Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20061 articles
Browse latest View live

Varför skulle du inte vara feminist?

$
0
0

Det krävs mycket mod av en kvinna att öppet och konsekvent deklarera att hon är feminist. Det påståendet kan låta lite konstigt i dessa dagar.

För vem skulle nu egentligen vara emot tanken på alla mänskors lika värde? Överraskande många har det visat sig.

Vad betyder det att vara feminist? Är det ständig kamp eller bara ett sätt att betrakta världen? Bokmagasinet vände sig till tre skrivande kvinnor för att få svar på den frågan. Kvinnor med olika bakgrund och erfarenheter.

Chimamanda Ngozi Adichie som nått berömmelse med sin skildring av Biafra-kriget, En halv gul sol, och sina romaner om afrikanska upplevelser i USA tacklar frågan ur ett upplysningsperspektiv.

För Roxane Gay är det mer ett sätt att förhålla sig till världen och populärkulturen. Medan Ebba Witt-Brattström vill få ett slut på den manliga hegemonin inom litteraturen. Tillsammans ger de en bild av situationen idag.

pärmen till Chimamanda Ngozi Adichie: Alla borde vara feminister
pärmen till Chimamanda Ngozi Adichie: Alla borde vara feminister Bild: Albert Bonniers

Alla borde vara feminister

Chimamanda Ngozi Adiche född i Nigeria och numera bosatt i USA har sammanfattat sin syn i Alla borde vara feminister. Det är en kort, kärnfull essä som ryms i en pocket på runt femtio sidor. Den framfördes ursprungligen på en konferens som, i Chimamanda Ngozi Adichies ord, riktade sig ”till afrikaner och Afrikavänner” (och har i skrivande stund över 2,6 miljoner visningar på Youtube).

Ngozi Adichie bestämde sig då för att tala om feminism, varför det för henne är en nödvändighet, och varför det bör vara en nödvändighet för – ja – alla. Den lilla boken delas ut till eleverna i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

Vardagschauvinism

Hon beskriver vardagen för kvinnor i Nigeria och hur det är just i de vardagliga situationerna som attityderna märks. Hur hon som ensam kvinna t.ex. stoppas och blir tvungen att svara på pinsamma frågor om hon försöker komma in på ett bättre hotell i Lagos. Eftersom vakten automatiskt utgår ifrån att hon är prostituerad.

Eller hur även hennes progressiva manliga bekanta inte har förstått vad hon egentligen talar om, men blir förvånade när det är de som får tacket om hon ger dricks. Eftersom mottagaren automatiskt utgår ifrån att en kvinna inte kan ha egna pengar.

”Det värsta vi gör mot pojkar och män - genom att få dem att tro att de måste vara hårda – är att vi ger dem väldigt ömtåliga egon. Och sedan gör vi flickorna en ännu större otjänst när vi uppfostrar dem till att vårda männens ömtåliga egon.”

Roxane Gay
Roxane Gay Bild: Jay Grabiec

Dålig feminist

Roxane Gay, en första generationens amerikan av haitisk härkomst, har valt att kalla sin essäsamling Bad feminist. Det var till en början menat som ett skämt. Men det ligger allvar bakom. Gay menar att det finns en tendens att kräva att feminister ska vara på ett visst sätt och om de inte håller måttet eller beter sig som förväntat så blir fördömandet hårt. Alla feminister klär sig inte likadant och framför allt tänker inte likadant. Även feminister kan gilla hip-hop med kvinnofientliga texter och att klä sig i rosa, menar hon.

Men någon stor uppgörelse med feministiska teorier och ideologier är Bad feminist inte, snarare ett vänligt betraktande av olika populärkulturella fenomen. Tonen är resonerande, sympatisk och systerlig.

För en vit, medelklass i Finland kan det vara intressant att ta del av hennes tankar om hur fiktionen behandlar de svartas historia och slaveriet. Där handlar det ofta egentligen inte om slaveriet, utan mera om mäns nycker. Svarta kvinnors lidande utnyttjas för att berätta en mans historia som t.ex. i Steve McQueens film 12 Years A Slave.

pärmen till Roxane Gay:Bad feminist
pärmen till Roxane Gay:Bad feminist Bild: Bonniers förlag


”Jag är dödstrött på berättelser om slaveri och elände. Jag är dödstrött på sargade svarta kroppar och den knäckta svarta själen som på något sätt härdar ut i en övermäktig och olidlig situation. Det verkar vara så trångt kring Hollywoods bord att svarta filmer inte kan få sittplats – svarta filmer måste passa in i ett väldigt bestämt berättarmönster.”

Kulturmannen – högst i hierarkin

Kulturmannen-debatten startades av Åsa Beckman kulturchef på Dagens Nyheter i april 2014 när hon hävdade att Kulturmannen var på utdöende. Hon menade att kulturen idag är full av så mycket kvinnor att den sorts män som behöver unga flickor för att känna sig bekräftade i sin konst snart kan förpassas till historien.

Men gensvaret på hennes artikel var att Kulturmannen ingalunda är på utdöende. Han mår bra och lever på unga kvinnors beundran mer än någonsin. Nej, nej, skrev unga kvinnor: jag träffade honom igår på förlagsmottagningen där han stod och pratade om sig själv med ett hov omkring sig och han raggar allt yngre tjejer.

Ebba Witt-Brattström
Ebba Witt-Brattström Bild: Yle/Parad Media

De här kvinnorna startade en kör av röster som Ebba Witt-Brattström tyckte vara intressant. Hon påpekar att i litteraturen har många berömda kvinnor skrivit om Kulturmannen, som Selma Lagerlöf, Victoria Benedictsson och Tove Jansson för vad är muminpappan i Muminpappans memoarer annat än en självupptagen Kulturman. Han säger ju: "Genier anses ju i allmänhet vara otrevliga, men själv har jag åtminstone aldrig känt mig störd av det…”

Ju större pris, desto mera män

Ebba Witt-Brattström fick många mothugg av unga manliga skribenter som menade att det inte spelar någon roll om det är kvinnor eller män vi läser. Nej, men händelsevis är det alltid männen som får de största litteraturprisen. Fina institutioner representeras alltid av män så Ebba Witt-Brattström tittade på hur de stora litterära prisen delats ut och ju större pris, desto färre kvinnor som tilldelas.

Sen gick författaren Karl Ove Knausgård ut och anklagade Ebba och resten av Sverige för att vara enögda cykloper som försöker begränsa vad litteraturens ska få handla om. För Ebba hade skrivit om Knausgårds bok Ut ur världen där en vuxen lärare förför en 13-årig elev och ifrågasatt vad dessa alltför unga, tysta flickor har för uppgift i romanerna.

Inte bara vinnarens historia

I essän Kassandras sanning svarar hon på angreppet och menar att litteraturen ska gestalta alla typer av mänskliga predikament, ur olika synvinklar. Att den ska vara ambivalent, inte entydig. Att den uttrycker den andres, inte bara ditt begär. Att litteraturen också borde skildra den utsattas upplevelser inte bara förövarens, hur sympatiskt han än beskrivs.

Kassandra Ebba hänvisade till är ju kvinnan som avvisade guden Apollon och som straff för det fick förbannelsen att hon skulle kunna förutspå framtiden, men ingen skulle tro henne. Att ingen lyssnar är också bildningsfeministernas erfarenhet.

För, och här kommer själva poängen i boken Kulturmannen och andra texter, det är inte en händelse att det är männen som dominerar i det som anses vara god litteratur. Nej att kvinnorna i litteraturhistorien skrivits in i en damkupé kan ses som historierevisionism. Här finns en dold agenda för att hålla kvar idén om det manliga geniet ensamt i sitt torn som måttstocken på hur Stor Litteratur frambringas.

Den ideologin lever och mår bra och det är den Ebba Witt-Brattström protesterar mot genom att presentera den andra sidan. ”Boten är en kraftig dos Kulturkvinna. Det vill säga den andra halvan av vårt bildningsarv.” Låt oss alltså blir helbildade!


Peter Lüttge: Sluta skapa konst på flyktingars bekostnad

$
0
0

Snälla konstnärer av alla de slag, skulle ni kunna sluta med att göra konst om flyktingar? Åtminstone för ett tag? Jag har nämligen just nu nog av den!

Jag har nog av att bli översköljd av dålig och undermålig konst, dag efter dag, vecka efter vecka. Av konst som är intetsägande, smaklös, banal och dum.

Den satiriska tyska tidningen Titanic skämtar om flyktingkonst
Den satiriska tyska tidningen Titanic skämtar om flyktingkonst Bild: Yle/Peter Lüttge

Refugee art is the new shit

Flyktingkonsten är den nya skiten, rubricerar tidningen Titanic, den tyska motsvarigheten till Charlie Hebdo, en artikel i sitt marsnummer. Den har så rätt.

Det har gått inflation i konst om flyktingar. På gott och ont, skulle jag gärna skriva. Men tyvärr har det mesta jag sett varit på ont.

Det är ingen skillnad om konstnären i fråga är ett internationellt toppnamn som kinesen Ai Weiwei eller ett finskt upcoming ungt namn som Timo Wright. Deras konstverk om flyktingkrisen är lika onyanserade och intetsägande.

Ta till exempel bilden av Ai Weiwei som ligger på samma strand och i samma situation som den i dag ökända (!) döda flyktingpojken Alan Kurdi. Jag hatar frågan: "är det konst"? Men kan inte låta bli att fråga: är det här konst? På vilket sätt? Vad vill konstnären berätta för mig? Vad vill konstverket väcka i mig? Vad skall jag lära mig? Vad skall jag förstå som jag inte förstått förut?

Jag trodde att bottnen var nådd efter den där bilden. Men sidu nej. Den finska konstnärsprofessorn Pekka Jylhä klarar galant av att sätta nya bottennoteringar med sin aktuella skulptur Until the Sea Shall Him Free. Döm själv!

Pekka Jylhä: Until the Sea Shall Him Free (2016)
Pekka Jylhä: Until the Sea Shall Him Free (2016) Pekka Jylhä: Until the Sea Shall Him Free (2016) Bild: Helsinki Contemporary/Ilpo Vainionpää

Flyktingar som råmaterial

Det värsta med den här typen av konstverk är att den avbildar verkligheten en mot en. Att konstnären inte har tänkt vidare. Därför min fråga Är det här konst?

Om det här skall föreställa konst är det på sin höjd hötorgskonst. Nutida hötorgskonst. Så här definierar Wikipedia den här typen av konst:

- Hötorgskonst är en typ av kommersiella målningar som producerats i stor upplaga. Inte sällan kan man se tavlor med samma bakgrund men olika huvudmotiv. Däremot kan både material och teknik vara mycket bra. Kända exempel på hötorgskonst är tavlor med motiv som romska kvinnor, gråtande barn, fiskargubbar samt den så kallade "Älg i solnedgång".

Installation av Ai Weiwei vid Konserthuset i Berlin
Gästerna anländer till Cinema for Peace Gala 2016 på Konzerthaus i Berlin. I bakgrunden Ai Weiweis installation där han använder sig av flyktingarnas flytvästar. Installation av Ai Weiwei vid Konserthuset i Berlin Bild: EPA/JENS KALAENE

Ai Weiweis stora installation som han gjorde på Konzerthaus i Berlin i februari är just ingenting annat än en ”Älg i solnedgång”. Konst som inramning. Plakatkonst. Selfiekompatibel konst.

Hötorgskonst är i finare konstkretsar en nedsättande benämning på konst där konstnären prioriterat vinstaspekten, enkelt folks intresse, skapat flera kopior av varje verk, och inte följt konstelitens principer för god och nyskapande modern konst.― Wikipedia

Weiweis installation fortsatte inne i salen. Där hade varje besökare en metallisk räddningsfilt under stolen. På en given signal ombads alla att klä sig i filtarna. Det förödande resultatet kan du se på en mängd olika Instagramfotografier.

#cinemaforpeace Berlin

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

Det värsta med den här typen av konst är att konstnärer utnyttjar flyktingar och deras tragiska situation. De använder dem som råmaterial för sin konst. Utan ett uns av reflektion. Utan att tänka ett steg vidare. Utan att använda sitt huvud.

#CinemaforPeace #Berlin 2016. #CharlizeTheron

A photo posted by Fuck Yeah! Charlize Theron (@fycharlizetheron) on

Visst är bilderna äckliga? Men de kan lätt toppas av ännu värre. Eller vad sägs om följande av den svenska modellen Annika Stenvall?

I wasn't even supposed to make it into the shower last night but somehow I ended up in this. #cinemaforpeace

A photo posted by Annika Stenvall (@annikastenvall) on

Flytvästar, flytvästar, flytvästar

När konstnärer skapar en sådan banal konst förvånar det inte att den dyker upp lite här och var. Den är ju ingalunda unik. Samtidigt när Ai Weiwei jobbade med sin flytvästinstallation i Berlin kom den finska konstnären Timo Wright på samma strålande tanke.

Flytvästar! Flytvästar burna av flyktingar som har kommit över Medelhavet till Europa. Levande eller döda spelar ingen roll. Det är ju jättebra! Vilken symbolik! Och vilka snygga färger! Håhåjaja!

Till Ai Weiweis försvar kan man (kanske) anföra att han åkte själv till Grekland för att skapa sig en bild av situationen, medan Timo Wright fick sina flytvästar hitskickade av en kaveri. Men resultaten är lika förödande i bägge fall.

Timo Wrights installation Kharon
Timo Wrights installation Kharon Timo Wrights installation Kharon Bild: Yle/Peter Lüttge
Timo Wrights installation Kharon
Timo Wrights installation Kharon Timo Wrights installation Kharon Bild: Yle/Peter Lüttge

Min kollega Eva Lamppu intervjuade Wright och han sa att han funderade på temat en längre tid, men egentligen skulle visa upp ett helt annat verk.

- För ungefär en månad sedan fick jag plötsligt en chans att få flytvästarna fraktade hit från Lesbos och då ändrade jag min plan, sade Wright.

- Flytkingkrisen på Medelhavet är bara siffror för oss. Vi talar om tusentals drunknade och hundratusentals som tar sig till Europa. Med de här objekten ville jag skapa något som berör.

Håhåjaja, en gång till! Han ändrade sig i sista stund. Flyvästar! tänkte han. Från Lesbos! Men det är ju bra. Och så kastar han dem i ett bakrum i ett galleri i Helsingfors, rubricerar dem med Χάρων (Kharon) och vips är det ett konstverk. Hur lätt får det vara?

Jag tycker inte att det är ett konstverk. Det är ett hugskott, ingenting annat. Vad tror Timo Wright riktigt om oss som tittar på hans verk? Att vi är totalt fantasilösa? Att vi saknar all form av empati? Att vi inte kan föreställa oss det ofattbara lidandet som följer i flyktingbåtarnas kölvatten?

Ai Weiwei på Lesbos
Finns här några flyktingar? Ai Weiwei blickar ut över Medelhavet från Lesbos strand. Ai Weiwei på Lesbos Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

En fråga om moral

Sist och slutligen är det hela också en moralisk fråga. Vad får konsten göra? Hur långt får den gå?

Jag är själv rätt så liberal när det gäller konst och moral. Till exempel när den finska konstnären Teemu Mäki dräpte en katt å konstens vägnar var det för mig ganska egalt. Men en katt är en katt och en människa är en människa. Den döda flyktingpojken har anhöriga som håller av honom. Och saknar honom. Har Pekka Jylhä frågat familjen, undrar jag.

Konstnärer skapar ingalunda i ett moraliskt tomrum, tycker jag. Förstås är moral ett töjbart begrepp och det finns stora individuella skillnader. Det finns också mycket konst som vill töja ytterligare på den (se Teemu Mäki). Men den här flyktingkonsten har inte haft det på agendan. Åtminstone inte så att jag kunnat skönja det.

På flyktingsfronten intet nytt

Det är inte heller så att konstverken jag skriver om har tillfogat ny kunskap till min bild av flyktingsituationen. Allt det konstnärerna gjorde har jag redan sett och vet jag redan. På riktigt. Sådan är vår värld i dag. Om en konstnär använder sig av situationen måste hen komma med något nytt; en ny synvinkel, en bearbetning, någonting som öppnar mina ögon och som får mig att tänka vidare, tänka efter, tänka om.

Exhibition view: We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting
Utställningsvy: We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting Exhibition view: We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting Bild: Helsinki Contemporary/Ilpo Vainionpää

Mina exempel är alla tagna ur bildkonstens sfär. Men samma kunde jag också ha skrivit om film- eller teaterkonsten. Samma fenomen här som där.

Den tyska journalisten Katja Nicodemus sammanfattar det hela på ett träffande sätt när hon skriver om årets Berlinalevinnare dokumentären Fuocoammare (Eld på havet):

- För att se bra ut utnyttjar det här opportunistiska verket flyktingarnas lidande. (Die Zeit, 25 februar 2016)

Mera om flyktingtematiken i konsten kan du höra om i Slaget efter 12 klockan 12:03 på onsdag och i Kulturmagasinet klockan 20:30. Där medverkar Peter Lüttge, fotografen Stefan Bremer och konstvetaren Maria Hirvi-Ijäs, samt Mikaela Lostedt, medarbetare vid Helsinki Contemporary.

Magiska Indrenius-Zalewski och Negendanck charmar än en gång på Svenskis

$
0
0

Thalia är teaterns gudinna och komedins beskyddarinna. Och visst fylls Svenska Teatern av dramatik och skratt då Riko Eklundh samtalar med två av Thalias trotjänare inför en fullsatt salong.

Då någon nedsättande kallade henne för borgarkärring svarade hon:

- Jag är ingen borgare. Jag är en aristokrat!

Det handlar förstås om den legendariska skådespelerskan och teaterdivan Christina Indrenius-Zalewski (född 1938), som blir intervjuad av Riko Eklundh på Svenska Teaterns Amos-scen i del två av serien Thalias trotjänare, den här gången tillsammans med kollegan och likaså publikfavoriten Fred Negendanck.

Kärleken till Thalia och teatern var stor redan då Christina Indrenius-Zalewski var barn. Som sexåring stod hon på scenen för första gången, då på Åbo Svenska Teater. Och hon ville aldrig gå hem, dröjde kvar i syateljén efter föreställningarna och samlade paljetter i små tändsticksaskar. Vare sej hon spelade själv eller satt i publiken fick hennes mamma släpa hem en gråtande Christina från teatern.

Men vad var det riktigt som hände i skoluppsättningen av Hamlet, varför slutade det hela med ett akutbesök till sjukhuset och flera stygn i handen?

Hör också Indrenius-Zalewski berätta om hur hon träffade sin första make Carl-Axel Heiknert på Svenska teaterns elevskola.

- Han var ju din lärare! utbrister Riko Eklundh.

Vilka var hennes favoritroller? Hur var det sedan att jobba tillsammans med sin make? Varför identifierade sej Indrenius-Zalewski med rollen som Maria Callas, förutom att de är födda i samma stjärntecken? Och den där ena scenen i komedin Revisorn, den som folk aldrig skrattade åt - vad var det som hände som äntligen fick publiken att brista ut i gapskratt?


Under diskussionens gång målas bilden av en värdig och bestämd Indrenius-Zalewski upp, en kvinna som alltid har vetat vad hon vill, men som ändå inte är rädd för att också prata om sin egen osäkerhet.

Ryggskada avbröt balettkarriären

Fred Negendanck (född 1937) är dansaren, koreografen och skådespelaren som har stått på scenen och charmat både kvinnor och män i 50 års tid. Under det varma samtalet med Riko Eklundh berättar han om sin barndom, då familjen i samband med andra världskriget i all hast tvingades lämna Finland eftersom fadern var tysk. Det var en barndom på flykt, i takt med den sovjetisk-tyska frontlinen

- Det var en märklig upplevelse, då man var tio-elva år. Det är mycket som fastnar, speciellt i synminnet, säger han om krigsåren.

Se Negendanck berätta om de fruktansvärda krigsminnena - och om hur man håller sej varm då det hänger istappar under sängen.

Med en sådan stormig början på livet, då det enda som fanns var en önskan att överleva, var vägen lång till att bli en av landets mest uppskattade scenkonstnärer. Först måste han lära sej svenska på Bangatans folkskola (numera Cygnaeus) eftersom man inte fick prata tyska öppet.

Före det fick familjens barn inte lämna innergården. Dörrarna till konst- och kulturvärlden öppnades till slut via läraren och mentorn Ann-Marie Häyrén-Malmström, som upptäckte Negendancks konstnärlighet och uppmuntrade honom. Och här har Negendancks berättelse en del likheter med Indrenius-Zalewskis. Han fyttade nämligen snart in hos henne!

- Hon var väl förälskad i dej? säger Eklundh.

- Det är din tolkning! svarar Negendanck kvickt.

Hör honom berätta om hur förhållanet utvecklades till en moderlig kärlek och hur Häyrén-Malmström blev både en slags mecenat och en god vän åt Negendanck. Han berättar också vem har egentligen var kär i.

Och såklart får vi höra om Negendancks väg till Nationalbalettens scen, om hur han vände sina svagheter till en styrka, som sedermera tog honom till Svenska Teatern.

Nytt filmjobb väntar

Både Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck pensionerades från Svenska teatern i början av 2000-talet. Riko Eklundh undrar hur det känns att ge upp arbetet i takt med att man åldras.

- Då jag pensionerades tänkte jag gudskelov! Men det har varit många “sista” föreställningar, skrattar Negendanck - som ändå medger att han blir glad varje gång han blir tillfrågad.

Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck.
Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck i Vildhonung 1986. Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck. Bild: Svenska Teatern

Indrenius-Zalewski, däremot, tycker att det var alldeles för tidigt!

- Men jag är glad att jag fick tillbringa tid med min andra make Erik Bergman och vara vid hans sida då han blev sjuk. Om jag nu blir tillfrågad och får jobb, får vara i ett teaterhus med mina kolleger, får ha rutiner, så nog är det bättre än att åldras!

Och sista rollen verkar inte vara spelad för dessa två, som i slutet av diskussionen avslöjar något om ett gemensamt filmprojekt de har på gång i Sverige!

Se hela samtalet med Christina Indrenius-Zalewski och Fred Negendanck här!

Hurts älskar Finland

$
0
0

Vi snackade med synthspelaren Adam Anderson om bland annat duons speciella relation till Finland, duons version av svengelska och gången då Adam somnade på scen.

Den populära brittiska synthpopduon Hurts uppträder i Helsingfors tisdagen den 8 mars som en del av sin Surrender-turné som började i februari 2016. Duon består av sångaren Theo Hutchcraft och synthspelaren Adam Anderson och de har släppt total tre skivor: Happiness år 2010, Exile år 2013 och Surrender år 2015. Vi inleder intervjun med några frågor kring turnerande och den inkommande Helsingforsspelningen.

Duon har valt ut låtar från alla sina tre album för sin Surrender-turné, vilket var en väldigt jobbig process, avslöjar Adam.

- Det var utmanande att välja ut sådana låtar som representerar varje album. Alla har ju sina favoritlåtar, men man måste också spela låtar som fansen vill höra. Jag tror att vi den här gången har en bra balans mellan den Hurts som alla känner, och den sidan av Hurts som folk inte sett förut.

Vad saknar du mest där hemma då du är på turné?

- Jag saknar min hund, han är min vän. Han heter Ronny och han glor på mig som bäst i väntan på att jag ska ta honom på en promenad. Han förstår inte de krav mitt jobb ställer på mig när det kommer till media. Jag har försökt förklara för honom att jag måste göra intervjuer och han har börjat lära sig småningom.

Vem tar hand om Ronny då du inte är hemma?

- Jag har lyckliga vänner som har privilegiet och äran av att ha sällskap av Ronny.

Nu inför Helsingforsspelningen vill vi en gång för alla få veta sanningen om ryktet att Adam en gång somnat på scen. Hur är det ens möjligt?!

- Jo, det är sant. Det är möjligt då man dricker en flaska whiskey varje kväll i två år. Efter en stund bestämmer du dig för att du måste sova, och den stunden kom då jag var på scen i Kiev. Jag somnade för ungefär sex sekunder. Theo slog sin hand ner på mitt piano och jag vaknade. Ingen i publiken märkte.

adam anderson och theo hutchcraft
Adam och Theo på scen. adam anderson och theo hutchcraft Bild: EPA / Angelika Warmuth

Hurts hyr inte ut bilar

Då vi frågar Adam vad den vanligaste frågan om deras bandnamn är får vi ett oväntat svar, men nästan logiskt när man tänker efter.

- Oftast tror folk att det är namnet på biluthyrningsföretaget. Jag måste varje gång förklara att vi inte kan hyra en bil åt dig, vi erbjuder inga sådana tjänster. Folk blir ofta förvirrade över namnet så jag måste peka på mitt hjärta och säga att det gör ont där, inte biluthyrning, skrattar Adam.

Samarbete utmynnade i ett eget språk

Duon har jobbat en hel del med den svenska producenten Jonas Quant, vilket förutom musik har också utmynnat i ett eget språk mellan producenten och duons andra hälft, Theo.

- Theo är utomordentlig med språk. Jag tror att han och Jonas har utvecklat ett eget språk baserat på nordisk engelska och den svenska dialekten som talas i Göteborg. Jag kommunicerar tyvärr bara på engelska, berättar Adam och tillägger:

- Jag är ganska avundsjuk på deras relation.

Experter på hotell

Sommaren 2013 uppträdde Hurts på Ruisrock och då berättade Adam för oss att han stannat på så många hotell att han tänker skriva en hotellguide. Hur går det på den fronten?

- Vi har slopat guiden och öppnar en hotellkedja istället. Vår ambitionsnivå har växt. Först var det en bok och nu är det en hotellkedja utgående från min erfarenhet, skrattar Adam.

På tal om hotell, vad är det första som försvinner från minibaren då du är på ett hotell?

- Jag dricker inte alkohol längre. Jag gillar nötterna de brukar ha i en burk. Det måste vara på burk, det får inte vara en påse. Annars bryr jag inte mig. Jag tycker om ljudet som kommer då man öppnar en burk, så för mig är nötter på burk min drömminibar, berättar Adam.

Den skumma typen på dansgolvet

Theo och Adam har en lång gemensam historia. När har Theo senast överraskat dig och hur?

- Han överraskade mig då vi gjorde en video för låten Lights. Han dansade i videon och den blev fantastisk. Jag var inte med då den filmades, så när jag såg honom dansa i videon kunde jag inte tro mina ögon. Han har övat på att dansa i månader.

Vi skulle så gärna ha sett också Adam på dansgolvet. Men Adam verkar ha en bra orsak för sin frånvaro.

- Då jag dansar ser jag ut som den där skumma, obehagliga typen på en nattklubb. Den som står i ett hörn och tittar på alla tjejer, men som aldrig talar till dem. Det är jag, säger Adam och fortsätter:

- Dessutom ser jag jätteallvarlig ut då jag dansar, så folk tycker att jag ser hotfull ut och kommer att vara våldsam. Jag får folk att dansa, men är inte själv en dansare.

Speciell plats i hjärtat för Finland

Hurts har en fantastisk historia med Finland och som sträcker sig tillbaka till 2010, berättar Adam. Då spelade de för första gången i Finland för en publik på ungefär hundra människor.

- Det var slutsålt och det var jättespännande för oss. Sen dess har vi kommit tillbaka ungefär nio gånger och långsamt men säkert har publiken blivit allt större. Senare spelade vi också på festivaler och fick vara huvudakten. Det har varit en fenomenal resa.

Duon har också ärat Finland med lite finska i cd-häftet för sitt andra album, Exile, som utkom år 2013.

- Det är en hemlighet. Du måste titta genom hela häftet för att se vad det egentligen står, säger Adam.

Så här såg det ut då duon gästade X3M år 2010!

Du hittar Hurts senaste skiva, Surrender, på Spotify.

Bouchts nya: En handfast poetisk saga berättad med genomskådande blick

$
0
0

I sin nya roman Dånet i ett ensamt öra bjuder författaren Birgitta Boucht in alla i en döende, högst levande kvinnas medvetande. Det har blivit en berättelse för vuxna som skimrar av humoristisk klarsyn och klokskap.

Birgitta Boucht kallar Dånet i ett ensamt öra för en roman ur gränszonerna, en saga för vuxna. Den person vars öra det dånar i är 89-åriga Teresa, eller Tessa som hon själv vill kallas.

I öppningsscenen ser vi Tessa med den unga kvinnan Lillemors ögon. Hon ser en ensam och svag, ytterst mager patient i en unken sjukhusskjorta, med glest hår och en stråle saliv rinnande ur den insjunkna munnen.

Lillemor har nattvak och hennes kollega har upplyst henne om att den gamla damen är onåbar. Men nu ryter Tessa till, hon vill få bort ”stängslet” kring sängen, hon ska ha besök och hon är inte ”ett djur”.

pärmbilden till Birgitta Bouchts roman Dånet i ett ensamt öra. Schildts & Söderströms. 2016.
En del av pärmbilden till Dånet i ett ensamt öra. pärmbilden till Birgitta Bouchts roman Dånet i ett ensamt öra. Schildts & Söderströms. 2016. Bild: Roco Julie/Creative Commons

Egentligen inte alls ensam

Det visar sig att Tessa inte alls är ensam. Det händer saker inte bara i hennes öron utan kanske främst i hennes huvud och medvetande som befolkas av personer i alla åldrar. Själv befinner hon sig också i många åldrar och skepnader.

Psykiskt är Tessa inte heller svag. Hon kan vara bitsk med en rättframhet som många gånger leder till en befriande humor i texten.

Rollerna ställs på ända till exempel när Tessa märker att Lillemor inte ens minns hennes namn. Lillemors ögon tåras när Tessa säger att Lillemors tankar virvlar omkring som löv i höststorm.

Besök från den andra sidan

Lillemor står handfallen också när hon inser att den döende tar emot besök av både levande och döda och att den döende verkar friskare än de levande.

Den första som besöker Tessa är hennes egen döda syster. Hon kryper upp i sjukhussängen intill Tessa, stryker hennes kind och de är barn.

Deras försoningsdialog får mig att tänka på den verkliga storasyster som dog i cancer på 1990-talet och som Boucht berövades som barn när hennes föräldrar placerade ut systern till en moster i Sverige. Orsaken till att de gjorde det har Boucht aldrig fått veta, skrev hon i sin självbiografi Förklädd och naken, 2014.

Birgitta Bouchts självbiografi Förklädd och naken. 2014.
Birgitta Bouchts självbiografi Förklädd och naken. 2014. Birgitta Bouchts självbiografi Förklädd och naken. 2014. Bild: Schildts & Söderströms

Skall respekt alltid visas?

Tessa konstaterar också att de flesta mammor har en hel del saker att ångra utan att förstå det. Men att ånger är en fåfäng sysselsättning och att det istället borde finnas en väckarklocka i varje människa som börjar larma när gränser som borde respekteras överskrids.

-Det talas mycket om kärlek, förlåtelse, stora passionerade känslor. Man talar för lite om respekt för varenda medmänska /…/ också för dem som gör dig illa, respekt för dem som inte förstår bättre, säger Tessa.

Här går både de små pojkar som nu uppenbarat sig och Lillemor i dialog med Tessa: Ska de visa respekt för sin mammas pojkvänner som slår henne och lärarna i skolan som retar dem för att de är smutsiga och hungriga?

Och Lillemor, ska hon visa respekt inför killen som ville tvinga henne till samlag och de poliser som bara bemötte henne med hån när hon försökte anmäla övergreppet? Tessa gör det inte lätt för sig där i sjukhussängen med alla sina funderingar. Och hon är också beredd att ompröva sina ståndpunkter, vilket hon gör denna gång.

Det skyddande mörkret

En central plats i Tessas medvetande är den mörka skogen där man kan gömma sig, gråta, gå vilse och hoppas att aldrig hitta hem. I själva verket finns det många sådana skogar fyllda av borttappade barn där de kan vara bortom alla gräl och där det alltid finns en varm hand att hålla i och utrymme för känslor av till exempel längtan och saknad.

Återigen tänker jag på Bouchts egen uppväxt så som den skildras i Förklädd och naken och där i synnerhet hennes mors känslokyla tydligen inte gav utrymme för mycket prat av det här slaget. Istället fanns frågor som inte fick vidröras, tabun som inte fick synliggöras.

Andra genomgående teman

Också tiden och besjälningen är centrala i Dånet i ett ensamt öra. Förutom rättframma tankar om döden finns här till exempel underbara passager där Tessa talar med storfamiljen som har släktingar runtom i stan, med familjeproblem i likhet med alla andra.

Det tar några sekunder att inse att det är trafikljusen som Tessa här besjälar. Både det röda och det gröna viskar vackert tröstande till henne när hon känner att världen gör för ont, medan hon identifierar sig med det gula, som i likhet med henne själv alltid finns där mittemellan.

Brev till främlingar

Tessas genomskådande blick väjer alltså inte för det smärtsamma, men samtidigt kan hon konsten att muntra upp sig själv. Som gammal skriver hon bland annat anonyma brev till okända personer som hon sedan tillrättavisar när de inte svarar.

Birgitta Boucht har så mycket värme och underfundig direkthet i sin text. Precis som tidigare i sitt författarskap, nu med över tjugo titlar, skildrar hon både rörelse och rastställen, så som till exempel just skogen.

Ja här gäller likafullt det som hon i sin biografi sammanfattade med konstaterandet:

- Var dag är min själ på resa som en nyfiken hund.

Och precis som Bouchts självbiografi tar Dånet i ett ensamt öra vid efter tidigare verk, som exempelvis syskonboken Minnas, glömma och förtiga (1997) med brodern Bengt Pihlström, antologin Med ålderns rätt (2010) om åldrande med Tomas Mickael Bäck med flera och romanen Tusenblad, en kvinna som snubblar (2011).

En del av pärmbilden till Birgitta Bouchts roman Tusenblad en kvinna som snubblar. 2011.
Birgitta Bouchts roman Tusenblad, en kvinna som snubblar. 2011. En del av pärmbilden till Birgitta Bouchts roman Tusenblad en kvinna som snubblar. 2011. Bild: schildts förlag

Boucht håller också hoppet levande. Hon citerar Olav H. Hauge, här i Bengt Bergs översättning:

Det är den drömmen som vi bär på
att något vidunderligt skall ske,
att det måste ske -
att tiden skall öppna sig
att hjärtat skall öppna sig
att dörrar skall öppna sig
att berget skall öppna sig
att källor skall springa -
att drömmen skall öppna sig,
att vi en morgonstund skall glida in
i en vik som vi inte vetat om.

Samtidigt som Boucht i Dånet i ett ensamt öra flyger högt och borrar djupt, är hennes projekt än en gång även samhälleligt. Hon synliggör den marginaliserade, skenbart svaga, döende människan.

Och hon väcker frågor om hur vi ska leva, hur vi ska dö och hur vi ska överleva. Allt detta gör hon på ett högst inkännande, underfundigt och övervägande mästerligt sätt!

Lättläst av Kjell Westö (vänster) och Birgitta Boucht
Kjell Westös och Birgitta Bouchts verk i LL - form, lättläst. Lättläst av Kjell Westö (vänster) och Birgitta Boucht Bild: YLE/Jenna Vierinen

Flyktingkonst: engagemang eller exploatering?

$
0
0

Flyktingkrisen dyker upp i konsten i Finland och världen. Konstnärer vill agera, ta ställning och väcka debatt. Men gränsen mellan engagerande och exploaterande konst är hårfin.

Enligt Pontus Kyander, som är lektor på Bildkonstakademin, är det svårt att lyckas med denna typs konst.

Han säger att flyktingkrisen i första hand är en medmänsklig utmaning, inte konstnärlig.

- Det är inte lätt att göra reportage eller fotografier av reportagekaraktär av andras lidande, eftersom där finns en etisk problematik. Och den blir ännu svårare när man närmar sig problematiken konstnärligt, säger Kyander.

Pontus Kyander är lektor vid Bildkonstakademin.
Tala om det som sägs i finsk offentlighet, säger Pontus Kyander. Pontus Kyander är lektor vid Bildkonstakademin. Bild: Yle / Eva Lamppu

Kyander undrar i vilket syfte verket görs och vem konstnären vill nå.

- Då tänker jag att det ska vara väldigt bra och intressant konst för att det ska vara adekvat i sammanhanget. 

Aktuellt, men inte trendigt

Flyktingkrisen syns just nu på många fronter. Vid årsskiftet ställde fotografen Stefan Bremer ut porträtt på asylsökandevid asylboenden i Finland och Europa.

Konstnären Timo Wright lät i sin tur frakta övergivna flytvästar från Grekland till Helsingfors och spred ut dem på ett gallerigolv i februari.

I Berlin visar bildkonstnären Magdalena Åberg målningar på taggtrådsstängsel i Europa, och i Helsingfors ställer skulptören Pekka Jylhä ut en 3D-version av den lilla syriska pojken Alan Kurdi som flöt död i land i Turkiet i höstas.

Alla, även de grövsta xenofoberna i Sannfinländarna tycker det är trist att barn drunknar i Medelhavet

Konstnärer säger att de vill ta ställning, beröra och tvinga oss att minnas flyktingarnas öde.

Pontus Kyander tar inte ställning till de här konstnärernas arbeten, men säger att gränsen mellan att engagera sig och utnyttja situationen i konstnärligt syfte är hårfin.

- Att adressera en vag medkänsla är förhållandevis torftigt. Om vi talar om konsten som ett medel att väcka debatt och engagemang, då måste andra medel till, säger Kyander.

När man talar om den här typen av kriskonst finns hela tiden risken att det blir ett självbekräftande påstående om något som alla vet och håller med om.

- Alla, även de grövsta xenofoberna i Sannfinländarna tycker det är trist att barn drunknar i Medelhavet, säger Kyander.

Konstnärsfokus

Konstnären Heidi Lunabba har gjort en workshop med flyktingbarn, men för övrigt har hon arbetat med andra frågor. Hon tycker inte att flyktingkrisen är ett särskilt trendigt tema bland konstnärer. Krisen är aktuell, därför syns den också i konsten.

- Flyktingarna är en grupp som inte själva har så stor talan inom konstscenen eftersom de är i en situation där de inte kan agera som konstnärer. Därför kan det vara relevant att jobba med flyktingar i samfundskonst, säger Lunabba. 

Heidi Lunabba arbetar med deltagande konst.
Heidi Lunabba tycker att konsten är individfokuserad. Heidi Lunabba arbetar med deltagande konst. Bild: Yle / Eva Lamppu

Lunabba gör deltagande konst och hon jobbar alltså med olika grupper av människor. Ofta är det ändå henne, konstnären, som medierna lyfter fram.

- Samfundskonst är överlag problematisk. Man måste alltid fundera mycket på sin egen och deltagarnas roll och vara ärlig med det utrymme man ger. Men det är svårt att göra samfundskonst utan att det är man själv som ses som huvudperson.

Ämnet ska kännas bekvämt

Tyskfödda Albert Braun bor och arbetar i Nykarleby. Han får idéer till sin konst av vad som helst. Socialt beteende, populism…  Men flyktingfrågan har inte kännats rätt för honom.

- Jag söker inte politiska frågeställningar utan jag hittar dem på vägen och så tar jag itu med det jag känner sig mest bekväm med och det jag har något att säga om. Jag tycker det är viktigt att man inte hoppar på ett tåg bara därför för att andra gör det eller för att det har blivit en viktig fråga, säger Braun.

Vems konst är trovärdig?

Spelar det då någon roll vem eller var konstnären är? Måste man vara syrier för att vara trovärdig?

Det tycker inte Ahmed Al-Nawas på tjänsten Kultur för alla, som främjar diversitet och tillgänglighet i konsten.

- Det viktiga är vilka röster som får komma till tals och till vilka man förhåller sig seriöst.

När du lyfter fram dig själv som konstnär måste du fundera på hur långt just din röst hörs och vems röst som samtidigt faller bort, säger al-Nawas.

Ahmed Al-Nawas på Kultur för alla.
Ahmed Al-Nawas efterlyser mer aktiva konstinstitutioner. Ahmed Al-Nawas på Kultur för alla. Bild: Yle / Eva Lamppu

Museichefer fjäskar för regeringen

Pontus Kyander, som bland annat lett Trondheims konstmuseum, tycker att museerna har en skyldighet att lyfta fram det som sker i samhället här och nu - högerextremismen, medborgargarden och stängda gränser - men istället för att fullfölja sitt uppdrag stryker museicheferna regeringen medhårs.

Att hålla en armlängds avstånd från politiken är till för att ge museerna frihet att agera, inte att tvinga dem till politisk neutralitet, säger han.

- Och framför allt finns det här en feghetskultur som handlar om att behaga, inte minst sina egna styrelser och beslutsfattare. Och det är fullkomligt fel när det kommer till ledande konstinstitutioner och museer, säger Kyander.

Enligt Kyander har inte konstnärerna större skyldighet att reagera på flyktingkrisen än någon annan, men när man reagerar borde man reagera på det som sker här i Finland.

- Politiken som bedrivs av regeringen och av ett regeringsparti som är öppet främlingsfientligt. Jag säger inte att alla tycker om den, men alla accepterar den och debatten saknas.

- Så om det finns ett behov för konstnärernas röster är det i så fall att vidga debatten och faktiskt tala om det som sägs och inte sägs i finsk offentlighet, säger Kyander.

Ämnet debatteras i Slaget efter 12 kl 12:03 på onsdag 9 mars och i Kulturmagasinet samma kväll klockan 20:30.

Emilia Nikkanen gör Mowgli på Lurens i sommar

$
0
0

Rollfördelningen är klar för Djungelboken, som ska spelas på Lurens sommarteater i Lovisa i sommar. Huvudrollen, Mowgli, gestaltas av den 17-åriga Mörskomflickan Emilia Nikkanen.

Bagheera, Shere Khan, Kaa och Baloo. Djungelboken är full av läckra varelser att spela. Huvudrollen, Mowgli, gestaltas i sommar av den 17-åriga Mörskomflickan Emilia Nikkanen.

Hon har under sina fyra år på Lurens avancerat från påkläderska till huvudrollsinnehavare. Att nu spela Mowgli är en dröm som går i uppfyllelse.

Rollen som Baloo görs av Lurensveteranen Tom Pallas. I övriga roller ses bland andra Katarina Nikkanen som Bagheera, Joonas Vartiainen som Shere Khan, Bosse Lindfors som varghövdingen Akela samt Tanya Ryynänen som ormen Kaa.

Skådespelare på Lurens
Mowgli och Baloo. Skådespelare på Lurens Bild: Lurens

Premiär för Djungelboken blir det den första juli på Lurens i Lovisa. För regin svarar Oskar Silén.

Sabine Forsblom: "Vill vi splittra människor är det så här vi ska göra"

$
0
0

Att barn kan bli vänner över klassgränserna är absolut nödvändigt för att vi ska förstå varann. Försvinner det är det livsfarligt, säger författaren Sabine Forsblom.

Sabine Forsbloms andra roman Maskrosgudens barn är nominerad för Nordiska rådets litteraturpris och i februari 2016 belönades hon med Svenska litteratursällskapets pris. I samtalsserien Möt författaren på Helsingfors Arbis bjöds publiken på ett samtal med Sabine Forsblom och Ylva Larsdotter. Det kom att handla om klass, utanförskap och "det fruktansvärda 70-talet".

"Vi håller på att segregera människor"

Forsblom beskriver hur viktigt hon tycker det är med en jämlik skola - och hur sorgligt det är att se hur jämlikheten håller på att suddas ut.

- Vi håller på att glida in i ett samhälle som segregerar. Inkomstklyftorna ökar, skillnaderna mellan rika och fattiga områden ökar, du kan välja bättre eller sämre skola för barnen. Det är en livsfarlig utveckling. Om vi vill splittra människorna i ett land är det just precis så här vi ska göra.

När Forsblom gick i skola var grundskolan ny, och då var alla där, säger hon. Man tvingades se hur han har alltid trasiga strumpor, hon alltid är smutsig, han alltid är så hungrig att han äter så mycket på lunchen att han spyr. Alla tvingades se det här, både lärare och barnen, säger hon.

- Barnen kunde bli vän över klassgränserna. Barn är ju fortfarande väldigt öppna och fördomsfria, så upplever jag. De är villiga att acceptera en människa för att hon ser på dem med en godkännande blick.

Viktigt med medelklasskompis

För Sabine Forsblom var det viktigt att huvudpersonen i romanen Maskrosgudens barn, arbetarklassflickan Bettina, skulle få en medelklasskompis, Susanna. Forsblom är rädd för vad som händer om jämlikhetsaspekten försvinner från skolvärlden. När en sådan här Bettina och en Susanna växer upp och fortsätter hålla kontakten, kommer de att bilda ett par där det finns förståelse för att samhället ser annorlunda ut beroende på var man växer upp och var man är född, säger hon.

- Kapar man av bandet kommer Susannan aldrig att konfronteras med Bettinan och hennes värld, och förstå att hon är priviligierad på något sätt. Och Bettinan kommer aldrig att förstå att Susannan är en riktig människa, och inte bara tänka "ja ja dom där rika, dom har nu allt och trampar på oss", hon får aldrig en inblick i den världen. Det är hemskt att det håller på att tas ifrån oss.

"Fult, brunt och hemskt"

Vad var det som gjorde 1970-talet så eländigt för Forsblom? Och varför var just pizza en räddning?

Hela samtalet kan ni se här!

Möt författaren görs av Helsingfors Arbis och strömmas av Svenska Yle.


Allt var bättre förr, förutom Omnium Gatherum

$
0
0

Det är få band som kan säga, eller som får hela världen att säga att deras sjunde album är deras bästa. Det kan Omnium Gatherum.

"Vårt nya album är vårt bästa hittills" säger varenda artist i hela världen. Och så borde det ju vara. Annars vore det ingen idé att göra ny musik. Men om vi nu är riktigt ärliga så gräver man ju helst fram de gamla klassikerna, framför allt om det handlar om en erfaren artist. Allt var bättre förr, sägs det och det stämmer väldigt ofta. Som tur inte alltid.

Jag gissar att varenda artist i hela världen vill bli bättre för varje album. Enligt dem själva så kanske de blir det också, men vad har det för betydelse om resten av världen tycker att du är skittråkig och bara väntar på att få höra dina gamla låtar?

Omnium Gatherum släppte mot slutet av februari sitt sjunde album Grey Heavens, och albumet samlar lovord från precis alla. För en gångs skulle så verkar alla vara överens om att OG gjort sitt bästa album hittills. Enligt undertecknad så är detta ett band som sällsynt nog lyckats förbättra med varje album.

Jag kan erkänna att jag aldrig fattat så stort tycke för bandets tre första album, men sedan började det hända. Bandet släppte The Redshift. Jag minns att jag hajade till och hittade ett hopp för bandet. Efter det har nackrörelserna blivit allt kraftigare för varje skiva. Efter senaste albumet Beyond så trodde jag redan att bandet nått sin absoluta topp, Men jag hade fel, Grey Heavens är ÄNNU bättre.

Finlands mest upptagna gitarrist

Man ska vara tacksam om man får spela i ett framgångsrikt band. Man ska vara mycket tacksam om man får spela i två framgångsrika band. Markus Vanhala, grundarmedlemmen av OG har kämpat med sitt band sedan han var 14 år gammal. Nu äntligen har det blivit en rad med turnéer i Usa, Europa och Asien för hans band. Samt hyllningar av kritikerna.

Han fick dock en tjuvstart till de stora klubbarna redan för ett antal år sedan, då väldigt älskade bandet Insomnium anlitade honom som gitarrist. Efter det har inte Markus behövt besöka sitt hem i Kotka så värst ofta.

Markus har till och med gjort två dubbelturnéer, det vill säga spelat både med Omnium Gatherum och Insomnium under samma kväll. Då brukar han bara springa backstage och byta t-skjorta samt gitarr och återvända till scenen.

Hör intervjun med Markus Vanhala nedan.

Tack för att du stannar hemma med ungarna så vi kan göra karriär

$
0
0

De här gratulationskorten säger som det är. Inget mindre, inget mera.

Du får använda korten som du vill. Skicka vidare dem till någon du känner den internationella kvinnodagen till ära. Kanske till en kvinnlig vän, kollega eller medsyster.

Ifall du vill använda Facebook så har vi laddat upp korten här.
Korten finns också på Instagram.

Krysantemum
Krysantemum Bild: Yle/Petter Sandelin

Nejlika
Nejlika Bild: Yle/Petter Sandelin

Lilja
Lilja Bild: Yle/Petter Sandelin

Ros
Ros Bild: Yle/Petter Sandelin

Magnolia
Magnolia Bild: Yle/Petter Sandelin

Blomillustrationerna på korten är gjorda av Henrietta Maria Moriarty och Henriette Antoinette Vincent i början av 1800-talet och fritt tillgängliga tack vare fantastiska Biodiversity Heritage Library.

Succémorgons turistbyrå: Larsmo

$
0
0

Sagt om Larsmo: Mamma, pappa och många barn.

Finlandssvenskarna vet för lite om varandra, okunskapen och fördomarna är många. Därför bjuder Christoffer Strandberg varje vecka på informativa inslag om olika orter i Svenskfinland baserade på egna erfarenheter, rykten och objektiva sanningar.

Lite fakta om Larsmo

  • Larsmo (Luoto)
  • Landskap: Österbotten
  • Grundad: år 1867
  • Folkmängd: 5132 syskon
  • Sevärdhet: släktträdet, det finns bara ett.
Söker du efter världens hemtrevligaste och mest familjära kommun? Vill du att dina nära och kära är riktigt nära? I så fall sluta söka! Hjärtligt välkommen till Larsmo där alla är släkt med varandra!

Larsmo - håll det inom familjen

Karisbon Marko Röhrs dokumentärfilm gjorde filmhistoria

$
0
0

Dokumentärfilmen Sagan om sjön (Järven tarina) har gjort finländsk filmhistoria. Nästan 132 000 personer har redan sett filmen på bio. Det här är tittarrekord för en dokumentärfilm enligt modern tittarstatistik.

Dokumentären är regisserad av Karisbon Marko Röhr och Kim Saarniluoto.

Under veckoslutet gick Sagan om sjön förbi dokumentären Selänne i statistiken över mest sedda dokumentärer i Finland. Selännedokumentären från 2013 sågs av ungefär 130 000 biobesökare.

Näckrosor fotograferade under vattnet.
Sagan om sjön ger tittare en inblick i livet under ytan. Näckrosor fotograferade under vattnet. Bild: Pasi Lensu

På tredje plats på listan ligger produktionsbolaget Matila-Röhrs tidigare naturfilm Sagan om skogen (Metsän tarina). Sagan om skogen från 2012 lockade ungefär 90 000 besökare. Sagan om sjön är en slags fristående fortsättning på Sagan om skogen.

Regissören/producenten Marko Röhr iklädd dykarutrusning
Marko Röhr har ägnat de senaste tre åren åt Sagan om sjön. Regissören/producenten Marko Röhr iklädd dykarutrusning Bild: MRP Matila Röhr Productions

Sagan om sjön hade premiär i januari och visas fortsättningsvis på biografer i Finland.

Sagan om sjön berättas under ett kretslopp av fyra årstider och huvudpersonerna är alla de djur som lever i och kring sjöarna. Ramberättelsen kretsar kring vattenrået Ahitar och hennes färd genom sjöarna under ett år.

Text: Mikko Pesonen / Yle Uutiset
Svensk översättning: Malin Valtonen

Raseborg Pride tar form

$
0
0

Elva personer dök upp på det första planeringsmötet för Raseborg Pride på måndagen (7.3). Nu finns det en klarare bild av hur evenemanget kommer att se ut.

På plats på ungdomsgården i Ekenäs var bland annat stadens kulturbyrå, ungdomsbyrå samt representanter från Helsingfors ungdomscentral.

Det ska finnas program för alla åldrar så att alla känner sig välkomna.

Isabelle Hyytiäinen från Raseborgs ungdomsfullmäktige var en av dem som var på plats. Hon tyckte att stämningen var bra på mötet.

- I början var det lite styvt men senare blev det bättre.

Picknick och program för barn

Det fattades inga stora beslut på mötet eftersom evenemanget ännu är i planeringsskedet. På mötet diskuterades var paraden ska hållas, hur programmet ska se ut och vem som är intresserad att jobba vidare med planeringen.

- Det ska finnas små stånd som ska sälja mat och dricka samt workshops för barn. Barnen är en viktig del, säger Isabelle Hyytiäinen.

En skön och varm dag smekte publiken.
Pridedeltagarna kan breda ut picknickfilten i Stallörsparken. En skön och varm dag smekte publiken. Bild: Yle/Patric Westerlund

Raseborg Pride ska inledas med en färgglad parad från ungdomsgården i Ekenäs, ner via Kungsgatan till Stallörsparken. Där kan besökarna ha picknick och så bjuds det på underhållning.

Inte menat bara för ungdomar

Det är ungdomsfullmäktige som har beslutat att en pridefestival ska ordnas. Det betyder ändå inte att evenemanget är till endast för ungdomar, poängterar Sofia Haglund från Raseborgs ungdomsbyrå.

- Det ska finnas program för alla åldrar så att alla känner sig välkomna och får något ut av det.

Prideparaden i Helsingfors
Det ordnas parad både på Raseborg och Helsinki Pride. Prideparaden i Helsingfors Bild: Helsinki Pride

Haglund är också involverad i Helsinki Pride. Där jobbar hon med festivalens ungdomsprogram. De båda pridefestivalerna är väldigt olika. I Helsingfors ordnas Pride i en vecka medan Raseborg Pride ordnas en dag.

Helsinki Pride ordnas av volontärer medan i Raseborg är stadens ungdomsbyrå inkopplad.

- Vi har större möjligheter att ordna ett brett program här, tror Haglund.

Raseborg Pride ordnas den 3 september. Evenemanget ordnas på dagtid och är alkoholfritt.

Kaj Backman: Bästa lyssnare - Vega förnyas för dig

$
0
0

Hej bästa lyssnare!

I dag har vi berättat att Radio Vega kommer att förnyas. Kanske du redan hört eller läst om det.

Det är fråga om en förnyelse som vi berett länge. Analys- och planeringsarbetet har pågått i över ett års tid och har nu gått in i en mera konkret fas. Yles förvaltningsråd har nu också tagit del av planerna.

Förnyelsen görs av flera olika anledningar. Den viktigaste är att publikens, lyssnarnas, behov, förväntningar och krav på sin radiokanal både förändras och skruvas upp.

De förändringarna vill vi svara på, för att erbjuda en attraktiv radio också i fortsättningen.

Samtidigt blir konkurrensen allt hårdare. Dels gäller det tävlan om folks tid, där radion allt mer måste kämpa för att få en plats. Dels handlar det om en allt tuffare konkurrens mellan olika radiokanaler.

Vi vill också skapa en mer aktuell och flexibel kanal än vi har i dag. En kanal som snabbt kan reagera på både stora och små händelser och fenomen i samhället. I den nya kanalen är det också viktigt att innehåll går före form.

Istället för att stirra på antalet minuter i en programtablå är det innehållet, berättelsen, storyn som avgör formen.

Vi gör det här genom att satsa på en av radions verkliga styrkor: att sända direkt. Vårt mål är att kanalen ska sända live mycket mer än i dag. Det här ger oss möjligheten att göra en radio som lever i takt med livet och samhället i både fest och vardag som speglar årets och årstidernas gång och som ser till att lyssnaren alltid hålls ajour.

Vi vill att lyssnarna ska få en kanal med ett tilltal som känns rätt och fräscht, och erbjuder ett innehåll man inte vill vara utan.

I det här skedet är inga slutliga beslut fattade gällande den nya kanalens uppbyggnad och form. De närmaste veckorna i mars blir intensiva och avgörande i den här processen och i april torde bilden klarna.

Det vi vet är att den förnyade kanalen lanseras torsdag 1.9 2016.

Har du frågor kring förnyelsen som du vill ställa eller tankar du vill framföra, hoppas jag du tar kontakt. Du kan till exempel chatta med mig nu på torsdag, 10.3 klockan 13-14 här på Svenska.yle.fi.

Bästa hälsningar,
Kaj Backman
Programchef Yle Radio Vega och Yle X3M

Den femte beatlen är död

$
0
0

Den så kallade femte beatlen, musikproducenten George Martin, är död. Han blev 90 år.

En representant för Universal Music Group har bekräftat nyheten för tidningen Hollywood Reporter.

Martin ordnade i egenskap av chef vid Parlophone Records skivkontrakt till The Beatles år 1962.

Martin producerade också nästan alla låtar som The Beatles släppte. I USA toppade 23 och i Storbritannien 30 av låtarna singellistan.

Bandets trummis Ringo Starr uppmärksammade dödsbudet på Twitter.

George Martins spelade enligt Nationalencyklopedin en betydelsefull roll för The Beatles framgångar. Han var bland annat en pionjär vad gäller kreativ användning av studioteknik.

Artikeln uppdateras.


"Mowgli kan hjälpa mig hitta mig själv"

$
0
0

Det började med en chock, men övergick i en insikt om allvar och självkännedom när Emilia Nikkanen fick veta att hon fått rollen som Mowgli i Djungelboken. Pjäsen sätts upp på Lurens i Lovisa i sommar.

När rollfördelningen blev klar var det en förbryllad Mowgli, alias Emilia Nikkanen som tog emot beskedet om att hon ska spela huvudrollen.

- Det var en chock för mig att få veta att just jag, lilla Mörskombon, ska få spela en jättestor roll på Lurens.

Nikkanen konstaterar att rollen innebär ett stort ansvar, och den kommer att kräva mycket tid och koncentration.

Mowgli kan bli en ögonöppnare

Skådespelarna har redan hunnit börja förbereda sig för sina roller. Även om berättelsen är bekant för Nikkanen, så känner hon att rollen blir knepig.

- Jag har sett Disneyversionen och läst boken, men jag vet inte riktigt hur man ska tolka Mowgli.

Nikkanens dilemma är att Mowgli är en människa som försöker vara en varg och leva bland djuren, vilken kan bli svårt att spela på scen.

Skådespelare
Emilia Nikkanen. Skådespelare Bild: Lurens

Samtidigt kan rollen bli en ögonöppnare.

- Det kan hjälpa mig att hitta mig själv i mitt eget liv. Var vill jag finnas, vilken väg vill jag gå, vad vill jag utbilda mig till? funderar Nikkanen.

Sol och värme förändrar övningarna

Det som ger skådespelandet en extra krydda är att Nikkanens mamma, Katarina Nikkanen, kommer att spela pantern Bagheera, en av Mowglis bästa vänner. Emilia tycker det passar bra att spela mot mamma.

- Vi är bästa vänner, så det är inga problem, det ska bli roligt. Jag har inte spelat mot mamma förut, det kommer att bli intressant.

Övningarna har kört igång och skådespelarna har läst igenom manuset tillsammans. Nästa steg blir att gå igenom scenerna mer detaljerat.

Än så länge har övningarna skett inomhus. Lurens vridläktare har fått stå orörd, men inte länge till.

- Genast när solen börjar lysa och det är lite mindre snö, så går vi nog ut och träna.

Lurens vridläktare. Arkivbild. Bild: Marcus Nordström

Calliope är både man och kvinna

$
0
0

Middelsex är namnet på den Bookerprisbelönta roman som Jeffrey Eugenides skrev för drygt tio år sedan. Boken handlar om Calliope Stephanides en pojke som tror sig vara flicka men som, precis som bokens titel anspelar, är en tvekönad varelse.

Det har skrivits många romaner om flickor som växer upp till att bli kvinnor och pojkar som växer upp till att bli män. Om flickor som växer upp till att bli män har det skrivits betydligt färre romaner. Middlesex av Jeffrey Eugenides är en bok som skildrar problematiken kring en könskorrigering. Samtidigt som Eugenides skildrar en personlig förvandling, tecknar han också bilden av en folkgrupp i förvandling. I Middlesex står de grekiska invandrare i fokus, identitetsproblematiken och den geografiska och mentala omställningen som en flytt till USA medförde.

En släktkrönika

Men främst handlar Middlesex om en man som vill bli på det klara med sin identitet. För att verkligen fårstå varför han har en uppsättning gener som gör honom till hermafrodit, måste han återvända till släkten Stephanides i Grekland på 20-talet. Tidsresan för honom till staden Smyrna, där turkarnas armé förintat de grekiska styrkorna år 1922. Smyrna förstördes men farfadern flydde till Detroit, en stad som enligt Jeffrey Eugenides också bär på många berättelser.

– Min bok utspelar sig i Detroit och här finns en mycket fascinerande historia som omfattar många dramatiska händelser allt från bilindustri till raskravaller på 60- och 70-talet. Detroit är en stad som precis som Smyrna stått i lågor.

Historiska hemligheter

Från Smyrna påbörjar Calliopes farfar sin färd mot Detroit. Med sig har han en gruvlig hemlighet som bokens huvudperson Calliope slutligen kommer på spåren. Farfar och farmor är nämligen syskon och därför har deras avkomma i andra led blivit en så kallad pseudohermafrodit med manliga kromosomer, men med kvinnliga yttre könsdelar.

– I min bok försöker huvudpersonen förstå sin genetiska avvikelse genom att minutiöst granska sin egen historia. Det här en berättelse om en pojke som uppfostras som den flicka han på ytan ser ut att vara.

Jag har fötts två gånger: först som liten flicka en anmärkningsvärt smogfri januaridag i Detroit 1960, och sedan på nytt som tonårspojke i en operationssal inte långt från Petoskey i Michigan i augusti 1974.― Jeffrey Eugenides: Middlesex (2004)

Romanen Middlesex av Jeffrey Eugenides
Middlesex är en roman om kön, familjehemligheter och det moderna Amerika. Romanen Middlesex av Jeffrey Eugenides Bild: Norstedts Förlag

Jeffrey Eugenides sexhundra sidor långa roman rymmer frågeställningar om vem man är och varifrån man kommer. Dessutom ställer boken många frågor om såväl språklig som könslig identitet.

– Vilket är vårt genetiska arv och i vilken grad påverkar det vårt liv? Det är frågor som verkligen intresserar mig.

På mammas gata

I Middlesex återvänder Jeffrey Eugenides gång på gång till den här frågeställningen, samtidigt som han vidhåller att människan har en fri vilja och att vår genuppsättning tillmäts en alltför stor betydelse.

– Det här är ingen debattbok och ska inte läsas som en sådan, men om du frågar efter min personliga åsikt, så tror jag att arv och miljö har en ungefär lika stor inverkan på vår utveckling som individer.

Middlex är namnet på den gata som bokens berättare växer upp på, säger Jeffrey Eugenides. Här i ett futuristiskt hus bor Calliope med sina föräldrar och sin bror. Det är ett hus som uppvisar stora likheter med det hus Jeffrey Eugenides själv växte upp i som barn. I boken har han däremot förstorat och överdrivit dess proportioner för att betona det moderna och för att avbilda ett hus som byggts av fler radikala, än praktiska orsaker.

– Säkert kan man också se huset som en återspegling av Calliops eget liv, ett lite besynnerligt och opraktiskt hus, ett hus som är både det ena och det andra precis som huvudpersonen själv.

I sin roman visar Jeffrey Eugenides hur eldfängt ämnet kan vara. Alla delar inte Calliops syn på vad en hel identitet kan vara och i den här boken är det de konservativa föräldrarna som allra högljuddast pläderar för en korrigerande könsoperation. Calliope reagerar med bestörtning över sina föräldrars tilltag. Hon rymmer hemifrån, accepterar sin genetiska avvikelse och ser den slutligen som en rikedom i stället för en brist.

Normalitet och avvikelser

Jeffrey Eugenides roman handlar om kön och sexualitet, men därtill tillkommer hela det historiska staffaget som ibland tenderar att konkurrera ut berättare och huvudperson. Samma överlastade utsmyckningar har också fått den brittiska författaren Sarah Waters att framföra några kritiska synpunkter.

– Jag gillar verkligen Jeffrey Eugenides roman. Den är storslagen, en bok som skildrar emigrationen och flera generationers liv först i Grekland och sen i USA. Samtidigt fokuserar den också på ett väldigt konkret ämne i form av en huvudpersons oklara sexuella identitet.

Men lite besviken blev jag nog, säger Sara Waters, för det som kunde framstå som en given kommentar till begreppet queer och ifrågasättandet av den normativa heterosexualitetens dominans – ja, det sjabblas bort på slutet.

Naturligtvis får Calliopes kärlek till kvinnor sin förklaring, när hon uppdagar att hon egentligen är en man. Då blir boken en ganska traditionell skildring av heterosexuell kärlek och mycket av bokens laddning försvinner i samma veva. Men i övrigt uppvisar Middlesex en ambitiös strävan att förklara mänskligt handlande utgående från enskilda händelser tre generationer bakåt i tiden.

Lasso handlar 9. & 10.3 om Förvandlingar

Wendy James är tillbaka – kanske bättre än någonsin

$
0
0

Det må ha varit tyst om Wendy James ett tag. Men väntan har inte varit förgäves.

Som ung var jag ett fan av Wendy James och hennes dåvarande band Transvision Vamp. Jag var nära scenen när de lirade på Provinssirock år 1989. Och så hade jag en stor plansch på väggen i mitt studentrum av Wendy i nästan naturlig storlek.

Planschen har tyvärr försvunnit i någon av mina många flyttar, men vinylerna har jag kvar. Och förstås mina tydligt suddiga minnen från konserten.

Punkinfluerat rock'n'rollband

Transvision Vamp var ett lagom stökigt punkinfluerat Billy Idol-aktigt rock'n'rollband med schyssta gitarriff och melodiskt smittsamma hittar som Revolution Baby, I Want Your Love och Baby, I Don't Care.

Det var i slutet av 1980-talet, Transvision Vamp sålde miljontals med skivor och den blonda sångerskan Wendy James var många unga mäns våta dröm. En sexig ung tjej med en sensuellt intensiv sångröst och vars band gjorde härligt lockande och pockande rockmusik.

Naturligtvis lekte Wendy James med sin sexualitet och utnyttjade den. Men vi unga män lät oss gärna luras. I synnerhet som musiken på riktigt var bra.

Men tiden går och vi med den.

Den 21:a januari fyllde Wendy James 50 år, men det hörs inte på hennes röst. Visserligen är den inte riktigt lika stark som då för 25-30 år sedan och den har mörknat och mognat en del, men den personliga klangen finns ändå definitivt kvar.

Skrivit låtarna själv
Nya skivan The Price Of The Ticket är ändå inte Transvision Vamp, utan uttryckligen Wendy James. Förutom CD:ns två bonusspår som är covers har hon själv skrivit alla låtar – såväl texter som musik. Men det är inte första gången.

I Transvision Vamp var det visserligen gitarristen Nick Christian Sayer som nästan uteslutande stod för låtskrivandet och på Wendys första soloskiva Now Ain't The Time For Your Tears (1993) var det Elvis Costello som hade komponerat låtarna.

Men efter det har Wendy James själv skrivit sina låtar.

Åren 2004-2008 hade hon indierockbandet Racine som gav ut två skivor. Och år 2011 kom hennes andra soloskiva I Came Here To Blow Minds.

Ingen av dessa skivor syntes desto vidare på varken hitlistor eller i massmedia. Men de gav Wendy James möjligheten att finslipa sitt låtskrivande som nu blommat upp på nya plattan The Price Of The Ticket.

Tidig punk och new wave

Musikaliskt går tankarna till hur jag föreställer mig att det kunde låta på legendariska rockklubben CBGB i New York på 1970-talet då den musik som sedermera skulle bli punk och new wave började utvecklas med band som Television, Talking Heads och Blondie.

Här finns faktiskt ganska mycket som påminner om Blondie. Men även element som för tankarna till Marianne Faithfull och Iggy Pop.

Mycket av det här har Wendy James säkert sina fantastiska musiker att tacka för – Lenny Kaye från Patti Smith Group, Glen Matlock från Sex Pistols och James Sclavunos från Nick Cave & The Bad Seeds och Grinderman. Även James Williamson från Iggy & The Stooges är med på ett par låtar.

Gamla ringrävar hela bunten således som verkligen kan sin sak. Och det hörs. Gubbarna lirar tajt och inspirerat med energi som smittar av sig.

Fakta om skivan:

  • Artist: Wendy James
  • Titel: The Price Of The Ticket
  • Utgiven: februari 2016
  • Musiker: Lenny Kaye, Glen Matlock, James Sclavunos

Skivan bjuder på en lyckad blandning av influenser från såväl ny våg som 50-tals popmusik.

Gott om attityd

Även punkattityd finns det gott om här. Ju mer man lyssnar på plattan desto mer kommer den fram. I synnerhet i CD:ns ösiga slutspår och Bob Dylan-covern It’s Alright Ma.

Även låttexterna är genomtänkta, välformulerade och ofta lika naket utlämnande som omslaget till skivan.

Konvolutet

Och omslaget, ja. Det är förstås lätt att se Wendys halvnakna kropp på konvolutet som att hon vill fortsätta spela på sin sexualitet och kanske till och med som ett halvdesperat försök för en före detta popstjärna att sälja några extra skivor.

Men Wendy har berättat att hon inte hade några sådana tankar alls, utan allt började med att hon var tillsammans med en fotografväninna hemma hos sig och efter några öl föreslog hon att Wendy skulle klä av sig och posera och då togs bilden.

Wendy är själv mycket nöjd med fotot för det visar henne så som hon är. Hon ville heller inte att den skulle vara provocerande på något vis, utan att den skall ses som ett konstverk.

Wendy har i en intervju sagt att i dessa tider med ytterligheter när vi dels har många sångerskor som klär sig närmast slampigt i musikvideon och dels kvinnor som i vissa delar av världen klär sig i heltäckande dräkter, så är det extra viktigt att visa att det är kvinnorna själva som äger sina kroppar och inte männen.

Artist att ta på allvar

Med nya albumet The Price Of The Ticket visar Wendy James att hon definitivt är en artist att ta på allvar och jag hoppas verkligen att skivan når ut även till en större publik. För det är både hon och plattan värda.

Kommer världens starkaste bög från Närpes?

$
0
0

Simon Nybacka tillhör eliten inom sporten crossfit och pryder pärmen på det senaste numret av den svenska tidningen QX. Hans mål är att bli bäst i världen inom sin gren.

I marsnumret frågar tidningen QX om Simon är världens starkaste bög. På pärmen poserar Närpesbon utan skjorta och visar upp sin vältränade kropp. Hur blev österbottningen elit inom crossfit och vilka framtidsplaner har han?

Tolv timmar på gymmet

Simon själv tvivlar på att han är världens starkaste bög, men medger att han säkert är bland de mest vältränade.

När det kommer till styrka, kondition och gymnastik, är jag nog en av de bästa i världen som också är homosexuell.

Han tillbringar en stor del av sin fritid på gymmet, vilket knappast kommer som en överraskning om man vill nå toppen. Två till tre gånger om dagen tränar Simon. Utöver sina egna rutiner håller han också lektioner och coachar andra.

Jag är minst fem timmar på gymmet varje dag, ibland till och med tolv timmar.

Simon bor numera i Stockholm, men är ursprungligen från Närpes. Det var också i den svenska huvudstaden som han hittade den relativt nya sportgrenen.

Stora framtidsplaner

Det är en hel del människor som håller på med crossfit, men Simon har som mål att bli bäst i världen.

Det är många som motionerar men man måste ta ett steg till om man vill bli bäst på det som man gör. I crossfit blir man starkare, uthålligare och bättre på gymnastiska grejer.

Utöver fysiska prestationer är utseende också viktigt för många som håller på med crossfit. Simon själv tycker att det är lite roligt hur sportgrenen är väldigt macho men samtidigt lika fåfäng.

Gällande planerna att bli bäst i världen, berättar Simon att han kommer först att tävla i ett lag och hoppas på att de kommer att nå toppen. Sen efter det kommer han att försöka satsa på att individuellt bli bäst i världen.

Det är bara att fortsätta att träna som jag gör nu. Man får bara hoppas att man inte skadar sig, vilket man kan undvika om man noggrant lyssnar på sin kropp och sover tillräckligt.

Simon vill också i framtiden försörja sig med crossfit. Han berättar att grenen håller på att bli populärare hela tiden, vilket också betyder att mer pengar kommer in till sporten.

Kärlekslivet då?

Enligt Simon, som är öppet homosexuell, har inte fler killar än vanligt bjudit ut honom på en dejt efter att han var på pärmen på tidningen QX. Han är singel och berättar att det är svårt att hitta någon som lever ett liknande liv som han.

Helst skulle jag dejta en kille som tränar lika mycket som jag, men det är svårt att hitta. Men personen måste definitivt förstå varför jag lägger så mycket tid på det.

“Hikäromekär” - skratt på Vörådialekt

$
0
0

Lördagen den 12 mars är det premiär för Vörå ungomsförenings revyföreställning “Hikäromekär”. Ett drygt tjugotal aktiva ligger bakom årets produktion.

Namnet på revyn tarvar en förklaring. “Hikäromekär”, vad betyder det? Jo, “Hikär” och “mekär” är två uttryck för skratt.

- “Hikär är mera ett glädjeskratt, medan “mekär” är lite mera skadeglatt och hånande, säger Niklas Svartbäck.

Tio år sen nystart

År 2006 skedde något av en generationsväxling rum i revygänget i Vörå. Det gäng som hade haft hand om revyn i 10-15 års tid tyckte att de inte orkade längre, utan ville lämna över ansvarat åt yngre förmågor.

- Det var jag och Victor och några till som tänkte att nog måste vi väl klara av det här, säger Niklas.

I samma veva ändrades revykonceptet. Tidigare hade revyn handlat om sånt som hade hänt i kommunen under året. Det nya gänget ville locka en större publik än bara Vöråbor.

- Vi satsar inte på samhällsaktuella ämnen, utan mera vardagliga ting: familj, relationer, kärlet och så vidare. Tanken är att vem som helst ska kunna komma och se, bara man förstår ”Vöråsprååtschi” säger Victor Ohlis.

Publiken har också ökat i omfång. Om det för tio år sen kom 1500 personer och såg revyn, så är det nu omkring 2500 som löser biljett.

Ett exempel på innehållet i årets revy är en version på den popuklära TV-serien “Bonde söker fru”. I Vöråtappningen är det fyra bönder från olika delar av kommunen som söker kärleken.

- De får framhäva sina egenskaper och lustar. Den presumtiva frun finns inte med, utan det hela är mera som en kontaktannons, förklarar Niklas.

Viewing all 20061 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>