Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20050 articles
Browse latest View live

Fyndig crossover i ’kinesisk’ Sigurd Ring

$
0
0

En fornnordisk kung som titelfigur i en pekingopera på svenska – visst låter det konstigt. Men i Wusheng Companys Sigurd Ring faller de till synes udda pusselbitarna rätt snabbt på plats. Resultatet är en universell och tidlös betraktelse över makt som förblindar och förgör.

Ung man älskar ung kvinna men lyckan hotas av en maktfullkomlig härskare som till varje pris vill göra kvinnan till sin. Blind passion och makt är emellertid en farlig kombination. Den leder ofta till felsteg med oundviklig katastrof som följd.

I Wusheng Companys Sigurd Ring gestaltas en klassisk tragedi i gränsöverskridande nytappning. Som textunderlag har regissören Elias Edström använt Erik Johan Stagnelius pjäs om den mytiske sveakungens erövringsförsök men av Stagnelius högstämt romantiska versdrama finns inte mycket kvar.

Foto från Sigurd Ring med Wusheng Company.
Kärlek med förhinder. Saku Mäkelä och Talvikki Eerola som det älskande paret Ragnar och Hilma. Foto från Sigurd Ring med Wusheng Company. Bild: Kari Rosenberg

I stället serveras publiken på Gamlasgården i Helsingfors en stramt stiliserad, ordknapp uppsättning där de fyra karaktärerna på scenen smälter ihop med de arketypiska rollerna i en pekingopera.

Det fungerar faktiskt ofta förbluffande bra.

Fusionsopera à la Edström

Någon renodlad pekingopera är Sigurd Ring naturligtvis inte. Men precis på samma sätt som pekingoperan i tiderna uppstod som en fusion av äldre kinesiska teaterformer kunde den här uppsättningen kanske kallas ett slags ’Edströms fusionsopera’.

I sin regi har han utgått från den traditionella kinesiska teaterns raffinerade estetik men samtidigt omsatt den till ett symbolspråk som utan problem öppnar sig för en finsk publik. I det konceptet ligger också ett mervärde.

Den strama stiliseringen tillåter till exempel melodramatiska effekter som sannolikt hade framstått som besvärande töntiga i en mer realistisk sättning samtidigt som det frejdiga crossover-greppet också gör det möjligt att leka med olika stilar och överraskande korskopplingar.

I den här uppsättningen känns det inte alls märkligt att Wusheng Companys erfarna slagverkare Pekka Saarikorpi fått sällskap av Senni Eskelinen på elförstärkt kantele i musiksektionen. Och efter ett tag känns det också helt naturligt att den eftertraktade Hilma framför en aria som i själva verket är en finsk folkmelodi medan de kinesiska krigargestalterna lystrar till urnordiska mansnamn och utmanar varandra på svenska.

Tre akrobatiska krigare och en stridbar kvinna

Saku Mäkelä och Niko Arola gestaltar de trogna vapenbröderna Ragnar och Alf medan Edström själv gör Sigurd Ring, uppsättningens enda så kallade ’målade ansikte’.

Foto från Sigurd Ring med Wusheng Company.
Niko Arola och Elias Edström i en akrobatisk stridsscen. Foto från Sigurd Ring med Wusheng Company. Bild: Kari Rosenberg

De akrobatiska stridsscenerna är naturligtvis uppsättningens clou men Sigurd Ring är inte bara männens show. I Talvikki Eerolas tolkning framstår också Hilma som en exceptionellt självständig kvinna med mycket attityd när uppsättningen korskör Stagnelius veka mö med en stridbar kvinnotyp ur den klassiska pekingoperan.

Attityd är överlag något som den här uppsättningen använder på ett fruktbart sätt.

I ensemblen på scenen är Edström den enda som studerat traditionell kinesisk teater i Peking. För de övriga har repetitionstiden inneburit en intensivkurs i krävande gestik och tekniker som det tar år att fullända.

Att allt inte löper helt prickfritt säger alltså sig självt. Men samtidigt har alla i ensemblen en solid bakgrund i någon form av dans eller fysisk teater och det utnyttjas också, med både humor och god smak.

Saku Mäkelä och Talvikki Eerola bjuder t.ex. på en festlig frieriscen där parterna tar mått av varandra med inlån både från västerländsk mim och klassisk balett. Plus en god portion modernt genustänk.

Det är uttryckligen i kombinationer av det slaget uppsättningen också pekar mot framtiden.

Gammalt blir nytt

Under sin femåriga historia har Wusheng Company med Antti Silvennoinen och Elias Edström i spetsen inte bara fört pekingoperans estetik närmare publiken. Med olika projekt har de också byggt broar till det inhemska scenkonstfältet.

Och när alla bidrar med något eget uppstår ofta spännande möten som öppnar för nya möjligheter, i ständigt nya kombinationer.

Med sin breda palett av uttrycksformer är pekingoperan inte bara en fascinerande konstform i formalin. Hos oss kan den också fungera som en spark i riktning mot ett mycket rikare teaterspråk.


Född till musikalstjärna – erövrade Broadway som nittonåring

$
0
0

Med Judy Garland och Vincente Minnelli som föräldrar var Liza Minnelli förutbestämd till en karriär inom showbranschen. Musikaler och scenshower har spelat den viktigaste rollen i hennes liv, men hon har också gjort minnesvärda filmroller. När hon nu fyller sjuttio är hon sedan länge en ikon inom nöjesvärlden.

Då Liza Minnelli som artonåring gav ut sin första skiva följde hon tätt i sin mammas fotspår. Att sjunga samtida sextiotalspop kom inte på fråga. Det som gällde var film- och musikalmelodier i traditionella underhållningsarrangemang.

Karriären ledde snabbt in på de stora musikestraderna. Sin första musikalroll gjorde Liza redan 1963, bara sjutton år gammal. Två år senare debuterade hon på Broadway som huvudrollsinnehavare i musikalen Flora The Red Menace. För den rollprestationen belönades hon med en Tonystatyett som bästa musikalartist.

Växte upp i Hollywood

Liza Minnellis föräldrar möttes och blev ett par i samband med inspelningarna av filmmusikalen Meet Me in Saint Louis 1944. Fyrtioettåriga Vincente Minnelli regisserade och tjugotvååriga Judy Garland spelade huvudrollen. Ett år senare var de gifta, och den 12 mars 1946 föddes dottern Liza.

Familjen Minnelli 1946. Från vänster Vincente Minnelli, Liza Minnelli och Judy Garland.
Familjen Minnelli-Garland ca 1946. Familjen Minnelli 1946. Från vänster Vincente Minnelli, Liza Minnelli och Judy Garland. Bild: Publicitetsfoto från Hollywood

Liza växte upp i Hollywood, i en värld där alla sysslade med film i en eller annan form. Som barn tillbringade hon det mesta av sin tid på studioområdet medan mamma och pappa arbetade.

Ändå drömde hon inte själv om en framtid som filmstjärna. För det var filmandet alltför segslitet och långtråkigt. Liza ville bli sångerska och scenartist, och den kallelsen har hon följt under hela sin karriär.

Cabaret satte hjulen i rullning

Senare blev det ändå flera mycket framgångsrika filmroller. Sitt stora genombrott fick Liza Minnelli 1972 i filmmusikalen Cabaret, som baserar sig på brittiska Christopher Isherwoods berättelser från Berlin i början av 1930-talet. Musikalens sång- och dansnummer, signerade Bob Fosse, blev stilbildande, och Lizas scenuppenbarelse i rollen som Sally Bowles har blivit en ikon inom nöjesvärlden.

Liza Minnelli i filmen Cabaret
Liza Minnellis rolltolkning i filmen Cabaret har fått ikonstatus. Liza Minnelli i filmen Cabaret Bild: Poster för filmen Cabaret

En annan minnesvärd rolltolkning gjorde Liza Minnelli i Martin Scorseses musikfilm New York New York, där hon spelade mot Robert De Niro. Filmen fick ett ljummet mottagande vid premiären 1977, men i dag har den omvärderats och hyllas av många kritiker som ett mästerverk.

New York New York utspelar sig i jazzvärlden strax efter andra världskriget, och största delen av musiken är jazzstandards. Några nyskrivna sånger ingår också, däribland titelmelodin New York New York, som har blivit något av en signaturmelodi för Liza Minnelli. Något senare blev sången en hit också för Frank Sinatra.

Bäst på scenen

Efter storhetstiden på 1970-talet har Liza Minnellis karriär gått i vågor, delvis beroende på hennes kamp mot ett tidvis återkommande alkohol- och läkemedelsberoende, ett problem som hon fått i arv av sin mamma.

Liza Minnelli på konsertestraden
Liza Minnelli på konsertestraden Bild: EPA / Uwe Anspach

Trots det är hon fortfarande en mycket älskad och uppskattad scenartist, som med jämna mellanrum gjort comeback med nya konsertturnéer och scenshower, De många liveinspelningar som har kommit ut på skiva vittnar om en artist som fortfarande ger allt för sin publik, trots att rösten numera har förlorat mycket av sin forna spänst.

Hör mer om Liza Minnelli i radioprogrammet Fokus på Liza Minnelli.
Radio Vega torsdag 10.3 kl. 18.03. Repris onsdag 16.3 kl. 13.03.
Från torsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.

Femtio år av liv, fyrtio år av musik

$
0
0

Hon firar totalt nittio år med sin konsert på Kulturhuset Grand i Borgå. Hela hennes musikaliska mångfald kläs då i ord och toner.

Med bland annat visor, dansbandssånger och joik vill Stella Jonasson uppmärksamma tidens gång. Hon har räknat, adderat och funderat och kommit fram till summan 90 år.

- Jag vill skoja lite med folk och få dem att tänka efter lite, säger Jonasson, som i höst fyller femtio år.

Uppträtt med musik har hon gjort åtminstone de senaste fyrtio åren.

- Första gången jag uppträde var det som Rödluvan i Salpar skola, jag gick väl på ettan eller tvåan.

en liten ängel
Keruben Ruben. en liten ängel Bild: Yle/Mikael Kokkola

Stella Jonasson har alltid dragits till scenen och musiken.

- Mer nöjd än missnöjd är jag nog, då jag blickar bakåt och minns vad jag har gjort.

Hunnit med mycket

Under åren har hon hunnit satsa på Visans vänner i Östnyland, dragit vislinjen på Borgå folkakademi och hängt i tjugofem veckor nonstop på Vegalistan.

- Låten Mitt hav har förstås en självklar plats på konserten, då är det förstås Stella & Streamline på Grand scen.

- Vi har sålt bra med biljetter på förhand, säger Jonasson och tilläger att det nog ännu finns plats i Grands stora sal.

Östnyländska dansbandet Stella & Streamline
Stella & Streamline. Östnyländska dansbandet Stella & Streamline

I sin famn håller hon ett viktigt föremål, som annars står vid köksfönstret – keruben Ruben – en liten ängel.

- Det finns en speciell kraft i skapandet, det kommer saker till en som man inte riktigt vet varifrån de kommer. Det gäller att lyssna på sin intuition då man gör musik.

Söndagen den 13 mars uppträder Stella Jonasson med Sibbirds, N.A.S.U, Siri Widestam Band och Stella & Streamline. Allt som allt blir det sjutton musiker på scenen. Då firas Stella femtio år plus en musikkarriär på fyrtio år. Det blir ju nittio år, heller hur?

Anne Hietanen: Tänk om man bara var nöjd?

$
0
0

Man kan ju inte bara gå runt och vara nöjd. Hur skulle det se ut? Och var skulle vi befinna oss nu ifall folk bara varit nöjda hela tiden? Tänk på evolutionen!

Att vilja utvecklas och bli bättre - det hör till livet. Fast jag har faktiskt själv lagt mig på tvären. Jag har helt på eget bevåg bestämt mig för att jag är bra som jag är. Jag duger även när jag är dålig, när jag är halvbra och när jag inte ens är nära att vara mitt bästa jag. (”Mitt bästa jag” är annars ett uttryck jag ogillar. Det stressar mig för jag vet att mitt allra bästa jag är jag ungefär bara en gång i livet och tänk om det varit redan?)

Men allt har sin tid. Någon annan kanske känner att det passar med en förvandlingsfas just nu och det är lika okej det med. Att någon förvandlas betyder inte att alla andra behöver följa med. Vi som inte har lust måste få vila. Man får stanna upp och känna att livet inte behöver vara ett ständigt renoveringsobjekt. Må så vara att huset man bor i inte är snyggast i byn. Kan hända finns det damm överallt och att blommorna vissnat redan i fjol. Men det kan ändå vara vackert, i synnerhet om man ger sig lite tid att stanna upp och titta.

Alla måste exempelvis inte heller ha elitidrottskroppar, förstås om man är elitidrottare och det är tävlingssäsong, men inte annars. Alla behöver inte heller träna för att vara i sitt livs bästa skick.

Man behöver inte hela tiden göra allt. Denna insikt har varit skrämmande för mig. Om jag ligger i hängmattan smyger lätt oron på. Varför vilar jag när jag kan jobba?

Nu har jag lärt mig att också oron i hängmattan är värdefull. För om jag inte hela tiden springer mot bättre tider kanske jag hör en liten röst inom mig som kan berätta om större saker. Om människan känner oro, eller varför inte ett riktigt starkt illamående, är det kanske inte på grund av att måttbandet visar några centimeter för mycket eller för att det finns damm i hörnen. Kanske obehaget kommer för att mycket större saker är fel. Kanske vi ibland förändrar och utvecklar bara för sakens skull och låter de större problemen vara. Vi kanske inte ens vågar stanna upp och ta reda på vilka de kan tänkas vara.

Ibland kanske vi mår helt bra i hängmattan. Låt oss då må bra i hängmattan! Och visst är det upp till oss själva också att inte ta åt oss och suga in alla påtryckningar och förslag som kommer utifrån.

Hoppas ändå någon tar till sig just det här budskapet: Du är lika mycket värd vare sig du just nu väljer att hetsa och hålla på eller om du bestämmer dig för att vila lite och kanske ta en kopp kaffe till.

Gratis bio i Åbo i dag

$
0
0

Det bjuds på gratis film i Åbo på torsdagen, då filmfestivalen Scene ordnas.

Filmföreställningar ordnas bland annat på flera krogar, restauranger, bibliotek och i köpcentret Skanssi. I en del fall kan man köpa mat i samband med föreställningen.

Bland annat kan man se på filmer av Aki Kaurismäki utomhus på krogen Koulus terass. Bioföreställningar ordnas också på stadsbiblioteket, biblioteket i Runosbacken och på restaurangerna Blanko och Stefan's Steakhouse. Flera föreningar ordnar också filmvisningar.

Cirka 30 gratisföreställningar bjuds det på under dagens lopp. Hela programmet hittar du här.

Biografen Kinopalatsi erbjuder biobiljetter till ett billigare pris och visar också filmer som har spelats in i Åbo.

Det var i höstas som filmfestivalen ordnades för första gången. Målet är att ordna festivalen två gånger i året.

Stina Ekblad: Frihet är att vara närvarande

$
0
0

I början av 70-talet bestämde en ung Stina Ekblad sig för att lämna det trygga livet i byn Solf i Österbotten, och flytta till Danmark för att studera.

– Hela mitt liv har jag försökt vara modig och våga mig på saker som känns skrämmande. Även om det inte alltid varit rätt beslut som jag fattat så har jag ändå vågat göra sådant som jag varit rädd för.

Stina Ekblad har haft en imponerande karriär och ger bilden av att lyckas med allt hon väljer att företa sig.

– Jag har på inga sätt gått från rosa moln till rosa moln, men jag har trott på att livet ger mig lärdomar och utmaningar som berikar mig. Genom svårigheter växer en människa.

En gnutta hippie-mentalitet

Uppvuxen på 70-talet har Stina Ekblad känt att fred, kärlek, frihet och lycka varit självklara ledord.

– Jag har alltid varit samma Stina, jag har bara blivit tydligare. Idag vet jag mer om livet och mig själv men själva kärnan har alltid varit densamma.

Flow och närvaro

Stina Ekblad har jobbat mestadels med scenkonst och gjort en hel del klassiker. Mellan manuskriptet och regissören, hur mycket frihet finns det för en skådespelare att ta ut svängarna?

– Då när jag är öppen och närvarande känner jag frihet. Inte tom men öppen. Känslan kan infinna sig ibland på scenen och är underbar. Den kan också kännas i livet i vanlig tillvaro. När jag känner att allting är möjligt, det finns inga hämningar, det finns ingen kramp.

Men känslan av frihet uppe på scenen kommer inte gratis. Den kommer av hårt jobb och långa repetitioner med kollegerna. Dessutom krävs det erfarenhet.

– Efter mina 40 år som skådespelare händer det allt oftare underbara saker uppe på scenen. Jag står där och alla hundratals människor i publiken får projicera sina drömmar, bilder och tankar på mig. Att få dela den stunden med andra i rummet och känna samtidighet är en enorm frihet.

Friheten att välja jobb

Sedan 1988 har Stina Ekblad arbetat på Dramaten i Stockholm. Vid sidan om har hon även gjort flera roller i spelfilmer och tv-serier.

– När det kommer anbud frågar jag mig: Är det roligt? Får jag betalt? Träffar jag berikande människor? Wallander serien tyckte jag väldigt mycket om att arbeta med eftersom jag fick resa till Ystad och umgås med min vän Krister Henriksson.

Så som de flesta äldre skådespelerskor har Stina Ekblad märkt att rollerna blir mindre och färre för åren.

– Manuskripten har jag inte så stora krav på. Rollerna för en 62-åring i helfigur är sällan speciellt bra. Istället blir jag erbjuden att spela nån i periferin; obducent, minister, advokat, psykolog.

Senast i tv sågs Stina Ekblad för nån vecka sedan läsa upp en skämtsam dikt i SVT:s Melodifestival.

– Jag gör bara sånt som jag tycker är roligt. Jag älskar att läsa dikter!

Efter Nio om frihet, 10 mars 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Blir detta årets Pampaslåt?

$
0
0

Dröömin, så heter låten som Bastupojkarna har släppt. Gruppen består av fyra killar från Vasa som beslöt sig för att producera en låt till Pampas Nationaldag.

Fyra studerande från Vasa slog sina kloka huvuden ihop. Tillsammans har de gjort en låt som heter Dröömin. Dessa killar är Jesper Petell, Henri Vuortenvirta, André Snåre och Marcus Landgärds. Tillsammans bildar de Bastupojkarna.

- Vi funderade på många olika namn tills vi kom fram till Bastupojkarna. Bastupojkarna valde vi för att vi inte ville ha ett alltför seriöst namn. Vi gjorde låten för att det var en rolig grej, säger Marcus.

Namnet till låten myntades redan förra året av André och hans klasskompis. Dröömin är egentligen ett uttryck.

- Jag skrev ett prov som gick bättre än väntat, och då sade ja "dröömin". Under den här tiden höll en massa tjejer på med inlägg på Instagram om "Relationship goals" och "Friendship goals", så dröömin blev lite av en österbottnisk version av "goals", säger André.

Samma idé

Efter Pampas Nationaldag ifjol funderade Jesper och André på att de skulle vilja göra en finlandssvensk låt, men det blev inte av. Tankarna sattes igång igen när Marcus kontaktade dem och hade en liknande idé.

- Vi satte oss ner och funderade hur vi ska gå till väga. Det tog inte länge innan vi förstod att vi har idén men saknar talangen. Det var då Henri kom in i bilden och agerade producent, säger Jesper.

Årets Pampaslåt

Under varje Pampas Nationaldag brukar det finnas en låt som kallas för Pampaslåten. Låtar som varit Pampaslåtar är bland annat Loreens Euphoria, Ace Wilders Busy Doin' Nothin och Salem Al Fakirs I´m So Happy.

- Under Pampas Nationaldag samlas studerande från hela Svenskfinland i Vasa och vi tyckte det skulle vara en kul grej att släppa en låt som har med Pampas Nationaldag att göra, säger Henri.

Nytt material

Trots att låten bara har några dagar på nacken så finns det redan planer på en låt till.

- Vi försöker ta en sak i taget, men visst finns det idéer till en ny låt. Skynda långsamt, som Alfons Åberg skulle säga.

- Vi hoppas att låten blir omtyckt. Men värt att komma ihåg är att den i grund och botten är en kul grej som vi ville testa på att göra, säger André.

Lyssna på Bastupojkarna - Dröömin nedan.

Kulturdebatt: konst med flyktingtema - berör eller upprör?

$
0
0

Flyktingtematiken inom konsten är en känslig fråga. Hur ska man förhålla sig? Lyssna på dagens kulturdebatt!

I debatten deltog konstforskaren och kritikern Maria Hirvi-Ijäs, fotokonstnären Stefan Bremer, Mikaela Lostedt vid Helsinki Contemporary och kulturredaktören Peter Lüttge. Stefan Winiger ledde debatten.

Flyktingtematiken inom konsten debatterades i Slaget efter tolv
Debattgänget poserar. Flyktingtematiken inom konsten debatterades i Slaget efter tolv Bild: YLE/ Maria Helsing

"Blodtrycket stiger och hjärtat bultar när jag ser något vackert!"

$
0
0

När jag skakar hand med Sami Rinne visar han sitt vänstra pekfinger. Det är lite krokigt och ser helt annorlunda ut än de andra fingrarna. Han säger att det är hans häxfinger och att alla keramiker är lite galna.

En vit porslinskopp med svanhandtag fylld med marmeladgodis,
En vit porslinskopp med svanhandtag fylld med marmeladgodis, Bild: Yle/Henrik Leppälä

Svanskål till mammas ära

Sami har tagit med sig två vita caffè latte-muggar med handtag som har formen av svanhalsar. Han formgav dem när hans mamma just dött.

- Jag skapade dem åt min kära mamma när hon levde, nu är hon uppe på en molnkant och viftar glatt med fötterna och tittar på hur det går här nere. Hon skickar små slängkyssar därifrån.

Sami är känd för sina muggar med änglavingar, fladdermusöron och svanhalsar. De ser moderna ut med sitt grafiska formspråk men de bär på något uråldrigt, en fläkt från Karelen, där hans släkt har sina rötter.

Sami talar mycket om myter och historiska personer. Marie Antoinette är en av hans älsklingspersoner. Jag blir glatt överraskad när han plötsligt ser mig som en jugendkvinna ur Alphonse Muchas värld.

En marmorerad vas av Sami Rinne.
En marmorerad vas av Sami Rinne. Bild: Yle/Henrik Leppälä

Marmorerade vaser i jugendstil

Marmorering är en gammal teknik som Sami använder sig av.

Hur började det?

- Det började med att jag blev förtjust i jugendstilen.I själva verket började det med morfar. Han var dekorationsmålare, han gjorde marmoreringar och ådringar. Jag beundrade det och undrade om jag också kunde göra sådant.

Går marmorering ut på att kopiera marmor?

- Ja. Det finns olika metoder. Jag häller en, två eller tre olika färgers lerslam i en form, skvalpar om och häller sedan ut slammet. Efter det häller jag gjutlera i formerna och gjuter en vas, en skål eller en bägare.Ytan blir marmorerad.

Är du en jugendmänniska?

- Ja. Blodtrycket stiger och hjärtat bultar när jag ser något vackert, till exempel något svanhalsaktigt,något i stil med en pisksnärt, utdragna linjer, utdragna former som utmärker centraleuropeisk jugend. Det finns också i finländsk jugend som är lite tyngre, mera naturnära.

Franska böcker är kända för sina marmorerade försättsblad och bokpärmar. På vilken symbolisk nivå är marmoreringen, undrar jag.

- Det är lite som med molnen på himlen. I marmoreringar hittas alltid nya tredimensionella världar. När man vänder på en vas eller ett tyg ser man något nytt. Det är en sagovärld.

Det onda och det goda

Hur känns det att göra något i rosa?

- Lite galet!

Som en blandning av Harry Potter och Alice i Underlandet. Landet Oz är också en av mina inspirationskällor.En sagovärld, lagom lätt och prillig. Och inte för söt. Där finns det goda och det onda.

Därför häller Sami alltid i lite svart och lite vitt, sedan pink, grönt eller blått. Det är för att få fram kontrasten.

- Balans.

Sami Rinne är min gäst i Belle Epoque fredagen den 11.3.kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Sami Rinne sitter på café med Pia-Maria Lehtola
Sami Rinne sitter på café med Pia-Maria Lehtola Bild: Yle/Henrik Leppälä

Musikalmänniskan Kari Arffman tar över Helsingfors stadsteater

$
0
0

Innan Kari Arffman kan parkera sig i direktörssätet på Första linjen ska han bland annat stå på scenen på Peacock-teatern och regissera en pjäs i Raumo. När han väl tillträder är första uppdraget att hitta en ny chef för Lilla teatern.

En aura av positivitet och självkännedom omger den tillträdande teaterchefen. En av hans första uppgifter blir att hitta en ny chef till Lilla teatern, en av de många scener som ingår i hans teaterpalett.

- Raila Leppäkoski går i pension vid årsskifte, så det är ganska bråttom att hitta en ny konstnärlig ledare till stadsteaterns svenska scen, säger Arffman.

Raila Leppäkoski. Bild: YLE/Ted Urho

Finlandssvenska rötter

Kari Arffman har en finlandssvensk mor, men talade inte så mycket svenska med henne. Därför vill han se att nästa konstnärliga ledare på Lilla teatern är väl förankrad i den finlandssvenska kulturscenen.

- Den som blir chef på Lilla teatern bestämmer ju rätt så långt själv över saker och ting, men hen är ändå en av mina närmaste kolleger.

Helsingfors stadsteater. Bild: Pentti Palmu

- Nu är det inte jag som bestämmer vem som blir nästa chef, det gör styrelsen, men jag är glad över att få vara med i processen, säger Arffman.

Några varv på scenen

Före han blir chef kommer Kari Arffman att stå på Peacock-scenen i rollen som Lord Farquaard i musikalen Shreck. Efter att han blivit chef kommer å sin sida Asko Sarkola, som lett teatern sedan 1998, att stanna kvar ett tag på teaterscenen.

Kari Arffman (t.v.) tar över efter Asko Sarkola i november 2016. Bild: Yle/ Karin Filén, Yle/Johanna Minkkinen

Att den gamla kungen hänger kvar i knutarna stör inte Arffman. Tvärtom.

- Vi har ett gott förhållande med Asko, så jag tror att det blir bra att han stannar kvar så kan jag vid behov rådfråga honom.

Drömmar och mål

Kari Arffman utexaminerades som skådepelare från teaterlinjen vid Tammerfors universitet år 1991. Sedan dess har han mest stått på scen i landets största insjöstad.

Till hans ledarskapsmeriter hör chefsjobb på stadsteatrarna i Kotka och Jyväskylä. Stadsteatern i Jyväskylä är kommunal, i Kotka är den ett aktiebolag.

- Det jag tar med mig från dessa två betydligt mindre scener då jag nu kommer till landets största teater är erfarenheten av att ha lett två väldigt olika stadsteatrar.

benny andersson, björn ulvaeus och maria ylipää i kristina från duvemåla
Kari Arffman är sugen på att sätta upp Björn och Bennys musikal om kalla kriget, Chess. benny andersson, björn ulvaeus och maria ylipää i kristina från duvemåla Bild: X3M/Frida Lindholm

Till slut får Kari Arffman en fråga som många teaterchefer och regissörer drar sig för att svara på: vilken är drömpjäsen han skulle vilja sätta upp på stadsteaterns scen?

- Haha, det där är alltid en svår fråga. Jag har ju blivit stämplad som en musikalmänniska, och den musikal som jag tycker att ha fått för lite uppmärksamhet är musikalen Chess, som handlar om kalla kriget. Och den skulle platsa in i samhällsklimatet just nu.

Centrifugering av blod och spermier

$
0
0

Du kanske centrifugerar hemma varje dag - med tvättmaskinen. Men samma rutin har man faktiskt i medicinska sammanhang där centrifugering är vardag t.ex. i samband med blodprov.
Vi hälsar på Maria Kareskoski, klinisk lärare och forskare vid veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Maria visar upp en mängd olika centrifuger. Den minsta används för minimala prov där bara en liten sticka med blod läggs in för att snurra runt med en hastighet av elvatusen varv i minuten. Jämför det med din tvättmaskin vars varvtal brukar röra sig mellan tusen och tvåtusen per minut.

Centrifug för små prover.
En centrifug för miniprov. En liten mängd blod läggs in i det nålsmala röret. Centrifug för små prover. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Men det finns alltså en mängd olika centrifuger för olika ändamål, i olika storlekar och med olika varvtal.

- Inom hästreproduktionen där vi forskar i spermier så använder vi lite mer speciella centrifuger. T.ex. såna som separerar spermierna enligt densitet, så att bättre och sämre spermier ordnas var för sig. (De med högre densitet och därmed vikt är de bättre.)

- Sen har vi centrifuger med en slags kudde, så man kan dra upp varvhastigheten utan att spermierna skadas av den ökade farten.

Det känns udda, men intressant att lära sig om en i laboratoriesammanhang vanlig metod. Våra kroppsvätskor är lite som drinkar som görs baklänges i det här fallet. Först är de en soppa, så svängs de runt i våldsam fart och så plötsligt har de delat upp sig i lager. Shaken not stirred eller hur det var enligt James Bonds preferenser?

Blodprov i rör.
Centrifugen separerar blodceller och serum. Blodprov i rör. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Exempelprov

Maria visar hur man gör då man centrifugerar blodprov. Blodet är från en häst som undersöks gällande livmoderinfektion efter fölning. Proven har stått i kylskåp föregående natt och har redan börjat dela upp sig i en fastare och en lösare form, dvs i praktiken i blodceller (röda och vita blodkroppar) respektive serum (resten av vätskan i blodet innehållande bl.a. proteiner).

Genom centrifugeringen blir den processen slutförd. Blodcellerna väger mer än serumet och med hjälp av centrifugalkraften i centrifugen kommer de att delas i olika lager just på grund av skillnader i vikt.

In med provrören i centrifugen, fast med luckan och så gasen i botten...

Femton minuter med 3500 varv per minut gör sitt jobb och därefter kan Maria öppna luckan och ta fram tre provrör i nätt uppdelade färger.

Det separerade provet är nu enkelt att dela på.
De centrifugerade proven är enkla att med pipett fördela i nya rör. Det separerade provet är nu enkelt att dela på. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Vi byter rum. Nu ska Maria packa proven. Det betyder att hon tar en pipett och suger upp blodcellerna och serumet var för sig och placerar dem i nya rör. Härefter kommer blodets delar att ha olika destination. Blodcellerna går till analys och serumet fryses ned.

Här kan du se en kort video (1´50) av hur det hela gick till.

Och här kan du lyssna på intervjun om centrifugeringen.

Spermier roliga filurer

Maria Kareskoski jobbar alltså till vardags som klinisk lärare vid Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet i Mäntsälä där hon undervisar veterinärstuderande. Parallellt forskar hon, dels i stons livmoderinfektioner efter fölning, dels i hingstars spermiekvalitet.

Och det här med spermier är lite roligt. De utgör forskningsmaterial med attityd... De lever ju bokstavligen sitt eget liv och man får hålla koll på dem så att de inte rymmer iväg i olika sammanhang. Det gör t.ex. inte blodceller.

Och, konstaterar Maria, det är en fantastisk process de är involverade i. En fortplantningssituation är en enormt komplicerad situation med mängder av processer som ska gå rätt och det är ju helt fantastiskt att de faktiskt gör det så ofta.
Lyssna på hur Maria förklarar det!

Maria Kareskoski tillsammans med universitetets häst Ville.
Maria Kareskoski tillsammans med universitetets häst Ville. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Skänk bort minnet av ditt ex

$
0
0

En tandborste, en cykel eller kanske en yxa. Har du sparat ett föremål som påminner dig om ett förhållande som gått i kras? Ifall du inte vill ha det men heller inte kan slänga det finns en lösning: Donera det till Museum of broken relationships.

Den där t-shirten han alltid bar som du "glömde" ge tillbaka. Biobiljetten från er första dejt. Eller kanske din mormors sjal, den som fortfarande doftar tanttvål. Allt det här är minnen kopplade till saker. Saker vi kanske inte ens vill ha, men ändå inte förmår slänga bort.

Museum of broken relationships är en utställning som fokuserar på sakerna som blir kvar efter separationer och brustna förhållanden. Det behöver inte handla om kärleksrelationer, också familje- och vänskapsrelationer finns representerade. Tove Vesterbacka som är marknadsföringschef på Helsingfors stadsmuseum berättar att de tar emot både saker och historier.

- Historien, vad det är som ligger bakom det brustna förhållandet, är det mest intressanta, säger hon.

En benprotes som levde längre än kärleken

Huvudutställningen finns i Zagreb i Kroatien och den föddes ur två kroatiska konstnärers (Olinka Vištica och Dražen Grubišić) sorg över sina separationer. Sedan de öppnade utställningen har den turnerat på olika håll i världen och därför har den också fått in historier och föremål från världens alla hörn. Det kan röra sig om en yxa någon hackat sönder sin ex-partners saker med, ett självmordsbrev, en flaska nässpray som skulle hindra partnern från att snarka eller en benprotes som levde längre än kärleken.

Tove Vesterbacka.
Tove Vesterbacka har själv inte donerat något till utställningen (och skulle hon ha gjort det skulle hon ändå inte berätta om det). Tove Vesterbacka. Bild: Claudia Rybin/Yle

I Helsingfors har man tagit emot allt från tandborstar till motionscyklar.

- Vi har fått in fyra tandborstar, och de har alla kommit en och samma donator. De har alltså tillhört samma person. Vi har också fått in historier så korta som ”det var det”, till flera sidor långa berättelser.

"Frun cyklade på mer än en cykel"

Berättelserna kan vara både tragiska och ganska humoristiska.

- En av mina favoriter är en konditionscykel, och på finska lyder historien ”vaimo polki muutakin kun polkupyörää” (ungefär ”frun cyklade på mer än en cykel” red. anm.). Mannen hade sparat den, men bestämde sig nu för att den passade bättre hos oss, säger Tove.

Tove och hennes kollegor har också fått ta emot mer sorgliga föremål, till exempel en present som tillhörde en mamma som gått bort.

En viktig process att bli av med föremålet

Helsingfors stadsmuseum har tagit emot 170 anmälningar om föremål, och ungefär 70 föremål har dykt upp utan anmälan. Egentligen ska du alltså fylla i en blankett på nätet innan du donerar ditt föremål, men det kan också vara en tung process för många.

- Vissa går igenom ganska djupa processer innan de ger bort föremålet. De har kanske haft den här saken i åratal, och att få ge bort den kan vara symboliskt ganska viktigt. För vissa kan det också vara en process bara att fylla i blanketten och få ut den här historien som man gått och burit på och kanske inte delat med sig av tidigare, säger Tove.

... någon skrev att hon skulle kunna ge bort hela sitt ex. Men det hoppas jag var ett skämt.

Alla föremål som nu samlas in läggs till utställningen i Helsingfors, men där finns också mycket mer. Hälften av alla saker kommer från utställningen i Zagreb.

Ge bort sitt ex

Föremålen ska skickas med posten och man står själv för kostnaderna. Är det något som inte kan postas kan man ringa museet och kolla om det alls är möjligt att donera. Har du till exempel en buss du vill bli av med kan det bli lite trångt om utrymme. Hittills har de ändå inte sagt nej till något.

- Vi har ett Facebook-evenemang och det har varit väldigt populärt. Folk berättar också sina historier där, och någon skrev att hon skulle kunna ge bort hela sitt ex. Men det hoppas jag var ett skämt, säger Tove.

Om det inte finns något frivilligt ex där ute? Det skulle i alla fall bli en fantastisk performans.

Vissa går igenom ganska djupa processer innan de ger bort föremålet.

Har du sparat något som påminner dig om ett brustet förhållande? Kommentera gärna!

Har du till och med något du vill donera? Museum of broken relationships ordnas på Helsingfors stadsmusem och fram till den 11.3 kan du donera saker. Här får du mer information om hur du ska göra.

"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe

$
0
0

Rykten om män som försöker locka barn in i skåpbilar cirkulerar med jämna mellanrum på sociala medier. Berättelsen har sitt ursprung i verkliga händelser, berättar folklivsforskaren och författaren Bengt af Klintberg.

För en vecka sedan började ett e-postmeddelande cirkulera bland föräldrar i de södra stadsdelarna i Helsingfors. Meddelandet uppmanade eventuella vittnen till ett kidnappningsförsök av en tredjeklassare på Annegatan att vända sig direkt till polisen, som efterlyser vittnen. Tre män som talade arabiska ska ha försökt locka in flickan i en svart skåpbil. Enligt meddelandet ska också ett annat försök ha ägt rum några dagar innan på Fabriksgatan.

När Svenska Yle hörde av sig till polisen hade fallen ändå inte anmälts. Helsingforspolisen gick förra veckan också ut med ett pressmeddelande om att de undersöker saken, men att det i nuläget inte finns något som styrker att det faktiskt skulle ha hänt.

Massmördares och kidnappares fordon

Rykten om män som försöker locka in barn i skåpbilar är inte nytt, utan dyker upp med jämna mellanrum. Hur ryktena återuppstår varierar, men ofta kan det vara barnens fantasi som skenat iväg, eller att ett barn missförstått en situation, till exempel då en skåpbil stannat vid ett övergångsställe. Sedan sprider sig historien snabbt.

- Det är inte ovanligt att just en förälder skriver ett brev och delar det i sociala medier, med uppmaningen att dela det vidare. Jag tror på att det sker i god tro. Vad skulle de vinna på att sprida osanning? säger Bengt af Klintberg.

Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll.― Bengt af Klintberg

af Klintberg är folklivsforskare och författare, och kanske mest känd för sina böcker som handlar om moderna vandringssägner. Berättelser om kidnappningsförsök med skåpbilar har han stött på i olika varianter, och för några år sedan letade han upp källan till myten.

- Ryktet är internationellt och har förekommit i minst tio år i Sverige. Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll, berättar Klintberg.

Han talar om belgiska Marc Dutroux som under åren 1995 och 1996 kidnappade sex flickor, varav endast två återfanns levande.

Barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.― Bengt af Klintberg

- Han gäckade polisen länge, men det var till slut en åklagare som lyckades bevisa att han hyrt en vit skåpbil som han kidnappade flickorna med. Tidningarna skrev såklart mycket om vita skåpbilar och man kan tänka sig att föräldrar varnade sina barn för dem. Och sedan har det levt vidare: barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.

Ryktet har alltså rötter i sanna historier. Också österrikiska Natascha Kampusch, som hölls fången i åtta år, kidnappades i en vit skåpbil. Då var hon tio år gammal och gick i tredje klass.

Vandringssägner speglar samtiden

af Klintberg har inte hört historier som handlar om just araber som kidnappar barn, men säger att det sannolikt hänger ihop med den rådande flyktingkatastrofen. Moderna vandringssägner speglar ofta sin samtid och det rådande samhällsklimatet.

- Allt som är främmande och nytt blir lätt föremål för ryktesspridning. Det som i början fick mig att intresseras av vandringssägner var ju historien om råttan i pizzan, som gick som en farsot genom Sverige på 1970-talet när pizzeriorna var nya. Flera utländska restauranger tvingades stänga på grund av ryktet. Sådana rykten kan vålla stor skada, säger af Klintberg.

Skåpbilen är en slags modern parallell till fula gubbar.― Bengt af Klintberg

Och hela tiden uppstår nya historier, nya varianter och versioner som får spridning. Och är det en kategori som är populär så är det den som handlar om barn som rövas bort.

- När jag var barn varnades vi för fula gubbar. Skåpbilen är en slags modern parallell till det. Men jag har full förståelse för alla föräldrar som blir oroliga och varnar sina barn och bekanta. Det är ju faktiskt så att det inträffar fall då barn faktiskt försvinner.

Eurovisionen godkänner omstridd ukrainsk låt

$
0
0

Ukrainas bidrag till Eurovisionens sångtävling i Stockholm har godkänts trots ryska protester.

Låten ”1944” framförs av Susana Dzjamaladinova med artistnamnet Jamala (Dzjamala).

Den handlar om hur Krimtatarerna deporterades från Krim av den sovjetiska diktatorn Josef Stalin till Centralasien under en kollektiv bestraffningsoperation den 18-20 maj 1944.

Samtliga över 200 000 Krimtatarer tvingades lämna sina hem på kort varsel.

Ett okänt antal av dem dog, de sovjetiska myndigheterna förstörde krimtatariska byggnader, monument, böcker och andra kulturyttringar.

Gator och orter fick nya ryska namn och Krimtatarerna som begrepp raderades ut ur det sovjetiska språkbruket.

Anklagades för att svärta ned Ryssland

Jamala är född i centralasiatiska Kirgizistan och är ättling till en av de deporterade. Hon framför låten delvis på krimtatariska.

Ryska tjänstemän har sagt att låten har ett politiskt budskap som är ägnat att svärta ned Ryssland för annekteringen av Krim 2014.

Ledningen för Eurovisionen har dock granskat låten och kommit fram till att den inte innehåller något politiskt budskap och inte bryter mot reglerna, sade en talesman till nyhetsbyrån AFP på torsdagen.

Tävlingen hålls i Stockholm i maj. Finalen är den 14 maj i Globen.

We Don't Wanna Put In

Det är inte första gången en låt från det forna Sovjet granskas för politisk kritik av Ryssland.

Ett år efter Georgienkriget 2008 ville Georgien delta i Eurovisionen i Moskva med låten ”We Don’t Wanna Put In”.

Eurovisionens ledning ansåg att texten var en klar hänvisning till Rysslands starke man Vladimir Putin som då tillfälligtvis var premiärminister mellan presidentperioderna.

Georgien tvingades ändra på texten eller ställa upp med en annan låt. Landet vägrade och deltog inte alls i Eurovisionen 2009.

Finlandssvensk cancerdokumentär fick pris i USA

$
0
0

Dokumentärfilmen ”Tills cancern skiljer oss åt” har prisbelönats i USA. Dokumentären vann första pris i klassen för bästa utländska dokumentärfilm på en internationell filmfestival.

Filmen följer makarna Peter och Magdalena Snickars genom Peters kamp mot en hjärntumör. Han får sitt cancerbesked 2011 och avlider i februari år 2015. Dokumentärfilmen är gjord av Jan-Olof Svarvar.

Filmfestivalen Hollywood International Independent Documentary Awards hålls varje månad och "Tills cancern skiljer oss åt" vann sin klass i februari månads tävling. Syftet med festivalen är enligt arrangörerna att upptäcka dokumentärmakare från hela världen och främja deras arbete.

Dokumentären Tills cancern skiljer oss åt sänds i repris på Yle Fem på långfredagen. Den finns då också på Yle Arenan.


Konstsamlare: Det finns inga rimliga priser i konsten

$
0
0

För placerare finns det många möjligheter till avkastning. Men hur är det med konsten – intressar det som investeringsobjekt i dag?

 - I konsten finns inga rimliga priser, säger Jaakko Lindgren, ung advokat och konstsamlare. En målning kan kosta så lite som 50 euro att producera, resonerar Lindgren, och så säljs de för flera tusen euro. Det finns ingen logik.

Trots det har Lindgren lagt ner stora pengar på just konst. Lindgren gillar popkonst och i hans samling finns flera tiotals verk av namn som Jani Leinonen, Riiko Sakkinen, Jiri Geller och Rauha Mäkilä.

Konstens budskap viktigt

Jag träffar Lindgren på Målarförbundets försäljningsutställning på Kabelfabriken, där över 500 konstnärer som bäst ställer ut totalt 1 500 verk.

Lindgren investerar i konst eftersom han tycker att insiderregler gör det besvärligt för en advokat att investera på börsen. Men också för att han är intresserad av konst – och de konstnärer vars verk han har köpt, till exempel Jani Leinonen.

Jaakko Lindgren investerar i konst istället för i aktier.
Jaakko Lindgren är en exceptionellt ung konstsamlare. Jaakko Lindgren investerar i konst istället för i aktier. Bild: Yle / Eva Lamppu

Jani Leinonens arbeten handlar ofta om konflikter – och det kan Lindgren relatera till.

 - I jobbet och i samhället överlag kan man lätt fastna i samma spår. Här kan konsten hjälpa till att väcka dig ur din dvala, säger Lindgren. 

Granska CV:n noga

För den här konstsamlaren handlar det inte om snabba klipp och spekulation, men han är noga med priserna och går också noggrannt igenom konstnärens CV – var konstnären ställt ut tidigare och hur dennes framtidsutsikter ser ut.

Jag frågar vad Lindgren tycker om Kabelfabrikens massutställning - är detta ett bra tillfälle att börja samla konst? Men Lindgren är inte särskilt imponerad.

- Det finns för mycket av det goda och enskilda fina verk drunknar i massan, säger Lindgren.

Han tycker att förbundet gör konstnärerna en björntjänst.

Vill undvika släktfajter

Under vår träff fastnar Lindgren bara för två verk, varav det ena är av en ung konstnär, Kaarlo Stauffer. Det finns något av samtiden i målningen, tycker Lindgren.

Detalj av målning av Kaarlo Stauffer.
Detalj av målning av Kaarlo Stauffer. Detalj av målning av Kaarlo Stauffer. Bild: Yle / Eva Lamppu

Det är en röd tråd också i hans samling, som han en dag tänker donera till Kuopio konstmuseum.

- Jag vill inte att mina släktingar en dag strider om mitt arv och ger därför samlingen till museet i Kuopio där jag har vuxit upp, säger Lindgren.  

Impulsiv samlare

Anna-Maria Wiljanen presenterar sin samling i sitt hem på Brändö. Hon bor i en ljus radhuslägenhet med konst på varje vägg. Men Wiljanen kallar sig ändå inte en konstsamlare, utan konsten är en passion. Samlar man ska det finnas en plan, säger Wiljanen.

Konst är också Wiljanens jobb. Hon sköter om UPM-Kymmenes Kulturstiftelses samling och har nyss utnämnts till styrelseordförande för Didrichsens konstmuseum. Hon har också forskat i konsthistoria.
 
- Jag tänker inte att den här målningen kostar nu si och så, och om tio år ska det vara så eller så mycket mera värt, säger Wiljanen.

Detalj av målning av konstnären Maria Wolfram.
Detalj av målning av Maria Wolfram hemma hos Anna-Maria Wiljanen. Detalj av målning av konstnären Maria Wolfram. Bild: Yle / Eva Lamppu

 - För mig är det estetiken som är viktig och det att jag kan sitta och titta på målningen hur länge som helst. Är jag glad eller ledsen så är det ljuvligt att bara kunna sätta sig ner och stänga bort allt annat, säger Wiljanen.

Auktioner styr konstmarknaden

 
Wiljanen medger att hon nog tänker på konsten som en investering och hon följer med konstmarknadens utveckling via de stora auktionshusen, Hagelstams, Bukowskis, Sotheby’s och Christies.

- Men följer man med konstmarknaden kontinuerligt kan man få magsår. Det är bättre att fokusera på substansen, föreslår Wiljanen.

Målning av Juha Pykäläinen hemma hos Anna-Maria Wiljanen.
Ett beställningsarbete av konstnären Juha Pykäläinen. Målning av Juha Pykäläinen hemma hos Anna-Maria Wiljanen. Bild: Yle / Eva Lamppu

Wiljanen köper målningar impulsivt. I hennes samling finns verk av Maria Wolfram, Juha Pykäläinen och Ilkka Lammi och Önningebykonstnärerna. Mycket av det som hanger på väggen är i blå toner.

Liksom Lindgren tycker också Wiljanen att det behövs flera konstsamlare och mecenater - särskilt för att stöda unga konstnärer. Och hon tycker man kan börja med att fynda på Målarförbundets utställning.

Hon har koll på kulturutbudet i hela Finland

$
0
0

Annika Selänniemi är redaktionschef för kulturtidskriften Kulttuurihaitari som har kontakt till de flesta kulturinstitutionerna i vårt land.

Annika Selänniemi arbetar som produkt- och redaktionschef på Tilma Mediat som ger ut tidningarna Saaristouutiset och Kulttuurihaitari.

Annikas främsta skötebarn är Kulttuurihaitari, som började utkomma ungefär samtidigt som Annika inledde sitt jobb, för 20 år sedan.

Annika Selänniemi ser inte sig själv som journalist. Hennes bakgrund är språkstudier i franska och italienska vid Åbo akademi, men av en slump kom hon in i tidningsbranschen.

Hon säljer annonser och planerar innehållet i tidningen. Det är hon som bestämmer vem som ska intervjuas och det är hon som sköter kontakten till alla de otaliga kulturarrangörer och –organisationer från hela landet som annonserar i Kulttuurihaitari. Det är också hon som engagerar någon av de frilansande skribenter som brukar skriva för tidningen.

Båda tidningarna är numera ganska kända. Gratisitidningen Kulttuurihaitari distribueras till bibliotek och konst- och kulturinstitutioner som teatrar och museer. Saaristouutiset säljs i butiker och R-kiosker.

Båda tidningarna utgavs i början i tabloidformat, men har blivit glassiga tidskrifter i flerfärgstryck. Det går uppenbarligen bra för lilla Tilma Mediat. Det förklarar Annika Selänniemi just med litenheten. Det är lätt för den lilla sammansvetsade personalen på tre fastanställda att sköta om kontakterna direkt till annonsörerna utan mellanhänder. Det finns gott om trogna kunder, men jakten på nya annonsörer är ständigt på gång.

Annika Selänniemi gillar friheten hennes jobb ger henne. På våren är det bråda tider, det blir mycket övertid som hon kan ta ut när hon vill senare.

Hon har också alltid varit intresserad av kultur i många former, speciellt dans, men också av litteratur, musik, teater och film. Och som redaktionschef på Kulttuurihaitari får hon veta om det mesta som händer på kulturfronten i hela Finland!

Konsten att förvandla Lurens till en djungel

$
0
0

I sommar spelar Lurens sommarteater i Lovisa pjäsen Djungelboken. Kuggomvyerna ska alltså förvandlas till både apornas djungel och vargarnas klippa.

- I år har vi fått tänka utanför ramarna, det finns inga regler, säger Lurens scenograf Mats Tuominen.

Tuominen har fungerat som scenograf för Lurens de senaste tio-tolv åren. I år har han det enorma ansvaret att göra alla 360 grader kring vridläktaren till en trovärdig spelplan för pjäsen Djungelboken.

Byråkrati vs galenskap

På Tuominens kontor i centrum av Lovisa står ett par miniatyrmodeller på bordet, kanske trettio centimeter höga. I sommar ska de båda byggas ut på Lurens i större skala, ungefär fyra meter för att vara mera exakt.

Det ena är färggrant, vimsigt, vingligt och jordnära, det andra strikt och grått.

- I vargarnas värld finns det hierarki. Den är grå och byråkratisk, medan aporna är helt galna. Det finns ingen ordning och reda i deras värld, berättar Tuominen om vilken tanke han och regissören Oskar Siléns har haft med scenografin.

Blickfånget i apornas värld är någonting som ser ut som en byggställning, och Mats Tuominen berättar att han fått inspiration till det från Hong Kong.

Där använder man byggställningar byggda av bambu och rep, och konstruktionerna ser inte det minsta hållbara ut. Det är den effekten han varit ute efter.

- Både ställningen och träden runtomkring får gärna skaka lite när apskådespelarna springer omkring i den.

Karaktärsbyggnaden ska pyntas

Lurens karaktärsbyggnad och andra hus på gården tar upp trettio procent av scenen. Helt och hållet kommer man inte att dölja dem under pjäsen, utan karaktärsbyggnaden ska få gestalta människornas värld i Indien.

Då Mats Tuominen tog med de färdiga miniatyrmodellerna till teaterövningarna fick han en spontan applåd av skådespelarna.

Regissören Silén har för sin del redan suttit långa stunder och funderat hur han optimalt kunde utnyttja ställningarnas våningar och andra finesser.

Vridläktaren på Lurens. Bild: Marcus Nordström

Största utmaningen för scenografin i år är enligt Tuominen hur man ska göra skillnad på olika platser i djungeln. Just nu funderar han på om man kan avgränsa olika scener med växter.

Hundratals timmar av arbete

- Det har varit en spännande resa. Det börjar med skisser på papper och vi pratar om veckor av planering.

Alla år har Mats Tuominen inte gjort miniatyrmodeller av scenografin, men i år kändes det extra viktigt eftersom han ville bygga så många tredimensionella kulisser.

Det hjälper både dem som ska bygga kulisserna och regissören att få en bild av scenen redan i ett tidigt skede.

Lite mystik vill Tuominen ännu hålla kvar över scenografin och lät därför inte Yle Östnyland fotografera hela miniatyrmodellerna.

Sugen på lite rövvinbärssaft?

$
0
0

Tack för ditt förstånd. Så heter en bok fylld med svenska språkgrodor som samlats ihop i Finland.

En språkgroda uppstår när något går fel i språket – en felskrivning helt enkelt. Boken Tack för ditt förstånd är fylld med sådana som samlats in med hjälp av Facebookgruppen Svenska grodor i Finland.

Susanna Sucksdorff och Lari Assmuth är två av redaktörerna för boken och de berättar att en riktigt bra språkgroda ska vara kort och koncis.

- Det får gärna bli lite absurt också. Det kan hänga på en bokstav, säger Susanna.

En av Susannas favoriter kommer från en reklam för en cirkusföreställning, och den ser ut så här:

Fel lustiga clowner för barn, fakirshow, sensationella eldshow, tyska stjärnan Adriano, balansering på stora föremål såsom med mera motorsåg samt smal hundar.

Lari säger att det ibland kan ta en stund innan man ens ser vad det står på en inskickad skylt eller lapp, men oftast slutar det ändå med ett mer eller mindre stort flin.

- Boken kom ut förra veckan och då hörde vi skrattsalvor från folk som satt inne på sina rum på kontoret och bläddrade i den, säger han.

Idén kommer egentligen från Miska Rantalas böcker Kukkiva syyspervo ruukussa och Kaikki ranteet auki.

- Jag tänkte att det ju är ofattbart att det här inte gjorts på finlandssvenska eftersom vi säkert har ännu fler skrivfel på svenska än på finska i Finland, säger Susanna.

Susanna Sucksdorff och Lari Assmuth med ett exemplar av boken Tack för ditt förstånd.
Susanna Sucksdorff och Lari Assmuth fick ett roligt jobb när de blev redaktörer för boken Tack för ditt förstånd. Susanna Sucksdorff och Lari Assmuth med ett exemplar av boken Tack för ditt förstånd. Bild: YLE / Dan Granqvist

Facebookgruppen har funnits i några år och levde till en början ett ganska stillsamt liv, men efter en artikel i HBL sköt följarantalet i höjden.

- Det blev en snöbollseffekt och folk skickade in mer och mer bilder. Det var ganska intressant att sitta där och följa med utvecklingen. Plötsligt hade vi ett helt överflöde av roliga bilder, säger Lari.

Susanna och Lari betonar att de med boken inte vill hånskratta åt språkfelen.

- Vi vill glädjas tillsammans över att alla kan göra fel och att det inte är så farligt. Vi tycker det är ljuvligt att folk försöker och det är mänskligt att fela. Lyckas man fela så att det blir roligt är det bara positivt, säger Susanna.

På en soptunna för paff står det "Ei pahvia! Nej papp!"― Laris favoritgroda

De vill absolut inte peka finger, och det handlar heller inte bara om språkgrodor som finskspråkiga har åstadkommit.

- Vi kan nog våldsföra oss på vårt eget modersmål helt själva, säger Susanna.

En affär gör reklam för "gammaldags rövvinbärssaft".― Johannas favoritgroda

- Mest handlar det om att ha roligt. På förlaget älskar vi språk och vi tycker det är roligt att se hur man använder språk för att kommunicera och få fram betydelser, säger Lari.

Hur ska jag då göra för att undvika språkgrodor?

- På sätt och vis vill vi ju inte att folk ska undvika felen för då skulle vi inte få något roligt material till en eventuell uppföljare. Vi borde nog bara bejaka att det kan gå fel, säger Lari.

- Men det är ju inte heller helt galet om man läser igenom det man skrivit en gång förrän man klämmer ut det, säger Susanna.

Lypa vill väl med mångsidig musikshow

$
0
0

Elever vid Lyceiparkens skola i Borgå ställer till med en välgörenhetskonsert till förmån för asylsökande. Konserten bjuder bland annat på kända överraskningsartister.

Välgörenhetsgalan Lypa vill väl går av stapeln på Kulturhuset Grand i Borgå den 8 april.

Enligt Kulturhuset Grand bjuder eleverna vid Lyceiparkens skola på scenspektakel med mycket musik, dans och överraskningsgäster.

– Jag håller med om beskrivningen. Det kommer att vara jättefint, säger Julia Halttunen som är en av eleverna som uppträder under galan.

Julia Halttunen från Lyceiparkens skola
Julia Halttunen. Julia Halttunen från Lyceiparkens skola Bild: Yle/Fredrika Sundén

Hon berättar att planen är att alla elever ska kunna få vara med och uppträda. Galan bjuder på allt från soloartister till band, och från tillvalsmusikens skolkör till solopianister.

Hemliga artister

Dessutom kommer överraskningsgäster att uppträda. Vem de är vill Julia Halttunen ännu inte avslöja, men bland dem finns kända namn både ur Borgå- och riksperspektiv.

Eleverna samarbetar med en av överraskningsartisterna.

De elever som ska uppträda med artisten har redan övat på sångerna, men ännu inte tillsammans med hen. Tanken är att det ska bli en gemensam övning så fort som möjligt.

– Det kommer ju att vara jättenervöst för alla elever som ska uppträda tillsammans med artisten, men jag tror att det kommer att vara trevligt för själva artisten. Det är ju ändå för välgörenhetsändamål.

Till förmån för Borgåflyktingar

Eftersom det inte finns något dramatillval på Lyceiparkens skola i år så föddes tanken om att ställa till med en konsert.

Biljettintäkterna kommer att doneras åt de asylsökande som bor i Borgå.

Julia Halttunen berättar att det var hennes musiklärare Magnus Strandvik som kom på idén.

– Det var Magnus som kom på att vi kan donera intäkterna till välgörenhet eftersom det har kommit så mycket flyktingar till Finland och Borgå.

– Ingen kommer att känna sig dålig för att ha köpt biljetter. Allt går ju ändå till ett gott ändamål.

Många uppträdanden

Eleverna har redan hunnit öva en hel del inför konserten. Julia Halttunen utlovar ungefär 20 olika uppträdanden av eleverna.

– I tillvalsmusiken har vi övat varje onsdag eftermiddag, och alla band som ska uppträda har haft genomgångar med Magnus redan. Det ser ganska bra ut.

Mer information om när och var man kan köpa biljetter till Lypa vill väl dyker upp på Lyceiparkens skolas sida på Facebook inom kort.

Viewing all 20050 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>