Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 20276 articles
Browse latest View live

Simpsons-skaparen Sam Simon död

$
0
0

En av skaparna till tidernas mest framgångsrika animerade tv-serie, The Simpsons, har avlidit.

Sam Simon gick en lång kamp mot cancer. Han blev 59 år gammal.

Simon kammade under sin framgångsrika karriär hem nio Emmy-statyetter för sitt arbete med the Simpsons.

Han skapade The Simpsons tillsammans med Matt Groening och James L. Brooks år 1989.

I början ledde Simon teamet som skrev The Simpsons-episoderna, och många av karaktärerna i serien utvecklades av honom. Simon lämnade serien efter fyra säsonger, men han fortsatte att kamma hem tiotals miljoner dollar per år för serien också efter det.

Sam Simon var också med och skrev flera komediserier.

Simon hade en verklig passion för utsatta djur, och han testamenterade hela sin egendom till välgörenhet. Den uppskattas uppgå till 100 miljoner dollar.


Frillan ska bli mamma

$
0
0

Frida Lindholm, från Radio X3Ms populära eftermiddagsshow Stiftelsen med Frillan och Prillan, skall bli mamma.

- Jag var livrädd att säga något åt Prillan. Jag sköt på det flera veckor, tills det blev oundvikligt, sen drog jag in henne i ett rum och sa att jag måste berätta något, säger Frillan.

- Jag tror inte ens jag sa grattis när hon berättade, säger Prillan. Det känns som att Frillan, min första radiokärlek, lämnar mig för en annan kvinna, eller man.

- Jag kommer döpa barnet till Frida Lindholm Junior.

- Oavsett kön?

- Oavsett kön.

Lyssna på Frillan och Prillan Off Air så får du också höra hur Frillan halvvägs in i graviditeten får förslaget att ha sex med en porrstjärna.

Frida Lindholm och Pernilla Karlsson hör du vardagar i Radio X3M klockan14-18.

Planerat hotell blir urban odling vid Konstfabriken

$
0
0

Området som nu står tomt skall byggas upp till en plats för urban odling och evenemang.

Projektet går under namnet #URBCULT. Tanken är att ordna evenemang som roller derby, parkour och cityorientering invid Konstfabriken.

På sommarsöndagarna kan man koppla av med alternativ musik och sköta odlingslådor.

Som bäst letar man efter skolklasser och andra intresserade som vill delta i förodling av växterna som senare planteras ut på hotelltomten.

Invingningen av #URBCULT är veckoslutet 15-17 maj men utvecklingen av området skall fortsätta hela sommaren.

Tomten invid Konstfabriken har stått tom ända sedan Konstfabriken invigdes eftersom ingen företagare har varit villig att bygga hotell på den.

Gammal kärlek smälter aldrig

$
0
0

Med solen kommer våren kommer värmen och känslorna börjar bubbla igen. I synnerhet när man oförhappandes återupptäcker en speciell kärlek från ungdomen och mitt i allt blir som nyförälskad. Jag pratar naturligtvs om – vinylen.

Nyligen besökte jag min ungdoms studiestad Åbo och kände mig behagligt nostalgisk till mods. I synnerhet när jag gick förbi platsen där jag var stamkund nästan lika mycket som på Kåren, nämligen skivantikvariatet Comeback, saligt i åminnelse.

Än idag begriper jag inte hur jag hade råd, men dit gick jag så gott som varje vecka och bläddrade mig då igenom samtliga vinylskivor som fanns framme. Varje gång hade jag räknat ut hur mycket jag hade råd att handla för och lyckades alltid hålla mig till den planerade budgeten. Tills jag kom fram till kassan.

Samma procedur

Efter ett tag hade förstås innehavaren Teje lärt sig hurdan musik och vilka artister jag var ute efter. Och varje gång utspelade sig samma procedur: Teje tittade noggrannt igenom bunten med skivor jag lagt fram på disken och kommenterade dem alla. Vissa nickade och log han mycket gillande åt, medan han lätt kunde fnysa åt någon annan.

Så sade han att jag på det hela taget gjort goda val, men att jag kanske även kunde vara intresserad av ytterligare några skivor. Så gjorde han en liten halvböj under disken och plockade fram ungefär lika många skivor till som jag redan hade valt. Skivor som han på förhand hade lagt åt sidan åt mig. Där var varenda en en sådan platta som jag bara inte kunde leva utan. Och så fick jag svälta några dagar till.

Stort misstag

En bit ifrån där Comeback låg finns idag ett annat skivantikvariat. Som styrd av en högre kraft klev jag nu in dit strax före stängningsdags och insåg genast att jag gjort ett stort misstag – jag skulle aldrig hinna bläddra igenom alla vinyler innan butiken stängde. För likt alla vinyldiggare vet tar det lätt en till två timmar att gå igenom alla skivor som kan tänkas intressera en.

På grund av tidsbrist blev mitt byte ett förhållandevis moderat antal på endast tre album, men ändå bättre än ingenting. Det blev Marillions dubbel-live The Thieving Magpie som jag av någon outgrundlig anledning inte skaffat tidigare. Så hittade jag Gerry Raffertys första samlingsplatta från år 1974 som jag visserligen redan har, men med ett annat konvolut. Och så Hon kom över mon med Contact. Den har jag på CD från tidigare, men kände att jag även måste ha den på vinyl. En korrekt känsla.

När jag en stund senare kom ut ur butiken gick jag genast med litet lättare steg och ett fånigt flin på mina läppar. Men det är så det går när man är nyförälskad – i vinyl.

Kimitoöns musikteater läggs på is

$
0
0

Kimitoöns musikteater tar time out och startar om i höst tillsammans med Musikinstitutet Arkipelag. Musikteatern får också draghjälp av före detta Idol- domaren Hannu Korkeamäki.

- Först var jag både nervös och olycklig över beslutet att ta time out, säger Kimitoöns kultursekreterare Solveig Friberg. Men nu känns det bra.

Musikteaterprojektet startade redan för ett år sedan då skolelever på ön fick skicka in idéer för vad musikteatern skulle handla om.

På basen av ungdomarnas synopsisförslag skrev Ylva Vikström ett manuskript och i fjol höstas kom repetitionerna av pjäsen Ön i gång under ledning av skådespelaren och regissören Sofia Törnqvist. Premiär var det tänkt att bli i vår.

Som bäst har ett femtontal ungdomar deltagit i repetitionerna men många av dem som varit med sysslar också med mycket annat, förklarar Solveig Friberg och till slut var vi inte säkra på hur många vi på riktigt hade med oss.

I Ön medverkar förutom skådespelare också dansare och musiker. Att samordna grupperna har varit en utmaning, säger Friberg och hon tror att det för alla parter känns som en lättnad att skjuta upp premiären och starta om med nya, förenade krafter i höst.

Ön gör alltså come back i höst och då tillsammans med Musikinstitutet Arkipelag. Med och jobbar för projektet är också Hannu Korkeamäki, känd från TV-serien Idols.

Korkeamäki har en egen musikstudio på ön och kommer att jobba med teateruppsättningens band.

Sofia Törnqvist fortsätter hålla i trådarna för regin och Solveig Friberg hoppas att alla de som hittills varit engagerade i projektet är med också i höst.

Kimitoöns ungdomsshow: "Bara att hoppa in-vi behöver flera!"

"Valet och kvalet" - politisk satir på högsta och lägsta nivå

$
0
0

Lagom till riksdagsvalet sätter Viirus upp en nyskriven politisk satir. Vi möter kända politiker som Stubb, Räsänen och Soini.

Resultatet blir ett spektakel som spårar ut till höger och vänster.

Men också den vanliga mänska representeras av två rollfigurer.

Deras vardag försvåras av politiska beslut. Ska man rösta på någon eller helt enkelt låta bli att rösta?

Och vad ska man tro om politikerna?

Christoffer Strandberg
Christoffer Strandberg Christoffer Strandberg Bild: YLE/Albert HÄggblom

- Visst driver vi med politikerna, säger Christoffer Strandberg som är regissör och spelar rollen som Alexander Stubb.

- Men framför allt driver vi med dem som symboler för sitt parti eller en viss ideologi, sin egen rörelse.

Intrigen?

- Vi kommer att få se en kavalkad av olika nummer i olika miljöer. Vi följer med den vanliga människans resa som parerar mellan de olika politiska riktningarna i olika sakfrågor i samhället.

Så visst finns det en viss intrig, säger Strandberg.

Satir på hög och låg nivå

"Satir på hög nivå". Så karaktäriserar regissören Tobias Zilliacus pjäsen.

- Vi kan inte skapa den komik de själva ger uttryck för när de uttalar sig i sociala medier eller intervjuer, säger Zillacus.

Det blir komik på Viirusteaterns villkor.

Vem får vara med?

De är våra mest färgstarka politiker som står på scenen.

- Sist och slutligen handlar det ju också om vem som får vara med. Det är ju också litet status att vara med, skrattar Zillacus.

Det är ju bara de politiker som är av intresse som får vara med.

Pjäsen har premiär 10.3, Topeliussalen i Sibbo.
Premiär på Viirus i Helsingfors 24.3.

Så här skippar du gifterna i ditt hår

$
0
0

Har du någonsin funderat på vad din burk med hårfärg innehåller? Visste du att du kan färga ditt hår utan alla gifter? Bloggaren Ila Nordman berättar hur och Webb-Muffe gör några test.

Förra veckan sändes MOT-inslaget om hårfärger och dess skador på TV1. Jag såg inslaget och det började klia i mitt hårbotten som fått stå ut med otaliga doser av kemikaliebomber som butiksfärger innehåller. Visst, alla förstår väl att hårfärgerna är starka men vi kanske inte riktigt inser faran med kemikalierna vi frivilligt utsätter oss för.

Gör det på ett hälsosammare sätt

I Finland är vi bland de aktivaste i världen med att färga våra hår. Varför? Om jag tänker på mig själv så är mitt hår ganska så råttfärgat och tråkigt utan extra färg och det är därför jag blonderat det i åratal. Men hur ska jag göra om jag vill sluta använda de farliga kemikalierna men inte vill se ut som en gaturåtta i håret?

Ila Nordman
Ila Nordman föredrar henna. Ila Nordman Bild: Privat bild

Jag snackade med Ila Nordman som driver bloggen Morotsliv där hon skriver om en mer hållbar och kemikaliefri vardag. Ila har precis som jag börjat färga sitt hår i en ung ålder och haft alla regnbågens färger i sitt hårsvall. Nu har hon inte använt vanliga hårfärger på många år och kommer aldrig att göra det igen. Hon har flera tips på hur man kan göra i stället.

Visste du detta om vanliga hårfärger?

Ljust hår utan kemikalier

Att bleka håret är nog det knepigaste enligt Ila. Vill man ljusa upp sin kalufs så finns det några naturliga knep man kan prova. Citronmetoden känner många till. Spraya fruktens saft i håret och vistas i solljuset så får du ljusa slingor. Man kan också massera in saften och låta den verka i några timmar, då behövs ingen sol. Citron torkar ut håret så det lönar sig att göra återfuktande inpackningar efter behandlingen.

- Metoden fungerar inte på mörkt hår utan man måste vara relativt ljus från början.

Honung och kamomillte är också bra produkter att använda för att ljusa upp håret.

- Honung har dessutom renande egenskaper så håret kan må riktigt bra av det. Jag brukar ibland tvätta mitt hår med honung. Det blir jätte mjukt och skönt.

Rött, brunt och svart med hjälp av örter

Det finns många olika örter som man kan använda för att få färg i håret. Henna är ett av de vanligaste och ger ett permanent resultat. Du kan blanda i olika örter för att få varierande nyanser. Indigo ger bruna toner när man blandar med röd henna. Valnöt används för att få svart färg. Örtfärgerna hittar du i ekobutiker.

- Jag föredrar de torra pulverfärgerna. Jag köper rå henna som jag blandar olika ämnen i. Till exempel eukalyptusolja ger en starkare och mer hållbar färg. Lite konjak gör håret lite rödare, berättar Ila som har fantastisk färg på håret.

Eukalyptusolja ger en starkare och mer hållbar färg. Lite konjak gör håret rödare.

Om man inte vill kocka och experimentera själv så finns det också färdiga blandningar som man mixar med vatten. Det finns kemikalier även i vissa hårfärger som säljs i ekobutikerna välj rätt i ekofärgdjungeln.

- Det lönar sig att fråga personalen, de brukar veta ganska bra och om de inte vet så kan man kräva att de tar reda på.

En mer levande färg

Örter ger ett annorlunda resultat än de vanliga färgerna. De täcker inte på samma sätt, butiksfärgerna blir ganska jämna.

- Örter ger en mera levande hårfärg än de kemikaliefyllda färgerna som ger ett jämnt resultat. Håret blir mer nyanserat, berättar Ila.

Chockfärger

Nu är det mode med chockfärger och pastellnyanser. Jag brukar själv pigga upp mitt ljusa hår med att ibland lägga till ljusröda ränder eller partier. Enligt Ila finns det många sätt att få lite ovanliga färger i sitt hår med naturliga medel.

- Rödbetor kan du får rosa hår av men det är ett tillfälligt resultat. Det blir brunaktigt efter ett tag innan det försvinner helt.

Plocka din hårfärg och din pajfyllning från skogen. Bild: Yle/Marcus Nordström

Blåbär brukar lämna ihärdiga fläckar på tyg så de kan man använda sig av för att få håret tillfälligt lila. Gurkmeja har en stark gul färg vilket kunde vara bra även i håret. Blå färg kan man få med indigo, en ört som du blandar med varmt vatten.

Dags att vakna upp?

Enligt Ila känns det som folk börjar vakna upp när det gäller kemikalier i hårfärger.

- Jag tycker att jag allt oftare ser folk på stan med naturlig hårfärg. Jag drar kurser om naturlig hud- och hårvård och intresset för dem har blivit större.

Om du inte själv vågar testa de naturliga färgerna så gå till en ekofrissa. Bild: yle

Ilas blogginlägg som handlar om naturliga hårfärger drar många läsare och ekofrissorna ökar i antal. Hon tycker att folk ska stöda dem. Inte för att de vanliga frissorna ska bli utan jobb utan för att de inte ska behöva betala med sin egen hälsa eftersom det finns andra alternativ.

- När du går till frissan för att färga håret så utsätter du samtidigt en annan person för kemikalierna. Det kan vara bra att tänka på, påminner Ila.

Kanske även du kan testa på att skippa de kemikaliefyllda färgerna och göra ett bättre val för din hälsa och din miljö.

- De naturliga metoderna är dessutom billigare än de traditionella hårfärgerna. Det går bara att vinna på detta.

Rödbetan på burk fungerade inte riktigt, det fastnade inte i mitt hår så en rå rödbeta lär ska vara mer effektiv. Kakaon sköljdes direkt av så det fastnade inte alls.

Alla de ovannämnda färgerna lossnade direkt i när jag tvättade håret. Mitt tips är alltså att fixa till det perfekta partyhåret med lite blåbär. Det ger garanterat lite nyans även åt ett lite mörkare hår. Jag kommer själv definitivt att använda mig av lingon igen och nästa gång håret behöver ljusas upp lite så tänker jag köra med honung.

För att ta del av alla Ilas tips kan du besöka hennes blogg Morotsliv.

Följ med Benjamin i LA i ny serie

$
0
0

En dokumentärserie om Instagram-stjärnan från S:t Karins, Benjamin Peltonen, har premiär på Yle Arenan idag.

Serien följer med Benjamins liv i Los Angeles där han spenderade början av året för att spela in en skiva. I det första avsnittet berättar Benjamin om sin tankar kring kärlek.

Benjamin blev känd via bildtjänsten instagram där han har över 200 tusen följare.

Förutom webbserien i 20 delar visas ett längre avsnitt på Yle TV 2 senare i vår.

Nya avsnitt på webben publiceras tisdagar, onsdagar och fredagar kl. 13.


Fullpott för lyssnarna i Ur spåret

$
0
0

Det blev en full femma i den senaste delen av Ur spåret med Janne Grönroos. Till lyssnarna, förstås.

Lyckan verkar inte vända för varken Ted Forsström eller Fredrika Lindholm i den fantastiska tävlingen Ur spåret. I den här veckans runda kammade lyssnarna hem hela fem poäng.

Nu undrar vi, är programledardeltagarna lite tröga eller är det helt enkelt så att programmet har världens smartaste lyssnare? Hur många poäng får du?


Vi söker en världsstjärna.

Fem poäng:
Vi söker inte den förmögna, utan den nedstämde.

Fyra poäng:
Delar ibland namn med en av svenskfinlands bästa fotbollsspelare.

Tre poäng:
En av hans mörkaste rollfigurer var känd för att klippa till folk.

Två poäng:
Han spelar också världens kändaste kapten med rastaflätor.

Ett poäng:
Han har spelat bland annat Jack Sparrow, Willy Wonka och Sweeny Todd.

Rätt svar:
Johnny Depp

Anette Olzon förstår inget i Tähdet tähdet

$
0
0

Det populära programmet Tähdet tähdet har fått lite förstärkning från vårt kära grannland. Anette Olzon, före detta sångare i Nightwish, är nämligen en av deltagarna. Det finns bara ett problem: Anette förstår ingen finska.

- Jag förstår inget av vad de säger och senast började jag klappa då de meddelade att två av de andra deltagarna var i fara att falla ut, säger Anette och skrattar.

I allmänhet går hela programmet på finska men i Anettes fall pratar de oftast engelska. Men när de inte gör det kan de som sagt uppstå problem.

- Jag har ingen aning om vad domarna säger eller tyckte de att jag var bra eller dålig. Jag måste alltid vänta på att någon översätter vad som händer åt mig.

Trots att Anette inte pratar flytande finska vill hon gärna sjunga på finska i nästa del av Tähdet tähdet. Temat är Made in Finland och om allt går som planerat ska Anette både sjunga på finska och svenska.

- Jag vet inte om jag får lov att göra det. Men får jag inte gör jag det i alla fall, säger Anette.

Anette ska bli barnmorska

På sidan om sin musikkarriär håller Anette på att studera till barnmorska. Det här inspirerade oss till att ge lite förlossnings-låt-förslag så Anette ska kunna kombinera sin passion för musik och sitt blivande yrke. Vilka låtar tror du Janne, Ted och Fredrika gav som förslag? Lyssna på klippet så får du veta.

Inspelade förhör borde bli vanligare i rättegångar

$
0
0

– Generellt kan man säga att människans minne är mera otillförlitligt än tillförlitligt. Vårt rättssystem bygger på en ganska orealistisk premiss om hur vårt minne fungerar.

Det säger psykologie doktor Julia Korkman, sakkunnig inom rättspsykologi.

– Minnet är allt annat än en videoupptagning av det som skett, som man senare skulle kunna spela upp på nytt, säger Julia Korkman. Varje gång vi behandlar ett minne, tänker på saken, diskuterar den med andra eller får information utifrån, så ändras minnesbilden.

Långa rättsprocesser

Speciellt problematiskt blir det här eftersom rättsprocesserna i Finland ofta är så långa. Vi har också ett system där vittnen skall höras i rätten själva, det vill säga man använder sig inte mycket av bandade polisförhör utan personerna skall i rätten vittna om händelser som de upplevt två, tre eller till och med fyra år tidigare. Under den tiden hinner minnena både blekna och förändras.

– Det här ser man väldigt tydligt i vissa rättsprocesser, då människors vittnesmål förändras över tid.

Barn under femton år behöver ändå inte personligen vittna i rätten, utan där använder man sig av bandade förhör – något som Julia Korkman anser att borde bli vanligare också när det gäller vuxna. Då skulle man ha tillgång till den ursprungliga, autentiska minnesbilden.

Förträngda minnen lockas fram?

Inom psykologin är man numera inte alls så övertygad om att det är vanligt att en människa tenderar att förtränga minnen som är obehagliga. Tvärtom finns det många vetenskapliga belägg för att en människa kommer bättre ihåg sådant som väckt starka känslor, som traumatiska upplevelser.

– Det finns en onödigt stark populär uppfattning om att till exempel minnesbilder av sexuella övergrepp i barndomen skulle förträngas helt och hållet, och senare kunna komma fram tillförlitligt i terapi, säger Julia Korkman.

Finland föregångare gällande barnförhör

Julia Korkman själv är expert på hur man intervjuar barn som misstänks ha fallit offer för brott. Hon berättar att barnen är ännu mera känsliga för ledande frågor än vuxna, de svarar ofta som det tror att den vuxna förväntar sig. Det gäller att ställa så öppna frågor som möjligt, vilket låter enklare än det är. Överlag är Julia Korkman positiv till dagsläget i Finland när det gäller barnintervjuer.

– Finland är det enda landet där poliserna enligt lag måste ha specialkompetens för att få genomföra barnförhör, berättar Julia Korkman, som själv jobbat mycket med att utbilda poliser i hur man intervjuar barn.

Efter Nio om minnen, i Yle Fem torsdagen den 12 mars 2015, samt på Arenan

Mapplethorpe på nyöppnat Kiasma

$
0
0

Det senaste halvåret har konstmuseet Kiasma i Helsingfors varit stängt p.g.a. en omfattande renovering där man bl.a. förbättrat inomhusklimatet och höjt energieffektiviteten i huset.

På fredag slår man upp dörrarna för allmänheten med tre utställningar, av vilka utställningen som presenterar den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe (1946-89) väckt störst förhandsintresse.

Robert Mapplethorpe levde ett passionerat liv i konst-, underground- och S&M/gaykretsarna i New York på 1970-80-talet, och denna passion avspeglas i hans fotokonst.

Om jag hade fötts för hundra eller tvåhundra år sedan kunde jag ha blivit skulptör, men fotografering är ett mycket snabbt sätt att se, att göra skulpturer.― Robert Mapplethorpe

På Kiasma kan man se mer än 250 verk från Mapplethorpes hela karriär: från de tidiga snapshoten tagna med Polaroidkamera till de sista årens färgfotografier av blommor.

Vägen till fotografiet

Robert Mapplethorpe studerade reklamdesign på Pratt Institute i Brooklyn på 1960-talet, men avbröt sina studier för att ägna sig åt fritt skapande och experimenterande.

År 1971 lärde han känna John McKendry, kurator på Metropolitan Museum of Art i New York, som gav honom en Polaroidkamera och tillgång till obegränsat med film.

Året därpå, år 1972, kom Mapplethorpe i kontakt med konstsamlaren Sam Wagstaff, tidigare kurator på Detroit Institute of Arts, som lät honom använda en loftlägenhet på Manhattan som studio. Wagstaff skänkte också Mapplethorpe en Hasselblad-kamera, och härmed tog Mapplethorpe steget ut i konstfotografiets värld.

Jag känner gränslös beundran för den nakna kroppen. Jag dyrkar den.― Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe och Sam Wagstaff blev också ett par och när Wagstaff dog i aids 1987 ärvde Mapplethorpe största delen av Wagstaffs förmögenhet. Året innan, 1986, hade också Mapplethorpe diagnosticerats med HIV, och han avled i aids 42 år gammal den 9 mars 1989.

Skulptörens sinne för skönhet

Enligt Kiasmas intendent Marja Sakari strävade Mapplethorpe efter skönhet och perfektion i sina verk – likt en skulptör är han noga med hur ljuset faller över den nakna, muskulösa kroppen och hans stilleben är noga komponerade med vinklar och skuggor.

Mapplethorpe rörde sig som fisken i vattnet i konstnärskretsarna i New York, där han så småningom lärde känna ”alla” och skapade sig ett namn som skicklig porträttfotograf.

Mystiska kvinnor och erotiska män

På Kiasma kan man se en hel del porträtt av samtida skådespelare, konstnärer, författare, musiker, såsom Andy Warhol, Richard Gere, Iggy Pop, Philip Glass, Louis Bourgeois, Susan Sontag, Cindy Sherman – och inte minst Patti Smith, som Robert Mapplethorpe lärde känna sommaren 1967.

Smith och Mapplethorpe levde och skapade ihop under många år – de var oskiljaktiga syskonsjälar, varandras musor och de förblev nära vänner också efter att de funnit partners och kärleken på annat håll. I boken Just kids (2010) har Patti Smith skrivit ner deras historia.

Sången ”Memorial Song” är en hyllningssång till Robert Mapplethorpe och hans smaragdgröna ögon:

Vid sidan av Patti Smith tog Mapplethorpe också många porträtt under årens lopp av Lisa Lyon, som var en kvinnlig pionjär inom kroppsbyggning, och den första kvinnliga världsmästaren i kroppsbyggnad.

Intendenten Marja Sakari på Kiasma tycker att fotografierna som Mapplethorpe tog av kvinnor ofta framställer dem som mystiska och androgyna, medan männen visar upp sig i sin fulla prydno.

Jag letar efter den perfekta formen. Jag gör det i porträtt. Jag gör det med kukar. Jag gör det med blommor.― Robert Mapplethorpe

Många fotografier fokuserar på erotik och njutning, men Mapplethorpe ville också skildra smärta och död.

Bland Mapplethorpes många porträtt finns också ett fotografi på Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, som Robert Mapplethorpe lärde känna år 1978.

Marja Sakari berättar att Robert Mapplethorpe också besökte Touko Laaksonen och Finland för att få se Laaksonens läckra lädermän i verkligheten.

Stiftelse förvaltar arvet och stöder forskning

Året innan Robert Mapplethorpe avled i aidskomplikationer grundade han en stiftelse som bär hans namn, The Mapplethorpe Foundation, vars syfte är att finansiera aidsforskning och främja fotografikonsten.

Jag var en katolsk pojke, jag gick i kyrkan varje söndag. För ett barn finns det en viss magi och mystik i en kyrka.― Robert Mapplethorpe

Läs mer om Robert Mapplethorpe och The Mapplethorpe Foundation, som förvaltar konstnärens arv, på stiftelsens webbplats.

Robert Mapplethorpe-utställningen öppnar på Kiasma fredagen den 13 mars och visas t.o.m. den 13 september 2015.

Lyssna på en intervju med Kiasmas intendet Marja Sakari om Robert Mapplethorpe - längd 7'05":

Skratta och lär

$
0
0

Om du trodde att allt viktigt egentligen redan är sagt om den knepiga relationen mellan män och kvinnor så läs serier. Men läs Liv Strömquists roliga och smarta serier!

Liv Strömquist, som fick Årets kulturpris för seriealbumet Kunskapens frukt, skakar med sina serier om uppfattningen av vad samhällssatir är. Den som läser hennes serier får sig inte bara ett gott skratt, utan också en rejäl dos samhällsanalys och genustänk. Det vi tar för givet när det gäller kön och könsroller kanske tidigare har varit helt annorlunda – något bättre och friare?

Strömquist är påläst och skarp. Hennes genushistoriska överblickar och gynekologiska närläsningar blottlägger vår civilisations märkliga relation till kvinnors kön. Som: hur kommer det sig att vi inte riktigt vet vad vi ska kalla det kvinnor har mellan benen? Var lugn, Strömquist benar ut begreppen.

teman: skam och makt

Liv Strömquist började med ett egenhändigt producerat seriefanzine Rikedomen som hon själv sålde. Delar av de här serierna kom sedan med i det första egna seriealbumet 100 procent fett som utgavs på Galago 2005. Där handlar det bl.a. i serien ”Tredje riket på Österlen” om hur nazism tolererades i det högstadium Strömquist gick i. Sedan dess har det blivit sex seriemagasin till som alla kretsat kring feminism, skam, makt och att ifrågasätta makt. Dessutom är Strömquist en bekant radioröst i Sveriges Radios P3.

I Einsteins fru (2008) ifrågasätter Strömquist vårt heteronormativa sätt att tro att den romantiska kärleken ska lösa alla problem. Bland historiens mest provocerande pojkvänner figurerar både Karl Marx, Pablo Picasso och Albert Einstein…

Det tredje albumet Prins Charles känsla (2010) är en sociologisk och historisk studie över det heterosexuella parförhållandets känsloekonomi. Frågan som belyses är: Vad är kärlek och vad har vi vant oss att det kostar?

I Ja till Liv (2011) kommer smockorna i alfabetisk ordning. Samhällsfenomen som offerkoftor, manshora och den kapitalistiska klimatpolitikern presenteras i ett skarpt ljus.

Klitoris i fokus

Det senaste albumet, Kunskapens frukt (2014) ägnar Strömquist åt det kvinnliga könsorganet. Den här gången blir det en lista på män som varit för intresserade av det kvinnliga könsorganet och som på olika sätt ifrågasatt hur det används och hur det ser ut. Om du till exempel trodde att det bara är i utvecklingsländer som man sysslat med kvinnlig omskärelse så får du träffa dr. Isaac Baker-Brown (1811 – 1873). Han var en hejare på att lösa de flesta gynekologiska problem med att operera bort klitoris. Till slut blev han utesluten ur läkarsällskapet när han opererat gifta kvinnor utan att förklara ingreppet för dem och utan att inhämta makens tillåtelse för ingreppet. Den sista klitoridektomin utfördes så sent som 1948 för att hindra onani på en femårig flicka.

Och vad vi egentligen talar om när vi talar om klitoris kan bli en överraskning för läsaren…

Det du kan se heter vulva

Även kyrkofadern Augustinus får sig en släng för att han på 300-talet funderade sig fram till att sex är någonting fult och syndigt. Innan det hade det varit en gåva av gudarna. Ingen av dessa herrar har heller riktigt koll på det här med att de yttre könsdelarna hos en kvinna heter vulva och passagen upp till livmodern vagina.

Sitt sommarprat i P1 2013 ägnade Strömquist åt mens. Idén kom sig av att en manlig serietecknare en gång sagt henne att han aldrig läser kvinnors serier för att de alltid handlar om mens. När hon försökte hitta en sådan serie upptäckte hon att mens fortfarande är ett tabu i vår kultur. Hennes bidrag till diskussionen är den avslutande delen i Kunskapens frukt som har fått namnet ”Blood Mountain”.

Strömquist har i intervjuer sagt att när hon blev aktiv i det som kallats tredje vågens feminism så gick det mycket ut på att positionera sig mot biologismen. Eftersom men hela tiden var i polemik mot idéerna om kvinnans särart, så fanns det en ovilja att ta upp sker som har med biologi att göra. Men nu när feminismen blivit mer etablerad är det lättare att ta upp frågor som mens utan att kvinnor ska ifrågasättas professionellt p.g.a. hormonella svängningar.

Är det förresten inte intressant hur männen låter operera sina könsdelar för att de ska bli större och kvinnorna för att de ska bli mindre? Lite på samma sätt som killar hoppas få större muskler på gym och tjejer hoppas bli mindre och smidigare…

Det här seriealbumet borde ingå i skolundervisningen!

Klubbkvällar kompletterar Avanti!-programmet

$
0
0

I år firar Avantis Sommarmusikfestival 30-årsjubileum. Den tyska dirigenten Matthias Pintscher fungerar som konstnärlig ledare för årets evenemang.

Årets Avanti! går under temat Idyll, och festivalen består av fjorton konserter eller evenemang. Förutom konserter i Konstfabriken, Pernå kyrka, Grand och Lilla kyrkan i Borgå ska det också bjudas på pop up-konserter och barnkonsert.

Det nya för i år är att Avanti! även ordnar klubbkvällar. Tero Toivonen står som värd för dessa och bland andra Marzi Nyman finns med bland gästerna.

Konstnärlig ledare från Tyskland

Matthias Pintscher agerar konstnärlig ledare för årets Avanti!-festival. Pintscher menar att målet har varit att skapa en helhet som ser ut som Avanti!, men som firar orkestern genom att än en gång lotsa den mot något nytt.

- Med mina val av verk för Borgåfestivalen vill jag föra fram en frisk dialog mellan traditionen och skapandet av nytt. Vid sidan av Mozarts Gran Partita framförs verk, vars partitur fortfarande doftar av vått bläck, berättar Pintscher.

Det är inte första gången Pintscher stiftar bekantskap med Avanti!. År 2006 var han gästtonsättare vid Sommarmusikfestivalen.

Klicka hör för att bekanta dig med programmet för hela sommarmusikfestivalen.

Biljetter till Avanti! säljs via Lippu.fi.

Mitt ödehusår

$
0
0

Året 2014 kommer jag att minnas som ett ganska speciellt år. Jag har alltid fascinerats av övergivna byggnader och ställen men under detta år upptäckte jag att det finns en populär hobby som kallas "urban exploration". Från att passivt ha njutit av att titta på vackra och fantasieggande foton från övergivna spökstäder, sjunkna skepp, fabriker och kusliga igenvuxna nöjesparker, tog jag själv steget in i ödehusens värld.

Resultatet av mitt år som urban utforskare blev en bunt artiklar med foton, 360 graders panoraman, videosnuttar och litet annat smått och gott. Responsen har varit odelat positiv så jag får ödmjukast tacka alla som orkat läsa mina grejer och kommenterat dem.

Jag tänkte här försöka sammanfatta mina erfarenheter av ödehus-journalistik.

Parallellt med artikelserien gjorde jag också en annan för mig ny sak. Nämligen min första egna tv-dokumentär. Den trettio minuter långa tidsmaskinen till tre övergivna platser i Finland döpte jag till "Ödehusöden" och dokumentären kan ses på Yle Arenan från och med den trettonde mars efter att programmet sänts på Yle Fem.

I dokumentären besöker jag Finlands enda "officiella" spökstad, den övergivna gruvön Jussarö utanför Ekenäs som jag själv besökte för över tjugo år sedan när jag under militärtjänstgöringen var på kanonläger på Jussarö. I dokumentären försöker jag hitta den gamla bunkern vi övernattade i.

Mordhus och fina villor

De två andra övergivna ställena i dokumentären är en jakt på Finlands allra vackraste ödehus och Finlands allra mest ruskiga mordhus. Dessa ställen var inte så värst lätta att hitta, men med hjälp av diverse mail, telefonsamtal och i sista hand Googles streetview fick jag utlokaliserat två grymt fascinerande ödehus. Hur kan det till exempel komma sig att en fin och lyxig villa lämnas orörd i 55 år?

Mordhusets historia skulle kunna ge mardrömmar åt vem som helst. Händelserna som skedde där är delvis ett mysterium och kommer säkert att så förbli, men än finns det människor kvar i livet med direkt koppling till huset som kunde berätta sin version av händelseförloppet. Jag lyckades leta reda på några av de här personerna för dokumentären.

Tidens tand och andra tänder

Själv är jag mest nöjd över att ha fått sätta mig in riktigt ordentligt i dessa ställens hisnande öden. Det hela tog tid och krävde flera långa filmningsresor, men jag tror slutresultatet blev bra. Om inte annat så fick jag leka med drönare som filmade husen från fågelperspektiv, vilket givetvis är som pricken på i:et ur visuellt perspektiv. Snygga foton är A och O när man talar om urban exploration. Kolla in bilderna i artiklarna om ni inte ännu gjort det!

Öde hus

Det här är en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort.
Här kan du kolla in alla husen.

Jag är inte beredd att kalla mig själv en fullfjädrad urban explorer nu, men jag har åtminstone haft nöjet att få träffa proffs på området. Därför vill jag rikta ett stort tack till Lisen Julin, Heikki Lindroos samt bloggarna på Ghost Funfair. (Lägg in violiner här) Också Marcus Rosenlund samt Oskar Koivumäki som praktiserade på redaktionen skall ha ett stort tack för hjälp med fotande och för givande diskussioner om de ställen vi tillsammans besökte. Varav ett brann ner knappa tre månader efter att vi besökte det...

Jag har sett en sida av Finland som folk sällan ser. Baksidan av slanten kan man säga. Den är smutsig och repad, men definitivt mer spännande än den polerade framsidan.

Dok: Ödehusöden
Yle Fem fredag 13.3.2015 kl. 20.00 (repris lördag)
30 dagar på Arenan


Frillan och Prillan fixar frillan

$
0
0

Skulle du våga sätta ner dig hos frisören, luta dig tillbaka, slå upp en modetidning och låta Frillan och Prillan klippa ditt hår? Mathilda, vår praktikant på Radio X3M vågade. Och fick ny frisyr.

- Vad skulle du vilja ha idag?
- Lite toppat bara.
- Alltid får man inte som man vill.

”Målet måste ju vara att få kunden att somna?”

Du lyckas med det mesta om du samarbetar. För att bevisa detta tar Frillan och Prillan sig an utmaningar av Radio X3M:s lyssnare. Den här gången fixar de hår. En praktikants hår. Vi gissar att praktikplatsansökningarna till X3M kommer att öka explosionsartat efter det här.

”Vi har bara 25 minuter kvar, so you better be nöjd.”




Hör av dig här under i kommentarsfältet om du vill att Frillan och Prillan fixar något hos dig till näst.

Äventyrssaga på Wasa Teater

$
0
0

Äventyrssagan Farbror Fedja, katten och hunden visas i vår på Wasa Teater. Samtidigt sänker teatern priset för familjer som vill gå på teater.

Pjäsen är Eduard Uspenskis saga om Farbror Fedja som rymmer hemifrån. På svenska heter boken Fjodor på rymmen.

Pjäsen handlar om Fedja som inte får behålla sin katt för sina föräldrar. Fedja och katten rymmer till landet och träffar nya vänner. I pjäsen ingår både sjungande tanter och dansande väderlekar.

Billigare för familjer

Wasa Teater inför samtidigt billigare biljetter för familjer. När vuxna och barn ser föreställningen tillsammans betalar de endast tio euro per person. För vuxna brukar priset ligga på 20 euro.

Wasa Teater ordnar också familjedagar tre lördagar i april. Då blir det skattjakt med olika uppgifter som ska lösas för att deltagarna skall nå målet.

- Familjelördag är ett tillfälle för barn och vuxna att ha roligt tillsammans innan föreställningen tar vid, säger publikarbetare Nina Dahl-Tallgren i ett pressmeddelande.

En familjedag kostar 5 euro per barn och i priset ingår ett mellanmål.

Skolklasser ser pjäsen

Föreställningen regisseras av Marcus Groth och i rollerna ses Susanne Marins, Agneta Lindroos, Markus Lytts, Alfons Röblom, Carola Sarén och Maria Udd.

Föreställningen har premiär den 20.3 på Studioscenen och kommer i huvudsak att spela för skolklasser, även om alla föreställningar är öppna för allmänheten.

Uspenski är på finlandssvenskt håll i första hand känd för karaktärerna Drutten och Gena. Pjäsen om farbror Fedja spelas till mitten av maj.

Icons of Elegance släpper skiva på hemmaplan

$
0
0

Borgåbandet Icons of Elegance firar sitt senaste skivsläpp som sig bör, det vill säga med spelningar. Den första äger rum i Borgå.

Tvåmannabandet Icons of Elegance, det vill säga bröderna Anssi och Henri Växby, är aktuella med en ny skiva. Bandets femte platta bär namnet Lightships. Anssi berättar att skivan innehåller engelskspråkig, glad popmusik.

- Vi gjorde en avsiktlig stiländring för den här skivan, den är mindre retro än tidigare. Vi har också intressanta gästmusiker på skivan, till exempel trummisen Pete Thomas.

Naturligt med skivrelease i Borgå

Skivsläpp ska naturligtvis firas med spelningar, sådana får vi se i Borgå onsdagen den 11 mars och i Helsingfors den 12 mars. Anssi berättar att bandet gärna ger Borgåpubliken den första möjligheten att höra det nya materialet live.

Icons of Elegance
Henri och Anssi Växby. Icons of Elegance Bild: Terhi Kokkonen

- Vi håller fast vid den här traditionen, eftersom vi är uppvuxna i Borgå. Dessutom har flera av våra skivor anknytning till vår barndom eller till Borgå, så det är helt naturligt med skivrelease där.

Då Icons of Elegance uppträder live tar bröderna Växby hjälp av några andra musiker så de blir ett fem personer starkt gäng. Nu har de dessutom Fredrik Furu som gästartist.

- Fredrik får spela lite egna låtar först, sedan hakar vi på. Vi spelar några låtar tillsammans med Fredrik, efter det kör vi eget material från den nya skivan, säger Anssi Växby.

I Helsingfors bjuder ytterligare en artist på musik, då ska även Milla Rumi kliva upp scen.

Icons of Elegance skivreleasespelningar:

Onsdagen den 11 mars kl.18:30, Zum Beispiel i Borgå
Gästartist: Fredrik Furu

Torsdagen den 12 mars kl.22:00, LeBonk, Helsingfors
Gästartister: Milla Rumi och Fredrik Furu

Framtidens Nationalmuseum - mindre text och mera action

$
0
0

Framtidens museum ska vara en helhetsupplevelse där föremålen inte omges av så mycket text. Nationalmuseet ska få en ny logo och personalen ska lära sig att tänka på ett nytt sätt.

Björnstaty vid ingången till Finlands nationalmuseum.
Nationalmuseets grantiborg på Mannerheimvägen. Björnstaty vid ingången till Finlands nationalmuseum. Bild: YLE/Rolf Granqvist

Nationalmuseet har förnyat sin strategi och satsar samtidigt på en ny logo. Målet är att vara Finlands främsta varumärke inom museiverksamhet.

Ordet nationalmuseum får de flesta att tänka på det gråa slottet vid Mannerheimvägen med sin spira. I själva verket består nationalmuseet av flera museer, många av dem i Helsingfors. Bland annat hör den populära Fölisön till nationalmuseet. Alla museer som hör till Nationalmuseet ska få en gemensam logo.

- Det är viktigt att göra förändringar som börjar på djupet. Vi som arbetar i museet, vi måste själva lära oss att tänka på ett annorlunda sätt. Vi har i två år arbetat med strategin och gjort omorganiseringar. Vi har en ny struktur och börjar göra annorlunda saker, säger Elina Anttila som är överdirektör på Nationalmuseet.

Enligt Anttila måste museet ha följa med vad som händer i samhället och veta vilka behov det finns.

Digitala tjänster allt viktigare

Barnfamiljer tycker om Fölisön.

En stor förändring är att allt mer material kommer att finnas på internet. Till exempel går det att hitta bilder på Nationalmuseets samlingar i nationalbiblioteket Finna.

- Du kan söka med något ord och så hittar du alla böcker som har med det att göra och också föremål i museer. Det går inte så snabbt att föra alla föremålen till nätet. Vi har 500 000 föremål i Nationalmuseet och bara en liten del av dem finns på nätet, men det går framåt.

Nationalmuseet har ingen stor budget för att lägga upp bilder på museiföremålen i de digitala tjänsterna. Det görs istället som enskilda projekt.

Nationalmuseet om fem år

I själva museerna kommer det alltid att finnas montrar med föremål. Men hur de inramas kan förändras så att det ser annorlunda ut på museerna om fem år.

- Vi ställer förstås ut föremål som alltid, där finns det ingen skillnad. Men det som förändras är sättet på hur vi ställer ut föremålen. Det är kanske inte så mycket texter på väggarna. Man kan bara uppleva utställningen utan att läsa så mycket, säger Elina Anttila.

Veckans Sibbe: Cigarrerna och Louis Armstrong

$
0
0

Vissa attribut är för alltid förknippade med Jean Sibelius och ett är cigarren. Precis som vi har svårt att föreställa oss Winston Churchill utan en cigarr, så hade man under Sibelius’ livstid svårt att tänka sig ”the great composer from Finland” utan en tjock havanna i handen eller munnen.

En cigarr har Sibelius i handen också på Axel Galléns (Gallen-Kallelas) berömda Symposion-tavla och på ett otal fotografier. Av alla gåvor som Sibelius fick ta emot lär cigarrer och kaffe ha varit de allra vanligaste. Kaffe, konjak och cigarr – det var Sibbes njutningsmedel.

Kriget medförde ransoneringar

Tidvis var det svårt att få tillgång till kvalitetstobak, speciellt under kriget. Mannerheim såg i varje fall till att Sibelius fick specialtillstånd att avvika från ransoneringsbestämmelserna. Och då tillverkningen kom igång igen fick Sibelius 10% rabatt på sina egna ”Sibelius”-märkta cigarrer i Helsingfors.

Cigars for Sibelius

Från USA kunde det komma cigarrlådor adresserade till "Jean Sibelius, Europe" eller ”Mr. John Sibelius”. De kom alltid fram. I slutet av 1940-talet ordnade man i USA en insamling kallad "Cigars for Sibelius". Det resulterade i att Sibelius fick så enorma mängder cigarrer att han blev tvungen att vänligt men bestämt skriva och tacka nej till fortsatta försändelser.

Churchills karaktär

Vänner och bekanta till Jean Sibelius påstod att han kunde avgöra en cigarrökares karaktär på basis av favoritmärket. När han prövade på Winston Churchills cigarrmärke lär Sibelius ha sagt: "Ett sådant märke röker en person för vilken allt är tillåtet".

Rökte inte ”på morgonen”

Den amerikansk-finländska journalisten Paul Sjöblom kom ihåg en höstkväll 1949 då han tillsammans med tenoren Wäinö Sola och organisten Janne Raitio besökte Sibelius i hans hem Ainola. Sola sjöng och Sibelius tackade för musiken med att bjuda alla på cigarr. Gästerna tog artigt emot, till och med tenoren Sola som inte rökte, men till allas förvåning tände inte Sibelius någon egen cigarr. ”Jag är inte van att röka så här tidigt på morgonen” förklarade han. Klockan var halv fem på eftermiddagen.

Louis Armstrong i Helsingfors

I oktober 1949 kom jazzlegenden Louis Armstrong till Helsingfors och gav bejublade, slutsålda konserter i Mässhallen. Journalisten Paul Sjöblom var också då på plats och blev inkallad till Satchmos loge under pausen. ”Mr. Armstrong vill överräcka en cigarrlåda till Sibelius” var managerns ord. Men det tajta turnéschemat tillät inga resor till Ainola. ”Kunde herr Sjöblom tänka sig att överräcka lådan i Armstrongs ställe?”, löd frågan. Sjöblom svarade jakande och satte sig att vänta medan Louis Armstrong tog fram cigarrgåvan. Med pennan i hand satt Satchmo en stund och tittade på gåvokortet. Till slut frågade han sin manager: ”How do you spell Sibelius?”, hur stavas Sibelius?

källor: den amerikanska Sibelius-forskaren Glenda Dawn Goss och sibelius.fi

Viewing all 20276 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>