![]()
Det senaste halvåret har konstmuseet Kiasma i Helsingfors varit stängt p.g.a. en omfattande renovering där man bl.a. förbättrat inomhusklimatet och höjt energieffektiviteten i huset.
På fredag slår man upp dörrarna för allmänheten med tre utställningar, av vilka utställningen som presenterar den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe (1946-89) väckt störst förhandsintresse.
Robert Mapplethorpe levde ett passionerat liv i konst-, underground- och S&M/gaykretsarna i New York på 1970-80-talet, och denna passion avspeglas i hans fotokonst.
Om jag hade fötts för hundra eller tvåhundra år sedan kunde jag ha blivit skulptör, men fotografering är ett mycket snabbt sätt att se, att göra skulpturer.― Robert Mapplethorpe
På Kiasma kan man se mer än 250 verk från Mapplethorpes hela karriär: från de tidiga snapshoten tagna med Polaroidkamera till de sista årens färgfotografier av blommor.
Vägen till fotografiet
Robert Mapplethorpe studerade reklamdesign på Pratt Institute i Brooklyn på 1960-talet, men avbröt sina studier för att ägna sig åt fritt skapande och experimenterande.
År 1971 lärde han känna John McKendry, kurator på Metropolitan Museum of Art i New York, som gav honom en Polaroidkamera och tillgång till obegränsat med film.
Året därpå, år 1972, kom Mapplethorpe i kontakt med konstsamlaren Sam Wagstaff, tidigare kurator på Detroit Institute of Arts, som lät honom använda en loftlägenhet på Manhattan som studio. Wagstaff skänkte också Mapplethorpe en Hasselblad-kamera, och härmed tog Mapplethorpe steget ut i konstfotografiets värld.
Jag känner gränslös beundran för den nakna kroppen. Jag dyrkar den.― Robert Mapplethorpe
Robert Mapplethorpe och Sam Wagstaff blev också ett par och när Wagstaff dog i aids 1987 ärvde Mapplethorpe största delen av Wagstaffs förmögenhet. Året innan, 1986, hade också Mapplethorpe diagnosticerats med HIV, och han avled i aids 42 år gammal den 9 mars 1989.
Skulptörens sinne för skönhet
Enligt Kiasmas intendent Marja Sakari strävade Mapplethorpe efter skönhet och perfektion i sina verk – likt en skulptör är han noga med hur ljuset faller över den nakna, muskulösa kroppen och hans stilleben är noga komponerade med vinklar och skuggor.
Mapplethorpe rörde sig som fisken i vattnet i konstnärskretsarna i New York, där han så småningom lärde känna ”alla” och skapade sig ett namn som skicklig porträttfotograf.
Robert Mapplethorpe på Kiasma 13.3-13.9.2015
Fotografierna något beskurna.
Mystiska kvinnor och erotiska män
På Kiasma kan man se en hel del porträtt av samtida skådespelare, konstnärer, författare, musiker, såsom Andy Warhol, Richard Gere, Iggy Pop, Philip Glass, Louis Bourgeois, Susan Sontag, Cindy Sherman – och inte minst Patti Smith, som Robert Mapplethorpe lärde känna sommaren 1967.
Smith och Mapplethorpe levde och skapade ihop under många år – de var oskiljaktiga syskonsjälar, varandras musor och de förblev nära vänner också efter att de funnit partners och kärleken på annat håll. I boken Just kids (2010) har Patti Smith skrivit ner deras historia.
Sången ”Memorial Song” är en hyllningssång till Robert Mapplethorpe och hans smaragdgröna ögon:
Vid sidan av Patti Smith tog Mapplethorpe också många porträtt under årens lopp av Lisa Lyon, som var en kvinnlig pionjär inom kroppsbyggning, och den första kvinnliga världsmästaren i kroppsbyggnad.
Intendenten Marja Sakari på Kiasma tycker att fotografierna som Mapplethorpe tog av kvinnor ofta framställer dem som mystiska och androgyna, medan männen visar upp sig i sin fulla prydno.
Jag letar efter den perfekta formen. Jag gör det i porträtt. Jag gör det med kukar. Jag gör det med blommor.― Robert Mapplethorpe
Många fotografier fokuserar på erotik och njutning, men Mapplethorpe ville också skildra smärta och död.
Bland Mapplethorpes många porträtt finns också ett fotografi på Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, som Robert Mapplethorpe lärde känna år 1978.
Marja Sakari berättar att Robert Mapplethorpe också besökte Touko Laaksonen och Finland för att få se Laaksonens läckra lädermän i verkligheten.
Stiftelse förvaltar arvet och stöder forskning
Året innan Robert Mapplethorpe avled i aidskomplikationer grundade han en stiftelse som bär hans namn, The Mapplethorpe Foundation, vars syfte är att finansiera aidsforskning och främja fotografikonsten.
Jag var en katolsk pojke, jag gick i kyrkan varje söndag. För ett barn finns det en viss magi och mystik i en kyrka.― Robert Mapplethorpe
Läs mer om Robert Mapplethorpe och The Mapplethorpe Foundation, som förvaltar konstnärens arv, på stiftelsens webbplats.
Robert Mapplethorpe-utställningen öppnar på Kiasma fredagen den 13 mars och visas t.o.m. den 13 september 2015.
Lyssna på en intervju med Kiasmas intendet Marja Sakari om Robert Mapplethorpe - längd 7'05":