i öst och väst

Schmidt Test Hammer-provet måste jag hur som helst nu uppfatta som ett igenvuxet spår. Särskilt sedan jag talat med geologen Alf Lindroos vid Åbo Akademi, och förstått att dateringsmetoden i fråga, enligt vad han känner till, aldrig använts av någon finländsk forskare.

Till Lindroos återkommer vi inom kort.

Men det mystiska geologiska Schmidt-provet är inte den enda forskning som talat för runornas äkthet.

Docenten i runologi Evert Salberger skrev flera artiklar om Vörårunorna, där han konsekvent argumenterade för deras höga ålder. Salberger var erkänd i sitt fack; hans skrifter kan knappast avvisas som ovidkommande.

Jag ringer upp runologen Henrik Williams, professor vid Uppsala universitet. Williams har under sin karriär avslöjat flera runfalsarier, och fast han inte direkt studerat Vörårunorna, så är de välbekanta för honom.

- Det är ju så att nästan alla professionella runologer har menat att detta är sentida inskrifter. Dels blandar de väldigt mycket både gamla och nya språkliga element på ett sätt som ingen annan runinskrift gör.

- På Egilstenen finns till exempel en L-runa med en punkt på sig. En sådan runa finns verkligen i det medeltida materialet, men den är väldigt, väldigt ovanlig. I övrigt ger stenen intrycket av att vara från tidig vikingatid. Det skulle vara nästan ett halvt årtusende mellan de runologiska faktorerna.

Henrik Williams. Henrik Williams vid runsten. Bild: MARCO BIANCHI runinskrift

- Sedan finns naturligtvis det faktum att ristningarna dyker upp på ett ställe där det inte finns några vikingatida bosättningar, och att de helt saknar ornamentering.

- Allt det här är ju bara indicier. Men vetenskap handlar ju inte om vad som är möjligt utan om vad som är sannolikt. Att de här runorna skulle vara gamla är väldigt osannolikt, och då drar vi slutsatsen att de måste vara moderna.

Williams drar en parallell till den mest beryktade sentida runristningen, Kensingtonstenen. Den hittades i Minnesota år 1898 under en period när de nordiska immigranterna kände sig trängda av andra språkgrupper.

Då skapades runstenen i ett politiskt syfte, för att slå fast att svenskarna och norrmännen var först på plats. (Senare, på 1960-talet, hittade man arkeologiska bevis på att vikingar faktiskt reste till Nordamerika, som det står i de isländska sagorna.)

Kensingtonstenen. Kensingtonstenen. Bild: CC/ Public domain Kensingtonstenen

En liknande politisk funktion är inte svår att se hos Vörårunorna.

- De dyker upp lite för lämplig. Det fanns en debatt om det svenska folkets hemortsrätt i Finland. Så kommer de här skrifterna som ett brev på posten, och bevisar att här har det funnits svenskar sedan vikingatiden.

Hur är det med runornas språk? Är det grammatikaliskt sett fungerande fornsvenska?

- Bitvis. En del tror vi ju också att faktiskt kopierats från andra runinskrifter, och då fungerar det ju ganska bra inom det enskilda citatet. Men så är det ju kombinerat på ett sätt så att det inte riktigt blir så bra.

När man nu försöker hitta en ristare, och tänker sig att det är en 1900-talsperson, kan det då vara en person som saknar utbildning på området? Kunde en vanlig bonde som har studerat lite i runböcker ha åstadkommit det här?

- Det är jag ganska övertygad om. Det här är ju inte hjärnkirurgi, som man säger. Kan man läsa, så. Bara för att man är bonde så betyder det ju inte att man är ointelligent, tvärtom.

Salbergers heder

Har du någon kommentar till Evert Salberger? Han satte ju mer eller mindre sin akademiska heder i pant på att runorna är äkta?

- Salberger var ju en kompetent runolog. Men han var väldigt mycket i opposition mot Sven B. Jansson.

Alltså Run-Janne, mannen som ”avlivade Jonund”.

- Jag tror att Salberger satte en ära i att gå emot etablissemanget. Och likaså tror jag att han inte riktigt tog ansvar i sitt sätt att resonera.

- Han var ju duktig, så han kunde peka på brister i de andra runologernas resonemang. När till exempel Helmer Gustavsson sa att ’den här runformen finns inte’, så hade Salberger en oerhörd kontroll på vad som fanns och inte fanns och kunde peka ut att ’jo den här finns faktiskt där och där’.

Evert Salberger mellan Erik Svens och Uno Forss. Erik Svens, Evert Salberger och Uno Forss. Bild: Yle/ Viktor Granö salberger

- Men han tog bara upp sådant som han kunde motbevisa, men inte den större problematiken. De mest övertygande argumenten där han inte hade något motbevis, dem sopade han under mattan. Och det tycker jag inte var riktigt vetenskapligt hederligt. Han drev det här lite för mycket i ren oppositionslusta.

I nästa stund mildrar Williams ändå sin anklagelse.

- Vi runologer är så få. Det är bra att vi har en levande debatt, att vi inte håller med varandra slentrianmässigt. Salberger pekade många gånger på luckor i andras argumentation.

- Och det händer faktiskt ofta att vetenskapsmän är partiska. Det syns tydligt med de amerikanska runorna, att många runologer nästan inte vill att de ska vara äkta. Vilket jag tycker är konstigt. Det vore ju mycket roligare om runinskrifterna faktiskt var gamla!

Enligt Henrik Williams är det inte möjligt att åldersbestämma ristningar med fysikaliska metoder. Vi får förlita oss på runologin – och den talar emot att Vörårunorna är av särskilt hög ålder.

Kan skogsbranden hjälpa oss?

Men så har vi ju det där med skogsbranden. Egil- och Anundstenen ligger i ett område där en skogsbrand härjade år 1832.

Om det går att visa att runorna var med om den branden, då är de minst två hundra år gamla. Och var det inte med om branden – ja, då kan de åtminstone inte vara vikingatida.

Är detta något som låter sig undersökas? frågar jag geologen Alf Lindroos.

- Huh-huh… Ja, om det går över 500 grader så nollställs stenens magnetfält. Men det tror jag inte att det skulle ha gått i en skogsbrand.

Frank Berninger, lektor i skogsekologi vid Helsingfors universitet, är av annan åsikt.

- I en skogsbrand kan temperaturen på markytan stiga ända upp till tusen grader. Så stenens yta kan mycket väl ha hettats upp till över 500 grader, särskilt om den har stått i vindskydd och till exempel haft en myrstack eller en rishög intill sig.

- Men temperaturen varierar väldig mycket från plats till plats. Ifall stenytan stått i vinden så är det möjligt att den nästan helt undgått värmen.

Bild: EPA/NOAH BERGER skogsbrand,skogsbränder,yosemite

Det kunde alltså tänkas vara möjligt att visa att ristningarna varit med om elden, men svårare att visa motsatsen. Detta är ändå något!

Jag ringer tillbaka till Alf Lindroos. Han hänvisar mig vidare till Fredrik Karell vid Geologiska forskningscentralen:

- Om man mäter magnetfältet så handlar det om de magnetiska mineralerna. Då beror det på vilka magnetiska mineraler som finns i just den stenen. Till exempel magnetkis har en magnetisk temperatur på 340 grader, medan magnetit har en temperatur på 540.

Så undersökningen kunde i princip vara möjlig. Men Karell är skeptisk.

- Med våra metoder handlar det ju om magnetfältets variation genom historien. Men då pratar vi om en geologisk tidsskala, miljontals till miljarder år. Då får vi inte fram en nutidshistoria.

- Så med tanke på magnetiska egenskaper är det svårt att skilja på 1000 år och 50 år. Jag skulle inte satsa pengar på det.

Ännu en besvikelse. Men jag ger inte upp. Och lyckligtvis har Alf Lindroos en annan idé.

Moderna mejselslag

- Vi funderade med en fysiker här, Jan-Olof Lill. Det där spåret är ju hackat med mejsel. Om det är en modern mejsel, så är det möjligt att konstiga metaller, som krom, vanadin och titan, finns kvar i spåret. Metaller som aldrig skulle ha funnits i en vikingatida mejsel.

- Och det skulle kunna gå att analysera.

Alf Lindroos och Jan-Olof Lill. Alf Lindroos och Jan-Olof Lill Bild: Yle/ Viktor Granö alf lindroos,jan-olof lill

Nu blir jag ivrig.

Utmaningen här är provtagningen: för analys krävs en bit av en ristning.

Men ifall provtagningen skadar stenen, blir det svårt att få tillstånd av Museiverket. Dessutom skulle det vara väldigt svårt att utvinna ett mineralpulver ur stenen utan att kontaminera provet.

Då kläcker Lindroos idén att analysen kunde göras kemiskt.

- Om en kemist skulle gå till stenen med ett sterilt trassel, doppa trasslet i syra, stryka med det i ristningsspåret och sedan analysera vilka metaller som fastnat i trasslet.

Hittar man då vanadin eller krom kan vi sluta oss till att ristningarna gjorts på 1900-talet!

Alltså ringer jag Johan Bobacka, professor i analytisk kemi vid Åbo Akademi.

- Nog tror jag det skulle kunna vara möjligt. Vi har ju ett instrument för att analysera metaller, ICP-MS kallar vi det. Och vi kan ju bestämma väldigt låga koncentrationer, väldigt låga halter.

Men då behövs en kemist som kan ta provet. Bobacka föreslår att jag tar kontakt med Sten Engblom, som undervisar på yrkeshögskolan Novia i Vasa.

Engblom blir genast intresserad.

- Länge sedan man hört om de där runorna. Ja, visst kunde det vara möjligt. Nog skulle jag kunna vara intresserad!

Överlycklig ringer jag tillbaka till Bobacka, som hänvisar mig till laboratorieansvarige Tor Laurén.

Mina anteckningar. Bild: Yle/ Viktor Granö anteckningar

Och där blir det bakslag.

- Med syra skulle det bli så små mängder metall att det skulle vara ytterst osäkra resultat.

Inte ICP-MS, men XRF?

Men Laurén har en annan idé.

Med en handburen XRF-mätare kunde en röntgenanalys göras på ort och ställe, och omedelbart ge svar på vilka grundämnen som finns i spåren.

Hittas då krom eller vanadin kan vi sluta oss till att ämnet härstammar från en sentida mejsel, och alltså att ristningen är modern.

Och hur få tag på en sådan mätare? Sten Engblom föreslår att jag tar kontakt med Geologiska forskningscentralen.

Så jag skickar in en förfrågan, och får kontakt med Peter Edén, miljögeolog vid enheten i Karleby.

Edén är själv från Vörå och har följt med debatten om runorna. Han har diskuterat frågan med sina kolleger.

Tyvärr är de alla av den åsikten att detektionsnivån för en handburen XRF är för låg, att instrumentet är för okänsligt för att kunna avläsa så små metallmängder som det här måste gälla.

- Och var det inte dessutom så att runorna varit målade? frågar Edén.

Ja, det stämmer. Då kan spår av färgerna finnas kvar i ristningarna, och ytterligare försvåra provet.

Gösta Holm målar upp Egilrunan. Gösta Holm målar upp Egilrunan. Bild: Yle/ Viktor Granö vörå

Det börjar se ut som om ingen mätning skulle ge ett resultat som man kan dra några som helst slutsatser av.

Ifall krom eller vanadin hittas i ristningarna, kan man ändå inte dra några slutsatser förrän man uteslutit att ämnet härstammar från eventuella färger, eller från verktyg som senare petat i ristningarna.

Det hela verkar kort sagt hopplöst.

Ett sista kort

Men skam den som ger sig.

Det finns ett sista, ospelat kort. Ju mer jag tänker på det, desto mer lovande verkar det.

Jonundstenen är oanvändbar – den ristningen ”förbättrade” någon på 90-talet. Egil- och Anundstenarna bjuder på oöverstigliga eller åtminstone svåröverstigliga hinder. Var Olafstenen ligger vet bara Uno Forss, och han är död.

Men så har vi Björnstenen, lösfyndet som Uno Forss hittade 1993!

Enligt vad han själv berättat hittade Forss stenen i samband med sprängningar han utförde på Pörnullsbacken (Vbl 15.2 1996).

Han antar att det var dessa sprängningar som fick stenen att gå i sju bitar. Sex bitar letade han upp efter flera dagars möda, den sjunde är försvunnen.

Björnstenen. Björnstenen i nuvarande skick Bild: Österbottens museum runinskrift

Björnstenen har flera fördelar. Den är liten nog att låta sig fraktas för eventuella undersökningar.

Dessutom har den överlämnats direkt från Uno Forss till Museiverket, och sedan vidare till Österbottens museum i Vasa, där den nu finns förvarad (dock inte längre utställd).

Björnstenen har aldrig målats eller kritats. Ifall ristningarna innehåller spår av moderna verktyg, kan vi sluta oss till att det är Uno Forss – eller någon med honom nära allierad – som gjort ristningen.

Ivrig ringer jag än en gång till Alf Lindroos samarbetspartner, fysikern Jan-Olof Lill, för att diskutera hur en eventuell undersökning kunde göras.

Detalj av cyklotronen i källaren på Åbo Akademi. Detalj av cyklotronen vid Åbo Akademi. Bild: Yle/ Viktor Granö cyklotroner

- Ja, vi har här en cyklotron. Med cyklotronen accelererar vi protoner som vi kan låta träffa olika föremål. Protonerna exciterar atomer i forskningsobjektet. Atomerna går tillbaka till grundtillståndet och avger röntgenstrålning. Genom att mäta röntgenstrålningen får vi reda på vilka ämnen som finns där.

Metoden har fördelen att den inte lämnar några som helst spår i forskningsobjektet.

- För ett par år sedan kom Museiverket hit med en bronsyxa. De var hemskt försiktiga, man skulle ha specialvantar då man hanterade den. Med samma metod har man också analyserat till exempel tavlor vid Louvre för att se om de är äkta.

- Så om man kunde få stenen framför protonstrålen så skulle man kanske se spår av de verktyg som använts!

För att upprepa: ifall ristningarna innehåller krom, vanadin eller titan, kan vi sluta oss till att de ristats med moderna verktyg.

Så har jag då äntligen stött på något som faktiskt kan låta sig genomföras.

Bollen är satt i rullning. En dialog öppnas mellan Åboforskarna och Österbottens museum.

Museets personal, med Pentti Risla i spetsen, är välvilligt inställd, men mån om att eventuella undersökningar görs på sätt som inte ytterligare förvirrar diskussionen. Ifall några resultat uppnås bör de vara tillförlitliga.

Med sina geologkolleger diskuterar Alf Lindroos om och hur Björnstenens bergart kunde bestämmas.

Jan-Olof Lill sätter igång med förberedande experiment inför en möjlig cyklotronundersökning. Så småningom lägger de ihop en forskningsplan som museet får ta ställning till.

Jan-Olof Lill vid cyklotronen. Jan-Olof Lill vid cyklotronen. Bild: Yle/ Viktor Granö cyklotroner

Nu har jag gjort mitt.

Efter dagar av arkivgräv, berg av anteckningar, tågresor genom landet, mejlkorrespondenser och ett otal telefonsamtal, efter förvirring, spänning, uppförsbackar, utförsbackar, och väldigt, väldigt många skratt, lägger jag ner pennan. Och väntar.

Artikelserien är slut. Men fortsättning ser ut att följa.

Jonund, Egil, Anund, Olaf och Björn. De må vara aldrig så påhittade – seglivade är de likväl, seglivade som granitklippans lavar.

Läs mera:

De gåtfulla runorna i Vörå I: Österbottens första viking

En arkeologisk sensation, eller skamlös historieförfalskning? En svenskösterbottnisk konspiration, eller fennomani på Museiverket? Läs hela den oerhörda berättelsen om Vörårunorna. Läs mer:

De gåtfulla runorna i Vörå II: Mannen med metalldetektorn

De gåtfulla runorna i Vörå III: I jakt på bevis

Läs mera:

De gåtfulla runorna i Vörå II: Mannen med metalldetektorn

Var Uno Forss ett missförstått arkeologiskt geni? Eller var han en skälm utan motstycke? Läs fortsättningen på den hejdlösa sagan om Vörårunorna.


Mila Fagerlund sjöng sig till seger i Skidiskaba

$
0
0

Sångtävlingen Skidiskaba arrangerades för 25:e gången på Kulturhuset Grand i Borgå i söndags. Mila Fagerlund från Keskuskoulu vann tävlingen.

På andra plats kom Felix Östman från Tolkis skola och på tredje plats Althea Köykkä från Keskuskoulu. Mila Fagerlund blev också publikens favorit, medan Felix Östman var orkesterns favorit.

Vera Puumalainen från Kerkkoon koulu vann sånglektioner vid Borgånejdens musikinstitut.

Dessutom delades stipendier från Olavi Pitkänens fond ut under tävlingen. Stipendierna gick till föreningen Keskuskoulun koulumusiikin tuki, Kaspian Gröndahl, Ellen Grönlund och Robert Rantalainen.

Eveliina Kitula från Kvarnbackens skola vann affischtävlingen.

Barn med blommor och medaljer
Alla vinnare i Skidiskaba. Från vänster Felix Östman från Tolkis skola, Althea Köykkä från Keskuskoulu, Mila Fagerlund från Keskuskoulu, Vera Puumalainen från Kerkkoon koulu, Eveliina Kitula från Kvarnbackens skola och Olivia Halttunen från Kvarnbackens skola (vinnare i Skidiskaba 2016). Barn med blommor och medaljer Bild: Ilkka Tuominen skidiskaba,skidiskaba 2017

Juryn bestod av Hanna Jumisko, Pia Lindvall, Johanna Nurmimaa och Virpi Pitkänen.

Efter tävlingen konstaterade Nurmimaa att tävlingen var högklassig, och att alla sångare blev bättre till den andra omgången.

- Vi fick vara med om många framgångar. Många av sångarna lockade fram tårar och kalla kårar. Det är ett säkert tecken på att konceptet fungerar. Kunskap, tolkning, närvaro och fantastiska röster fanns det mycket av.

Skidiskaba-orkestern leddes av Kalle Katz och sångarna fick handledning av Mirella Pendolin-Katz. Som konferencier fungerade Patrick Koskinen.

Lions Club Porvoo-Borgå gav dessutom en medalj åt tävlingens grundare Erkki Kangas och mångåriga ansvarsperson Kari Kangas.

Skidiskaba

  • Den första Skidiskaba-sångtävlingen arrangerades 1992 av Lions Club Porvoo-Borgå.
  • Skidiskaba inspirerades av sångtävlingen Tenavatähti som gick på teve.
  • Anna Wiksten, då en sjätteklassare vid Kvarnbackens skola, blev den första Skidiskaba-vinnaren.
  • Sedan 2001 har evenemanget varit vinstbringande. Intäkterna har donerats bland annat åt barnavdelningen vid Borgå sjukhus, specialundervisningen inom Borgå stad och skyddshemmet Nuttu.
  • Alla Borgåbarn som går i fjärde till sjätte klass får delta i Skidiskaba.
  • Tidigare års vinnare får inte delta igen.

Källa: Skidiskaba

HIM lägger ner efter 26 år

$
0
0

Det finländska rock- och metallbandet HIM slutar.

Bandet informerade om saken på sin Facebook-sida.

Bandets 26 år långa historia avslutas med en avskedsturné i juni - den börjar i Spanien och avslutas i London.

I Finland spelar HIM ännu åtminstone på Tuska i Helsingfors och på Miljoonarock i Tuuri.

HIM:s frontfigur har ända sedan starten 1991 varit sångaren Ville Valo.

Anne Hietanen: Några anteckningar från en källare och längtan efter en ballong

$
0
0

1.

Det är sent på dagen, sent i världen, sent. Tulpanerna är inte bara utblommade, de är redan angripna av mögel. Det som kunde bli bra, blev inte alls eller har redan varit. Ordet melankoli räcker inte för att beskriva stämningen, men kanske i kombination Pantone 448c, färgen som röstats till världens fulaste. Det här är stämningen i Therese Bohmans Aftonland som jag läser sida vid sida med Barbara Lönnqvists översättning av Fjodor Dostojevskijs En underjordisk dagbok (tidigare Anteckningar från källarhålet).

2.

Dostojevskijs böcker är heller inte alltid så glada, de har åtminstone i mitt huvud samma färg och känsla som Aftonland. Det är en mycket trygg och bekant stämning, en mollbetonad, defaitistisk syn på världen som jag iklädde mig tidigt. Kanske jag trodde att jag var bättre än alla andra, jag hade trots min ringa ålder sett och hört allt, jag identifierade mig med källarmannen - det är sant. Glad kan man vara om man är korkad tänkte jag och lät blicken dras till gathörnen. (Ironiskt nog har jag blivit beskylld för att vara något korkad emedan jag alltid ser så glad ut.)

När jag läste Anteckningar från källarhålet som ung var den en stor tröst, jag var tacksam över att upptäcka att jag inte var den enda som är underlig, som har svårt att kombinera vilja och förnuft. (Jag hade svåra ätstörningar, varför kunde jag inte äta och idrotta normalt, jag visste vad som var rätt, men kunde inte.)

3.

Hur skall man alls kunna tala om böcker? En bok läser jag på ett visst sätt på söndag, medan jag skulle läsa den på ett helt annat sätt på torsdag. För att inte tala om att ha en tjugofem år lång paus mellan läsningarna. Då som tonåring tyckte jag att Fjoddes anteckningar var trösterika och lättlästa, nu senare förstår jag i början ingenting och tycker att boken är svår, galen och humoristisk. (Givetvis spelar översättningarna stor roll, men det är en annan mycket större diskussion). Så när man talar om böcker talar man om sig själv, man talar om saker man inte själv har ord för och man avslöjar saker om djupa psykologiska processer enbart till exempel genom att säga att man tyckte att en bok var sorgsen.

4.

Jag vet inte ens om jag vill veta vad det betyder att jag just nu inte kan ta in ångest utifrån, Bohmans Aftonland, ja förstås också Pär Lagerkvists Aftonland, Dostojevskijs flesta karaktärer, nej ni får mig att må alldeles för illa just nu. Men som yngre hade ni gjort mig glad, ja ni gjorde mig glad. Nu just känner jag däremot ett stort sug efter lätthet, efter sockervadd, en gul ballong och våren. Jag som alltid tidigare blivit olycklig av lycka och knoppande blommor.

Så ge mig gärna tips på glada böcker, på lätta böcker som lyfter upp en, som är motsatsen till en gråbrungrön filt av ångest.

I det nyaste avsnittet av Hietanen & Henrikson drömmer vi om akademisk forskning, fascineras av manierismen och funderar på hjärnans förfall vid sidan om Therese Bohmans Aftonland och Fjodor Dostojevskijs En underjordisk dagbok.

Musik som förändrar världen: Nätet är det nya slagfältet för politiska åsikter

$
0
0

Musik är ett kraftigt verktyg för att påverka människor, det vet också Åbo stadsorkester som under det här året satsar på en konsertserie som heter Change 2017 – alltså förändring – där man spelar musik som man menar att kan förändra världen till det bättre. Musik som slår ett slag för demokrati och medmänsklighet.

Också internet är fullt av musik och människor som vill påverka oss. Nätet svämmar över av musik och videon som ska övertyga oss och styra oss. You tube är fullt av videon som med musikens och bildens hjälp försöker forma våra åsikter om världen.

- Här kan man lugnt säga att "redan de gamla grekerna...", skrattar Johannes Brusila, professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Redan Platon i boken Staten ondgör sig över att de unga lyssnar på fel musik och därmed kan hela statens förutsättningar att utvecklas hamna i fara. Redan då var de äldre generationerna oroade över vad de yngre lyssnar på, konstaterar Brusila lite roat.

Medeltiden förbjöd farliga toner, talibanerna förbjuder instrument

Under medeltiden förbjöds den överstigande kvarten, det diaboliska intervallet.
- Det var så farligt att det var djävulskt, och skulle inte användas i musik eftersom det kunde påverka människan negativt, berättar Brusila.

För tillfället är väl talibanerna de fränaste - de har förbjudit alla typer av instrument, ljudåtergivningsanläggningar och så vidare.

Inom islam, som är en minst lika brokig religion som kristendomen, så har också de sina extremister konstaterar Johannes Brusila.

- För tillfället är väl talibanerna de fränaste - de har förbjudit alla typer av instrument, ljudåtergivningsanläggningar och så vidare. Det bygger på tanken att inom islam är en viss typ av det vi skulle kalla musik i väst tillåtna, andra har en lägre status, och viss musik är rent farliga eftersom de förför människan. De har en möjlighet att påverka människan i negativ riktning, säger Brusila.

Det unga diggar har alltid varit värst
- Värst är det som oftast har ansetts vara farligt, nämligen den musik som unga hör på. Den sorts musik som idag ofta får en visuell utformning med mycket bara kroppar och dansande kroppar. Det här är ju inte ovanligt inom kristendomen heller. Till exempel var dragspel och fiol länge helt oacceptabelt inom kyrkan. Fiolen var syndens, bröllopens och dryckenskapens instrument, säger Johannes Brusila.

Fiolen var syndens, bröllopens och dryckenskapens instrument.

Gränserna för vad som kan accepteras och inte lever med tiden, men det finns ofta sådana gränser, säger Johannes Brusila.

Sen finns det också inom till exempel islam sådana grupper som använder sig av musiken för att nå till gudaupplevelsen, fortsätter han.

Man har alltså varit rädd för viss sorts musik i alla tider, annan musik har stött det man vill uppnå. Men musiken har någon slags jättestark inneboende kraft - vad är den kraften?

- Vad är musik? Vad är det som påverkar? Är det ljudvågor, är det något övermänskligt, något metafysiskt? Det här har diskuterats massor inom musikvetenskapen. Det intressanta är att i väst har man sett att den instrumentala musiken är det mest abstrakta av alla konstformer och censur angriper därför ofta musik med texter. Vi har exempel på det från mer eller mindre totalitära stater.

Instrumentalmusiken förbjöds också i till exempel nazityskland där det räckte med att tonsättaren hade fel bakgrund.

Till exempel så kallad "vit makt-musik" upplevs som ett problem i Europa på grund av sångtexten. Rappen väckte stort motstånd när den kom, på grund av texten. Men till och med instrumentalmusiken förbjöds också i till exempel nazityskland där det räckte med att tonsättaren hade fel bakgrund, förklarar Brusila.

Internet är det nya slagfältet

Johannes Brusila lyfter fram att den riktigt stora påverkningskanalen idag är internet, där det finns oändligt med videon som försöker påverka tittaren och lyssnaren på olika sätt. Här har musiken också sin självklara plats. Det här blev tydligt i samband med det amerikanska presidentvalet, konstaterar Brusila. För tillfället finns det hundratals you tube-klipp där man imed hjälp av musiken ironiserar över Donald Trump.

- Nätet har blivit det nya slagfältet, ett slagfält som ingen kontrollerar. Det är mycket intressant för en forskare, konstaterar Johannes Brusila.

Kimitoöns egen "Oscarsgala" förnyas

$
0
0

Kimitoöns egen prisgala Axel Afton uppmärksammar alla som nominerats för de olika prisen. Också själva prisen har i år ett lite nytt utseende.

Galan går av stapeln fredagen den 24 mars och är öppen för alla Kimitoöbor. Konferencierer för årets afton är Dalsbrukborna Ulla Väära och Hans Ginlund.

Priskategorierna är sex till antalet: Årets låntagare, årets ungdomspris, årets företagare, årets ambassadör, årets kulturpris/kulturgärning och årets idrottare. Utöver de sex huvudpriserna delas också en lång rad andra priser inom idrott ut.

Inget miljöpris i år

Årets låntagare utses av Kimitoöns bibliotek och ungdomspriset av Kimitoöns ungdomsparlament. Årets idrottare är den Kimitoöbo som under året nått högst i antingen nationella eller internationella idrottstävlingar.

I de övriga kategorierna får allmänheten nominera pristagare. I år har årets företagare fått flest nomineringar (9). För årets miljöpris fick kommunen ändå inte in en enda nominering och därför delas det priset inte alls ut i år.

Alla som nominerats får inbjudan till tillställningen och uppmärksammas under kvällen.

- Vi vill berätta vilka som föreslagits för de olika prisen eftersom nomineringen i sig är lite av ett pris, förklarar Kimitoöns kultursekreterare Hanna Mehotonen-Rinne.

Hanna Mehtonen-Rinne, kultursekreterare i Kimitoöns kommun.
Hanna Mehtonen-Rinne. Hanna Mehtonen-Rinne, kultursekreterare i Kimitoöns kommun. Bild: Yle/Monica Forssell hanna mehtonen-rinne,kimitoön,kultursekreterare

Det är i år sjätte året som Axel Afton ordnas i Kimitoöns kommun. Evenemanget ordnas i Villa Lande och brukar enligt kommunens marknadsförare Cathina Wretdal-Lindström vara en familjär och trevlig tillställning. Att kommunen premierar driftiga och framgångsrika kommuninvånare är viktigt, tycker kommunens marknadsförare Cathina Wretdal-Lindström.

- Jag tycker det är viktigt. Vi har ett samhälle som är aktivt på många olika plan och det är viktigt att uppmärksamma det.

Wretdal-Lindström påpekar också att Axel Afton är en familjär och trevlig tillställning som svetsar öborna samman.

- Jag tycker att det är en tradition som är värd att föra vidare.

Segel i glas som står på träfot och lyser.
Vandringspriset har förnyats av grafikern, Tuomo Tammenpää från Kimito. Glasseglet har fått en träfot och inbyggd lampa. Glasseglet har ursprungligen formgetts av Kimitokonstnären Sara Ilveskorpi. Segel i glas som står på träfot och lyser. Bild: Hanna Mehtonen-Rinne/Kimitoöns kommun konst

Ny priskategori nästa år

Nästa år kommer ytterligare en priskategori att lanseras, nämligen "Årets unga konstnär".

- Det fattas ett pris för unga konstnärer. Vårt kulturliv är fantastiskt och jag tycker att också de unga förtjänar att uppmärksammas för vad de gör på konstfältet.

Det är i år sjätte gången som Axel Afton arrangeras. I fjol deltog cirka 150 personer i festen. Vem som får de olika prisen avgörs av politikerna i Kimitoöns kultur- och fritidsnämnd.

Konstnärer i Vasa: Det behövs ett ateljéhus

$
0
0

När kasern 14 inte längre har subventionerade ateljéer står många konstnärer utan utrymme. Alternativ finns, men det skulle behövas ett riktigt ateljéhus, menar Vasakonstnärer.

I september löper stiftelsen Pro Artibus hyreskontrakt för kasern 14 ut och stiftelsen kommer inte att förlänga kontraktet. Det leder i sin tur till att många konstnärer kommer att stå utan lokal när subventioneringen av ateljéerna i kasern 14 upphör.

Mia Damberg är en av de runt tjugo konstnärerna som hyr utrymme där i dag. Hon vet inte vart hon ska ta vägen.

- Helst av allt skulle jag stanna kvar, säger Damberg.

Hon hoppas att man antingen med Pro Artibus eller någon annan stiftelse skulle kunna komma fram till någon lösning.

De konstnärer som i dag huserar i utrymmena skulle dessutom gärna, om flytt är nödvändigt, också fortsättningsvis hitta gemensamma utrymmen, menar Damberg.

Behov av ateljéhus

Länskonstnär Jimmy Pulli hör till dem som hållit till i Tvålfabriken på Brändö, ett ställe han har upplevt som ett inofficiellt ateljéhus. Nu när Tvålfabriken ska rivas flyttar han till Vasklot och en annan fabrik, Sockerfabriken.

- Vi har lite hopp om att Sockerfabriken också kan bli ett inofficiellt ateljéhus, säger Pulli.

Han upplever inte samma brist på utrymmen som Damberg. När det blev klart att Tvålfabrikens saga var all fick han direkt erbjudanden från två olika håll om nya tillhåll.

Men ateljétillgången är främst god på den fria marknaden, menar Pulli. Och de tre kriterier som utrymmet borde fylla, rimligt pris, i någorlunda gott skick, och ändamålsenligt, uppfylls sällan alla tre.

- Problemet kunde lösas genom ett riktigt ateljéhus, säger Pulli.

Han tycker att staden satsar redan i dagsläget, men hoppas ändå att staden skulle vilja hjälpa till om de konstnärer som nu söker lokaler också skulle hitta det. Och hjälp kan se ut på flera sätt, säger Pulli.

- Det behöver inte vara frågan om direkt subventionerade hyror.

Han hoppas att hussektorn skulle vara mer välvilligt inställd till tanken på ett ateljéhus, Pulli anser att sektorn har motarbetat tanken på kasern 14 som ett ateljéhus genom onödigt höga hyror för utrymmen som inte uppfyller alla krav.

Vasa kulturchef Sanna Bondas har inte heller något klart svar på vart konstnärerna ska ta vägen men funderar kring byggnader som Novias gamla utrymmen i Melmo och den gamla varvsbyggnaden på Smulterö.

Sockerfabriken på Vasklot är inte stadens, men kunde också bli något större, säger Pulli. Men tillägger

- Alla de alternativen skulle vara mer ändamålsenliga än kasern 14, men det krävs flera års arbete innan någon ev dem skulle kunna fungera som ateljéhus.

Solosång gav första pris i talangtävling i Karis

$
0
0

Andrea Degerlund vann talangtävlingen Talent 2017 som ordnades i Karis. Degerlund segrade med solosång.

Raseborgs ungdomsfullmäktige ordnade Talent 2017 på Tryckeriteatern i Karis. Talent är en talangtävling för unga i Raseborg.

Andrea Degerlund uppträdde med solosång och ackompanjerades av Peik Aspbäck på piano. Juryn, som bestod av Jesse Nissinen och Maarit Hujanen, belönade Andrea Degerlund med 400 euro.

Dansduon Brothers placerade sig på andra plats. Roope Rauhala och Birk Lerviks stod för både koreografi och dans. De fick ett pris på 200 euro.

På tredje plats placerade sig dansgruppen Function från dansinstitutet Hurja Piruetti. Function fick ett pris på 100 euro.

I gruppen dansar Mina Blomberg, Shanti Grönholm, Caspian Björkstam, Roope Rauhala, Birk Lerviks, Vide Lerviks, Siiri Moisio, Julia Lindholm och Wilma Grönqvist.

Publiken fick också rösta fram sin favorit. Rockbandet School of Rock vann omröstningen och fick ett pris på 300 euro.

Moa Pyösti, Elin Forsström, Vincent Werner, Jonathan Ramstedt, Emil Eskola och William Lundin spelar i School of Rock.


Fantasier, fylla och hångel: När din tonårsångest blir underhållning

$
0
0

Vi smygstartar Mortified Finland #finlandssvensk och tar oss tillbaka till en tid när Anka var konstant olyckligt kär, bildade gäng och smygmätte penisar.

”Kära dagbok. Du skulle bara veta vad jag längtar efter honom, jag kan inte tänka på nån annan. HJÄLP!! Jag står inte ut. Jag begår självmord snart, nej inte riktigt, men nästan. Jag undrar om jag ska skriva till en tidning, du vet, t.ex. nån dikt eller nått, och så får vi hoppas att han ser det.”

Det där kan jag (Ann-Catrin "Anka" Granroth) läsa i en av mina gamla dagböcker. Jag uppfattades antagligen som en väldigt glad tjej, och mitt största problem genom hela tonåren var att jag alltid blev kär först efter att killen i fråga gjort slut. Jag minns hur det kändes när jag skrev det där och jag kan tycka synd om mitt tonårsjag, samtidigt som jag nu i vuxen ålder ju vet hur det gick (allt gick bra jag begick inte självmord på grund av att killen i 7C inte tyckte om mig) och därför kan skratta åt det.

Det är i princip det här som Mortified Finland #finlandssvensk går ut på.

- Det är roligt och underhållande att höra personer läsa upp sina gamla dagboksinlägg, säger Tommi Kotkamaa som tillsammans med sin syster Anni nu söker efter personer som är villiga att läsa upp sina innersta tonårstankar framför publik.

Tommi Kotkamaa och Anni Kotkamaa.
Tommi Kotkamaa och Anni Kotkamaa skrattar med, inte åt, de som delar med sig av sina innersta tonårskänslor. Tommi Kotkamaa och Anni Kotkamaa. Bild: YLE / Lucas Dahlström anni kotkamaa,mortfied finland,tommi kotkamaa

Hur går det till då? Jo, helt vanliga människor går upp på scen och berättar lite om sina tonår och läser sedan upp gamla dagboksanteckningar, brev eller låttexter. Konceptet kommer från USA och vill du ta en närmare titt kan du se dokumentären Mortified nation.

Själv har jag en hel låda med dagböcker att läsa igenom. Det mesta handlar om killar och det kan ibland kännas frustrerande - man tänkte väl också på andra saker? Men så igen ... logiken fanns kanske inte alltid där:

"Vet du vad? Nästa gång han är full ska jag tala med honom, då ska jag fråga vad Carina sa åt honom på Jakobsdagar, sen skulle jag fråga honom en massa saker, sen skulle jag hoppas att han skulle komma och sitta bredvid mej och tala, efter det skulle vi ... ja ... hångla lite, då skulle det bli likadant som på Jakobsdagar, sen skulle jag i smyg lägga en lapp i hans bakficka där det skulle stå: Det här skulle du aldrig gjort om du var nykter. Hälsn. Anka"

Alltså ... va?

Får hjälp med att välja ut texter

Anni och Tommi har redan ordnat Mortified Finland på finska, och de fick in många bidrag. Som tur är hjälper de till att hitta de texter som passar bäst för uppläsning. Att själv gå igenom hela den där skolådan med dagböcker kan vara svårt, så utomstående ögon behövs.

- Det är fint att se hur publiken kan skratta och identifiera sig med historierna. Publiken är på samma sida som läsaren, så jag tror det är ganska skönt att stå där på scenen och berätta de här historierna, säger Tommi.

Skönt är kanske inte det första ordet vi skulle tänka på. Mer pinsamt kanske?

- Du pratar om ditt favoritämne, det vill säga dig själv, och när folk sedan skrattar med dig så får du nog en kick av det, säger Tommi.

I dagböckerna får vi leva ut

När Tommi och Anni samlade in finska tonårshistorier fick de in många dagboksanteckningar som handlade om kärlek – främst olycklig sådan.

- Man skriver väldigt fritt och då blir det ofta väldigt roligt. Man har en massa ideal om hur kärlek och sex ska vara, säger Tommi.

En dagboksanteckning som handlar om att klä sig sexigt för att visa upp sin fotomodellskropp.
När man är 12 är kanske självförtroendet fortfarande på topp. En dagboksanteckning som handlar om att klä sig sexigt för att visa upp sin fotomodellskropp. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth dagbok

Våra dagböcker kan i vissa skeden av livet vara något av det viktigaste vi har. Vi får skriva av oss och vi kan till och med leva andra liv.

- Vi har haft många läsare som sagt att de egentligen inte haft så intressant liv, men i dagböckerna var de hjältar – allt handlade om dem, säger Anni.

Blir hooked på att vara dramatisk

Anni har själv också skrivit dagbok och där fick hon utlopp för sina tankar.

- Man går igenom känslor och när de kommer första gången är de okända och dramatiska och man blir kanske lite hooked på det. Man vill vara spännande, så dramatiken ger djup i det. Man var upprörd på lärare, föräldrar, syskon och allt möjligt, och det kunde man skriva om utan censur, säger Anni.

- Man känner sig viktig när tankarna är nerskrivna. Dagböckerna ger en känsla av att mina händelser är viktiga, de har betydelse i världen, säger Tommi.

Och ibland kunde man också skriva ner det som gjorde en viktig, till exempel när jag och en kompis skapade ett gäng för att anonymt bråka med stadens hiphop-gäng.

"Kära dagbok. Vårt gäng har fått ett namn. WNH = Want No Hunks. Linda och jag har sprayat det på olika ställen. Vi ska göra en graffittimålning nånstans också."

Det måste ha gått några år

För att det ska bli bra, och inte bara pinsamt, krävs det ett visst avstånd till det du skrivit, men det måste inte ha gått tjugo år sedan du var 15. Deltagarna i Mortified Finland har varit i 20- 30- och 40-års åldern, så det är verkligen en blandad grupp.

- Dagboksinläggen får ändå inte vara för nära de tankegångar du har i dag. Det måste nog ha gått mer än två år sedan du skrev. Idén är ju att ”så här tänkte jag då, men inte nu längre”, säger Tommi.

Som till exempel när man upptäckte det andra könet och jag förundrades över den manliga anatomin:

"Kära dagbok. Jag försökte "mäta" hur lång den var. 13 cm kollade jag sen. Linda säger att Hasses är 17 cm, wow! Big papa!"

Som att läsa om en person som påminner om dig själv

Att läsa igenom sina gamla dagböcker kan vara både ångestfyllt och roligt. Att se det dåliga självförtroendet kombineras med ett enormt stort bekräftelsebehov gör att du vill resa tillbaka i tiden och skaka om ditt gamla jag.

"Kära dagbok. Igår sa han att han inte har nåt personligt emot mig, men att jag ser för ung ut. Det betyder nog att jag ej har så stora "former", och att jag har tandställning. Han sa ej det men ville nog inte säga det heller. I LOVE HIM! Jag kan inte rå för det."

Du kastas tillbaka till en tid när mycket var svårt samtidigt som du hade hela världen att upptäcka. Själv hade jag svårt att somna efter att jag läst igenom mina dagböcker och hela natten drömde jag om allt det jag hade läst. Gamla minnen kom upp och jag fick också läsa om händelser jag inte längre kom ihåg.

- Det är som att läsa om en person som är väldigt lika en själv. Det är långt borta men man vet exakt vad den där personen går igenom, säger Anni.

Man kan också förundras över hur lättroad man varit. Nu krävs det nog mer för att en utekväll ska ha varit "rätt så kul".

"Kära dagbok. Det var ”rätt så kul” på vappen. Jag sov bort ungefär halva kvällen. Jag och Linda pissa på en öppen gräsplan, det var skitkul."

De flesta som får lyssna på andras dagboksanteckningar kan också känna igen sig. Man vet hur det känns att stirra på någon, att vara kär i någon eller dricka alkohol för första gången.

- Ingen skrattar åt en utan alla skrattar med en, för man vet exakt hur det känns, säger Anni.

Ett dagboksinlägg där halvan sidan är fylld av namnet NIKO.
Det var passion hela vägen. Ett dagboksinlägg där halvan sidan är fylld av namnet NIKO. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Dagbok

Här under kan du höra Tommi läsa upp dagboksanteckningar av Heidi, 13 år, som skriver om när läkaren hittade en knöl i hennes bröst. Texten är översatt från finska till svenska.

Blev du intresserad? Här kan du läsa mer om evenemanget som hålls på Apolloscenen i Helsingfors i maj. Ifall du vill vara en av dem som uppträder kan du skicka in en ansökan till anni.kotkamaa@suomenkomediateatteri.fi senast den 31.3.2017.

P.S En del av namnen i dagboksinläggen är fingerade. D.S

"Skönheten och odjuret" får visas i Ryssland - men med åldersgränsen 16 år

$
0
0

Den nya Disney-filmen Skönheten och odjuret får visas på ryska biografer - men med en åldersgräns.

Det ryska kulturministeriet har meddelat att filmen får visas men att den får en åldersgräns på 16 år.

Skönheten och odjuret har blivit mycket omtalad på förhand eftersom det blir den första Disneyfilmen där det förekommer en öppet homosexuell karaktär.

Den mycket konservativa dumaledamoten Vitalij Milonov krävde nyligen att kulturministeriet förbjuder filmen. Enligt Milonov bryter den mot den lag som förbjuder homosexuell propaganda. Milonov som tillhör regeringspartiet Enade Ryssland har definierat filmen som" skamlös propaganda för synd och pervers sexualitet".

Den nya versionen av "Skönheten och odjuret" har enligt planerna premiär i Ryssland den 16 mars.

Svenska Folkoperan tar med romska tiggare på scenen

$
0
0

Vem är vår tids svagaste? Den frågan ställde sig svenska Folkoperan och började jobba tillsammans med en grupp romska tiggare i Stockholm för att bygga föreställningen Förklädd gud.

Det gav 12 romska migranter möjlighet att stå på scenen inför fullsatta salonger i centrala Stockholm. Och det gav ännu fler en möjlighet att berätta sin historia för publiken.

I den här operan är budskapet att Gud, i bred bemärkelse, kan vara förklädd till människa och att det gudomliga finns inom var och en. Det innebär att varje människa har rätt att vara oantastbar. Hjalmar Gullberg skrev texten under 1930-talet, då han rördes starkt av judarnas situation under nazisterna. Musiken är skriven av Lars Erik Larsson år 1940.

Malin Stenberg har regisserat uppsättningen för Folkoperan.

- Hjalmar Gullbergs text handlar om Apollon som blir dömd av gudarna att fara ner till jorden för ett år, för att tjänstgöra som dräng i ett stall. Och det är ingen som förstår att under den där smutsiga rocken finns en gud. Djuren i stallet förstår men inte mänskorna runtomkring.

- På något sätt vill Hjalmar Gullberg uppmana oss att lyfta blicken på gatan. Där tror jag att mänskor i allmänhet har en tendens att sluta sig nära det är svåra tider. Att man ser till sig själv och kanske sin familj. Gullbergs dikt uppmanar på ett fint och ljust vis att våga höja blicken. När du är på stan, låt inte etnicitet falla framför dina ögon och skapa fördomar. Behåll en nyfikenhet och en empatisk blick så kanske du får syn på något och får ett mänskligt möte, säger Stenberg.

Publiken ställer sig upp och ropar "bravo"!

Folkoperan har redan tidigare stuckit ut hakan och tagit in vanliga mänskor som kan berätta om ett livsöde på scenen, i kombination med professionella operasångare och musiker.

I Förklädd gud är de romska migranterna mestadels statister och medverkar i vissa danser. Men starkast är deras medverkan i filmade berättelser som spelas upp på storskräm under föreställningen.

De berättar om glädjeämnen i livet: om ungdomsminnen av att spela fotboll, om grisen därhemma i Rumänien som barnen alltid matade i smyg och om första pojkvännen. En av de medverkande Zinica Cicaro, berättar att de är ett år sedan hon såg sina barn - att hon skulle vilja vara hemma men är tvungen att försörja sig i Sverige, för barnens skull.

I en intervju för SVT berättar hon om upplevelsen av att stå på scenen.

- Jag tycker att det är så bra, att det kom så många människor. Jag tycker bara... wow! Det väcker så mycket känslor, alla som ställer sig upp och applåderar och ropar "bravo, bravo!", säger en rörd Ciuraro.

Migranterna delade ut gratisbiljetter - bara två gick åt

Som en del av projektet gjorde Folkoperan ett socialt expeminent , som gick ut på att de medverkande romerna delade ut gratisbiljetter till föreställningen under en dag.

Början av texten på Zinicas skylt, som hon står med i ett gatörn, låter bekant. "Hello My name is Zinica and I come from Romania. I have no money for food."

Texten fortsätter (fritt översatt till svenska). "Jag gissar att ingen kommer att läsa detta men i februari kommer jag att spela i Förklädd gud på Folkoperan och jag skulle önska ge dig 2 gratis biljetter, som tack för att du ser mig."

Zinica håller en skylt utanför tunnelbanestationen, där det står att hon ger bort 2 gratisbiljetter till Folkoperan.
Så här försökte de romska deltagarna dela ut fribiljetter. Efter tolv timmar gavs två biljetter bort. Zinica håller en skylt utanför tunnelbanestationen, där det står att hon ger bort 2 gratisbiljetter till Folkoperan. Bild: Georg Bungard Folkoperan,Förklädd gud,romer

I flera gathörn i Stockholm delades det ut gratisbiljetter men först efter tolv timmar gick två biljetter åt, efter att en person stannade och läste texten till slut.

-Att inte riktigt ha orken och energin att ta in människor dagligen kan jag förstå och respektera. Men det är också syftet med föreställningen, att lyfta fram de mänskor som vi delar en vardag med här i Sverige, och synliggöra, säger Malin Stenberg.

Romerna tvångsförflyttades då, liksom nu

Hela projektet Förklädd gud har gjort intryck också på den romska proffsmusikern och dragspelsvirtuosen Lelo Nika, som har komponerat en del av musiken som framförs enkom för den här uppsättningen. Han säger att det är fantastiskt att de romska migranterna är involverade.

- Jag tycker att det är en succé att de är med. De är med om något nytt, något annorlunda, något rent. De får vara helt vanliga mänskor som delar något med mänskor från en annan kultur. Det är en varm upplevelse, säger Lelo Nika.

Lelo Nika på dragspel tillsammans med kör och orkester.
Dragspelsvirtuosen Lelo Nika, som själv har romsk bakgrund, har komponerat en del av musiken i den här uppsättningen. Lelo Nika på dragspel tillsammans med kör och orkester. Bild: Markus Gårder Folkoperan,förklädd gud,lelo nika

I början av pjäsen berättar en äldre romsk kvinna om hur hon som fyraåring var med om att tvångsförflyttas under den nazistvänliga diktatorn Antonescu. Hon minns kylan och vätan. Familjen vandrade i blötsnö och föräldrarna turades om att bära henne. Barnen hade inga skor så mamman rev tygbitar från sin kjol för att vira runt fötterna.

Idag sitter hon på Hötorget i Stockholm och matar fåglarna "de saknar tunga och kan inte be om mat", säger hon i föreställningen.

I Sverige diskuteras samtidigt ett tiggeriförbud och tvångsavvisningar är vanliga från boplatser som som kallas illegala.

Lelo Nika upplever att mänskligheten inte har lärt sig något av historien.

- Allt det som har skett förr håller på att ske igen. Och det är förskräckligt! För jag vill säga, så dumma är vi ju inte!

Fler höjer blicken på gatan?

Det är en uppenbart rörd publik som går ut från föreställningen av Förklädd gud. I kvarteren är de sista tiggarna på väg hem efter en lång arbetsdag. I Hjalmar Gullbergs text står "Tro ej att någonsin en gud kan dö. Han går förbi dig, men din blick är slö."

Tror du att det är fler som lyfter blicken när de går förbi en romsk tiggare på gatan efter att ha sett den här föreställningen?

- Ja, det tror jag, det hoppas jag. Det är en uppmaning att orka lyfta blicken, och få syn på mänskorna omkring dig. Och en påminnelse om att empati och medmänsklighet inte är ett politiskt orienterade ord eller uttryck, utan något som vi behöver visa varandra varje dag, säger Malin Stenberg.

Junkbox från Ekenäs om MGP: Vi ville ju bli lite kända också

$
0
0

Tidigare deltagare i MGP blickar tillbaka på tiden som artist i musiktävlingen. Maximilian Björkstam och Eric Söderström från Ekenäs talar varmt om gemenskapen i tävlingen. Och så är det ju det där med att vara kändis.

De unga herrarna i gruppen Junkbox har redan samlat en hel del livserfarenhet sedan de stod på scenen i MGP år 2011. Killarna var då 13 och 14 år gamla. Trots att det är snart sex år sedan tävlingen börjar deras ögon tindra då de tänker på tiden som artister i Junkbox.

Vi härjade i varandras rum.

- Det var en stor grej att vara med i MGP. Alla följde med det. Det var tufft och vi ville ju bli lite kända också, säger Eric Söderström som spelade keyboard i gruppen.
Junkbox
En ung Eric Söderström tredje från vänster i bakre raden. Maximilian Björkstam andra från vänster i främre raden Junkbox Bild: YLE Bildtjänst junkbox

Trots den ringa åldern hos gruppmedlemmarna var Junkbox ett band med erfarenhet. Medlemmarna hade redan spelat ihop i tre år och sökte nya möjligheter.

- Vi ville göra något större av vårt band. Vi ville spela på andra ställen än Västnyländsk afton, säger solisten Maximilian Björkstam med glimten i ögat.

Härjade i rum

Junkbox erövrade aldrig världen, men de fick ändå flera tonårshjärtan att slå lite extra. Både Eric Söderström och Maximilian Björkstam fick sin beskärda del av kändisskapet.

- Det hände nog att folk kom fram till mig och frågade om det är jag som spelade i tv:n, säger Söderström.

Två unga män
Maximilian Björkstam och Eric Söderström sex år efter MGP-tävlingen. Två unga män Bild: Yle/Linus Westerlund eric söderström,maximilian björkstam,porträtt,Västnyland

- Vilt främmande människor ville tala med mig, fortsätter Björkstam och låter fortfarande lite överraskad.

Enligt Söderström var MGP mycket socialt och framför allt roligt.

- Det var nog det bästa. Vi var på läger och musicerade, lyssnade på olika slags musikstilar och lekte. Alla hade ett eget rum. Vi härjade i varandras rum, säger Söderström likt en artist som levt det hårda rock´n´roll-livet.

Också bra med andra än västnylänningar

När 20 år gamla Björkstam tänker tillbaka på tiden som ung MGP-artist nämner han gärna gemenskapen.

- Det bästa med MGP var nog att få umgås med andra ungdomar som håller på med musik i Svenskfinland. Det var ju inte bara artister från Västnyland, utan också från Borgå, Vasa och Jakobstad.

Press inför publik

Vem som helst, speciellt en osäker tonåring, kan känna press inför ett uppträdande för en stor tv-publik.

- Pressen att uppträda för främmande människor var inte så stor. Det var mera nervöst att uppträda för familj och bekanta, säger Björkstam.

bandet Junkbox är finalst i MGP 2011
Junkbox upphörde fort efter MGP, men bandmedlemmarna har fortsatt göra musik. bandet Junkbox är finalst i MGP 2011 Bild: YLE junkbox,raseborg,västnyland

Junkbox bidrag till MGP år 2011 var kärlekslåten Det enda som jag vill. För texten stod Maximilian Björkstam och Eric Söderström.

- Vår låt var ganska färdig när vi skickade in den, men du kan också bara sjunga in låten i telefonen och skicka den. Det räcker att du har en idé, säger Björkstam.

Junkbox kom på en fjärde plats med låten år 2011.

Smink och backstage

Under den direktsända tv-finalen av MGP blev Eric Söderström fascinerad av att få följa med backstage.

- Det var roligt att bli sminkad och se hur allt gick till bakom kamerorna.

I gruppen Junkbox fanns förutom Eric Söderström och Maximilian Björkstam också Linnea Ingman, Johan Söderström, Niklas Lääkäri och Mathias Bäcksbacka.

Hitta kompisar i Whatsapp

För att kunna delta i årets upplaga måste du vara född mellan åren 2002 och 2009. Både soloartister och grupper kan delta.

Låtbidrag kan skickas in ända fram till 6 april och efter det går tio artister vidare. MGP-finalen sänds direkt 23 september.

junkbox på mgp
Bröderna Johan Söderström (bas) och Eric Söderström (keyboard). junkbox på mgp Bild: Yle/ Sam Stäuber junkbox,mgp,mgp kalaset

Nytt för i år är MGP:s Whatsapp-grupp. Alla som är intresserade av att sjunga, skriva musik eller skriva låttext får gå med i den.

I gruppen får du bland annat tips på hur du kan skriva musik eller låttext och du får träffa andra med samma intresse.

Är du till exempel enbart intresserad av att skriva musik, men inte sjunga så kan du i gruppen hitta någon som gärna vill uppträda med din låt. Då kan ni kanske skicka in en låt tillsammans.

Det behövs inga förhandskunskaper för att få komma med i gruppen utan det räcker att vara intresserad. Det finns heller inga krav att du måste anmäla dig till MGP bara för att du är med i gruppen.

Svenska Yle och FSU administrerar gruppen.

Så här gör du för att komma med i MGP-gruppen på Whatsapp: Skicka ett Whatsapp-meddelande med ditt förnamn+efternamn samt födelseår till telefonnumret 040 32 43 702.

Hajbo Epic Night Battle - turneringsstart nu idag!

$
0
0

Det är VÄRLDSPREMIÄR kl 18.00 nu på onsdag kväll!

Hajbo Epic Night Battle - vattenhålet för alla 11 till 13-åringar som älskar dator- och mobilspel - är äntligen tillbaka. Den här gången startar det hela med en spelturnering i 12 avsnitt där stolta spelnördar från hela landet möts och testar sin skicklighet mot varandra i dator-, konsol- och mobilspel.

Ungefär en gång i veckan fram till mitten av maj månad och ytterligare några gånger under hösten kommer turneringarna att äga rum och allt kan du följa i direktsändning på YLE arenan eller på Hajbos youtubekanal.

Nu på onsdag kväll är det en stor lagtävling i Minecraft som är på tapeten. Kristoffer “Koffe” Nykopp är programledare och vägleder dej genom kvällens batalj tillsammans med sina studiogäster Linus och Liv, som båda gillar att spela Minecraft. Liv kommer också att presentera en av sina favoriter när det gäller mobilspel, asphalt8.

programledare och gäst
Liv berättar om asphalt8 för Kristoffer “Koffe” Nykopp, som är programledare i vårens spelstreamar programledare och gäst Bild: Yle/Hajbo hajbo,hajbo epic night battle,hajbooo,lan-party

I år kan också du där hemma vid datorn vara med och spela!

Den stora nyheten i år är att vem som helst, var som helst i landet, kan delta!

Du kan nämligen koppla upp dig hemifrån och vara med och tävla i kvalificeringsturneringarna online. Det är alltså helt möjligt att sitta i pyjamasen vid sitt skrivbord där hemma och ändå vara med och tävla.

Vårens turneringar pågår alltså från mars till mitten av maj och ytterligare fyra spelomgångar blir det under hösten. Totalt blir det 12 avsnitt, där man kan tävla om finalplatser till slutspelen på höstens LAN-party. Många "guldbiljetter" kommer att delas ut under turneringens gång och man kan ansluta sig till Hajbo Epic Night Battle-turneringarna när som helst under våren.

Kom med och spela du också!

Om du är 11-13 år och gillar t.ex Minecraft, Rocket League, NHL 16, Geometry Dash, Overwatch, Leauge of Legends - bara för att nämna några få exempel - så ska du genast anmäla dej till Hajbos spelgrupp på Whatsapp. Där får du reda på allt du behöver veta om turneringarna och det är också där som du anmäler dej till de olika spelomgångarna.

Vi spelar mestadels mobilspel, pc-spel och konsolspel på ps4 - men om det är tillräckligt många som önskar att få en turnering t.ex på xbox eller någon annan ps-variant så finns det alltid en chans att det vi kan justera spelvalen i turneringarna enligt önskemål. Så det lönar sig att anmäla sig till Hajbos spelgrupp i vilket fall som helst!

Så här anmäler du dej till whatsappgruppen:

Skicka ditt FÖRNAMN och EFTERNAMN

och ordet “spelgruppen” till tel: 040 3243695
- svar kommer inom några dagar!

Så här såg det ut på fjolårets stora succé, när ett 80-tal 11 till 13-åringar samlades till Hajbos LAN-party för att under ett helt dygn spela sina favoritspel tillsammans! I just det här klippet drar det ihop sig till final i Minecraft. Se fler klipp från Hajbo Epic Night Battle 2016 här.

Alla avsnitten av turneringarna direktsänds påYLE arenan och på Hajbos youtubekanal.
Kvällens sändning går av stapeln kl 18.00
Följande sändning är fredagen den 17.3

Prekariatet, karriären och livet

$
0
0

Vi pratade på jobbet om ordet karriär och de flesta av oss tyckte att det kanske inte är så populärt att göra karriär mera, att man hellre satsar på självförverkligande.

Eller har vi slutat att tala om karriär helt enkelt för att så få har möjlighet att planera sin framtid för någon längre tid? Många hoppar från osäkra visstidsanställningar till kortare projekt, ibland med långa faser av arbetslöshet där emellan. Prekariatet kan visserligen drömma om både självförverkligande och karriär, men ofta handlar det ändå i praktiken om att få ihop till nästa månads hyra.

När vi planerade innehållet för en Lassosändning om karriär bollade vi idéer som mycket handlade om folk som vågat hoppa av yrkeskarusellen eller om mänskor som gjort sin hobby till sitt yrke och i vidare bemärkelse även till sin karriär. Eftersom nästan alla vi som satt och bollande för tillfället har eller åtminstone nyligen haft en längre anställning bakom oss pratade vi symptomatiskt nog mest kring ämnen som förutsätter en viss rörelsefrihet.

Ikväll har Lassos karriär-avsnitt premiär på Yle Fem kl 20 och förvisso blev det ett fint avsnitt med ovanligt intressanta och stora namn som exempelvis författarna Martina Haag, Tone Schunnesson och Martin Engberg, dessutom en it-chef som plötsligt inte kunde sluta dansa, men har vi ändå varit alltför snäva när vi behandlade vårt tema?

Filmrecension: Hidden figures – feelgood om rasism och matematik

$
0
0

Gillar du filmer om rymdkapplöpningen på 1960-talet? Om de svartas kamp för sina rättigheter? Om starka kvinnor? Med bra musik? Och Kevin Costner? Då är Hidden figures filmen för dig.

”Ett litet steg för människan, men ett jättekliv för mänskligheten.” Är det någon som missat det klassiska citatet från den första månlandningen?

Nej, jag tänkte väl det.

Formuleringen ingår i det kollektiva medvetandet på samma sätt som namnen Gagarin och Armstrong väcker associationer till rymdkapslar, astronauter, hitlåtar och klassiska filmscener.

Men hur är det med K. Johnson, D. Vaughan och M. Jackson?

Inte? Nej, jag tänkte väl det. För berättelserna om de första rymdresorna har traditionellt varit uppbyggda kring manliga hjältar. Vita sådana.

Och Hidden figures-hjältarna Katherine, Dorothy och Mary är varken det ena eller det andra.

Ett fientligt kontorslandskap

Men låt oss börja från början. Året är 1961 och rymdkapplöpning på väg att lägga i en ny växel. Ryssarna ligger steget före och Al Harrison (Kevin Costner) som leder forskningsteamet vid Langley ligger risigt till.

"Nu måste det börja hända något!" skriker högsta chefen som gärna påpekar att poängen med ett rymdprogram är att man faktiskt lyckas få ut någon i rymden. I ett sista desperat försök att få ordning på beräkningarna vänder man sig till de matematiker som jobbar längst ner i hierarkin; de svarta kvinnorna.

Och bland dem finns Katherine Johnson (Taraji P. Henson) - en ensamstående änka med tre barn och ett sällan skådat sinne för siffror. Hon kan lösa vilka matematikproblem som helst, men hur skall hon fixa problemet med ett kontorslandskap fullt av vita män som vägrar dela kaffekokare med henne?

För att inte tala om de vita kvinnor som inte har för avsikt att låta en svart medsyster använda deras toalett.

Al Harris och hans team vid Langley i kontrollrummet i samband med ett rymdtest.
Herrarna på täppan. Kevin Costner gör sin bästa roll på länge och Jim Parsons visar att han kan annat än spela nörd i tv-serien The Big Bang Theory. Al Harris och hans team vid Langley i kontrollrummet i samband med ett rymdtest. Bild: ©Fox 2000, 2016 hidden figures, kevin costner, jim parsons

En segregerad värld

Medan Katherine räknar vidare kämpar hennes kollega Mary (Janelle Monáe) för rätten till en studieplats vid ingenjörslinjen. Lätt är det inte. För vad skall man med en svart ingenjör till? Som dessutom är kvinna!

Dataexperter skulle man däremot ha ett stort behov av på 1960-talets NASA - oberoende av kön eller kulör. När det nya underverket från IBM rullas in är det nämligen ingen som vet hur maskinen skall startas.

Ingen utom Dorothy (Octavia Spencer) som undersöker manualerna i smyg. Hon har nämligen fattat att det enda sättet att ha en framtid som kvinnlig, svart matematiker i en föränderlig värld är att vara steget före de vita männen.

Dorothy och Mary sitter i kyrkbänken.
Octavia Spencer Oscarnominerades för sin insats som Dorothy Dorothy och Mary sitter i kyrkbänken. Bild: ©Fox 2000, 2016 hidden figures, octavia spencer, janelle monáe

En fantastisk historia

Hidden figures är baserad på en bok av Margot Lee Shetterly vars far arbetade för NASA under samma period som Katherine Johnson & co. Och faktum är att det är filmens informativa sluttexter och autentiska foton som förser den med dess viktigaste inramning.

Utan denna påtagliga verklighetsförankring hade det nämligen legat nära till hands att avskriva Theodore Melfis film som alltför otrolig för att kunna vara sann. Alltför otrolig, fantastisk, hemsk och inspirerande. På en och samma gång.

Nu fungerar den istället som ett underhållande och livsbejakande bevis på att det är möjligt att skildra tunga teman på ett lättillgängligt sätt. Även om man kan förstå att denna mera traditionellt paketerade feelgoodfest förlorade kampen om en Oscar för bästa film till den mer mångbottnade Moonlight.

Inga svartvita lösningar

Den tilltalande tonen har mycket att göra med att vi slipper de svartvita indelningarna i offer och skurkar. Och det som aktiverar ens tankeverksamhet är det effektfulla sättet att med små medel belysa vidden av ett diskriminerande system.

"Jag har aldrig haft något emot er", säger den vita förmannen Vivian Mitchell (Kirsten Dunst) i ett försök att släta över sitt eget agerande och Dorothy kontrar utan att blinka: "Tack. Jag vet att du tror det."

Ett prov på hur ett par perfekt formulerade meningar kan rymma århundraden av undertexter. Den enas blindhet, den andras insikt - åskådliggjorda inom loppet av några sekunder.

De svarta kvinnorna står på rad för att ta emot de vita astronauterna.
Sisters are doing it for themselves. De svarta kvinnorna står på rad för att ta emot de vita astronauterna. Bild: ©Fox 2000, 2016 hidden figures, octavia spencer, taraji p. henson, janelle monae

Starka kvinnor - och män

Systemet må vara kvävande till sin natur, men det förmår inte kväsa Katherine, Dorothy och Mary som lyckas med konststycket att vara både realister och drömmare. Samtidigt. Starka kvinnor som inser vilka utmaningar de står inför, men som inte låter sig stoppas av dem.

Starka är även de män som vågar ta ett steg tillbaka. Makarna som sköter marktjänsten och kollegerna som fattar att de mött sin överman i kvinnan som målmedvetet radar upp vita siffror på den svarta tavlan. Eller svarta på det vita pappret.

Och sist men inte minst astronauten John Glenn (Glen Powell) som inte litar på någon annan än den som visat sig vara den bästa mannen för jobbet. Inte ens när denne någon råkar vara kvinna.

Astronauten John Glenn hälsar på de svarta kvinnorna vid Langley.
Ett handslag betyder så mycket. Glen Powell spelar den emotionellt färgblinde astronauten som bara ser till personalens kunnande Astronauten John Glenn hälsar på de svarta kvinnorna vid Langley. Bild: ©Fox 2000, 2016 hidden figures, glen powell, octavia spencer, taraji p. henson

Johanna Holmström: Hon hette Minna Canth – inte Minna Can’t

$
0
0

Varje generation måste föra sin egen feministiska kamp, skriver författaren Johanna Holmström i en kvinnodagskolumn för Svenska Yle.

Den första lägenhet jag någonsin bodde i under studietiden låg på Minna Canths gata i Tölö. Jag gick längs den varje dag i ett års tid utan att veta mera om henne än att hon var en finländsk dramatiker som hade gett en (rätt så kort och avsides belägen) gata sitt namn – detta trots att jag pluggade litteraturvetenskap.

Min okunskap berodde inte bara på mig. Hon nämndes förvisso, men vi studerade helt enkelt inte henne. Inte i gymnasiet i den omfattande tillvalskursen i finsk litteratur. Inte heller i kurserna jag tog på universitetet. Det skulle räcka väldig länge innan jag förstod att hon de facto är en av våra nationalförfattare i jämnbredd med Aleksis Kivi.

Det var först när jag på egen hand började läsa om ”kvinnolitteratur” som hon togs upp till behandling.

ett porträtt
Minna Canth ett porträtt 2014,minna canth,vetamix,videostill

Många år senare; en annan slags tystnad. År 2014 kändes det som om jag befann mig i en slags märklig stiltje. Jag letade efter skribenter till en inhemsk antologi om feminism tillsammans med en kollega och det var frustrerande. Det verkade som om många vi frågade ansåg att jämställdhet har blivit en icke-fråga. Inte ens kvinnliga skribenter kunde riktigt komma på vad de skulle skriva om. Allt var ju så bra.

Jag var förvirrad. Själv hade jag ju gett mig in för att samla ihop material till en antologi för att jag upplevde att feminismen i Finland hade drabbats av en ordentlig backlash. Det hade glesnat rejält i raderna bland kvinnliga toppolitiker. Kvinnors lägre snittlöner förklarades med att kvinnor av naturliga (läs biologiska) skäl söker sig till trygghet och stabilare anställningsförhållanden i den sämre betalda kommunala sektorn.

På bokmässan i Frankfurt år 2014 då Finland var temaland kom en manlig reporter från Helsingin Sanomat fram till en grupp på fyra finska författare, alla lika kända, och sade ”Om ni pojkar vill följa med ut på balkongen så kan vi ju snacka lite!”. Pojkarna följde glada i hågen med (inte en tanke på att avböja till förmån för någon annan – vi är ju faktiskt jämställda) och kvar blev de två kvinnliga kollegorna trots att det i det ögonblicket inte ens hade varit svårt att plocka ut ett representativt sampel.

Bokmässan i Frankfurt 2014
Finland på bokmässan i Frankfurt Bokmässan i Frankfurt 2014 Bild: Yle bokmässa,bokmässan i frankfurt 2014,frankfurt

När nedskärningsbesluten började hagla från regeringstrion Sipilä-Stubb-Soini och det snabbt blev klart att det var kvinnor, barn och åldringar som skulle få ta de största skedarna av den beska medicinen så kunde jag inte låta bli att känna mig än mer illa till mods.

Om jag trots det nämnde ordet feminism på sociala medier fick jag ofta som svar; ”Men sluta gnälla nu redan för helvete! Jämställdheten är fixad så håll käften!” Det var inte alltid bara män som svarade så här.

Jag började tänka att den där gnagande känslan jag hade i bakhuvudet var bara just det; något jag själv hittade på för att förklara varför jag tyckte att jag ofta förringades i sociala sammanhang och kände mig överkörd och påtrampad, speciellt i diskussioner om jämställdhet. Jag trodde helt enkelt att jag led av hjärnspöken.

Så kom Donald Trump och locket flög plötsligt av kistan och skiten bokstavligen sprutade ut åt alla håll. Året som ledde fram till Trumps seger i det amerikanska presidentvalet var en veritabel avklädning av alla de kulisser som folk tydligen hade varit så måna om att hålla uppe under den där märkliga, lugna tiden då jag undrade om det var mig det var fel på. Plötsligt visade sig bekanta och släktingar vara regelrätta Trump-supportrar.

De hatade Hillary Clinton med en passion som kändes förbryllande. Vad hade det här valet med dem att göra? När Trump vann jublade de; äntligen fanns det någon som vågade säga precis som det var! Nu, nu hade också deras chans kommit! Det började pratas om den vita mannens revansch.

Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump.
Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump. Bild: GARY HE/EPA Debatt,Hillary Clinton,Presidentvalet i USA 2016

Efter det har mycket, mycket hänt och dessutom väldigt fort. Ryssland har gett grönt ljus för familjevåld, vilket i praktiken betyder våld mot kvinnor och barn. Polen var förra året på vippen att köra igenom totalförbud mot abort. USA har velat införa ett inresestopp för människor från vissa länder med muslimsk majoritetsbefolkning.

I Finland (eller snarare då Kalifornien) säger Teemu Selännes fru Sirpa Selänne att kvinnor ska välja mellan att skaffa barn eller göra karriär. (Alltså, teleporting tillbaka till femtiotalet, nån?) I Sverige har handbollsstjärnan Linnea Claesson blivit hårt kritiserad för att hon efter årtal av sexuella trakasserier har börjat ge sina näthatare svar på tal och till och med hänga ut dem offentligt med hashtagen assholesonline.

En del har tyckt att hon inte får ge tillbaka. Att det är hennes roll som kvinna att tiga och ta emot.

Vi har inte valt Trump till president och ingen kommer att införa abortförbud i Finland. Eller? I stället firar vi våra 100-år av självständighet och 111 år av kvinnlig rösträtt med en väldans fokus på krig och män. Det är ”Tom of Finland” och ”Okänd soldat” som gäller.

Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela)
Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela) Bild: Yle edvin laine,kosti klemelä,okänd soldat,tuntematon sotilas,åke lindman

Varför är kvinnorna bortsopade ur jubileumsprogrammet? Var är filmen om Minna Canth, en av anmödrarna till jämställdhetskampen i landet, änka och ensamförsörjare av sju barn vid 36-års ålder?

Hon må ha dött redan år 1897 men var sannerligen en av dem som var med om att lägga grundstenarna för vår inhemska kultur. Se, där är en film som jag skulle vilja se i stället för en nyfilmatisering av våra krig som ju faktiskt inte ens är hundra år gamla.

Varje generation måste föra sin egen kamp för att jämställdheten ska gå framåt och det är där vi är just nu. Det vi ofta glömmer är att hårt vunna förmåner mycket väl kan försvinna i ett trollslag medan vi lutar oss tillbaka och tänker ”Jaha, men det är ju fixat då! Skönt!”

Om Minna Canth kunde klara skivan och slåss för sina rättigheter för att hon helt enkelt måste så kan vi banne mig också välja att försvara dem. Det är inte bara vår skyldighet; det är vårt privilegium.

Johanna Holmström är författare.

Artikeln uppdaterad kl 11:42.

Varför just hon? Kvinnorna som historien glömde

$
0
0

”Om du kommer till en stängd dörr som inte ger med sig, ta ett steg bakåt och sparka in den. Men glöm inte att hålla upp den så andra kan följa efter.”

Citatet tillskrivs Muriel Siebert, den första kvinna som i december 1967 tog plats på New York-börsen i raden av 1 365 män.

Tillsammans med femtio andra kvinnor finns finanskvinnan Muriel Siebert med i en nyutkommen antologi som lyfter fram kvinnor som oftast inte ryms med i den gängse historieskrivningen, men som borde ha en självskriven plats i vårt kollektiva minne.

Redaktör för boken En annan historia är den svenska kolumnisten Lina Thomsgård, som många känner igen som programledare för kulturmagasinet ”Kobra” på Sveriges Television.

Författaren och kulturredaktören Lina Thomsgård.
Lina Thomsgård har redigerat antologin "En annan historia". Författaren och kulturredaktören Lina Thomsgård. Bild: Sofia Runarsdotter Lina Thomsgård

I antologin medverkar femtioen skribenter, såväl manliga som kvinnliga, som skrivit varsitt porträtt av en kvinna som betytt mycket för just dem – här samsas mattesnillen och börshajar med tennisstjärnor och rösträttskämpar, barnmorskor och bildkonstnärer med musiker och fredsaktivister.

Tidsmässigt rör vi oss från kvinnor som är aktiva idag, som den iranska sångerskan Googoosh, till 9 000 år tillbaka i tiden och skelettet efter en kvinna som arkeologer grävt fram i skånska Barum.

Varför just hon?

”Varför borde alla känna till just hennes livsöde?” frågar sig skribenten Fanna Ndow Norrby i sin presentation av Sarah Baartman, en khoikhoikvinna som under flera år i början av 1800-talet visades upp som en attraktion, en s.k. ”freak”, på utställningar i både London och Paris.

Frågan om varför just detta öde och denna kvinna lyfts fram i de femtioen texter som ingår i antologin är givetvis relevant, och enligt Lina Thomsgård fick skribenterna fria händer:

”Uppdraget löd: välj en person att berätta om på ditt helt eget sätt, någon du vill att alla ska känna till. En person du gått igång på och som du anser gjort grejer varenda kotte bör ha koll på.”

När Dagens Nyheter år 2015 granskade könsfördelningen i de fyra vanligaste läroböckerna i historia i Sverige kunde man svart på vitt konstatera att män i snitt utgör 87% av alla personer som nämns, och att andelen män ökar i de kapitel som berör 1900-talet, vilket man kan uppleva som märkligt i och med att kvinnor under de senaste decennierna i allt högre grad fått och kommit åt att ta plats i samhället och därmed också borde få synlighet i historieskrivningen.

I de flesta biografiska lexika och annan historieskrivning utgör kvinnornas andel 5-30%, och inte är det bättre ställt om man kollar in nyhetsrapporteringen eller filmindustrin heller, noterar Lina Thomsgård i sitt förord:

”Därför måste vi fortsätta lyfta fram en annan historia. Flytta fokus. Korrigera, komplettera och bredda världsbilden (---). Det handlar om att berika för att beskriva världen lite mer som den varit och det är inte bara vettigt utan alldeles nödvändigt. Att historieskrivningen är subjektiv och ett ständigt pågående projekt vet vi ju. Historieberättande är inget som bara sker i läroböcker – det handlar också om vad vi intresserar oss för idag. Därmed kan vi alla vara med och berika världshistorien, i litet och stort, efter kunskap och förmåga.”

Pärmbilden till antologin "En annan historia" red. Lina Thomsgård.
Pärmbilden till antologin "En annan historia" red. Lina Thomsgård. Bild: Volante förlag kvinnans ställning,kvinnobilden,kvinnor,kvinnoskap,Lina Thomsgård

En annan historia vill inte utge sig för att vara en regelrätt historiebok eller ett uppslagsverk i traditionell bemärkelse.

De femtioen kvinnorna i boken presenteras i alfabetisk ordföljd enligt begynnelsebokstaven i sitt förnamn, från Ada Lovelace till Thora Dardel – redan det är ett slags markering om att efternamnet inte är det viktigaste (som ofta är mannens eller faderns efternamn) och på detta sätt kommer man att betona en form av systerskap. Kvinnorna kommer nära, de blir ett slags väninnor och kompisar.

En lustfylld upptäcktsresa

Finns det något som förenar de kvinnor som lyfts fram i boken – förutom att de inte nödvändigtvis återfinns i aktuella historieböcker?

Många av de nu aktuella kvinnorna har varit pionjärer inom sitt område, de har ofta gått i bräschen för jämlikhetsarbete och kvinnosaksfrågor, de har trotsat konventioner och rådande lagstiftning, motat moraliska misstänkliggöranden i grind och kastat jantelagen i sopkorgen.

Den amerikanska politikern Shirley Chisholm (1924-2005).
Shirley Chisholm (1924-2005) var den första svarta kvinnan som valdes in i det amerikanska representanthuset. Den amerikanska politikern Shirley Chisholm (1924-2005). Bild: Wikimedia Commons Shirley Chisholm

Som Shirley Chisholm som bestämde sig för att bli politiker, ja till och med president, i ett USA som på 1960-talet såg ner på såväl kvinnor som svarta, År 1969 vann hon sitt första politiska val och tog plats som kongressledamot för delstaten New Yorks tolfte distrikt. Hon arbetade i motvind, men lyckades bl.a. genomföra nya lagar mot könsdiskriminering och statliga program för bekämpning av fattigdom. Under presidentvalskampanjen 1972 ställde hon upp i demokraternas primärval med sloganen “Unbought and unbossed”.

I boken The Good Fight som utkom 1973 skriver Shirley Chisholm: “Nästa gång en kvinna, en svart eller judisk person ställer upp i presidentvalet kommer de att bli tagna på allvar redan när de börjar. jag ställde upp eftersom någon var tvungen att börja.”

Eller Harriet Tubman, även kallad Black Moses eller Moses of her People - afroamerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare som med risk för sitt eget liv hjälpte hundratals slavar fly från omänskliga levnadsförhållanden.

Den afro-amerikanska frihetskämpen och slaverimotståndaren Harriet Tubman.
Harriet Tubman (1822-1913) ska pryda 20-dollarsedeln i USA fr.o.m. år 2020 när landet firar 100 år av kvinnlig rösträtt. Den afro-amerikanska frihetskämpen och slaverimotståndaren Harriet Tubman. Bild: Wikimedia Commons Harriet Tubman

Många har blivit förringade och förtryckta, andra har fått stå i skuggan av manliga kolleger som hyllats och lyfts fram som Stora Genier.

Som mattesnillet och kryptoanalytikern Joan Clarke som under andra världskriget var med om att knäcka den tyska Enigmakoden. På Bletchley Park, den brittiska underrättelsetjänstens centrum för kryptoanalys, arbetade hon sida vid sida med Alan Turing. I filmen “The Imitation Game” (2014) fick vi en skymt av Joan Clarke (spelad av Keira Knightley) som smart flickvän till Alan, som dock hade ett större intresse för killar:

“Båda var outsiders som utkämpade ett tvåfrontskrig, ett imponerade sådant, mot såväl tyskarna som tidens förhärskande fördomar. Turing för att han var bög. Clarke för att hon var kvinna” konstaterar Elsa Westerstrand i sin text om Joan Clarke.

Många har gjort inmutningar på traditionellt manliga områden, som finansvärlden eller fotbollsplanen, medan andra har gjort ett outplånligt intryck genom den litteratur, den musik och den konst de skapat – ofta på trots mot något eller trots allt.

Som Nettie Honeyball som år 1894 grundade fotbollsklubben ”British Ladies FC” i ett England där det rådde strikta köns- och klassgränser: “Jag bildade klubben med målet att visa för världen att kvinnor inte är de ‘prydliga och värdelösa’ kreatur som män påstår. Jag måste erkänna att min övertygelse, på alla områden där könen är så totalt uppdelade, är på frigörelsens sida.”

Ett självporträtt av den italienska bildkonstnären Artemisia Gentileschi (1593-1653).
Självporträtt av Artemisia Gentileschi (1593-1653) Ett självporträtt av den italienska bildkonstnären Artemisia Gentileschi (1593-1653). Bild: Wikimedia Commons Artemisia Gentileschi,Barocken,bildkonst

Eller barockmålaren Artemisia Gentileschi som fick utstå spott och spe sedan hon 18 år gammal blivit våldtagen av en konstnärskollega och Artemisia stenhårt stod fast vid sina anklagelser om brott. Den manliga kollegan, den berömde målaren Tassi, blev trots allt frikänd, och Artemisia flyttade till Florens där hon bildade familj och blev en framstående bildkonstnär.

Under senare år har mycket gjorts för att aktivt synliggöra betydelsen av det arbete kvinnor gjort liksom kvinnors kunnande och karriärer på olika områden, såväl inom vetenskap och forskning som inom det politiska arbetet.

Som ett exempel kan nämnas tidskriften Historiskan som startades år 2015. Tidskriften utkommer med fyra nummer per år och avsikten är att erbjuda en motvikt till den manliga historieskrivningen genom att sätta historiens kvinnor i fokus.

Boken En annan historia blir på många sätt en upptäcktsresa och en vandring i en lustgård där man får stifta bekantskap med många spännande kvinnor som blir ett slags vägvisare och ledstjärnor, mentorer och bevis på att kvinnor kan, får och måste utmana och överskrida gränser som någon annan (ibland också hon själv) satt upp i hennes väg.

Finland inrättade globalt jämställdhetspris - vem som helst kan föreslå kandidater

$
0
0

Regeringen inrättar ett internationellt jämställdhetspris för att främja jämställdhet internationellt och för att stöda diskussionen om jämställdhet. Från och med den 19 mars kan allmänheten föreslå en kandidat för årets pris.

Syftet med jämställdhetspriset är att främja diskussionen om jämställdhet globalt. Priset ges till en person eller aktör som har främjat jämställdhet mellan könen.

I utmärkelsen ingår ett penningpris som pristagaren emellertid inte får för eget bruk. Pristagaren får ta ställning till olika understödsprojekt som stärker kvinnors ställning, och ska sedan välja ett av dem.

Allmänheten får föreslå pristagare

Priset delas i höst ut för första gången. I år är prissumman 150 000 euro, och den beviljas ur anslagen för utvecklingssamarbete.

Allmänheten - både i Finland och utomlands - kan ge förslag till pristagare. Adressen där förslagen kan lämnas in offentliggörs på Minna Canth-dagen den 19 mars 2017.

Pristagaren väljs av en prisnämnd som utses av statsrådets kansli. I år består prisnämnden av Tammerforshusets vd Paulina Ahokas, generalsekreteraren för projektet Finland 100 Pekka Timonen samt författaren och forskaren Rosa Meriläinen.

Priset, som ska delas ut vartannat år, har inrättats av Finlands regering som avslutning på Finlands 100-årsjubileum.

Finland har i mer än hundra år varit en pionjär i jämställdhetsfrågor, och var det första landet i världen som gav kvinnor fullständiga politiska rättigheter. Det är naturligt att just Finland som första i världen inrättar ett internationellt pris som ges till en person som gör sig bemärkt med att bygga upp och försvara jämställdhet.― Statsminister Juha Sipilä vid den stora jämställdhetsfesten i Tammerforshuset på den internationella kvinnodagen.
Internationellt jämställdhetspris
Internationellt jämställdhetspris Bild: Statsrådets webbtjänst international gender equality prize,internationella kvinnodagen,jämställdhetspris,pris (belöning)

Isak och Even är årets tv-par

$
0
0

Hurra för Isak och Even från Skam som har blivit framröstade till årets TV-par.

Det är den amerikanska sajten E! Onlines läsare som efter en omröstning nu korat Isak och Even till det bästa paret.

Omröstningen sker i olika etapper och i den avslutande omröstningen vann Isak och Even med 55,3 procent av rösterna. Tvåorna Magnus och Alec från ”Shadowhunters” fick 44,7 procent av rösterna.

Den fjärde säsongen av Skam dyker upp på Arenan under våren 2017. Här kan du se säsongerna ett, två och tre.

Avenged Sevenfold och vad ungdomen bamlar om

$
0
0

Bäste hårdrockare. Det kommer en punkt i ditt liv när du inser att du inte längre har koll på vad ungdomen bamlar om och du börjar ge upp hoppet för rockmusikens framtid.

Först märker du att du inte känner till ett enda band som pryder pärmen till Kerrang!

Sedan noterar du att lineupen på metallfestivalerna i stan till 90 procent består av okända band och till sist märker du med fasa att Megadeth, Judas Priest och Slayer inte längre är huvudartister utan där står namn som In flames, Sabaton och Ghost.

Väntas nu; dem såg du ju på minsta scenen klockan 14 på dagen helt nyligen. Eller var det ren för sju år sedan? Dessutom var de skit. Förutom Ghost som sparkade röv.

Så du går hem och lägger på Venoms Welcome to hell på skivtallriken och gråter en skvätt över världens orättvisa.

Liknar Lasse M. Shadows?

För många år sedan intervjuade jag bandet Good Charlotte och de skrattade och tyckte att jag liknar “den där ena typen i Avenged Sevenfold” till utseendet.

“Avenged vadförsla?”

Vokalisten M. Shadows från bandet Avenged Sevenfold
M. Shadows (arkivbild) Vokalisten M. Shadows från bandet Avenged Sevenfold Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Avenged Sevenfold,Music

Och nu har Avenged Sevenfold, eller A7X som de förkortas, stigit upp i den stora ligan som spelar i arenan. Som huvudartist. De gjorde det de facto redan för fyra år sedan när de sålde slut arenan när de turnerade med skivan Hail to the king (2013).

Också den här konserten är slutsåld med 11 000 fans i publiken.

Avenged Sevenfold i ett nötskal

Medlemmar är M. Shadows (sång), Synyster Gates (gitarr), Zacky Vengeance (gitarr), Johnny Christ (bas), Brooks Wackerman (trummor)

Grundades 1999 i Kalifornien

Slog igenom med skivan Waking the fallen 2003

Till deras kändaste låtar hör “Hail to the king”, “So far away”, “Beast and the harlot” och “Bat country”

Trummisen James “The Rev” Sullivan dog av en överdos 2009 och ersattes av Dream Theaters Mike Portnoy på skivan Nightmare 2010

Har släppt sju album och sålt över 10 miljoner skivor

När slutar man vara ett “nytt band”?

Första gången A7X spelade i Finland var som uppvärmare för Iron Maiden på Olympiastadion i Helsingfors och Ratina-stadion i Tammerfors 2008.

Två år senare spelade de i Helsingfors ishall och 2011 var de huvudartister på Provinssirock.

Jag anser mig ha ganska god koll på hårdrock men jag har aldrig sett A7X live. Åtminstone minns jag inte att jag skulle ha gjort det.

Bandet har sålt över 10 miljoner skivor och deras nyaste platta The Stage kom fullständigt oannonserat ut ifjol. De hade lyckats hemlighålla hela skivinspelningen till och med för de nyfiknaste fansen och överraskade alla.

The Stage låter som en blandning av Muse, Metallica och modern amerikansk hårdrock. Mer progressivt än Hail to the king och i själva verket riktigt bra.

Arkivbild Bild: Live Nation avenged sevenfold

Kan man kalla bandet nykomlingar när de grundades 1999?

Klart man kan. Min första stora konsert var 11 år tidigare i ishallen där jag såg Kiss på deras Crazy nights-turné. Efter det såg jag i slutet av 80-talet och början av 90-talet Iron Maiden, AC/DC, David Lee Roth, Guns n’ Roses och Alice Cooper. Alltid i ishallen på Nordenskiöldsgatan i Helsingfors.

Det var som Megadeth sjunger Back in the day. På den tiden fick man röka inomhus och utskänkningsalternativen för publiken bestod av varm korv i en kiosk i ishallen samt ljumskvarm bärs i någon buske utanför.

Nästa dag i skolan hade man en ny t-skjorta, keps, halsduk och tinnitus.

Hur smälta in?

Hur beter sig metal-kidsen nuförtiden? Hur skall jag smälta in? Skall man bära jeansväst med 100 emblem och har 90 procent av publiken långt hår? Är vita tennisskor ännu det enda rätta skodonet, oavsett väder? Smugglar man in bärs i kalsongerna för att sedan i smyg häva dem på toaletten inne i hallen? Bandar folk egna bootlegs med kassettbandspelare som också smugglats in i trosor eller långkalsonger?

Van Halen på festival backstage 1984
Van Halen visste 1984 hur man poserar Van Halen på festival backstage 1984 Bild: imago stock&people/ All Over Press Van Halen

Egentligen borde jag gå till gamla ishallen istället för arenan för att ta reda på de här sakerna. Senaste gången jag var i arenan såg jag ju för fan Disney on ice: Frozen! Är jag en sämre hårdrockare för att jag dessutom gillade Disney on ice och kunde gnola med i Let it go?

Det finns bara ett sätt att ta reda på.

Så jag googlar. Videoklipp på Youtube visar att A7X:s publik 2017 inte helt ser ut som Maidens 1982. Nåjo. Jag styr stegen mot arenan, hämtar min pressbiljett och går in.

Disturbed fullträff som uppvärmare

Förbandet Disturbed såg jag redan 2009 på Graspop-festivalen i Belgien. David Draiman är en duktig sångare och egentligen skulle jag inte varit så förvånad om Disturbed varit huvudakt och A7X uppvärmare.

Jag träffar Ida Voutilainen och Anna Back som kommit från Vasa för att se konserten och Ida säger att hon faktiskt är mer taggad att se Disturbed tack vare Sound of silence-låten.

Men att se A7X har varit en “fjortisdröm” för dem så de ser fram emot att återuppleva bitterljuv tonårsångest med A7X.

När Disturbed börjar spela är arenan så gott som fullsatt från golv till tak, vilket visar att det här bandet för många är minst lika viktigt som A7X.

Det är ju som på den gamla goda tiden när t.ex. Iron Maiden tog Anthrax med sig eller när Guns n' Roses hade Skid Row med sig. Man ville se båda banden nästan lika mycket.

I ett skede var det bara små inhemska band som fick spela för en tom hall i väntan på Ozzy & co.

David Draiman i sin långa svarta kappa sjunger perfekt som på skiva men han verkar koncentrera sig litet mer på att sjunga bra än att underhålla publiken. Nästan inget mellansnack alls förrän mot slutet.

Mobiltelefonerna lyser upp arenan och största applåderna får bandet i Simon & Garfunkel-covern Sound of silence. Disturbed tror starkt på pyroteknik, vilket aldrig är fel.

En klart godkänd konsert men den lämnar mig ändå aningen likgiltig. Kanske det beror på att jag ligget i matkoma på golvet efter köttpastejen med korv i som jag åt före giget?

Avenged Sevenfold i arenan i Helsingfors 7.3.2017
A7X Avenged Sevenfold i arenan i Helsingfors 7.3.2017 Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Avenged Sevenfold

Den förhatliga metalcoren

Det största problemet med A7X är att de spelade metalcore när de började. Det är den moderna amerikanska metal-genren som kännetecknas av tekniskt finslipat spelande, pitch-perfekt growlande och mycket attityd. Exakt mot eller för vad är oklart.

Men growlandet är tonrätt och rent och kommer snarare från stämbanden än från tjocktarmen.

Metalcore-sång låter mer som en stämd telefax än ett rytande lejon. Fast det är growling har det nästan ingenting att göra med t.ex. Autopsy eller Deicide.

För den generationen som vuxit upp med antingen klassisk hårdrock, grindcore eller death- och black metal är metalcore litet av ett rött skynke.

Men A7X har någonting. Något mer än bara en igenkännbar logo och en sångare som enligt Good Charlotte liknade mig.

Dessutom förändras deras musik litet för varje skiva de ger ut.

Debuten Sounding the seventh trumpets (2001) sång lät nästan som dödsrosslande, men den tidiga metalcore-stilen började suddas ut och det började på till exempel den självbetitlade skivan Avenged Sevenfold (2007) luta mer mot traditionell hårdrock och senast på Hail to the king stod de redan på Metallica-territorium. Och The Stage tar dem vidare mot nya episka sfärer.

Är jag förresten den enda som tycker att The Stage-skivomslaget ser ut som en hundvalp i rymden?

A7X:s rekvisita: En flygande kub och en astronaut

Gene Simmons från Kiss sade en gång att publiken lyssnar med ögonen. Därför behövs det stuff och rekvisita på scenen.

Ozzy hade sin katedraltrappa, katapulten som slängde slakterirester på publiken och en dvärg som hängdes. Alice Cooper har sin giljotin. Kiss har bomber och granater, hissar, en robotspindel och en pansarvagn. AC/DC har kanonerna och en jättelik uppblåsbar tasmansk prostituerad. Rammstein brinner. Guns n’ Roses har Axl och en cylinderhatt. Och Iron Maiden har pyramider, isberg, Eddie och nu senast ett Maya-tempel.

A7X är inte sämre. När konserten börjar avslöjas en stor vit kub av tyg i taket och flera stora vita screenar. På dem projiceras dockanimationsvideon till singeln The Stage när bandet inleder sin konsert.

Sist in på scen är förstås sångaren M. Shadows iklädd rödrutig lumberjack-skjorta, svarta solglasögon och kepsen bakfram som om det vore studsheavy-dagar igen. Shadows håller brillorna och kepsen på genom hela giget och han har odlat skägget.

Mysteriet med den försvunna öronproppen

Bandet får bra publiken med, men sången är mixad litet lågt. Med öronproppar hör jag nästan ingen sång alls, bara den mullrande basen.

Jag löser problemet med att ta ut den ena proppen för att efter en stund tappa den. Tror jag. De facto hittar jag öronproppen efter konserten. I mitt öra. Mycket besynnerligt.

M. Shadows från Avenged Sevenfold i arenan i Helsingfors 7.3. 2017
M. Shadows på catwalken M. Shadows från Avenged Sevenfold i arenan i Helsingfors 7.3. 2017 Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Avenged Sevenfold

A7X spontana restaurangframträdande avbröts

M.Shadows berättar att de i söndags hade försökt spela låten Nightmare på restaurangen Hard Rock Café i Helsingfors, men alla började gå ut och personalen bad dem avsluta spelandet.

Och mycket riktigt. Bandet hade två dagar tidigare kopplat av med förfriskningar i stan och beslöt sig för att de ville spela låten Nightmare på restaurangens scen med husets instrument. Givetvis lätt på fyllan. Vilket inte helt uppskattades av personalen som avbröt “giget”.

Två dagar senare spelade de sen för en slutsåld arena.

Se videon här

Många hitar

Som A7X-”novis” får jag ärligt erkänna att jag inte känner igen alla låtarna. Men om man inte annars känner till bandet så torde hitten Hail to the king åtminstone vara bekant om man någon gång har lyssnat på en rockradiostation.

Den kommer som tredje låt och publiken sjunger givetvis strongt med. Därefter kommer nyaste skivans Paradigm som också är en mycket bra låt. Litet senare får de framföra Nightmare utan avbrott och till ett mer entusiastiskt mottagande än på krogen i stan.

Gitarristen Synyster Gates och basisten Johnny Christ ser ut som små glada pojkar i ett Discharge-coverband och bandet andas väldigt litet av den “farlighet” som förr i världen skrämde föräldrar och lärare. Gitarristen Zacky Vengeance ser väldigt prydlig, välfriserad och snäll ut han med.

M. Shadows trivs bäst längst ut på catwalken nära publiken och hela giget lämnar ett sympatiskt intryck.

Jag kan dock inte relatera till låtarna på samma sätt som fansen som återupplever sin tonårsångest eller annars har en lång gemensam historia med A7X. Jag har inte spelat luftgitarr till Bat country på sommarstugor eller förlorat min oskuld (eller nån annans heller för den delen) till tonerna av A little piece of heaven.

Konsertens näst sista låt som Shadows utförligt marknadsför som en låt om nekrofili. För säkerhets skull frågar han arenan hur många som vet vad ordet betyder. Och mången tårfyllt lycklig ung tjej syns på videoskärmarna.

Bandet avslutar med Unholy confessions och jag noterar att de inte spelade gamla hiten Beast and the harlot.

Men ett mysigt metal-gig av rutinerade proffs med gott förhållande till publiken. Jag är inte alls förvånad att de säljer slut arenor.

Viewing all 20061 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>