Quantcast
Channel: Kultur | svenska.yle.fi
Viewing all 20041 articles
Browse latest View live

Påsken - en salig blandning av traditioner

$
0
0

Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

Tidpunkten för vårt påskfirande följer en rätt invecklad formel. Enligt en tidig princip skulle påsk firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.

I dag gäller att påskdagen firas den första söndagen efter den första metonska fullmånen, efter den 20 mars. Den metonska fullmånen eller påskfullmånen är fullmånen beräknad efter Metons cykel, en 19-årsperiod som ordnar månaderna efter månens växlingar.

Komplicerat eller inte så betyder det här att påsken är en rörlig helg, till skillnad från till exempel jul och midsommar som firas samma tid varje år. Påsken infaller mellan den 22 mars och 25 april vart år. Den kristna påskens höjdpunkter är dagarna långfredagen och påskdagen, som handlar om Jesu lidande, död och uppståndelse.

Den kristna påsken har många likheter med motsvarande hedniska fester, som hade samma teman. Påsken är en urgammal högtid och har firats redan så tidigt som på 100-talet. Påsken är den högtid som tydligast knyter samman kristendomen och judendomen.

Kycklingar, ägg och häxor hör alla till vår moderna påsk. Bild: Arja Lento.
Påskgodis på ett fat
Påskgodis på ett fat Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström
Påskpynt.
Påskpynt. Bild: Christian Nylund i Vasa.

Rötterna i judisk påsk

Vårt ord "påsk" kommer från namnet på den judiska påsken, pesach. Judarna firar påsk till minne av uttåget ur Egypten, där de enligt sin tro hade varit i lång fångenskap.

Judarnas gud Jahve hemsökte egyptierna och skulle döda alla förstfödda gossebarn i landet. Men för att judarna inte skulle drabbas strök de lammblod på sina ytterdörrar så att mordängeln gick förbi deras hus. Den här skonande förbigången heter på hebreiska pesach och har gett högtiden sitt namn.

Pesach är också det osyrade brödets högtid. Judarna äter osyrat bröd för att för att de enligt tron rymde från Egypten innan brödet hunnit jäsa.

A child with her mother light candles in a chapel in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on Easter Sunday, 20 April 2014. The church is the accepted site of Jesus Christ's crucifixion, burial and resurrection.
Kvinna och flicka tänder ljus i Jerusalem på söndagen efter påsk. A child with her mother light candles in a chapel in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on Easter Sunday, 20 April 2014. The church is the accepted site of Jesus Christ's crucifixion, burial and resurrection. Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Judarnas påsk infaller den första fullmånen efter vårdagjämningen och varar i sju dagar i Israel och i åtta dagar hos judar utanför Israel. I evangelierna får vi veta att tidpunkten för Jesu offerdöd var vid den judiska påsken.

På den katolska tiden fastade man i sex veckor före påsk. Då var det förbjudet att äta bland annat kött och ägg. Finskans ord pääsiäinen hänvisar faktiskt bland annat till att man kommer ur fastan, paastosta pääseminen, liksom till att judarna fick lämna Egypten och att kristenheten slapp sina synder vid påsk.

Som kuriosa kan nämnas att engelskans "Easter" och tyskans "Oster" däremot inte har något att göra med pesach. I de språken syftar namnet på påsken på en germansk vårgudinna och hennes fest.

Påsken varar i flera dagar

För kristna omfattar påsken en festcykel som inleds redan vid fastlagen, det vill säga dagarna före fastan inleds. De första lutheranska prästerna försökte faktiskt få människorna att sluta med många av de katolska påsktraditionerna, som att fasta, men det lyckades mindre bra.

Förr åt man upp sig innan fastan började och vår fastlagsbulle är ett minne från det. De kristnas fasta börjar fyrtio dagar före påsk och avslutas på påskafton.

Veckan före påsk inleds av palmsöndagen och kallas också för stilla veckan. På palmsöndagen berättar man om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken med sina lärjungar och togs emot som kung av folket.

Blomsterprytt ris i Borgå ortodoxa kyrka inför palmsöndagen.
Färggranna videkvistar i Borgå ortodoxa kyrka på palmsöndagen. Blomsterprytt ris i Borgå ortodoxa kyrka inför palmsöndagen. Bild: Yle/Sune Bergström

Stilla veckans fokus ligger på dagarna i Jesu liv som leder fram till långfredagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag, för då bytte man förr i världen ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel. Då lät klockklangen dovare, vilket passade veckans stillsamma natur.

Torsdagen före påskhelgen, på skärtorsdagen, äter Jesus enligt Bibeln sin sista måltid. Han bryter för sista gången upp bröd och delar vin med sina lärjungar. Det här ses av kyrkan som den allra första nattvarden och den firas med bröd och vin på skärtorsdagsmässor i kristna kyrkor.

Mosaik av Jesu sista måltid
Mosaikarbete som föreställer Jesu sista måltid. Mosaik av Jesu sista måltid Bild: Yle/Public domain

Men en av lärjungarna har förrått Jesus, som grips och åtalas. På långfredagen döms Jesus till döden för att ha kallat sig för "judarnas kung". Han dödas genom att korsfästas och efter det begravs han. För kristna är långfredagen en stilla och allvarsam dag. För att påminna om Jesu lidanden på långfredagen piskade man förr i världen varandra med påskris på många trakter och stämningen i bygderna skulle vara dämpad.


påskdagen berättar Bibeln att Jesus uppstår från de döda. En grupp kvinnor kommer till hans grav och upptäcker att hans kropp är borta. Jesus har dött för människorna och tack vare honom har de nu evigt liv. Den här händelsen är central i kristen tro och påskdagen firas därför med glädje och ljus. Veckan efter påskdagen kallas för påskveckan.

Annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna. Annandagens budskap är att den uppståndne Kristus delar de kristnas vardag.

De mörka makternas tid i folktron

Påskens teman upplevdes intensivt i det gamla bondesamhället, inte minst för att folktron samspelade med den kristna trons dramatiska budskap. Från skärtorsdagen till påskdagen trodde man att mörka makter och magi var i rörelse och man var lite extra rädd.

I bondesamhället var påsken både en tid av vidskepelse och oro och en stor, vårlig festtid. Man trodde att goda och onda krafter kämpade mot varandra vid påsk. Det djur man såg först på morgonen definierade hur man skulle känna sig det kommande året - såg man en häst blev man stark, såg man en katt blev man lat. Man blev pigg och skyddad från solen hela året om man hann tvätta ansiktet med vatten från en bäck före en kråka hunnit kraxa på påskdagens morgon.

Påskens glädjebudskap var att livet ändå till slut vann över döden vid påsk.

Påskhäxor hör utan vidare till vårt påskfirande i dag, och det har de faktiskt gjort redan i hundratals år. Men alltid har häxorna inte varit några ofarliga figurer.

Påskbrasa i Kaskö
Med påskeldar ville man skrämma bort onda makter. Påskbrasa i Kaskö Bild: Heikki Torala

Enligt folktron var Guds goda makt i världen som svagast på lördagen mellan långfredag och påsksöndag och då var onda häxor och troll i rörelse. Häxorna var ute efter att sprida olycka och skada de ovärderligt viktiga husdjuren och boskapen. De var något man ville skydda sig mot och för att skrämma bort dem tände man bland annat påskeldar, en tradition som lever kvar i dag i delar av Sverige och Österbotten.

Påskhäxorna som går från dörr till dörr blandar egentligen två olika traditioner. Att dela ut påskris var förr ett sätt att välsigna sina grannar, en tradition som härstammar från östra Finland. I västra Finland har man däremot traditionellt klätt ut sig till påskhäxor. Dagens utklädda barn kombinerar de här två sederna. Videkvistarna de delar ut symboliserar dessutom palmbladen som hälsar Jesus välkommen till Jerusalem.

Häxan Agda
Förr var man rädd för häxor vid påsk. Häxan Agda Bild: Gun Näse
Linnéa, Ida, Lizette och Elin har klätt ut sig i Solf 2013
Glada påskhäxor påväg för att påska. Linnéa, Ida, Lizette och Elin har klätt ut sig i Solf 2013 Bild: YLE/Sara Bergström

Påskhäxorna har också en annan, mycket tragisk bakgrund. Under häxprocesserna på 1600-talet förföljde och dödade man människor som man trodde var häxor eller trollkarlar. Man påstod att de här människorna regelbundet men framför allt på påsken hade varit på fester med djävulen.

Festerna ska ha ägt rum på en plats som ofta kallades Blåkulla. Dit flög häxorna, ibland på en kvast men allt som oftast på en levande varelse, en get, en häst eller i värsta fall en annan människa. Kvasten, kaffepannan och den svarta katten som i dag är påskhäxans rekvisita har dykt upp först mycket senare.

I klippen berättar Meta Sahlström från Österbottens traditionsarkiv om häxhysterin och påsktraditioner i Österbotten:


Förr i världen hörde också så kallade påskkyssar till påskfirandet. Kyssarna gick ut på att två personer som möttes på påskdagen skulle kyssas och utropa "Krist är uppstånden!", varpå den andra svarade "Ja, han är sannerligen uppstånden". På gamla påskkort kan det därför stå "En puss till påsk".

En hare som lägger ägg?

Förutom häxor och videkvistar hör också ägg, kycklingar, tuppar, fjädrar och harar till påsken. Men ingen av dem har en given koppling till vare sig kristendomen eller häxor. Hur hänger det ihop?

Påskdekoration, påskkycklingar i korg.
Påskdekoration, påskkycklingar i korg. Bild: Yle/Rolf Granqvist

Under fastan före påsk fick man som bekant inte äta ägg, så vid påsk tog man igen förlusten. Dessutom hade hönorna börjat värpa bättre igen och det fanns helt enkelt mycket ägg att äta upp. Ägget är en symbol för pånyttfödelsen, som är ett av påskens teman. Ägget betecknar också fruktbarhet och passar därför bra under vårens största fest.

Förr trodde man att ägget hade magiska krafter och gav hälsa och livskraft. Att måla påskägg i glada färger är en gammal kristen sed och också förr i tiden hörde det till att man gav bort färggranna ägg, inom högre stånd ägg av glas, porslin eller ädla metaller.

Kycklingarna, tupparna och fjädrarna hänger givetvis ihop med äggen, som också har gett påsken dess gula färgtema. Tuppen ansågs förr skydda mot onda makter med sitt galande och var samtidigt en symbol för vaksamhet.

Dekorerade hönsägg
Dekorerade hönsägg Bild: Yle/Nina Bergman
påskhare
påskhare Bild: AP Graphics Bank.

I vissa familjer har man som vana att gömma påskäggen och låta barnen leta fram dem. Då säger man att det är påskharen som har kommit med äggen och gömt dem. Påskharen hör till våra senare påsktraditioner och härstammar från Tyskland.

Haren kom till oss på 1900-talet och har enligt en teori uppstått genom att man misstolkat klumpiga träsnitt avsedda att föreställa påsklammet. Men haren är också en symbol för fruktbarhet och vaksamhet, som enligt gammal tro sover med ögonen öppna. Anglosaxiska hedningar trodde att vårens gudinna, som gett påsken dess engelska namn Easter, kom till jorden vid påsk i form av en hare och lade färggranna ägg. Så att påskharen figurerar bland våra påsktraditioner kanske inte beror på ett rent missförstånd ändå.

Också påsklammet som festrätt är en nyare tradition hos oss. Förr fanns lammkött inte att tillgå på våra breddgrader vid påsk, men i Medelhavsländerna där fåren lammar tidigare på året är mattraditionen gammal. Inspirationen kommer från Bibeln, där lammet är ett offerdjur.

Memma och pasha gör den finländska påsken

På påsken äter judar osyrat bröd och i Finland motsvarar memman det osyrade brödet. Man har tillrett memma till påsk åtminstone sedan 1700-talet och traditionen har sina rötter i Egentliga Finland.

Memma är sötad råggröt gjord på rågmalt, rågmjöl och sirap. Den serveras som efterrätt med socker och mjölk eller grädde. Liksom med många traditionsrätter delar memman åsikterna - en del älskar den medan andra inte kan tåla den.

Pasha hör också till finländsk påsk, om än efterrätten är mycket nyare på påskbordet än memman. Pashan härstammar från Karelen och Ryssland och har också den fått sitt namn från pesach. Pasha har traditionellt gjorts på råvaror som blivit över från fastan: kvarg, grädde, socker, ägg och smör. Pashan kryddas med russin, torkade frukter, citron eller vanilj.

Memma av råg
Memma - en delikatess för vissa. Memma av råg Bild: Yle/Public domain'
festligt chokladpåskgodis
Påskchokladen går däremot hem hos de flesta. festligt chokladpåskgodis Bild: Bild: Yle/Anna Kumpulainen
påskdekoration i forsby daghem
Påskgräset växer snabbt och är lätt att plantera. påskdekoration i forsby daghem Bild: YLE/Stefan Härus

Påsklammet har blivit en del av det finländska påskfirandet först under de senaste årtiondena, men lammet har vid det här laget en viktigt plats på våra påskbord. Äggrätter hör till påskens mat liksom olika piråger och bondost i delar av Finland. Och de flesta tycker nog att det inte blir någon påsk utan festliga chokladägg.

Tycker man att butikens chokladägg känns dyra kan man göra egna chokladägg som barnen i det här arkivklippet:

I Finland kan barnen klä ut sig till påskhäxor vid två tidpunkter, antingen på palmsöndagen eller ett veckoslut senare på påskafton. Att påska på palmsöndagen är en östfinländsk tradition som ursprungligen symboliserar Jesu ankomst till Jerusalem där han hälsas med palmblad. I västra Finland ger sig häxorna traditionellt ut på påskafton, dagen då man genom tiderna har trott att häxor och troll är i rörelse.

Den finländska naturen är allt som oftast inte grönskande ännu vid påsk men för att symbolisera den kommande grönskan odlar man påskgräs. Påskgräs blev populärt på 1960-talet och det odlas i dag i många hem.

Man placerar ut gula kycklingar och äggdekorationer i gräset. Att dekorera hemmet med videkvistar med videkissar är en äldre tradition. Narcisserna har hört till påsken sedan 1800-talet.

Bild: Yle/Nina Bergman

Källor: Nationalencyklopedin.se, Yle Oppiminen: Pääsiäinen, Ebbe Schön: Svenska traditioner (1998), Jan-Öjvind Svahn: Svenska traditioner (2007), Seljavaara & Kärjä: Juhlat alkakoot! Vuotuisia tapoja ja perinteitä (2005)


Med kyrkan som konsertsal

$
0
0

Organisten, kantorn och tonsättaren Peter Hilli fyller 60 år den 17 maj. Sitt förestående jubileum firade han med en kompositionskonsert i Berghälls kyrka den 13 mars inom ramen för cityfestivalen Klang i kyrkan - Kirkko soikoon.

Hilli tillhör den skara tonsättare som äger ett stort hantverkskunnande som han använder för att berika litteraturen med kyrkomusik som uppförs utan större åthävor. Repertoaren består av verk för kör, orgel men också instrumentalmusik i allmänhet, närmast kammarmusik.

Till vardags tjänstgör Peter Hilli vid Petrus församling i Helsingfors som kantororganist. Han har spelat orgel och skött musiken vid gudstjänster och allehanda förrättningar sedan 1981.

Som motvikt till bestyret med att organisera och leda församlingens musikliv har Hilli ägnat sig åt komposition. På frågan hur han i första hand vill profilera sig svarar Hilli ändå tveklöst “tonsättare”.

- Jag inledde kompositionsstudierna i hemstaden Karleby under ledning av min pianolärare Erik Fordell. Det skedde redan under tidigt 70-tal, och de fortsatta studierna vid Sibelius-Akademin bedrevs i första hand som kompositionsstuderande, inte som kyrkomusiker, menar Hilli.

Efter Fordell stötte Hilli på Lars Karlsson som var assisterande lärare för de svenskspråkiga studenterna på musikhögskolan. Karlsson uppmuntrade Hilli att söka in på teorilärarutbildningen. Senare sökte sig Hilli ännu till Einojuhani Rautavaara som bl.a. lärde Hilli att skriva seriellt, med hjälp av 12-tonsteknik.

Peter Hillis musik är likväl helt tonal, dvs. bunden till ett harmoniskt fundament med dur- och mollklanger.

- I synnerhet körverken måste hålla sig till klara tonala strukturer, annars klarar en amatörkör inte av det, särsklit om det ingår för mycket kromatik, säger Hilli.

Som musiker har Hilli vid sidan av kantorsjobbet lett blandade körer, vid Föreningen Brage och Gammelstadens UF i Helsingfors. Och strax efter sina studier skötte Hilli jobbet som lärare i musikens teori i några års tid vid Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo.

Samarbete med Lars Huldén

För att producera kompositionskonserten fick Hilli ta ledigt från jobbet på hösten 2015 och skriva färdigt de verk som var i vardande. Konsertens slutnummer var tillika karriärens höjdpunkt, en kantat för två solister, blandad kör och orgel, Mariamusik.

- Jag tog kontakt med Lars Huldén i början av år 2015 och undrade om han skulle vara intresserad av att skriva en reflekterande tilläggstext till bebådelsen i Lukasevangeliet och Marias lovsång. Huldén tackade ja och bara några dagar senare kom texten per e-post. Jobbet med Mariamusik inleddes i september och kantaten blev färdig på nyårsdagen 2016.

Peter Hilli ville haka på festivalen Klang i kyrkan för att få en plattform för sin musik i dess givna miljö. Festivalen, som fyllde 20 år i år, och dess konstnärlige ledare Jukka Ahokas var genast med på noterna.

Orderboken är för tillfället tom, men Peter Hilli planerar hela tiden på nya kompositioner.

- Kantorsjobbet är ganska lämpligt att kombinera med kompositionsarbete. Man kan arbeta rätt fritt bara man håller fast vid förrättningarna, mässorna och församlingens musikliv. Dessutom håller man sig i gång som musiker, vilket är viktigt för en tonsättare, slår Peter Hilli fast.

Konserten med Peter Hillis kompositionskonsert från den 13 mars sänds i Radio Vega under stilla veckan, på tisdag 22.3 kl. 21.05, repris på skärtorsdagen 24.3 kl. 22.15. Efter det kan man höra konserten på Arenan i 30 dagar.

Vad bestod Jesu sista måltid av?

$
0
0

Vi går mot påsk och i många familjer förbereder man en helg med målade ägg, ugnsstekt lamm och kanske memma eller pascha till efterrätt. Vad åt då Jesus och lärjungarna vid den sista måltiden?

Jesus sitter vid ett dukat bord omgiven av sina tolv lärjungar. Tidigare under dagen har Jesus bett lärjungarna ordna den gemensamma måltiden i ett avskilt rum, i ett hem, någonstans i Jerusalem. Det är det osyrade brödets första högtidsdag, då judarna firar Seder till minnet av uttåget ur Egypten.

Lärjungarna är upprörda och konversationen går het. En är strax på väg ut för att räcka över mästaren till romerska soldater, en annan skall förneka honom tre gånger innan gryningen. Den upprymda stämningen kan tydligt utläsas i Leonardo da Vincis väggmålning Nattvarden från 1498, det förmodlingen mest berömda verket över Jesu sista måltid.

Självporträtt av Leonard da Vinci
Självporträtt av da Vinci Självporträtt av Leonard da Vinci Bild: Yle/Public domain

Leonardo da Vincis italienska måltid

I Leonardos väggmålning är bordet dukat med en vit linneduk, tallrikar av tenn och vinglas. De viktigaste detaljerna ur kristen synpunkt syns tydligast, brödet och vinet. På bordet står två stora serveringsfat fyllda med mat. På fatet till vänster ser vi ett antal hela fiskar, men enligt konst- och mathistorikern John Varriano visar tre mindre serveringsfat till höger bitar av grillad ål toppad med skivad apelsin och frukter, möjligen granatäpplen.

Trots att det här är ett av världens mest berömda mästerverk är det långt ifrån historiskt korrekt. Leonardo da Vincis nattvard är nämligen en italiensk renässansmiddag.

Huvudrätten är grillad ål

Efter att Bartolomeo Sacchis (1421 – 1481) eller Platinas mycket populära kokbok De honesta voluptate et valetudine kommit ut 1474, blev det riktigt trendigt med kombinationen apelsin och fisk. Platinas kokbok fanns dessutom i Leonardo da Vincis bokhylla.

Platina publicerade flere recept för ål: grillad, stekt, kokt och bakad i pajdeg. Den grillade ålen i Nattvarden kan ha tillretts med hjälp av följande recept i De honesta voluptate, bok 10.

"När ålen är fångad, skinnad och rensad, skär den i tillräckligt stora bitar, trä på ett spett och grilla dem väl nära eldstaden med lagerblad och salvia mellan bitarna. Fukta ständigt köttet med saltlagen som kallas salimola. När ålen är nästan klar, täck bitarna med mjöl eller smulat bröd i vilket du strött kanel och salt. Om du vill koka ålen, gör det grundligt med persilja, salvia, några lagerblad och täck med verjuice och peppar".

Det är möjligt att Leonardo blev inspirerad av Platina, men övertygad efter att ha ätit en portion grillad ål hos sin mecenat Ludovico Sforza i Milano kort före han påbörjade målandet av Nattvarden.

John Varriano har dessutom studerat da Vincis inköpslistor som nämner pepparkryddat bröd, ål och aprikoser.

Fresk från Kremitovski kloster
1500-tals fresk från Kremitovski kloster i Bulgarien Fresk från Kremitovski kloster Bild: Yle/Public domain

Bittra örter, fruktsås och osyrat bröd

Nattvarden är ett typiskt verk av sin tid. Renässanskonstnärer använde ofta historiska texter som inspirationskällor. Ambitionen var inte att ordagrant återskapa textens innehåll utan att måla starka uttryck, fantasifulla miljöer och överflödiga detaljer kopierade från antiken. Nattvarden speglar snarare 1400-talet än tiden för vår tideräknings början.

Vad borde Leonardo da Vinci då ha dukat upp om han hade valt att måla en judisk påskmåltid istället för en italiensk renässansmiddag?

Bibelns beskrivning av själva måltiden är bristfällig. Vi får veta att de åt bröd och drack vin, men för att få en djupare inblick måste vi se närmare på den judiska påsken (pesach), judiska matregler (kashrut) och det romerska kökets influenser,

Det teologiska utgångsläget är att Jesus och lärjungarna dukade upp för en sedermåltid, som åts den första eller andra dagen av pesach.

Till en traditionell sedermåltid hör ett visst antal rätter som äts i en viss ordning enligt formuläret Haggada.

Sedermåltidens meny

Rätterna är Maror och Chazeret, d v s fat med besk sallad och beska örter, t ex vattenkrasse eller källfräne, cikoria eller vägvårda, romansallad, taggsallad, pepparrot och charchavinah, tolkad som martorn, någon sorts tistel eller ärtväxt.

Salladen och örterna äts råa och doppas i Charoset (även skrivet haroseth), en söt pasta av nötter, frukter, vin och kryddor som ställs i mitten på tallriken. Charozet äts också som pålägg på det osyrade brödet, Matzah.

Matzah eller osyrat bröd
Matzah - osyrat bröd Matzah eller osyrat bröd Bild: Yle/Public domain

På bordet finns också Karpas, d v s färska grönsaker (t ex selleri, rå lök, kokt potatis) och örter (t ex kruspersilja) som doppas i salt vatten eller vinäger, Baytsah, ett rostat ägg och Z'roar, en ugnstekt lammlägg. I vissa familjer äts varken det rostade ägget eller lammet, men däremot ett hårdkokt ägg.

Evangelierna nämner endast bröd och vin, så lärjungarna kan ha lagt till eller ersatt sederrätter med mat som ingick i en vanlig, judisk måltid, t ex stekt tilapia (musht), grön lök (salladslök, vårlök eller piplök), oliver, honung samt torkade dadlar och fikon. Yoghurt, ostar eller andra mejeriprodukter var däremot inte tillåtna enligt matreglerna.

Mosaik av Jesu sista måltid
Mosaik av Jesu sista måltid. Mosaik av Jesu sista måltid Bild: Yle/Public domain

Romerska influenser

Redan 6 f.Kr. hade en stor del av det geografiska område vi idag känner som Libanon, Palestina och Israel blivit delar av den Romerska republiken. I sin forskning om den sista måltiden tror de italienska arkeologerna Generoso Urciuoli och Maria Berogno, att måltiden även kan ha haft romerska inslag.

Förutom att studera bibelverser, arkeologiska data samt judiska och romerska skrifter konstruerade arkeologerna två måltider ur Nya Testamentet: bröllopet i Kana, där Jesus sägs ha förvandlat vatten till vin och Herodes Antipas bankett, där Johannes döparen blev halshuggen. De fann att vin, bröd och tzir, d v s en tjock fisksås ingick i bägge måltider.

Fisksås (garum, liquamen, tzir) och kryddat vin (conditum, mulsum) var två delikatesser romarna tog med sig var än de drog fram. Fisksåsen var en smaksättare som kan jämföras med dagens salladsdressing, vinägrett eller ketchup och kryddat vin förgyllde alla tillfällen. Romarna kryddade vin med bl a honung, peppar, mastix, lager, saffran och marinerade dadlar.

Vin och bröd hörde till varje måltid, men arkeologerna är övertygade om, att Jesus och lärjungarna kan ha ätit z'roar, stuvade bönor, oliver, maror, matzah, tzir, dadlar och druckit kryddat vin.

Jesu sista måltid av Tintoretto.
Jesu sista måltid av Tintoretto. Jesu sista måltid av Tintoretto. Bild: Yle/Public domain

Lamm eller inte lamm

Inför seder slaktades offerlamm i Jerusalems tempel. Lammen slaktades på eftermiddagen, tillreddes i närheten och bars sedan hem. Lammet åts sedan samma kväll och natt.

Religionsforskare ifrågasätter om lamm verkligen ingick i Jesu sista måltid. Forskarna misstänker att själva måltiden kunde eller rent av skulle ha ägt rum dagen innan det traditionella offerlammet slaktades i templet.

Denna tanke stöddes av bl a påven Benedict XV (2007) med hänvisning till att gesten skulle ha förstärkt symboliken av att det var Jesus som var offerlammet. Hypotesen får ett visst stöd av det faktum, att sällskapet var fattigt och knappast hade råd med ett helt lamm, möjligen läggen som var en billigare slaktdel och som hör till sedermåltiden.

Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid
Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid. Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid Bild: Yle/Public domain

Den sista måltiden i bildkonsten

Leonardo da Vinci är ingalunda den enda bildkonstnären som har varit liberal i sin tolkning av Jesu sista måltid. Andrea del Castagno och Domenico Ghirlandaio målade varsin fresk med samma motiv och perspektiv redan ett halvt sekel före da Vinci.

Måltidens ingredienser kan variera kraftigt mellan verk och verk. Gemensamma nämnare är bröd och vin, men ibland ser vi jästa bröd som liknar semlor eller limpor, då de snarare borde vara ojästa, ljusa flatbröd.

På vackert dukade långbord med fina linnedukar är vinet upphällt i karaffer och vinglas. Konsthistoriker menar att bordet i Jerusalem troligen var dukat med tallrikar, skålar och bägare i sten, då man trodde att de inte förde med sig orenheter. Leonardo da Vinci dukade sitt matbord med tallrikar av tenn, knivar och bordställ med vatten samt individuella vinglas och skålar att skölja fingrarna i.

I evangelierna står det klart och tydligt att sällskapet låg till bords, medan konstnärer ofta placerat sällskapet sittandes runt ett rektangulärt långbord med Jesus i mitten. Rådande sed var att ligga på britsar eller stora dynor på golvet. De låg sannolikt runt ett bord med britsarna formade som en hästsko. Jesus var värd och låg på britsen till vänster.

Enligt seden åt värden och hedersgästen ur samma skål. Den här kvällen var Jesus värd och Judas hedersgäst. I Johannesevangeliet läser vi att Jesus doppade brödet, kanske i vin eller charozet, och gav det till hedersgästen. Kort därefter hade de tolv lärjungarna blivit elva.

Jesus sista måltid av James Tissot.
Jesus sista måltid av James Tissot. Jesus sista måltid av James Tissot. Bild: Yle/Public domain

För mera information och vidare läsning om Jesu sista måltid:

Den sista måltiden i Nya Testamentets evangelier: Matt. 26:17-29, Mark. 14:12-26, Luk 22:7-38 och Joh 13:1-30.

John Varrianos engelska artikel om maten i Leonardo da Vincis Nattvarden.

John Varriano: Tastes and Temptations: Food and Art in Renaissance Italy (2009)

Matkrönikören Bob Leos kolumn om sedermåltiden på Jesu tid.

Wietse de Boer & Christine Göttler: Religion and the senses in early modern Europe (pdf) (2013), om bl a kombinationen fisk och frukt.

Arkeologen Generoso Urciuoli och Marta Berognos blogg Archeoricette om forntida mat.

Generoso Urciuoli och & Marta Berogno: Gerusalemme: l'Ultima Cena (2015), om forskningen kring Leonardo da Vincis Nattvarden.

Sällskapet för biblisk arkeologis (Biblical archaeology society) hemsida.

Stefan Greens blogg för exegetik och bibelteologi om bordsplaceringen vid Jesu sista måltid

Det brinner i förorten

$
0
0

I sex dagar brann Los Angeles förorter efter att poliserna som misshandlat Rodney King frikänts. Gängen tog över, affärer plundrades medan polisen befann sig någon annanstans.

År 1992 flammade Los Angeles förorter upp. Året innan hade den svarta taxichauffören Rodney King misshandlats av ett gäng poliser. Händelsen hade videofilmats och sänts på TV och redan då väckt massiva protester. När de fyra polismännen friades i domstolen ett år senare, var detta upptakten till sex dagar av kaos och kriminalitet i Los Angeles förorter.

Dokumentärroman

Dessa omtumlande händelser skriver också författaren Ryan Gattis om i sin dokumentärroman Sex dagar. Det är frågan om en otroligt elegant uppbyggd roman, där handlingen likt en stafettpinne bärs vidare av bokens otaliga karaktärer. Här får läsaren möta smågangsters, brandmän, butiksägare, brutala poliser och gängledare som plötsligt befinner sig i en rykande krigszon, en förort som stadens politiker inte vill vidkännas.

Livet i krigszonen

Allting fick sin början med fallet Rodney King, men Ryan Gattis visar med sin roman att förortslivet i Los Angeles i början av 90-talet präglades av gängkrig, kriminalitet, nyckfullt polisvåld, droger och få möjligheter till utbildning. I Gattis roman har förorten förvandlats till en krigszon, där alla slåss mot alla, inte bara de rivaliserande gängen, utan också polisstyrkorna som drivs av samma hämndmotiv och makthunger som drogbaronerna.

Tatueringar pryder den amerikanske författaren Ryans Gattis armar
Tatueringar pryder Ryan Gattis' armar. Tatueringar pryder den amerikanske författaren Ryans Gattis armar Bild: Atte Kaartinen/Yle

Vänskap i våldets skugga

Sex dagar är en roman som pulserar av liv, adrenalin, hets och en förunderlig kärlek till förorten. Visserligen är suburbia ett livsfarligt ställe att växa upp i, men samtidigt skapar gängtillhörigheten ett nätverk, där lojalitet, vänskap och respekt utgör ledorden. Konkurrerande gäng och uppstickande lycksökare kan man fördriva med vapenmakt och hot om repressalier, men de egna skyddar man till varje pris – med risk för sitt eget liv.

Hopp och drömmar

Ryan Gattis förortsskildring är brutal, men inte tröstlös. Det går att lämna de rykande ruinerna bakom sig efter sex kaotiska dygn. Mitt ibland striderna och jakten kan man drömma om ett annat liv, så som Miguelito som drömmer om att en dag fånga förortens historia i skrift. Ryan Gattis roman är ändå ett fullvärdigt substitut till Miguelitos dröm om att skildra förorten och dessutom en bok som elegant undgår all form av romantisering av gängkulturen.

Den amerikanske författaren Ryan Gattis
HBO har köpt rättigheterna till Sex dagar Den amerikanske författaren Ryan Gattis Bild: Atte Kaartinen/Yle

Den autentiska känslan härrör sig ur en träffsäkert skildrad miljö, ett levande persongalleri och en oförskönad återgivning av förortslivet. För boken intervjuade Ryan Gattis en mängd personer som levt i Los Angeles förorter under denna exceptionella vecka, personer som på ett eller annat var involverade i händelserna år 1992.

Efter hat och hot

Romanen skildrar Los Angeles förorter under en begränsad tidsperiod år 1992 då våldet eskalerade och det groende missnöjet äntligen fick utlopp via bränder, kravaller, stöldräder och en feberaktig hetsjakt som Ryan Gattis så träffsäkert skildrar.
Trots många brutala uppgörelser och vansinnesdåd återvände ändå lugnet till förorten på den sjätte dagen.
Också Ryan Gattis roman utmynnar i hoppfullhet. Samtidigt förebådar boken den utvecklingen som vi idag kan uppleva iform av ett fredligare och öppnare samhälle.

Ryan Gattis' roman har översatts till både finska och svenska
Ryan Gattis' roman har utkommit på både finska och svenska Ryan Gattis' roman har översatts till både finska och svenska Bild: Atte Kaartinen/Yle

Fortfarande händer det att rasismen visar upp sitt fula tryne, som år 2014 då Mike Brown och Ezell Ford sköts till döds av polisen i Los Angeles. Men kriminaliteten och otrygghetskänslan har minskat radikalt. Hat har förbytts i gemenskap och kriminalitet i företagsamhet. Bland de forna gängledarna finns det idag rentav personer som försörjer sig genom att för turister visa de ökända brottsplatserna och de forna gängmedlemmarnas tillhåll.

Fotnot: HBO äger rättigheterna till Sex dagar. En TV-serie planeras utgående från Ryan Gattis roman.

Hör och se Ryan Gattis i Lasso onsdag 23.3 kl. 20 och torsdag 24.3 kl 17:25 i Yle Fem

Efter Nio söker en gäst med kunskap

$
0
0

Efter Nio planerar ett program med temat kunskap. Hjälp oss att hitta en lämplig gäst till programmet.

Nationalencyklopedin förklarar begreppet kunskap så här: "fakta, förståelse och färdigheter, tillägnade genom studier eller erfarenhet." Man kan säkert också hitta andra associationer till begreppet, men nu vill vi i alla fall att ni, bästa publik, föreslår gäster till oss som ni tycker att passar till just temat kunskap.

Som vanligt väljer vi sedan slumpmässigt en gäst från de förslag som kommit in.

Fyll i ditt namn, namnet på den du vill se och en liten motivering varför den här personen är intressant eller varför du vill att just den här personen ska gästa Efter Nio.

Skicka in dina förslag senast torsdagen den 31 mars! Programmet om kunskap sänds torsdagen den 7 april.

Gästönskemål till Efter nio

Berätta varför du vill se just denna person som gäst

Tarja Halonen saknar inte tiden som president

$
0
0

President Tarja Halonen delar sin tid mellan olika förtroendeuppdrag, åtaganden och en växande familj. Hon påminns om tidens gång när hon ser barnbarnen bli större.

– Det sägs att man börjar bli gammal då åren blir kortare och kortare, men dagarna blir längre. Det har jag inte ännu märkt av, säger Tarja Halonen med ett skratt.

Hon har vant sig vid att ha lite bråttom hela tiden. Till skillnad från när hon var president kan hon nu välja vilka uppdrag hon vill satsa på. Under tiden som president blev det ingen tid över.

– Jag var den första kvinnan och dessutom från vänster, och jag ville göra allt som de andra hade gjort före mig – plus lite till för att visa vad jag går för. Nu kan jag välja att göra bara det som jag själv tycker att är viktigt.

Däremot måste man ordentligt sköta de uppdrag man åtagit sig. Tarja Halonen hoppas att hon med tiden ska få mer tid att tänka, och inte bara prata och skriva.

– Det blir kanske djupare då, funderar hon.

Konsthobbyn får ta tid

Till de viktiga saker som Tarja Halonen prioriterar hör att vara styrelseordförande för Nationalgalleriet, ordförande för Ålandskommittén och jobba för kvinnors och barns hälsa inom olika FN-organ.

Men hon ser också till att det blir tid över för hennes älskade hobby – att måla och rita. Den här dagen går hon direkt från tv-studion till krokilektionen.

– Färgläggningsböckerna som är så populära nu är också bra. Allt man gör med sina händer, som att påta i trädgården, är meditativt.

Kastar aldrig bort kläder

Tarja Halonens konstintresse omfattar också mode och kläder. Hon har hiskeligt svårt för att slänga bort kläder, något som lett till roliga situationer genom åren. I samband med utlandsbesök får hon kolla upp vad hon hade på sig senast hon besökte landet i fråga – så att hon inte av misstag kommer klädd i samma blus som sist.

– Då tror de utländska makthavarna att vi finländare är så fattiga att vi inte har råd att köpa nya kläder vart tionde år! Men för mig handlar det om hållbar utveckling och det står jag för. Det har ju dessutom blivit trendigt, säger Tarja Halonen med glimten i ögat.

Stundvis var livet som ensamstående mamma så hårt att jag måste tvinga mig att överleva.― Tarja Halonen

Dramatisk familjehistoria

Det är många saker som hunnit förändras under Tarja Halonens livstid. Hon föddes under brinnande fortsättningskrig, hennes pappa var vid fronten och hennes mamma jobbade i en skofabrik. Flickan växte upp i arbetarstadsdelen Berghäll, som på den tiden saknade all hipp fernissa. En dag, när kriget var slut och Tarja Halonen var runt två år, gick pappan ut för att köpa en tidning – och kom aldrig hem igen. Han lämnade sin familj och Tarja Halonen har bara träffat sin far ett par gånger efter det. Hon har ofta uttryckt beundran för sin mamma, som fick dra ett stort lass men klarade det med både hjärtat och förståndet i behåll.

– Det är hårt att vara ensamstående mamma, jag har själv upplevt det. För mig var det stundvis så hårt att jag måste tvinga mig själv att överleva för att min dotter behövde mig. Jag måste leva tills min dotter blev vuxen. Det är skönt att den perioden är över nu, att vi vet att våra barn kan leva alldeles bra utan oss.

Flygkraschen som nästan tog livet av henne

Att hon och hennes dotter Anna Halonen överhuvudtaget lever är ett mirakel. På hösten 1978 skulle den då höggravida Tarja Halonen vara värdinna för riksdagens försvarskurs i Rissala nära Kuopio. Hon skulle flyga dit tillsammans med de andra kursdeltagarna i ett litet militärplan. I sista stund blev hon ändå av sin läkare nekad att flyga på grund av den långt framskridna graviditeten. Planet, med de övriga femton kursdeltagarna ombord, störtade strax efter att det lyft och alla ombord omkom.

– De riktigt stora och avgörande stunderna i livet ser man först efteråt – eller kanske aldrig. Just nu är det många som tänker på att de lyckades undgå en terrorattack, kanske bara med 15 minuter. Men de här avgörande ögonblicken inträffar varje dag. Vem vet vilken hemsk eller fantastisk upplevelse du undgick genom att svänga runt precis det där hörnet precis då?

Saknar inte presidenttiden

När Tarja Halonen i retrospekt funderar på vilka skeenden som varit viktiga i hennes liv, nämner hon skolgången i Kallion yhteiskoulu och studierna vid Helsingfors universitet samt åren i fackförbundsrörelsen, som är hennes andliga hem. Men hon tar också upp småbarnsåren och vikten av att inte tappa bort den yngre generationens perspektiv. På frågan om hon saknar sin tid som president kommer svaret snabbt.

– Nej. Nej, det gör jag inte. Då och då kan jag sakna människorna jag arbetade med, men inte själva presidentskapet. Sex år är en lång tid att vara president, tolv år är extremt länge. Det är bra att man inte får sitta längre än så.

Nuförtiden packar vi ihop människor som grejer, och skickar dem hit och dit som postpaket!― Tarja Halonen

Dessutom tycker Tarja Halonen att det är onödigt att fundera på vilken tid av hennes liv som varit viktigast, eftersom livet förhoppningsvis är långt.

– De viktigaste dagarna ligger kanske i framtiden, säger hon.

Vi kan inte bara stänga tv:n

Hon säger att vi alla måste se optimistiskt på framtiden, eftersom det är vi som bygger den tillsammans.

– Vissa saker blir sämre och andra blir bättre. På 70-talet, när vi tog emot flyktingar från Chile, var människorna fyllda av solidaritet och vilja att hjälpa. Nuförtiden packar vi ihop människor som grejer, och skickar dem hit och dit som postpaket! Vi européer borde verkligen fundera över hur vi uppfattar saker som nåd. Vi kan inte bara stänga av tv:n eller radion.

Människor kysser och "famppar" varandra på ett helt annat sätt nu än förr.― Tarja Halonen

Tarja Halonen ser däremot positiv utveckling hos de unga – de vågar komma fram och prata om saker, och hon vill själv vara en person som det är lätt att komma till. Hon tycker också att Finland har blivit ett mindre kyligt ställe att bo på.

– Man kysser och "famppar" varandra på ett helt annat sätt nu än förr.

Efter Nio om tid, torsdagen den 24 mars i Yle Fem samt på Arenan.

Dolda liv-spinoff spelas in i Borgå

$
0
0

MTV:s webbtv-serie "Bikineitä ja timantteja" spelas in i Borgå under den här veckan och nästa vecka. Serien kretsar kring tre unga damer och en spasemester.

På onsdagen kunde Borgåborna se ett helt filmteam röra sig på gränderna i Gamla stan. Lurviga mikrofoner, kameror och skådespelare trängdes på Simolinhusets bakgård för att spela in en scen i det våriga men samtidigt kyliga vädret.

Inspelningen av webbtv-serien ”Bikineitä ja timantteja” (Bikinier och diamanter, egen översättning) spelas till stora delar in i Borgå. Den här veckan spelas ett antal scener in i Borgå och nästa vecka bär det av till Haiko.

Serien är en spinoff på MTV:s tv-serie Dolda liv.

Premiär kring midsommar

I Bikineitä ja timantteja medverkar några av karaktärerna ur Dolda liv, Alissa (Johanna Puhakka), Sanni (Kerttu Rissanen) och Iida (Pinja Kanon).

Serien kretsar kring dessa tre unga kvinnor och inleds med att Alissa åker iväg på en spasemester. Därefter tar händelserna en oväntad vändning och serien innehåller både spänning och en gnutta romantik. Det berättar Susanna Jyllinmaa som är informatör för serien Dolda liv.

Inspelning av bikineitä ja timantteja i Borgå.
Filmteamet trängdes på Simolinhusets bakgård på onsdagen. Inspelning av bikineitä ja timantteja i Borgå. Bild: Yle/Sofia Strömgård

Orsaken till att inspelningsplatsen blev Borgå kan Jyllinmaa inte svara på.

– Men här finns mycket vackra inspelningsmiljöer!

Resultatet av inspelningarna kan man få se i sommar, då Dolda liv går på sommarpaus. Serien kan ses på MTV:s webbsida och har premiär ungefär vid midsommar.

Bildgalleri: Humans of Myyr York

$
0
0

Myyr York är det nya New York! Se ett bildgalleri med Olli Bergs gatufotografier från Vandaförorten Myrbacka. Kulturprogrammet Lasso handlar den här veckan om förorter.

Många känner kanske till gatufotografiprojektet Humans of New York, som startade som en facebooksida med porträttfoton från New York ackompanjerade av små intervjutexter eller visdomsord. Ett likadant projekt har redan en tid pågått också i Myrbacka i Vanda, där fotografen Olli Berg förevigar den lokala befolkningen.

Olli Bergs fotoserie Humans of Myyr York ställs för tillfället ut på konstmuseet Artsi i Myrbacka. Dessutom finns alla bilder med tillhörande texter på projektets facebooksida.

En intervju med fotografen Olli Berg kan du se i Lasso:


Lisas himmel rostar aldrig

$
0
0

Det finns skivor som rostar sönder med åren och så finns det de som får ett evigt liv. Till den senare kategorin kan man definitivt räkna Lisa Nilssons Himlen runt hörnet som utkom 1992 men som ännu räknas till en av milstolparna i svensk musikhistoria. Hennes liv har varit en berg- och dalbana men hon har hela tiden funnits där som en stor artist.

Lisas föräldrar skiljde sig då hon var fyra år och hennes pappa jobbade som organist i en församling utanför Stockholm. Vart annat veckoslut var hon hos honom.

- Det innebar ju att jag följde med honom till kyrkan på söndagar och lärde mig allt om högmässor, dop, begravningar och bröllop. Så småningom lärde jag mig noter och senare fick jag också vara med och sjunga med sopranerna trots att jag var bara 6-7 år. Vi stod ju uppe på läktaren och det var ju ingen som såg att det var en unge där, berättar Lisa och skrattar.

Himlen lindrade smärtan

Efter att ha medverkat i den svenska Melodifestivalen 1989 med låten Du så gjorde hon några skivor på engelska, men det var då hon bytte skivbolag och språk som genombrottet kom med Himlen runt hörnet som sålde hela 450 000 exemplar i Sverige. Plötsligt var Lisas namn på allas läppar.

- Då jag studerade dans så var det ju väldigt kroppsfixerat och jag kommer ju ihåg att min självbild i tonåren var ganska skör av speglarna i danssalen. Det var ofta kritik och uppmaningar typ att "du borde banta under jullovet i stället för att äta julmat". Herregud vilken dum sak att säga åt en 16-åring som älskar julmat. Det fanns så mycket tråkigt i självbilden som man med genombrottet kunde bara puff.... precis som magi, som Ankungen, som med ett trollspö slå bort det tråkiga. Plötsligt var man ursnygg och alla ville se ut som jag. Men man gör det bara en gång sedan är det bara en väg och det är ner från toppen. Det borde man också förbereda sig på.

Sjöng i riksdagen

Under åren har Lisa Nilsson blivit inbjuden att sjunga vid högtidliga tillfällen och senast var det vid den svenska riksdagens öppnande i september 2015. Men bland SD-ledamöterna såg man inte med blida ögon på hennes uppträdande och man tyckte hon gjorde politik med låten Det säger ingenting om oss.

- Jag introducerade låten ungefär som jag alltid brukar göra men det var tydligen för politiskt för efteråt fick jag ett samtal från det partiet. Jag skulle vara neutral underhållning för alla och det klarade inte jag. Att se hela partiet fysiskt framför mig gjorde att det stack till inom mig. Det var bara en enda person som inte mötte min blick och det var vår vice talman som påstod att det hade funnits människor som känt sig utpekade av vad jag sade och jag tycker det i så fall var deras problem. Jag sade inget annat märkligt än att i min vardag så måste jag kämpa mot mina fördomar och då kan jag inte förstå hur någon kunde ta illa åt sig av det.

Rummet som förändrade henne

Då en video till låten Till Morelia skulle spelas in så åkte man till staden med samma namn i Mexiko. På den resan vände Lisa Nilsson ett nytt blad i sitt liv.

Hotellet hade köpt in en massa gamla klosterklenoder. Plötsligt bröts elektriciteten i Lisas rum och hon fick panik och upplevde att saker och ting började röra på sig och hon sprang genast till receptionen för att försöka byta rum.

- I min chock försökte jag på engelska förklara vad som hänt och de följde med mig och genast då vi kom in sade de helt lugnt att "du kan inte bo i det här rummet, nu måste vi hitta ett annat där du känner dig trygg". Så gick vi till tre olika rum och jag fick känna efter. Och i ett av dem kändes det plötsligt som att här finns det bara positiva känslor, här skall jag bo.

- Så tände de en brasa och ett ljus och så hämtade de bagaget och så sov jag som en prinsessa där. För mig personligen var det bara så att jag reagerade på en känsla som var väldigt negativ och jag lärde mig att man skall inte stanna och försöka stå ut då man går igenom något som är skitjobbigt.

- Man ska gå bort, man skall gå från mörker ut i ljuset. Det har jag tagit med mig från det hotellet.

Fokus på Lisa Nilsson i Radio Vega torsdag 24.3 kl. 18.03 och 30.3 kl.13.03 och på Arenan i 30 dagar

Lisa Nilsson uppträder i Mariehamn 1 april och i Helsingfors den 2 april

Skolbarnens sista besök i Sibbos bokbuss

$
0
0

Från och med månadsskiftet slutar hjulen på Sibbos lila bokbuss att rulla. Både elever och lärare vid Boxby skola kommer att sakna tjänsten.

Yle Östnyland besökte bokbussen tillsammans med eleverna från Boxby skola i Sibbo. För sista gången gick de uppför trapporna till den lila-turkosa bussen för att låna böcker.

Elever i Sibbos bokbuss.
Eleverna hittar snabbt bokhyllan med böcker för dem. Elever i Sibbos bokbuss. Bild: Yle / Hanna Othman

De flesta verkar veta precis till vilken hylla de ska gå för att hitta sina favoritböcker. Med glittrande ögon och näsan nästan fast i böckerna går de igenom hyllorna med bokpärmar i alla världens färger.

Nioåriga Cecilia Andersson och Vilma Nikkanen går båda på trean i Boxby skola. De brukar låna mellan två och fyra böcker då bokbussen är på besök på skolgården.

Cecilia Andersson och Vilma Nikkanen lånar böcker i Sibbos bokbuss.
Cecilia Andersson och Vilma Nikkanen lånar flera böcker. Cecilia Andersson och Vilma Nikkanen lånar böcker i Sibbos bokbuss. Bild: Yle / Hanna Othman

I dag tänker de låna böcker om älvor och djur.

- Jag brukar bli glad när bokbussen kommer för att jag älskar att läsa, säger Nikkanen.

Båda flickorna tycker att det är dåligt att Sibbos bokbuss ska sluta gå eftersom det betyder att de inte kan låna böcker lika ofta.

Biblioteksfunktionär Erica Skogster lånar ut böcker.
En av pojkarna vill se till att han har tillräckligt att läsa under påsken. Erica Skogster lånar ut. Biblioteksfunktionär Erica Skogster lånar ut böcker. Bild: Yle / Hanna Othman

Också lärarna Per-Inge Nordström och Christel Lindblad kommer att sakna bokbussens besök varannan vecka.

- Jag har själv minnen från då jag var barn och gick till bokbussen, berättar Lindblad.

- Jag tycker man prioriterar helt fel då man lägger ner Sibbos bokbuss. Varje gång den är här så besöker eleverna den flitigt, säger Nordström.

Christa Julin och Neela Nyman lånar böcker från Sibbos bokbuss.
Åttaåriga Christa Julin och Neela Nyman tänker låna en Mumin- och en Bamsebok. Christa Julin och Neela Nyman lånar böcker från Sibbos bokbuss. Bild: Yle / Hanna Othman

Nordström inser att Borgås bokbuss kommer att besöka Sibbos daghem och skolor en gång i månaden, men det är mer sällan än nu.

Det är ju inte bara sista gången som eleverna i Boxby skola får besöka bokbussen, utan det är också sista gången som bokbussens personal får besöka skolan – i alla fall med just Sibbos lila bokbuss.

Roland Bergholm och Erica Skogster har skött Sibbos bokbuss de senaste åren.
Roland Bergholm och Erica Skogster har åkt omkring med Sibbos bokbuss i flera år. Roland Bergholm och Erica Skogster har skött Sibbos bokbuss de senaste åren. Bild: Yle / Hanna Othman

Biblioteksfunktionär Erica Skogster kommer ännu att fortsätta åka med bokbussen som lånas in från Borgå. Men det handlar om ett försök, ingenting är ännu bestämt om hösten.

- Det bästa med att jobba i en bokbuss är att se barnens glädje när man lyckats plocka med någon bok som de verkligen vill läsa. Samverkan med barnen är jätteroligt, säger Skogster.

En famn full med böcker.
En famn full av böcker. En famn full med böcker. Bild: Yle / Hanna Othman
Två pojkar väljer ut serietidningar i Sibbos bokbuss.
Pojkarna har hittat serietidningar längst bak i bussen. Två pojkar väljer ut serietidningar i Sibbos bokbuss. Bild: Yle / Hanna Othman

Hon har redan i flera år åkt runt i Sibbos byskolor och daghem med bokbussen och lärt känna en del av barnen så väl att hon vet vilken typ av böcker de är intresserade av.

- Man lär sig känna barnen när man ser dem varannan vecka i bokbussen.

Lola uppochner får världspremiär i Frankrike

$
0
0

Produktionen av den finlandssvenska dramaserien Lola uppochner har precis avslutats. Nu står det klart att tv-serien får världspremiär på den internationella tv-seriefestivalen Series Mania i Paris i april.

Series Mania är en festival som uteslutande fokuserar på dramaserier. Festivalen ordnas nu för sjunde gången och väntas få stor uppmärksamhet. I fjol lockade festivalen ca 22.000 besökare.

Regissör Ulrika Bengts är stolt över att få visa upp sin dramaserie för en internationell publik. Att festivalen ordnas i Paris gör inte saken sämre.

- Jag är hedrad och glad över att vår TV-serie Lola uppochner får sin världspremiär i Paris. Det är en erkänsla för hela arbetsgruppen och alla medverkande i serien. Samtidigt är det ett bevis på att det finns ett internationellt intresse för det vi skapar här.

- Det är särskilt roligt att visa Lola just i Paris, eftersom Frankrike i serien är ett land att drömma om, för den som är dömd att födas och dö i Flatnäs.

Ulrika Bengts
Regissör Ulrika Bengts. Ulrika Bengts Bild: Yle/Kati

Lola uppochner är en sexdelad TV-serie om fyra tonårsflickors kvinnoblivande i den patriarkala småstaden Flatnäs där makten och pengarna koncentrerats i ett fåtal händer. Flickorna både speglar sej i och gör uppror mot de medelålders män, som har makten i staden. Det är en serie om dem som har, och om dem som inte har.

Lola uppochner är skriven av Annina Enckell och Ulrika Bengts, efter Monika Fagerholms roman med samma namn.

I rollerna ser vi bland andra Mimosa Willamo, Carl-Kristian Rundman, Vivi Lindberg, Alma Pöysti, Ylva Ekblad, Geoffrey Newland, Li Bäck, Patrik Kumpulainen, och Caisa Calin.

Serien är regisserad av Ulrika Bengts och producerad av Mats Långbacka/Långfilm Productions.

I Yle Fem får serien premiär i slutet av året.

X3M:s video väcker känslor

$
0
0

I onsdags laddade vi på Yle X3M upp ett videoklipp. Det väckte känslor. "WTF" är en av dem.

Som alla andra reagerade vi på Yle X3M starkt på bilden med pojken som står i ett flyktingläger och håller upp en skylt med texten "Sorry for Brussels". Vi är alla ledsna över att hatet har ett så starkt fotfäste i världen just nu och därför bestämde vi oss för att göra det här klippet.

Ute på internet har klippet väckt känslor; både positiva och negativa. Här har vi samlat några.




Om pojken är oskyldig uppstår dock en naturlig följdfråga: varför svarar radio x3m på hans ursäkt med en ursäkt.― Jani på Facebook

"Sorry for Brussels" kan betyda "jag är ledsen" för vad som händer, inte nödvändigtvis "jag känner mig skyldig" för det.― Mari svarar på Janis kritik på Facebook


Thank you for this. Help, not hatred, is the answer. And it is what the enemies of freedom and democracy are fearing the most: That compassion will win over fear. Thank you, Finland.― Angie på Facebook

Fortsätt gärna debatten i kommentarsfältet!

Anna Hackman: Jag vill påminna om sköna stunder

$
0
0

Keramikkonstnären Anna Hackman visar sina moderna och lätta stilleben i utställningen Still Life på Maxies Antik i Helsingfors.

Still Life

Ett stilleben eller Still Life är ett konstverk som avbildar vardagliga föremål. Naturliga element som blommor, djur, snäckor, ägg och stenar finns ofta med. Mer intellektuella och symboliska föremål som böcker, vinglas, vaser och blomsterarrangemang var också populära.

Stillebenmåleriet var stort under barocken, kring 1600-talet i Nederländerna. Tidigare föddes konsten på uppdrag av kyrkan och kungahusen. Under den ekonomiska blomstringen uppstod en ny klass förmögna köpmän som älskade stilleben. Tavlor med tulpaner, som importerades från Turkiet var högsta mode.

Begreppet Still Life, stilleben kommer från holländskans stilleven. I de latinska länderna talar man om nature morte.

Ett ljusturkost porslinsfat med två ägg.
Ett ljusturkost porslinsfat med två ägg. Bild: Yle/Henrik Leppälä

Annas lätta stilleben

I sina keramiska verk har Anna Hackman valt en lekfull attityd. Även om hon har klassiska inslag såsom kranier, ben och växter behöver tolkningen inte vara så allvarlig.

- Kanske det är på sin plats att påminna om livets flyktighet, men jag föredrar att tänka på tillvarons lätthet i stället. Särskilt i en tid där vi dagligen får höra negativa budskap från omvärlden.

Anna säger att hon vill påminna oss om små sköna stunder i livet. När hon går ute i skogen beundrar hon små fågelägg. I stället för att ta dem avbildar hon dem i ett keramiskt konstverk.

Ett av Annas mer dramatiska stilleben heter Gåtfull natt. På svart botten har hon placerat handgjorda porslinsblommor och riktiga mårdhundständer och ben som hon hittat på en strand.

- Upphittade objekt har fått ett nytt sammanhang. Flyktiga minnesbilder har blivit rekonstruerade och fått en fysisk form. Jag har bara försökt finna det extraordinära i det ordinära.

Ett konstverk med svart botten och vita porslinsblommor och mårdhundständer.
Ett konstverk med svart botten och vita porslinsblommor och mårdhundständer. Bild: Yle/Henrik Leppälä
En speciellt populär genre i stillebenmåleriet är vanitas, där praktfulla arrangemang av blommor, frukter och böcker ackompanjeras av objekt som påminner om livets flyktighet såsom timglas, kranier och ett utblåst ljus.

Anna Hackman är min gäst i Belle Epoque fredagen den 25.3.kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.
Anna Hackman och Pia-Maria Lehtola sitter på ett café.
Anna Hackman och Pia-Maria Lehtola sitter på ett café. Bild: Yle/Henrik Leppälä

Mediepodden: Finlandssvensk media kunde samarbeta mera då det krisar

$
0
0

Händelserna i Bryssel bevakades livligt av finlandssvensk media. Svenska Yle sände direkt på webben, i tv och på radio från tidig förmiddag och in på eftermiddagen. Också tidningshusen satsade stort på bevakningen av terrordåden i Bryssel.

Men räcker det i en värld där tävlingen om användarna är global?

Den finlandssvenska publiken vänder sig blixtsnabbt mot Sverige då behovet av information är stort.

De svenska kvällstidningarnas försprång är stort och bland annat Expressen sände direkt hela natten mellan tisdagen 22.3 och onsdagen 23.3. Även de engelskspråkiga medierna lockar många.

Samtidigt erbjuder såväl tidningshusen som Svenska Yle ett lokalt och finlandssvenskt perspektiv som är unikt.

Den finlandssvenska mediepodden analyserar hur finlandssvensk media klarade sig i sammanhanget och ställer sig frågan huruvida Svenskfinland borde gå samman för att ha en chans i förhållande till den internationella rapporteringen.

Analysen tar också en sväng via sociala medier och hur traditionell och lineär rapporteringen fortfarande är, trots möjligheten till dialog och engagemang.

Den finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan KSF media och Svenska Yle.

Julsången Gläns över sjö och strand har sex olika melodier

$
0
0

Viktor Rydberg skrev sången redan för 125 år sedan som en dikt. Den är välkänd bland finladssvenskarna, men för den finskatalande befolkningen är den okänd trots att den är översatt till finska.

Så bra som den än sku sitta bland psalmerna som sjungs i kyrkan i juletid så finns den inte i vår finlandssvenska psalmbok, men nog i Sverige. Den är känd både under namnet Betlehemsstjärnan eller Gläns över sjö och strand.

Sången har alltså kommit till via en dikt, eller egentligen inledningsraden i en dikt, som är skriven av Viktor Rydberg. Dikten ingår i romanen Vapensmeden, som utgavs 1891.

Viktor Rydberg är väl mest känd för sin dikt Tomten men han var också författare, skald, journalist, språkvårdare, religionsfilosof, översättare och kulturhistoriker.

I romanens kapitel där dikten finns handlar det de facto om en vacker sommarkväll på Vättern, men Rydberg har i sin dikt i huvudsak tagit fasta på berättelsen om Betlehems stjärna och Jesu födelse så som den beskrivs i Bibeln. Och därför har den blivit en sång som sjungs på julen.

Tonsättaren petade i dikten

Sången är en såtillvida intressant julsång att den har åtminstone sex olika melodier.

Den svenska tonsättaren Alice Tegnér gjorde sin tonsättning till Rydbergs dikt redan år 1893 och det är också den som sjungs mest. Alice känner vi för hennes Astrid Lindgren-tonsättningar och hennes visor, till egna och andras texter, som samlades i sångboken Sjung med oss, Mamma!

Det berättas att Alice lite hade ändrat i Viktors text för att få den att passa med melodin, och hon var naturligtvis nervös för hur Viktor sku förhålla sej till det. Men det berättas att Viktor hade svarat:

- Fru Tegner, ändra så mycket ni vill. Nu förstår jag att en dikt aldrig kan bli folkets egendom innan den sjungs.

I Sverige sjungs Gläns över sjö och strand ofta i en tonsättning av kyrkomusikern Ivar Widén. Han gjorde sin melodi 1916. Dessutom har dikten tonsatts av Hugo Hammarström, Oskar Lindberg, Carl Codin och Gabriella Gullin.

Den finns översatt till finska men är rätt så okänd i finska kretsar. På finska heter den Kirkkaus yllä maan.

På svenska har sången fyra verser, men i allmänhet sjungs bara två

Texten till Gläns över sjö och strand

Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran,
du som i Österland tändes av Herran.
Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna.

Natt över Judaland, natt över Sion.
Borta vid västerrand slocknar Orion.
Herden, som sover trött,
barnet, som slumrar sött,
vakna vid underbar korus av röster,
skåda en härligt klar stjärna i öster;

Gånga från lamm och hem, sökande Eden.
Stjärnan från Betlehem visar dem leden
fram genom hindrande jordiska fängsel
hän till det glindrande lustgårdens stängsel,
Hän till det glindrandelustgårdens stängsel.

Armar där sträckas dem, läppar där viska,
viska och räckas dem, ljuva och friska:
Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna.

.

Den här låten är den tredje i en serie som Svenska Yles musikredaktion kommer att presentera varje dag fram till julafton.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Kontakta musikredaktionen


Konsten att vara ensam

$
0
0

Konstnären Isabella Chydenius ska låsa in sig själv i sin studio på Albertsgatan i Helsingfors centrum i sju dagar utan mat. Projektet som hon kallar ”Lock in” kommer att pågå från och med söndag.

Isabellas performans ska förmedla förändring och äkta känslor genom den påfrestning som konstnären själv utsätter sig för.

– För det första vill jag visa upp förändring i största allmänhet, eftersom att det händer en hel del förändringar i samhället och i hela världen. Jag gör det från en konstnärs synvinkel och med mitt eget liv, förklarade Isabella när hon gästade Stiftelsen i tisdags.

– Jag tycker om idén att utsätta sig för en annorlunda situation och sen dokumentera vad som händer så länge man gör det.

Bara juice i en vecka

Isabella ska endast dricka juice och te under sin inlåsning. ”Utan mat? Varför?” undrade en lyssnare när hon gästade Stiftelsen.

– Jag har fastat förut och märkt hur mycket allt man äter påverkar en. När jag har fastat har jag sovit bättre och tänkt klarare. Jag har bara positiva erfarenheter av att fasta.

Konstnären själv tror inte att fastandet kommer att bli något problem.

Här ska Isabella tillbringa sju dagar i konstens tecken. Konstnären Isabella Chydenius i det utrymme där hon tillbringa sju dagar. Bild: Rickard Stolpe chydenius,Chydenius,isabella chydenius,konst,konstperformans,Lock In,performans,performanskonst

Galen ensamhet

Däremot har hon funderat mycket kring bristen på underhållning.

– Jag tror att det svåraste är att bli uttråkad. Det är också en sak jag är intresserad av: hur fungerar egentligen mina egna tankar?

Isabellas enda kontakt till omvärlden kommer att vara fönstret som finns i den låsta studion. Förutom maten så blir också telefonen och alla sociala medier på andra sidan väggarna.

– Jag kommer att måla under veckan, och så skriver jag mycket. Det är också jättetrevligt att bara sitta och titta på alla som går förbi tycker jag.

Förberedelserna inför inlåsningen har börjat för en månad sedan.

– Jag har fixat med kameran och försökt att äta hälsosamt och yogat mycket under den senaste månaden.

Inlåsningen är alltså inte bara möjlig att betrakta genom fönsterrutan till studion, hela veckan kommer att livesändas på Chydenius hemsida.

– Nu ska vi se hur galen jag blir, säger Isabella inför inlåsningen i ett videoklipp på hemsidan.

Slutkockat i Karis - landslaget tackar för sig

$
0
0

Kocklandslaget lämnar Raseborg och flyttar till storstan. Laget lämnar efter sig en stad som är mera medveten om kulinariska läckerheter än tidigare.

Det finska kocklandslaget har haft sitt träningskök vid Pumpviken i Karis. Nu väljer laget att flytta sin bas till Helsingfors.

Laget har fingret på pulsen på ett helt annat sätt om det verkar i Helsingfors, säger kocklandslagets verksamhetsledare Nils-Gustav "Nile" Höglund.

- Det är lättare att komma i kontakt med sponsorer och så är det kortare väg eftersom flera kockar kommer från huvudstadsregionen.

Åkte till Finland och fixade att kocklandslag

Höglund själv är officiellt bosatt i Stockholm men kom till Västnyland för sex år sedan för att blåsa liv i det finska kocklandslaget. Laget har funnits sedan 1952 men har för det mesta varit rätt oaktivt, enligt Höglund.

- Jag fick lite gliringar från Sverige i tiderna att Finland inte syns på den internationella gastronomiarenan. Då sa jag att nu åker jag dit och så fixar vi det.

Sagt och gjort. Nils-Gustav Höglund bosatte sig i Fiskars och inom kort var kocklandslaget aktivt igen. Lagets framgångar har växt med åren och i årets kock-OS i tyska Erfurt blev det ett OS-silver. Laget vann dessutom ett guld för sin prestation i det varma köket.

- Vi har varit väldigt hemma i Raseborg och Raseborg har kommit på världskartan tack vare oss.

OS-medaljerna som kocklandslaget kammade hem i kock-OS i Tyskland. En man håller i två medaljer. Den ena är i guld och den andra i silver. På jackan står det Culinary Team Finland. Bild: Yle/Malin Valtonen finska kocklandslaget,kock-os,kock-os 2016,kocklandslaget,medaljer,Raseborg,Västnyland

Enligt Höglund har Västnyland alla tider haft en god matkultur. Men gastronomin har kunnat utvecklats ytterligare tack vare kocklandslaget.

Laget har samarbetat med restauranger, invånare och kockstuderande vid yrkesutbildaren Axxell. Det har bjudits på middagar där matintresserade haft möjlighet att ge synpunkter på landslagets rätter. Det har varit mycket värdefullt, säger Höglund.

- Kulinarismmedvetandet i Västnyland har fått en ordentligt spark framåt genom att vi har varit så pass aktiva här.

Höglund lyfter fram andra aktörer såsom slowfood-rörelsen och yrkeshögskolan Novia. De aktörerna kommer att fortsätta lyfta matkulturen, även om kocklandslaget försvinner, säger han.

Satsar på mathantverk

Nils-Gustav Höglund kommer att sluta som verksamhetsledare för kocklandslaget vid årsskiftet. Än är han ändå inte redo att flytta tillbaka till Stockholm, trots att frun, barnen och barnbarnen finns där.

- Jag har nog ännu lite mera att ge för Raseborg och Västnyland. Jag blir kvar kanske ett, två år.

Nils-Gustav Höglund lotsade kocklandslaget till bland annat en guld- och en silvermedalj i kock-OS i år. Nils-Gustav Höglund sitter i en soffa med två OS-medaljer i handen. Bild: Yle/Malin Valtonen finska kocklandslaget,kocklandslaget,nils-gustav höglund,Raseborg,Västnyland

Höglund berättar att han ska dra igång ett projekt inom mathantverk tillsammans med andra aktörer inom gastronomi.

- Jag tror att små producenter som gör mat är inne och kommer att förbli inne. Vad man sedan gör med sina produkter är en annan sak, och där har jag lite planer på hur man kunde få saker vidare och hur man kunde få fram samverkan mellan de små leverantörerna.

Dags att fira 99-åriga Finland

$
0
0

På presidentens slott pågår förberedelserna för det som slängigt kallas "nittinie-festen" för fullt. På tisdag kväll ska allt vara klart.

Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken.

Rutinerade balreportrar

Minst lika intensiva förberedelser som på slottet pågår i femte våningen i Stora smedjan i Böle. Här har Svenska Yles Fest på slottet-team sitt högkvarter.

I år är det ett rutinerat gäng som rapporterar från festligheterna. Marko Hietikko, till vardags grävande journalist, är med för sjätte gången.

- Nej jag tröttnar inte, direktsändningar är alltid speciella och Fest på slottet är något helt annat än det jag arbetar med i vanliga fall, säger Marko.

Bild: Derrick Frilund / Yle 2012,balen,presidentens mottagning,presidentens slott,självständighetsfirande,slottsbalen

I kommentatorsbåset sitter också Magnus Swanljung och Matilda Gyllenberg, som i sin tur är med för andra året. Också hon har ägnat de senaste veckorna åt att plugga namn och ansikten.

- Det viktigaste är ju att känna igen dem som skakar hand med presidenten, säger Matilda. Och alla ser helt annorlunda ut när de är uppstädade och fina i håret så det är svårt! Men både Magnus och Marko är riktiga hejare på att känna igen folk, så jag känner mig trygg.

Vinterfest och höga klackar

Pia-Maria Lehtola är teamets mode-expert för sjunde gången i ordningen.

- Självständighetsmottagningen är en vinterfest där gästerna får vara del av en saga, säger Pia-Maria som under sändningen kommer att analysera modet och göra intervjuer i vimlet.

Pia-Maria Lehtola belle epoque,pia-maria lehtola

För Catariina Salo blir det slottsbalsdebut.

- Jag kommer att ha hand om Svenska Yles sociala medier på slottsbalen, så jag tänker släppa in publiken och visa vad som händer bakom tv-kamerorna!

Catariina ser fram emot att vara omgiven av finklädda och glammiga människor.

- Jag tänkte också försöka luska ut vad gästerna har med sig i sina aftonväskor eller innerfickor - vad ryms där egentligen? Minst ser jag fram emot att ha klackskor på mig, men vad gör man inte för en bal på slottet?

Katja Johansson och Janne Grönroos är mingelreportar, Katja kommer också att intervjua presidenten strax innan dörrarna öppnas.

- Ungdomlig iver och skräckslagen blick, sammanfattar Janne Grönroos sitt ansvarsområde under kvällen.

Anspråkslösa Finland ska sträcka på sig

Cirka 1800 gäster är inbjudna i år. Som vanligt är gästlistan hemlig in i det sista (även om det förstås är tillåtet för gästerna att berätta att de fått en inbjudan). Krigsveteraner och lottor är givetvis kvällens hedergäster.

Årets tema ger ändå en viss vink om hurdana personer som har fått ett eftertraktat inbjudningskort i år. Temat är "Finlands styrkor". Bland annat ärlighet, läskunskap, skolframgång och möjligheter för flickor omnämns som exempel på finska styrkor.

- Anspåkslösheten är förvisso också en av våra styrkor, men vi ska inte underskatta våra bedrifter, påpekade president Sauli Niinistö vid ett presstillfälle tidigare i veckan.

Pulled havre och italienskt vin

Serveringen på mottagningen är som vanligt en buffet, bestående av båda salta och söta smårätter. Ingredienserna kommer från olika delar av landet, mest uppmärksamhet har trendingrediensen pulled havre fått.

Så här tjusigt såg buffetbordet ut ifjol. Buffetbord på presidentens slott Bild: Marcus Rosenlund buffet,fest på slottet,ljusstakar,mat,slottsbalen

Som måltidryck serveras bland annat rött och vitt vin, som slottets hovmästare har valt på basis av ett blindtest. Man vill inte på förhand avslöja exakt vilka viner som serveras, dock att båda vinerna är från Italien.

Sedan några år tillbaka samarbetar slottet med studerande inom restaurangbranschen. I år är det servitörsstuderande från Lapin matkailuopisto i Rovanniemi och kockstudenter från vuxeninstitutet Timali i Reso som sköter trakteringen.

Fest på slottet - bra att veta!

Kvällen inleds kl 15.03 med förfest i Yle Vega och på svenska.yle.fi. Magnus Hansén och Nicke Aldén laddar upp inför aftonens festligheter ändra fram till kl 19.

Sändningen från slottet inleds kl 18.50 i Yle Fem.

På svenska.yle.fi/slottsbalen kan du under sändningen bland annat chatta och se bilder på de stiligaste utstyrslarna.

Vår reporter Catariina Salo delar med sig av feststämningen på Instagram @svenskayle och Snapchat @radio_x3m . Använd hashtaggen #slottsbalen om du vill att vi ser dina inlägg!

Semifinaldags för Saara Aalto!

$
0
0

Kommer Saara Aalto att ta sig till final i brittiska sångtävlingen X Factor?

Aalto tävlar i kvällens semifinal av X Factor med Mariah Careys julhit All I Want for Christmas Is You och Sias jättehit Chandelier, som hon också sjöng i sin hyllade audition till tävlingen.

Utöver Aalto tävlar också Emily Middlemas, Matt Terry och pojkbandet 5 After Midnight i semifinalen.

Imorgon klarnar det vilka tre som tar sig vidare till final.

X Factor -semifinalen kan ses direkt på finska Sub tv och Katsomo, som fått visningsrättigheter till både semifinal- och finalsändningarna.

Kvällens sändning börjar klockan 22 och resultatsändningen visas samma tid imorgon söndag.

Simon Cowell till Saara Aalto: Ett sensationellt framträdande

$
0
0

Saara Aalto sjöng Mariah Careys kända julhit All i Want for Christmas Is You som första låt i lördagens semifinal.

- Du sjöng en av de bästa julsångerna någonsin. Du fick mina läppar och mitt hjärta att le med det här framträdandet, sade domaren Nicole Scherzinger.

Simon Cowell kallade uppträdandet lite smörigt, men berömde sedan Saara Aalto:

Veckans tema i X Factor var julsånger Saara Aalto i X Factor den 3 december 2016. Bild: / All Over Press Saara Aalto,sångtävlingar,X-factor

- Du har en av de bästa personligheterna som vi sett i den här tävlingen på en lång tid. Du har en tävlingsinriktad anda och jag märker hur du börjar ha publiken bakom dig.

- Du är en artist i världsklass, varje vecka kommer du med något annorlunda, sade Louis Walsh.

Saara Aaltos mentor Sharon Osbourne berömde Aalto för att hon varje vecka kastar sig in i alla teman.

- Alla älskade det, det var fantastiskt!

Saara Aalto i X Factor den 3 december 2016. All I Want for Christmas Is You,Saara Aalto,sångtävlingar,X-factor

Efter domarnas respons sade Aalto att hennes medverkan i X Factor förändrat hennes liv totalt.

- Jag har haft mina upp- och nedförsbackar i den här tävlingen, men jag kämpar och tänker inte ge upp, sade Saara.

"Du förtjänar att vara i final"

Som andra sång sjöng Saara Aalto Sias jättehit Chandelier - samma sång som hon sjöng i sin hyllade audition till tävlingen.

Efter sitt framträdande fick hon stående ovationer av alla domarna.

- Det här är sången som du gjorde ett intryck med genast i början. Jag respekterar dig otroligt mycket, du är så mångsidig, sade Nicole Scherzinger.

- Trots den töntiga klänningen så var det ett sensationellt framträdande. Jag beundrar människor som kämpar, sade Simon Cowell.

- Saara, det här är väldigt enkelt: du förtjänar att vara i final. Jag älskar allt med dig, sade Louis Walsh.

Sharon Osbourne fick i sin tur inte ett ord ord ur sin mun, så hänförd var hon.

Utöver Aalto tävlar också Emily Middlemas, Matt Terry och pojkbandet 5 After Midnight i semifinalen.

På söndag klarnar det vilka tre som tar sig vidare till final. Resultatsändningen kan ses direkt på finska Sub tv och Katsomo med start klockan 22.

Viewing all 20041 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>